CERCA LES ACTIVITATS

ÀREA TEMÀTICA

DATA

TIPUS

ADREÇAT A...

FITOTERÀPIA APLICADA PER A TÈCNICS I AUXILIARS DE FARMÀCIA. XIV EDICIÓ - ÀGORA

24/09/2020 ( Inscripcions obertes ).

Dates

XIV edició: del 24 de setembre del 2020 al 31 de desembre del 2020  

Matrícula

- No col·legiats: Gratuït

- Tècnics i auxiliars: 245.00

 

Inscripcions

del 13/07/2020 al 24/09/2020

Lloc

Curs online

Hores Lectives

40

Places

150

INTRODUCCIÓ
Cada vegada més, la fitoteràpia té més importància en la tasca diària del professional sanitari.  L’última enquesta d’INFITO (Centre d’Investigació sobre Fitoteràpia) diu que un terç de la població espanyola consum plantes medicinals. Ja el 2003, una enquesta dels quatre col·legis farmacèutics de Catalunya arribava a la conclusió que més del 43% dels pacients amb medicació crònica prenia plantes medicinals sense dir-ho al metge o al farmacèutic.
 
Perquè els pacients facin un ús segur de les plantes, és imprescindible que comptin amb el consell i la indicació de professionals de la salut ben preparats per evitar els problemes potencials de l’automedicació o el consell d’agents externs al sistema sanitari, amb un possible efecte advers sobre la salut del pacient.
 
 
OBJECTIUS
Proporcionar els coneixements per aplicar la fitoteràpia a les patologies i els símptomes menors consultats de manera més freqüent a l’oficina de farmàcia, analitzar les plantes més útils d’acord amb els criteris científics i de màxima seguretat i reforçar els coneixements en aromateràpia per oferir un servei fitoterapèutic de qualitat al pacient.
 
El curs tracta de les possibilitats d’intervenció de l’auxiliar, tant en les opcions en què pot fer una recomanació com en aquelles situacions de simptomatologia complexa o perill d’interaccions en què cal demanar el consell del farmacèutic.
METODOLOGIA
El curs està dividit en 16 mòduls i es desenvolupa amb l’estàndard SCORM, un sistema que permet seguir el procés formatiu de cada alumne. Cada mòdul es compon d’una part teòrica (amb recursos gràfics interactius) i de casos pràctics a resoldre que confirmen l’aprenentatge.
 
A més dels mòduls del curs, els alumnes han de completar les activitats pràctiques programades pels tutors a l’aula del cursos, centrades en l’optimització de la fitoteràpia en l’oficina de farmàcia. Juntament amb els mòduls del curs, hi ha també monografies de cada una de les plantes i una proposta d’algoritme d’actuació en funció de la simptomatologia.
 
Per avançar en el curs cal completar tots els mòduls. Un cop completats, l’alumne pot imprimir o descarregar el contingut del curs en PDF.
 
Per superar el curs, cal llegir el 80% del contingut teòric i respondre correctament el 80% dels casos clínics.
PROGRAMA
 • SNC (I): plantes medicinals (PM) sedants, ansiolítiques i amb acció sobre el son
 • SNC (II): PM adaptògenes i antidepressives
 • PM digestives, laxants i astringents
 • PM utilitzades en trastorns circulatoris, aparell cardiovascular i HTA
 • PM immunoestimulants
 • PM de l’aparell respiratori (I): refredats, grip
 • PM de l’aparell respiratori (II): bronquitis, ORL
 • PM utilitzades en el tractament de trastorns metabòlics
 • PM analgèsiques, antiinflamatòries i antireumàtiques
 • PM en els trastorns fisiològics femenins: síndrome premenstrual, dismenorrea i menopausa i salut sexual
 • PM en el tracte urinari
 • PM en dermatologia: teràpies oncològiques
 • PM en dermatologia: micosis cutànies superficials
 • Olis essencials en fitoteràpia
EQUIP DOCENT
Allué, Josep, farmacèutic, professor titular de fisiologia vegetal de la Universitat Autònoma de Barcelona, fundador i director de R+D+I de APDENA CONSULT, SL i vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona
 
Alonso, M. José, farmacèutica, especialista en farmàcia industrial i galènica, diplomada en fitoteràpia per la Universitat de Montpeller
 
Bachiller, Luis Ignacio, metge, diploma universitari de fitoteràpia, especialista en homeopatia, membre de la junta directiva de la SEFIT, president de la Societat Asturiana de Fitoteràpia
 
Bestué, Laura, farmacèutica, màster de plantes medicinals i fitoteràpia UAB, UB, COF de Barcelona
 
Saus, Antonio, farmacèutic comunitari
 
 
COORDINACIÓ

Josep Allué Creus, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona

ADREÇAT A

Tècnics i auxiliars de farmàcia