CERCA LES ACTIVITATS

ÀREA TEMÀTICA

DATA

TIPUS

ADREÇAT A...

PACIENT MPOC COMPLEX: REVISIÓ DE L’EVIDÈNCIA - PRESENCIAL

07/03/2024 ( Inscripcions obertes ).

Sol·licitada l'acreditació de l'activitat al Consell Català de Formació de les Professions Sanitàries

Dates

7 de març del 2024  

Matrícula

Gratuïta i exclusiva per a col·legiats/des dels Col·legis de Farmacèutics, membres de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC) i membres de la Sociedad Española de Farmacéuticos de Atención Primaria (SEFAP)

(Cost del curs sense el patrocini: 160 €)

Farmacèutics/ques no col·legiats/des i altres graus en ciències de la salut: 160 €

Inscripcions

del 31/01/2024 al 07/03/2024

Horari

de 9:30 a 13:30 hores 

Lloc

Locals Col·legials

Hores Lectives

4

Places

75

INTRODUCCIÓ

 

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és una pneumopatia que es pot prevenir i tractar, caracteritzada per la limitació persistent del flux aeri poc reversible, generalment progressiva i associada a una reacció inflamatòria crònica en les vies respiratòries a partícules nocives o gasos, principalment el fum del tabac.

Les malalties respiratòries representen al voltant del 6% de la despesa sanitària i més de la meitat d’aquesta despesa és atribuïble a l’MPOC. Es calcula que el 9,1% de la població entre 40 i 80 anys té aquesta malaltia. Un de cada cinc contactes hospitalaris per patologia respiratòria a Catalunya és per MPOC.

En el tractament d’aquesta malaltia la via inhalada és la d’elecció. Els sistemes d’inhalació són efectius si són utilitzats correctament. Tanmateix, cal tenir en compte que no tots són apropiats per tots els pacients perquè en la selecció del dispositiu s’han de considerar les comorbiditats, la polimedicació, l’habilitat, l’estat cognitiu, l’aptitud i les preferències del pacient i/o cuidadors (malalts amb deteriorament cognitiu).

L’adherència i el compliment terapèutic del tractament es poden veure afavorits per la simplificació del tractament i del sistema d’inhalació.

Els programes d’educació terapèutica milloren el coneixement de la malaltia, el compliment terapèutic i l’autocontrol de la malaltia. Els programes complerts de rehabilitació pulmonar individualitzats han demostrat una disminució dels ingressos hospitalaris i de la despesa en recursos sanitaris

Els professionals de la salut han de conèixer els diferents tractaments i els dispositius disponibles i és per aquest motiu pel qual es fa necessària la formació i actualització en el tractament de l’MPOC.

OBJECTIUS
  • Conèixer les guies terapèutiques per al tractament de MPOC.
  • Revisar les característiques i utilitat de triples teràpies tancades.
  • Analitzar els avantatges i desavantatges de les combinacions.
  • Entendre l'impacte de la teràpia inhalada en el medi ambient.
METODOLOGIA

Sessions teòriques amb casos pràctics en modalitat d’assistència presencial. Hi haurà torn obert de paraules per promoure la reflexió conjunta. 

PROGRAMA

09:30 h Presentació i benvinguda

Roser Vallès Fernández, vocal d'Atenció Primària del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

09:40 h Actualització principals guies de referència i Pautes d'Harmonització

Alicia Marin Tapia, coordinadora de l’Hospital de Dia de Pneumologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Doctora en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. Experta en MPOC

11:00 h Coffee break 

11:25 h Combinacions, pros i contres

Pere J Simonet Aineto, metge de família, CAP Mª Bernades- EAP Viladecans-2, Direcció d'Atenció Primària Metropolitana Sud, Institut Català de la Salut

Roser Vallès Fernández, farmacèutica, responsable de la Unitat de Farmàcia d’Atenció Primària Metropolitana Nord (ICS) i vocal Atenció Primària del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

12:45 h Com serà el món de la salut en 2030?

Tomàs Molina i Bosch, meteoròleg, cap de meteorologia de Televisió de Catalunya.

13:30 h Tancament

EQUIP DOCENT

Alicia Marin Tapia, coordinadora de l’Hospital de Dia de Pneumologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Doctora en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. Experta en MPOC

Tomàs Molina i Bosch, meteoròleg, cap de meteorologia de Televisió de Catalunya

Pere J Simonet Aineto, metge de família, CAP Mª Bernades- EAP Viladecans-2, Direcció d'Atenció Primària Metropolitana Sud, Institut Català de la Salut

Roser Vallès Fernández, farmacèutica, responsable de la Unitat de Farmàcia d’Atenció Primària Metropolitana Nord (ICS) i vocal Atenció Primària COF de Barcelona.

COORDINACIÓ

Roser Vallès Fernández, farmacèutica, responsable de la Unitat de Farmàcia Atenció Primària Metropolitana Nord (ICS) i vocal Atenció Primària del Col·legi de farmacèutics de Barcelona.

ADREÇAT A

Farmacèutics/ques d’atenció primària.

Patrocina:


GLAXOSMITHKLINE, S.A.,
Severo Ochoa, 2, Parque Tecnológico de Madrid
28760, Tres Cantos, Madrid

 

Col·labora: