INTRODUCCIÓ
En una societat cada vegada més envellida, la proposta dels diferents estadis assistencials consisteix a assumir la vellesa com una part important de la vida, i capacitar a la ciutadania tant per augmentar l'esperança de vida com per fer-la de més qualitat.
La recepta per a l'envelliment saludable consta de mesures preventives centrades fonamentalment en l'activitat física, l'alimentació, el descans, l'autocura i el foment de l'activitat social. I, davant l'aparició de malaltia i l'ús de fàrmacs, és fonamental també el reforç per a un bon compliment de la medicació.
Tot i així, hi ha múltiples factors que dificulten aquest envelliment saludable: desigualtats socials, la soledat i falta de recursos, els problemes relacionats amb la medicació, el deteriorament de la salut, etc. obstaculitzen aquesta aproximació positiva cap a l’envelliment.
A través de l'experiència de Marco Inzitari, Director d'Atenció Intermèdia, Recerca i Docència de el Parc Sanitari Pere Virgili i president de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, impulsor de nombroses iniciatives comunitàries i interdisciplinàries cap al envelliment, i de Guillermo Bagaria, vocal d'oficina de farmàcia del COF de Barcelona, valorarem el paper que pot jugar la farmàcia en el procés d'envelliment tant en el moment actual, en plena pandèmia, com en un futur pròxim.
OBJECTIUS
La conferència inaugura la campanya de “Promoció de l’envelliment saludable en les farmàcies comunitàries”, que impulsem els Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i de Madrid amb el suport de Nestlé Health Science, i que proporcionarà a les farmàcies els recursos per a millorar l’estat nutricional i de salut als més grans de 65 anys, implementant un protocol de cribratge a persones grans amb risc de desnutrició i sarcopènia, la recomanació personalitzada de consell nutricional i d'activitat física a través de recursos i continguts diversos d’educació sanitària a la població.