CERCA LES ACTIVITATS

ÀREA TEMÀTICA

DATA

TIPUS

ADREÇAT A...

FITOTERÀPIA APLICADA PER A TÈCNICS I AUXILIARS DE FARMÀCIA. XV EDICIÓ - ÀGORA

23/09/2021 ( Inscripcions obertes ).

Dates

Del 23 de setembre al 31 de desembre del 2021  

Matrícula

- Farmacèutics/ques no col·legiats/des i altres graus en ciències de la salut: 215.0

- Tècnics/ques i auxiliars en farmàcia i parafarmàcia: 215.0

 

Inscripcions

del 15/02/2021 al 23/09/2021

Lloc

Curs online

Hores Lectives

32.0

Places

150

INTRODUCCIÓ
Cada vegada més, la fitoteràpia té més importància en la tasca diària del professional sanitari.  L’última enquesta d’INFITO (Centre d’Investigació sobre Fitoteràpia) diu que un terç de la població espanyola consum plantes medicinals. Ja el 2003, una enquesta dels quatre col·legis farmacèutics de Catalunya arribava a la conclusió que més del 43% dels pacients amb medicació crònica prenia plantes medicinals sense dir-ho al metge o al farmacèutic.
 
Perquè els pacients facin un ús segur de les plantes, és imprescindible que comptin amb el consell i la indicació de professionals de la salut ben preparats per evitar els problemes potencials de l’automedicació o el consell d’agents externs al sistema sanitari, amb un possible efecte advers sobre la salut del pacient.
 
 
OBJECTIUS
Proporcionar els coneixements per aplicar la fitoteràpia a les patologies i els símptomes menors consultats de manera més freqüent a l’oficina de farmàcia, analitzar les plantes més útils d’acord amb els criteris científics i de màxima seguretat i reforçar els coneixements en aromateràpia per oferir un servei fitoterapèutic de qualitat al pacient.
 
El curs tracta de les possibilitats d’intervenció de l’auxiliar, tant en les opcions en què pot fer una recomanació com en aquelles situacions de simptomatologia complexa o perill d’interaccions en què cal demanar el consell del farmacèutic.
METODOLOGIA
El curs està dividit en 16 mòduls i es desenvolupa amb l’estàndard SCORM, un sistema que permet seguir el procés formatiu de cada alumne. Cada mòdul es compon d’una part teòrica (amb recursos gràfics interactius) i de casos pràctics a resoldre que confirmen l’aprenentatge.
 
A més dels mòduls del curs, els alumnes han de completar les activitats pràctiques programades pels tutors a l’aula del cursos, centrades en l’optimització de la fitoteràpia en l’oficina de farmàcia. Juntament amb els mòduls del curs, hi ha també monografies de cada una de les plantes i una proposta d’algoritme d’actuació en funció de la simptomatologia.
 
Per avançar en el curs cal completar tots els mòduls. Un cop completats, l’alumne pot imprimir o descarregar el contingut del curs en PDF.
 
Per superar el curs, cal llegir el 80% del contingut teòric i respondre correctament el 80% dels casos clínics.
PROGRAMA

 

  1. Introducció a la fitoteràpia
  2. La fitoteràpia com a recurs terapèutic. Extractes i formes farmacèutiques.
  3. PM utilitzades en trastorns circulatoris, aparell cardiovascular i HTA
  4. PM utilitzades en el tractament de trastorns metabòlics
  5. SNC (I): plantes medicinals (PM) sedants, ansiolítiques i amb acció sobre el son
  6. SNC (II): PM adaptògenes i antidepressives
  7. PM immunoestimulants i situacions especials
  8. PM analgèsiques, antiinflamatòries i antireumàtiques
  9. PM de l'aparell respiratori (I): refredats, grip
  10. PM de l'aparell respiratori (II): bronquitis, ORL
  11. PM digestives, laxants i astringents
  12. PM en els trastorns fisiològics femenins: síndrome premenstrual, dismenorrea i menopausa
  13. PM en el tracte urinari: infeccions del tracte urinari, hiperplàsia benigna de pròstata
  14. PM en dermatologia: cures que requereixen una cura específica
  15. PM en dermatologia: atenció al pacient oncològic
  16. Interaccions PM i medicaments
  17. Olis essencials
EQUIP DOCENT

Allué, Josep, fundador i director de R+D+I de APDENA CONSULT, SL i vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona.

Alonso, M. José, farmacèutica, especialista en farmàcia industrial i galènica, diplomada en fitoteràpia per la Universitat de Montpeller.

Bachiller, Luis Ignacio, metge, diploma universitari de fitoteràpia, especialista en homeopatia, membre de la junta directiva de la SEFIT, president de la Societat Asturiana de Fitoteràpia.

Valera, César, farmacèutic, especialista en en plantes medicinals, formulació magistral, homeopatia i Vocal de Plantes Medicinals del COF de Madrid

 
 
COORDINACIÓ

Josep Allué Creus, fundador i director de R+D+I de APDENA CONSULT, SL i vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona.

ADREÇAT A

Tècnics i auxiliars de farmàcia