NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

El COFB organitza una formació perquè farmacèutics hospitalaris s'actualitzin en oncologia hematològica
 • La inscripció es pot realitzar fins al 4 de novembre a través de la web institucional del COFB www.cofb.org (apartat “Activitats”)
 • L'oncologia hematològica s'abordarà des del punt de vista terapèutic (gestió i tractament dels càncers hematològics), psicològic (suport emocional en el tractament actiu) i farmacèutic (educació sanitària del pacient a l'era dels tractaments orals), tot això de la mà de ponents de reconeguda trajectòria
 • El curs consta d'1 sessió setmanal durant 5 setmanes, que s'impartiran a través d'un webinar en directe, amb un enfocament teoricopràctic i torn de preguntes per a promoure el debat, la reflexió conjunta i la interacció entre ponents i participants
 
 
Barcelona, 21 d'octubre de 2021. El pròxim 4 de novembre comença la formació “Actualització en oncologia hematològica”, organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), juntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC). El curs, patrocinat per Janssen, i amb la col·laboració d'Astellas Pharma, està dirigit a farmacèutics hospitalaris i és una de les novetats del programa de formació continuada 2021-2022 del COFB. Consta d'un total de 5 sessions (4, 11, 18 i 25 de novembre i 2 de desembre), que s'impartiran a través d'un webinar en directe, amb un enfocament teoricopràctic i torn de preguntes per promoure el debat, la reflexió conjunta i la interacció entre ponents i participants.
 
La inscripció, que és gratuïta per a col·legiats dels Col·legis de Farmacèutics i membres de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, es pot realitzar a través de la web institucional del COFB www.cofb.org (apartat “Activitats”).
 
Abordatge transversal i multidisciplinari amb experts de reconeguda trajectòria
 
La formació s'ha plantejat des d'una perspectiva multidisciplinària, ja que entre els ponents trobem a metges, psicòlegs i farmacèutics, tots ells de reconeguda trajectòria i amb una àmplia experiència dins del seu àmbit. Així, l'oncologia hematològica s'abordarà des del punt de vista terapèutic (gestió i tractament dels càncers hematològics), psicològic (suport emocional en el tractament actiu) i farmacèutic (educació sanitària del pacient a l'era dels tractaments orals).
 
Dins del primer bloc, Albert Altés, cap del servei d'Hematologia d'Althaia i president de la Societat Catalana d'Hematologia, abordarà la leucèmia limfocítica crònica; Ana Marín, de la unitat de limfomes del Servei d'Hematologia de l'Hospital Vall d’Hebron, tractarà el limfoma de les cèl·lules del mantell; i Carlos Fernández de Larrera, consultor de la unitat de mieloma i amiloïdosi del Servei d'Hematologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, abordarà la malaltia de Waldenström. D'altra banda, Mercedes Gironella, de la unitat de gammapaties monoclonals del Servei d'Hematologia de l'Hospital Vall d’Hebron, aprofundirà en el mieloma múltiple; i Ana Garrido, metgessa adjunta de guàrdies d'Hematologia Clínica del Servei d'Hematologia de l'Hospital Sant Pau, se centrarà en la leucèmia mieloide aguda.
 
D'altra banda, la psicòloga Judit López, experta en tractaments psicoemocionals a pacients oncològics, se centrarà en la importància del suport emocional en el tractament actiu.
 
Finalment, des de l'àmbit farmacèutic, Estela Moreno, farmacèutica de l'Hospital Sant Pau i coordinadora del grup de farmàcia oncològica de la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria, aprofundirà en els aspectes clau en l'educació del pacient a l'era dels tractaments orals.
 
La importància de la formació en oncologia hematològica
 
En els últims anys, s'han produït novetats terapèutiques en els tractaments contra els càncers relacionats amb la sang i s'han aplicat noves estratègies als pacients. L'envelliment de la població i una presència més acusada d'aquesta mena de càncers en el pacient ancià fràgil afegeix complexitat a la gestió.
 
En aquest sentit, David Conde, vocal d'Hospitals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, explica que “en els últims anys hem assistit a novetats en diferents patologies hematològiques, amb nous abordatges de tractaments sistèmics que, conseqüentment, han canviat el curs clínic de diferents malalties”. I destaca que “a causa de l'augment de noves molècules disponibles considerem que és imprescindible posar-les en context i conèixer com s'integren en els protocols farmacoterapèutics d'aquestes patologies neoplàsiques”. Per això, “comptarem amb la presència d'experts en cadascuna d'aquestes patologies perquè ens il·lustrin el panorama actual en la pràctica clínica i del que està per arribar, fent èmfasi també en la implicació del farmacèutic i la seva actuació”.
 
Amb el patrocini de:

El COFB inaugura la XVII edició del MGOF amb la nova modalitat híbrida, facilitant la formació en l’àrea de gestió a farmacèutics/es d’altres Comunitats Autònomes
 • Aquest any el Màster s’imparteix per primera vegada en modalitat híbrida, amb l’objectiu que tant el format presencial com el virtual garanteixin la mateixa formació teòrica, participativa i dinàmica

 

 • Durant la inauguració del Màster, el president del COFB va destacar la tasca dels farmacèutics, especialment durant la pandèmia, així com la importància de trobar l’equilibri entre el vessant assistencial i la gestió

 

 

Barcelona, 8 d'octubre de 2021. El passat 5 d'octubre va tenir lloc la inauguració de la XVII edició del Màster de Gestió de l'Oficina de Farmàcia (MGOF). Durant l'acte, el president del COFB, Jordi Casas, va ressaltar com la pandèmia provocada per la COVID-19 ha canviat l'exercici de la professió: “La nostra feina, com a farmacèutics, va evolucionant constantment. Ho hem pogut veure especialment en l'últim any i mig, durant la pandèmia, quan la Farmàcia ha demostrat estar preparada per a donar resposta a les necessitats de la societat des d'un vessant més assistencial”.

“El desenvolupament professional no és possible si no existeix darrere una estructura organitzativa o infraestructura a les farmàcies que ho permeti”

En aquest sentit, Casas va remarcar que “alguns projectes que hem posat en marxa en l'últim any serien impensables fa deu anys”. De fet, “al febrer vam signar un conveni amb el CatSalut de desenvolupament de l'atenció farmacèutica comunitària en el sistema públic de salut. A partir d'aquí, han vingut molts projectes com el lliurament de proximitat dels medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA) o els cribratges amb test d'antígens, que formen part de l'estratègia de cribratge amb Salut Pública. Òbviament, tot aquest desenvolupament professional no és possible si no existeix darrere una estructura organitzativa o infraestructura a les farmàcies que ho permeti”.

En definitiva, segons va exposar el president del COFB, “el vessant assistencial i la gestió han d'estar compensades i és necessari anar-se format en cadascuna d'elles. El Programa de Formació Continuada del COFB intenta donar resposta a totes dues parts i el paradigma de la formació en l'àmbit més empresarial i de gestió és el Màster de Gestió de l'Oficina de Farmàcia (MGOF)”.

Durant l'acte d'inauguració també van ser presents Aina Surroca, secretària del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada; Juan Carlos Serra, director del MGOF; i Cristina Rodríguez i Mónica Gallach, coordinadores del Màster i membres del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB.

Modalitat híbrida per primera vegada

Tal com es va anunciar el mes de juny passat, aquesta edició del Màster de Gestió de l'Oficina de Farmàcia s'impartirà per primera vegada amb una modalitat híbrida –presencial i virtual-, per a facilitar que farmacèutics d'altres Comunitats Autònomes puguin realitzar-lo i, d'aquesta manera, rebre una formació d'èxit després de 17 anys aconseguint-ho. En tot cas, tant en el format presencial com en el virtual, els participants obtindran la mateixa formació teòrica, participativa i dinàmica.

Els 3 mòduls del Màster de Gestió de l'Oficina de Farmàcia

El Màster persegueix que els alumnes desenvolupin les competències necessàries per a millorar la gestió de l'oficina de farmàcia. Per a això, consta de 3 blocs -Finances i Fiscalitat, Gestió de Persones i Màrqueting-, que els alumnes tenen l'opció de cursar per separat en funció dels seus interessos i disponibilitat. Així mateix, es treballa amb exemples, exercicis, casos i altres recursos perquè l'aplicació dels coneixements adquirits sigui immediata. En cada edició, es fomenta la capacitat de reflexió, el treball cooperatiu i la transmissió de coneixements.

Com en altres edicions, el MGOF comptarà amb conferències i casos d'èxit d'antics estudiants del Màster, amb l'objectiu d'aportar les seves experiències i impressions. A més, continuaran els Fòrum MGOF, un cicle de conferències de temes relacionats amb la gestió de la farmàcia i espai de reflexió conjunta.

Què destaquen els alumnes de l'anterior edició?

Participants d'anteriors edicions destaquen que el Màster resulta molt útil per adquirir coneixements que després són totalment aplicables a l'oficina de farmàcia i que permeten adaptar-se al món actual. D'altra banda, també ressalten tots els coneixements que es poden adquirir a través de l'experiència de professors i ponents que imparteixen el MGOF.


Josep Maria Argimon, conseller de Salut: “Podem projectar un paper encara més actiu de les oficines de farmàcia en el sistema sanitari”
 • Són paraules del Conseller de Salut, durant la inauguració del programa de formació continuada que va tenir lloc ahir al COFB, en referència al conveni signat amb CatSalut
 • El Dr. Argimon també va agrair la tasca dels farmacèutics durant la pandèmia, destacant els diferents projectes conjunts que han suposat un pas més en la incorporació de l’oficina de farmàcia en tota l’atenció sanitària
 • El format híbrid, els cicles de tertúlies, la transversalitat entre àmbits d’exercici o l’aposta per fomentar la capacitat investigadora dels farmacèutics, són només alguns dels aspectes més destacats de les més de 150 activitats programades fins al moment per al curs acadèmic d’enguany

 

Barcelona, 6 d’octubre de 2021. El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, va inaugurar ahir, a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), el Programa de Formació Continuada 2021-2022 de la institució. Ho va fer en el marc de la conferència titulada “Futur del Sistema Sanitari Català: on som els farmacèutics?”, on va traslladar, entre altres aspectes, el seu agraïment als farmacèutics: “Les farmàcies comunitàries heu estat obertes en tot moment i això és d’agrair perquè en el moment en què algú té un problema de salut, moltes vegades, el lloc que té més a prop és l’oficina de farmàcia”.

D’altra banda, referint-se al cribratge d’activitats de lleure que es va posar en marxa de juliol a setembre des de més de 1.300 farmàcies comunitàries de Catalunya, va afirmar: “En el moment en què vam demanar tota la col·laboració dels farmacèutics, la vam trobar”. El Conseller també va exposar que projectes com el lliurament de la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria (MHDA) des de les farmàcies comunitàries o els diversos cribratges que s’han dut a terme “són un pas més en la incorporació de l’oficina de farmàcia en tota l’atenció sanitària”.

En aquest sentit, i amb la mirada posada en el futur el Conseller de Salut va afirmar que “el conveni signat amb el CatSalut permet projectar un paper encara més actiu de les oficines de farmàcia en el sistema sanitari”.

“La capil·laritat de la xarxa de farmàcies ha estat una eina de gran utilitat durant la pandèmia”

Al seu torn, Jordi Casas, president del COFB, va explicar que la pandèmia ha posat de manifest que cal que el sistema sanitari compti amb tots els professionals que té al seu abast. “La xarxa de farmàcies no pot treballar de manera aïllada del sistema. De la mateixa manera, el sistema de salut no s’entendria sense fer ús de tots els recursos que té i de tots els professionals”, va afirmar. I, destacant el paper dels farmacèutics durant la pandèmia, va afegir: “La capil·laritat de la xarxa de farmàcies ha estat una eina de gran utilitat durant la pandèmia i, concretament, la tasca dels farmacèutics ha estat clau per atendre pacients crònics, contribuir a descongestionar els Centres d’Atenció Primària i ser part de la solució per tallar cadenes de contagi”.

Més de 150 activitats programades, apostant decididament per la metodologia híbrida

La secretària i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada del COFB, Aina Surroca, va presentar el Programa de Formació Continuada 21/22, recollint alguns dels aspectes més destacats i les principals novetats. “Per nosaltres, fomentar la part de formació continuada és també assegurar que els nostres col·legiats tenen una adquisició contínua de coneixements en tots els àmbits d’exercici”, va afirmar Surroca. Així mateix, va destacar que en les més de 150 activitats previstes, trobarem 4 modalitats: 100% presencials, 100% en streaming, model híbrid (presencial / streaming) i 100% online a través d'Àgora Sanitària.

Com en anteriors ocasions, moltes d’aquestes activitats es porten a terme amb la col·laboració i el suport de la indústria farmacèutica que, com un actor més del sector salut, aposta per la formació dels farmacèutics dels diferents àmbits.

Més enllà de les formacions relacionades amb serveis professionals o els Màsters de Gestió de l’Oficina de Farmàcia i d’Ortopèdia, les activitats formatives més destacades de l’actual curs acadèmic són les següents:

Tertúlies d’actualitat

Durant el curs 2021-2022, hi haurà un cicle de tertúlies d’actualitat, en el qual s’abordaran 6 sessions relacionades, respectivament, amb la teràpia inhalada (10 de novembre); la importància del son en el manteniment de la salut (19 de gener); els efectes de la contaminació ambiental sobre la salut humana (16 de març); l’Alzheimer i aducanumab (20 d’abril), el creixement dels trastorns de conducta alimentària en temps de pandèmia (11 de maig) i com seran els fàrmacs del futur (15 de juny). La novetat d’aquest curs acadèmic és que el farmacèutic podrà inscriure’s al cicle complet, en comptes de fer-ho individualment per cada sessió.

Tertúlies COVID-19

Enguany, la COVID-19 tornarà a ser un tema destacat del programa formatiu. Es programaran conferències que tractaran temes com la salut mental, la vacunació o les seqüeles que deixa la malaltia. De moment, ja hi ha programada “Vacunes COVID-19. Què hem fet fins ara i què ens queda per fer?” (15 de desembre), a càrrec de Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d'Hebron, i Daniel Prieto Alhambra, catedràtic de Farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford

Trending topics en Nutrició

Després de l’èxit d’assistència al cicle “Trending topics en Nutrició” del curs passat, enguany es tornen a programar 5 noves conferències amb continguts totalment diferents i que aprofundeixen en les darreres tendències en nutrició. Així, per exemple, s’abordaran les noves tendències en tecnologia, nutrició i salut (18 de novembre); els perfils nutricionals i el NUTRISCORE (27 de gener); de la nutrició a la neurociència (24 de febrer), el consum d’alcohol i la recomanació que cal fer a la població general (28 d’abril) o el RealFooding i els beneficis dels aliments no processats (26 de maig). De la mateixa manera que s’ha fet amb les tertúlies d’actualitat, el farmacèutic també es podrà inscriure al cicle complet.

Col·laboració entre àmbits d’exercici i institucions

Com en edicions anteriors, s’inclouen formacions interdisciplinàries, que reforcen la col·laboració entre els farmacèutics de diferents àmbits d’exercici i que impliquen diversos professionals sanitaris. Moltes d’elles, organitzades conjuntament amb altres institucions. En són exemples les formacions “Actualització en el tractament del càncer de pròstata” (28 d’octubre), dirigida a farmacèutics d’hospitals i centres d’Atenció Primària i organitzada conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC); o “Introducció a la bioètica” (14, 16, 21, 28 i 30 de març), cinc sessions adreçades a farmacèutics que treballen en l’àmbit de l’oficina de farmàcia, l’hospital, l’atenció primària, la investigació, la indústria farmacèutica i també en responsabilitats de direcció o altres funcions que impliquen la presa de decisions en el marc de l’ètica.

Així mateix, també trobem formacions impartides per professionals de diferents àmbits de la salut, com “Infeccions víriques de la pell” (18 i 20 d’octubre) o “Actualització en oncologia hematològica” (4, 11, 18, 25 de novembre i 2 de desembre del 2021 ), organitzat conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica.   

Més contingut a l’àrea d’Investigació i Docència

El Programa de Formació Continuada 2021-2022 dota de més contingut l’àrea d’Investigació i Docència amb l’objectiu de fomentar la capacitat investigadora dels farmacèutics i de proporcionar-los eines que els serveixin per l’exercici de la seva professió.  

En són exemples les  formacions “Indicadors per avaluar l’estat de salut del nostre entorn” (12 de novembre), o “Com redactar articles científics” (17 de novembre).

Àgora Sanitària

El portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, Àgora Sanitària, continuarà oferint una àmplia oferta formativa. Es consolida l’aposta per nous formats, i l’adaptació a l’evolució de la tecnologia i els nous hàbits de seguiment de la formació online. S’incorporen metodologies centrades en la gamificació i es dona encara més rellevància als formats sincrònics i en directe per tal que la comunicació entre tutors i alumnes sigui més predominant.

Pel que fa als continguts, es manté un catàleg que combina l’actualització farmacològica i la formació sobre l’abordatge de les consultes més freqüents, amb especial atenció al pacient crònic i novetats relacionades amb la persona amb patologia complexa, amb programes formatius enfocats que permeten als professionals guanyar seguretat i confiança davant les consultes per simptomatologia menor.

Finalment, també es renova l’aposta per la formació en l’alimentació de l’adult i la gent gran en la qual focalitzarà la relació entre medicaments i nutrients. Tot plegat, sense deixar de banda els recursos i consells sobre l’envelliment actiu, el control de pes i la disfàgia. 

La Torre Glòries de Barcelona s'ha tornat a il·luminar de verd la nit del 22 de setembre, amb motiu de les celebracions del Dia Mundial del Farmacèutic
 • Amb el lema “Farmàcia: sempre de confiança, al servei de la teva salut” es posa en valor la tasca dels farmacèutics des dels diferents àmbits d’exercici de la professió, especialment en el context de pandèmia, on el seu paper al servei del ciutadà ha estat clau per apropar el seu coneixement, informar i evitar les notícies falses
 • Segons dades de 2020, a la província de Barcelona hi ha més de 9.000 farmacèutics col·legiats en els diferents àmbits d’actuació i més de 2.300 farmàcies, fet que permet comptar amb una xarxa d’elevada capil·laritat i accessibilitat

 

Barcelona, 22 de setembre de 2021. La nit del 22 de setembre, l’emblemàtica Torre Glòries de Barcelona s'ha tornat a il·luminar de verd amb motiu de les celebracions del Dia Mundial del Farmacèutic, que es commemora oficialment el 25 de setembre. Aquesta iniciativa, impulsada a nivell estatal pel Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, amb la col·laboració dels Col·legis - entre els quals es troba el de Barcelona-, es repeteix de nou després del gran èxit de l’any passat, en què prop de 100 edificis a tot l’Estat es van tenyir de color verd per homenatjar el paper clau dels farmacèutics durant la pandèmia.

Farmàcia: sempre de confiança, al servei de la teva salut

Organitzat a nivell internacional per la Federació Internacional Farmacèutica (FIP), el lema triat pel Dia Mundial d’enguany és “Farmàcia: sempre de confiança, al servei de la teva salut” , i al cartell commemoratiu també s’ha recollit el missatge “Darrere del medicament hi ha molt més”. Amb tot plegat, s’ha volgut posar en valor la tasca dels farmacèutics des dels diferents àmbits d’exercici de la professió, especialment en el context de pandèmia, on el seu paper al servei del ciutadà ha estat clau per apropar el seu coneixement, informar i evitar les notícies falses.

En el marc d’aquesta celebració, el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF) ha elaborat diferents materials per compartir a les xarxes socials amb el hashtag #DMF2021 i #WorldPharmacistsDay2021. D’altra banda, juntament amb els hashtags #SocFarmacèutic / #SocFarmacèutica, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona convida a tots els col·legiats i col·legiades a compartir a les xarxes socials, durant aquesta setmana, fotografies del seu dia a dia amb pacients, usuaris i companys de professió; i també se'ls anima que comparteixin fotografies de la Torre Glòries il·luminada.

Els diferents àmbits de la professió continuen al costat de la ciutadania durant la pandèmia

Tots els àmbits de la professió han continuat desenvolupant una important tasca en l’abordatge de la COVID-19. A tall d’exemple, la farmàcia comunitària s’ha implicat activament en el control de la pandèmia realitzant més de 60.000 tests d’antígens supervisats, tant a la població general, com a monitors i infants del lleure educatiu d’estiu en el marc d’un cribratge de salut pública. Gràcies a aquests tests, s’han detectat més de 700 casos positius i, el bon funcionament del circuit, ha motivat a posar en marxa recentment un nou cribratge adreçat a alumnat i professorat. 

La farmàcia hospitalària, durant el primer semestre de 2021 destaca la gestió del coneixement vers el tractament agut de la COVID-19 -assegurant la disponibilitat dels millors tractaments en un entorn d’evidència canviant-, i també l’enviament de la medicació MHDA a oficina de farmàcia i la vacunació del personal, compaginant tot plegat amb l'assistència a pacients no-COVID. Des de l’àmbit de l’Atenció Primària, la gestió del coneixement ha estat vinculada a l’elaboració, difusió i formació de les últimes recomanacions sobre el maneig de la COVID-19. Així mateix, els farmacèutics d’Atenció Primària han estat uns dels professionals clau en la gestió i organització de la campanya vacunal al territori.

D’altra banda, des de l’àmbit d’Anàlisis Clíniques s’ha donat una resposta de qualitat davant l’augment de la demanda, tant de les proves diagnòstiques de SARS-CoV-2, com per les proves de laboratori, que han mostrat utilitat en el seguiment i la valoració pronòstica dels pacients ingressats per COVID-19. Per la seva banda, els farmacèutics de Salut Pública han continuat abordant l’impacte de la pandèmia amb tasques de suport tècnic, organitzatiu i formatiu. També han treballat per elaborar guies tècniques, donar suport a la vacunació, fer seguiment a residències i a col·lectius vulnerables i oferir formació en aspectes de prevenció.

La Distribució ha treballat per assegurar que no faltés la medicació i, alhora, el seu paper també va ser clau en la campanya Mascareta /Salut i, actualment, en els cribratges amb tests d’antígens des de les farmàcies. Al seu torn, la indústria farmacèutica, en col·laboració amb la iniciativa pública, s’ha bolcat en la recerca per aconseguir tractaments i vacunes eficaces en el menor temps possible. Així mateix, ha estat crucial en la garantia de subministrament de medicaments essencials: els fabricants locals de medicaments van prioritzar la fabricació dels medicaments més crítics i essencials pels hospitals; d’altra banda, es van organitzar importacions de medicaments estrangers en temps rècord.

La farmàcia a la província de Barcelona (dades 2020)

Segons dades de 2020, la província de Barcelona compta amb 9.078 farmacèutics col·legiats en els diferents àmbits d’actuació. Es tracta de la segona província d’Espanya que concentra el nombre més elevat de col·legiats. D’aquests, el 74,3% són dones, un reflex de la feminització de la professió.

La farmàcia comunitària és l'àmbit d'exercici de la professió farmacèutica amb més col·legiats: més de 6.800 col·legiats (75% del total) pertanyen a la Vocalia d’Oficina de Farmàcia del COFB. 

Pel que fa a la distribució al territori, actualment a la província de Barcelona hi ha un total de 2.348 farmàcies que integren una xarxa amb una elevada capil·laritat i accessibilitat. D’aquestes, 1.027 es troben a la capital i 1.321 a la resta de la província.

*El COFB agraeix a MERLIN Properties fer possible la il·luminació de la Torre Glòries amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic.


Més de 1.400 farmàcies catalanes participen en un nou cribratge, amb tests d’antígens, adreçat a alumnes i professors
 • Quan es detecti un cas positiu de COVID-19 en l'entorn escolar, tant alumnat d'ESO, Batxillerat, FP i altres ensenyaments de 12 a 18 anys, com professorat d'Educació Primària que compleixin amb els criteris d’inclusió determinats pel Departament de Salut, podran anar a la farmàcia a realitzar-se un test d'antígens, sota la supervisió del farmacèutic, sense cost per l'usuari
 • Per participar en el cribratge, la persona haurà de ser considerada contacte estret i estar immunitzada (haver rebut la pauta de vacunació completa o haver passat la COVID-19 en els darrers 6 mesos)
 • El resultat del test d’antígens quedarà registrat i es podrà descarregar des de La Meva Salut. En cas de ser negatiu, no s’haurà de fer quarantena
 • Durant l’estiu, les farmàcies catalanes han fet més de 59.300 test supervisats, la qual cosa ha permès detectar prop de 700 positius

Barcelona, 13 de setembre de 2021. Aquest dilluns, 13 de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut han posat en marxa un nou cribratge, des de més de 1.400 farmàcies catalanes (veure aquí farmàcies participants), adreçat a la comunitat educativa.

En el marc d’aquest cribratge, quan es detecti un cas positiu de COVID-19 en l'entorn escolar, tant alumnat d'ESO, Batxillerat, FP i altres ensenyaments de 12 a 18 anys, com professorat d'Educació Infantil, Educació Primària i Educació Especial que compleixin amb els criteris d’inclusió determinats pel Departament de Salut, podran anar a la farmàcia a realitzar-se un test d'antígens, sota la supervisió del farmacèutic, sense cost per l’usuari. Concretament, per participar-hi, la persona haurà de ser considerada contacte estret i estar immunitzada (haver rebut la pauta de vacunació completa o haver passat la COVID-19 en els darrers 6 mesos).

El resultat del test d’antígens quedarà registrat i es podrà descarregar des de La Meva Salut. Si el TAR és negatiu, no s’haurà de fer quarantena, però en cas de resultat positiu sí que serà necessari l’aïllament.

Dues fases en el procediment del cribratge

En la primera fase del cribratge, que comença a partir del 13 de setembre, l’alumne o professor que hagi de fer-se el test haurà de presentar la carta que li lliurarà el centre educatiu. Pròximament, està previst que l’alumnat o professorat només hagi de presentar a la farmàcia la targeta sanitària individual, ja que al Pla de Medicació apareixerà prescrit el TAR com a medicació de curta durada.

Més de 59.300 tests supervisats i prop de 700 casos positius detectats a les farmàcies durant l’estiu

El passat 19 de juliol es va posar en marxa el cribratge amb tests d’antígens a participants i monitors del lleure educatiu d’estiu. En total, en el marc d’aquest programa, s’han realitzat 38.706 tests supervisats i s’han detectat 412 positius.

Paral·lelament, les farmàcies participants en aquest programa també han supervisat, des del 29 de juliol, 20.678 tests d’antígens d’aquelles persones que n’adquirien un d’autodiagnòstic, després de l’aprovació del Reial Decret que autoritzava la dispensació d’aquests productes sense prescripció mèdica. D’aquests, 279 han estat positius. 

Sumant, doncs, les dues modalitats de cribratge, durant l’estiu les farmàcies catalanes han fet 59.384 test supervisats, la qual cosa ha permès detectar 691 positius.