NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Més de 500 farmàcies contribuiran a sensibilitzar, cribrar i acompanyar a persones que viuen amb disfàgia
  • Ho faran a través d'una campanya impulsada per Àgora Sanitària, el portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, amb la col·laboració de Nestlé Health Science, que s'allargarà fins a finals del 2023
  • Es calcula que la disfàgia afecta a més de dos milions de persones a Espanya i que, aproximadament, el 90% de la població que la pateix, no està ni diagnosticada, ni correctament tractada
  • S'han dissenyat diferents materials per acompanyar a les persones amb disfàgia, com una web amb informació per a pacients, un fulletó que respon als principals interrogants que planteja la disfàgia i una guia que inclou un qüestionari de cribratge per ajudar a conèixer les dificultats per a empassar

Des d'aquesta setmana, més de 500 farmàcies comunitàries de tot l’estat espanyol inicien una campanya de sensibilització, cribratge i acompanyament de persones que viuen amb disfàgia. Es tracta d'una iniciativa impulsada per Àgora Sanitària, el portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i Madrid (COFM), amb la col·laboració de Nestlé Health Science per donar visibilitat a aquest trastorn que dificulta o impossibilita empassar aliments líquids o sòlids i, per tant, comporta importants conseqüències i riscos en la qualitat de vida i salut de les persones que la pateixen.

Es calcula que la disfàgia afecta a més de dos milions de persones a Espanya i que, aproximadament, el 90% de la població que la pateix, no està ni diagnosticada, ni correctament tractada. Així mateix, la pneumònia aspirativa –causada per la inhalació d'aliment o líquids cap a les vies respiratòries o els pulmons, en lloc d'empassar-se– suposa la principal causa de mort en persones amb malalties neurològiques i pacients fràgils amb alteració de la deglució, i la tercera causa de mort en persones majors de 85 anys.

Quins són els objectius de la campanya?

La campanya, que s'allargarà fins a finals del 2023, té sis grans objectius. En primer lloc, donar a conèixer a pacients i cuidadors l'existència dels problemes en la deglució i la seva importància per a la salut i la qualitat de vida dels pacients. En segon lloc, visibilitzar signes i símptomes de la disfàgia davant la sospita de possibles casos. Una altra de les finalitats és comprendre la importància d'un bon seguiment de les mesures dietètiques i els hàbits d'higiene diària dels pacients. Així mateix, amb la campanya també es vol assegurar l'aportació nutricional adequada per evitar casos de desnutrició; conèixer les estratègies d'adaptació de la textura dels aliments i la viscositat dels líquids; i, finalment, millorar la presa de medicació en persones amb disfàgia.

Per a aconseguir-ho, tant els usuaris com les farmàcies comunitàries adherides compten amb diferents materials de suport. Entre ells, es troba la web agorasanitaria.com/vivircondisfagia, on els pacients poden consultar, per exemple, un mapa amb les farmàcies que participen i vídeos tutorials sobre com adaptar la viscositat dels líquids. L'usuari també té a la seva disposició un fulletó amb qüestions pràctiques sobre els signes i símptomes de la disfàgia o com adaptar els hàbits, la nutrició i la medicació quan empassar és un problema. Així mateix, el farmacèutic disposa d'una guia sobre com actuar davant un pacient amb disfàgia, que inclou, entre altres aspectes, un qüestionari de cribratge per ajudar a conèixer les dificultats per empassar.

La importància d'actuar davant la disfàgia

“L'augment de l'esperança de vida de la població i l'impacte de la disfàgia suposa un repte des d'un punt de vista assistencial en el qual la farmàcia té un paper important, ajudant a la detecció de forma precoç dels seus signes i símptomes, i acompanyant a pacients i cuidadors mitjançant el consell nutricional i el suport en els hàbits diaris. A través de l'òptim seguiment, es podrien evitar les greus complicacions nutricionals i respiratòries que comporta la disfàgia”, explica Anna Bach-Faig, vocal d'Alimentació i Nutrició del COFB. Al seu torn, Bach-Faig espera que la campanya “sigui un bon impuls en el coneixement de la societat sobre la disfàgia i la seva importància, i ajudi a millorar la qualitat de vida de pacients i cuidadors”.

La vocal d'Alimentació i Nutrició del COFM, Beatriz Collado, afegeix que “un dels aspectes més rellevants en el seguiment del pacient amb disfàgia és assegurar la correcta administració dels seus medicaments, ja que una inadequada gestió de la medicació pot implicar ennuegades de conseqüències greus, alterar l'efectivitat i seguretat dels fàrmacs, i disminuir l'adherència terapèutica”. Tenint això en compte, Collado assegura que aquesta campanya “serà un incentiu per millorar l'adherència dels pacients als fàrmacs i contribuir a uns millors resultats dels tractaments, així com de la disfàgia”.

Per part seva, Walter Molhoek, director general de Nestlé Health Science, considera que és molt important cuidar les persones grans i impulsar una vida més saludable a través de la nutrició amb el suport sempre en les ciències de la salut, amb l'afany de generar un impacte positiu en la qualitat de vida de les persones grans. “Existeix un gran desconeixement sobre la disfàgia i les seves greus conseqüències, per la qual cosa l'oficina de farmàcia, per la seva proximitat i coneixement de la població, es converteix en un professional sanitari absolutament clau per a cribrar, sensibilitzar i acompanyar a cuidadors i pacients”, exposa Molhoek. “Des de Nestlé Health Science hem desenvolupat un nou concepte avalat per farmacèutics i cuidadors de persones grans amb dificultats per empassar i/o mastegar, i que respon a les seves necessitats d'assegurar una alimentació reforçada i de fàcil ingesta”, concreta el director general de Nestlé Health Science.


L'escassa percepció del risc i el desconeixement, responsables de les baixes taxes de vacunació en adults
  • La importància de la formació i actualització dels professionals sanitaris per aconseguir ampliar les cobertures cobra especial rellevància en la Setmana Europea de la Immunització
  • Àgora Sanitària llança un curs pràctic i gratuït per ajudar els farmacèutics a impulsar la vacunació en aquest grup d'edat

El desenvolupament de les vacunes ha estat una de les grans contribucions a la salut de la població i ha tingut un elevat impacte en el control i erradicació de les malalties. No obstant això, i malgrat la seva demostrada efectivitat, les xifres de cobertura continuen sent molt baixes en la població adulta. És el cas de la grip, la taxa de vacunació de la qual en població d'entre 60 i 64 anys no supera el 35,6%, i el 55,2% en embarassades, segons dades del Ministeri de Sanitat.

El desconeixement que existeixen vacunes específiques per a aquest grup d'edat o per a determinades patologies, així com la baixa percepció del risc, sumat a la falta de coneixement dels beneficis de la vacunació en aquesta etapa de la vida, són algunes de les principals causes.

En l'actualitat, existeix un nombre important de vacunes autoritzades per reduir la prevalença de malalties infeccioses en població adulta, com grip, herpes zòster, tètanus-diftèria-tos ferina (DTPa), infecció pneumocòccica, hepatitis B, virus del papil·loma humà (VPH) i vacunes meningocòcciques per a adults joves, i la formació i informació són clau per acabar amb les faules i millorar les taxes d'immunització, però ambdues han de començar pels propis professionals sanitaris.

Recomanacions sanitàries al viatger

Les malalties infeccioses relacionades amb els viatges són freqüents, difícils de diagnosticar, i en molts casos, es poden prevenir. La vacunació és una de les principals eines per reduir aquest risc. Els farmacèutics tenen un paper fonamental en el consell sanitari als viatgers, resolent dubtes i identificant possibles problemes relacionats amb les vacunes, i aconsellant sobre altres mesures preventives (preparació de la farmaciola, alimentació, medi ambient i transport).

Amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Immunització, del 24 al 30 d'abril, Àgora Sanitària, la plataforma formativa en línia dels Col·legis Oficials de Farmacèutics de Madrid i Barcelona, llança el curs Aspectes pràctics de la vacunació en l'adult, en el qual han col·laborat experts de diferents àrees.

El curs, dirigit a farmacèutics, a més de proporcionar la formació i actualització sobre les vacunes recomanades en la població adulta i les malalties que prevenen, ofereix estratègies d'actuació per detectar població de risc i resoldre totes aquelles consultes freqüents en la farmàcia amb la finalitat de contribuir, juntament amb la resta dels professionals sanitaris, a l'augment de les cobertures vacunals de la població adulta.

“La vacunació és responsabilitat de tots els professionals sanitaris i el nostre objectiu és comú: millorar la salut de la població. El paper dels farmacèutics és primordial, i ha quedat palès en la farmàcia comunitària. Poden detectar errors de prescripció i possibles interaccions amb medicaments, i la seva proximitat i credibilitat davant la població és molt important”, explica Isabel Jimeno, metge de Família, autora i col·laboradora del curs en Àgora Sanitària.

Mª Carmen Magro, farmacèutica coautora del curs i vocal Representant d'Exercents en Oficina de Farmàcia No Titulars en el Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid (COFM), afegeix que, a mesura que ens fem grans necessitem unes vacunes, perquè el nostre sistema immunitari també envelleix, i som més vulnerables a malalties infeccioses. “Per això és important treballar units. En aquest curs tot el contingut es desenvolupa de manera pràctica i s'ofereixen al farmacèutic casos freqüents i eines per facilitar la seva tasca professional diària. S'estudiaran casos concrets en pacients immunodeprimits, oncològics, amb comorbiditats o situacions de risc, dones en edat fèrtil, embarassades i lactants, viatgers i persones al·lèrgiques”.

Per part seva, Aina Surroca, secretària de la junta de govern del COF de Barcelona, destaca “la necessitat del col·lectiu d'actualitzar-se de manera constant i accedir a coneixements nous permet desenvolupar una atenció farmacèutica de qualitat i fomentar el treball multidisciplinari que integren els professionals sanitaris dels diferents nivells assistencials implicats”. En el curs, la matrícula del qual està ja oberta i és gratuïta, s'abordaran també la vacunació en població sana, les vies d'administració, estabilitat, transport i conservació de vacunes, entre altres temes d'interès.


Àgora Sanitària i Nestlé Health Science impulsen una campanya de sensibilització, detecció i acompanyament de persones que viuen amb disfàgia
  • Es calcula que més de dos milions de persones a Espanya pateixen disfàgia i que, aproximadament, el 90% de la població que pateix aquest trastorn, no està ni diagnosticada, ni correctament tractada
  • Per participar en la campanya, que està oberta a farmàcies comunitàries de tota Espanya, s'ha organitzat dimarts que ve 25 d'abril, a les 14 h, un webinar de presentació i formació. Les inscripcions es poden realitzar a través d'agorasanitaria.com
  • La campanya s'iniciarà el 15 de maig en les farmàcies comunitàries adherides, que comptaran amb un kit de material de suport per ajudar a les persones amb disfàgia

Es calcula que més de dos milions de persones a Espanya pateixen disfàgia i que, aproximadament, el 90% de la població que pateix aquest trastorn, no està ni diagnosticada, ni correctament tractada. Tenint en compte aquest escenari, Àgora Sanitària, el portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, i Nestlé Health Science impulsen una campanya d'educació sanitària a les farmàcies comunitàries per sensibilitzar, detectar i acompanyar a les persones que viuen amb disfàgia.

Webinar de presentació i formació el 25 d'abril

Per adherir-se a la campanya, que està oberta a farmàcies comunitàries de tota Espanya, s'ha organitzat el pròxim dimarts 25 d'abril, a les 14 h, un webinar de presentació i formació. Les inscripcions es poden realitzar a través d'agorasanitaria.com i, durant la sessió, es comptarà amb un equip de quatre expertes: Anna Bach-Faig, vocal d'Alimentació i Nutrició del COF de Barcelona; Helena Bascuñana, directora del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'Hospital Sant Pau de Barcelona; Rosana Ashbaugh, infermera de la Unitat de Nutrició Clínica i Dietètica de l'Hospital Universitari Príncep d'Astúries d'Alcalá de Henares; i Anna Paré, farmacèutica comunitària i nutricionista.

Més concretament, en el webinar s'abordaran tots els aspectes a tenir en compte per poder participar en la iniciativa: coneixements generals de la disfàgia, el perfil del pacient, les estratègies de suport nutricional, els hàbits higiènic-dietètics i la presa de medicaments.

La campanya s'iniciarà a partir del 15 de maig en les farmàcies comunitàries adherides, que comptaran amb un kit de material de suport compost, entre altres, per un pòster, un fulletó amb consells per al pacient, i una presentació per dur a terme sessions d'educació sanitària a pacients i/o persones cuidadores.

Quins són els objectius de la campanya?

Amb la campanya es vol aconseguir sis grans objectius. En primer lloc, donar a conèixer a pacients i cuidadors l'existència dels problemes en la deglució i la seva importància per a la salut i la qualitat de vida dels pacients. En segon lloc, visibilitzar signes i símptomes de la disfàgia que permetin detectar possibles casos. Una altra de les finalitats és comprendre la importància d'un bon seguiment de les mesures dietètiques i els hàbits d'higiene diària dels pacients. Així mateix, amb la campanya també es vol assegurar l'aportació nutricional adequada per evitar casos de desnutrició; conèixer les estratègies d'adaptació de la textura dels aliments i la viscositat dels líquids; i, finalment, millorar la presa de medicació en persones amb disfàgia.

Sobre Àgora de Nutrició i Salut

La campanya s'emmarca en l'àrea formativa Àgora de Nutrició i Salut, posada en marxa el 2019 per Àgora Sanitària i Nestlé Health Science. L'objectiu d'aquest portal és posar a l'abast dels farmacèutics i de la resta de professionals de l'oficina de farmàcia un conjunt de recursos en línia que contribueixin a la millora i professionalització del consell farmacèutic, en un àmbit de tanta rellevància com és la nutrició en adults i persones grans.

Calendari de la campanya

  • Fins al 25 d'abril: adhesió a la campanya, inscripció al webinar i sol·licitud dels materials.
  • 25 d'abril: webinar de presentació i formació dels farmacèutics.
  • A partir del 8 de maig: distribució dels materials a les farmàcies comunitàries.
  • 15 de maig: inici de la campanya.

Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya prorroguen un any més el desplegament de l’atenció farmacèutica comunitària
  • Més d’11.000 pacients s’han beneficiat del lliurament de proximitat de medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA)
  • La integració de les oficines de farmàcia ha permès fer 442.000 proves de cribratges de càncer de còlon amb automostra
  • El Pla de salut de Catalunya 2021-2025 promou aquest Conveni de col·laboració per desenvolupar el servei de farmàcia de proximitat

El Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han ratificat el Conveni estratègic d’atenció farmacèutica comunitària un any més. L’objectiu d’aquesta col·laboració és avançar en el desenvolupament de l’atenció farmacèutica comunitària en el sistema de salut a través de tres àmbits principals: la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia; l’accessibilitat i la coordinació assistencial, i l’atenció i el seguiment farmacoterapèutic a pacients amb malalties cròniques.
El Conveni està recollit al Pla de salut de Catalunya 2021-2025, que prioritza les oficines de farmàcia com a element d’atenció sanitària de proximitat en la xarxa de salut.

Dins del primer àmbit, de promoció de la salut i prevenció de la malaltia, s’ha reprès l’activitat del Programa d’educació sanitària sobre el bon ús dels medicaments (PESBUM), un servei farmacèutic que duu a terme sessions d’educació sanitària sobre medicaments a la ciutadania. Al llarg del 2022 s’han realitzat 262 sessions i aquest any se’n faran 500. A més, s’ha incorporat una nova línia de treball, conjuntament amb el Departament d’Educació, per fer les sessions en centres educatius, concretament a joves de tercer d’ESO. S’ha dut a terme una prova pilot a centres educatius de comarques de Girona i Barcelona i es preveu ampliar les sessions en centres educatius durant el 2023.

A més, el Conveni de col·laboració entre Salut i les oficines de farmàcia ha permès realitzar 442.000 proves de cribratge de càncer de colon amb automostra durant l’any 2022. Aquest Programa s’ha desplegat a gairebé tot el territori i durant el 2023 s’ampliarà la cobertura a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre. El servei farmacèutic ofereix informació a la ciutadania, lliura el material per fer la mostra i l’envia al laboratori.

També s’ha activat la fase pilot del cribratge de càncer de coll uterí amb automostra. La prova està en curs a les unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de Gavà i el Prat, i amb l’Hospital de Bellvitge com a laboratori de referència. Des de l'inici de la fase pilot fins a gener de 2023, unes 2.700 dones han acceptat participar-hi, de les quals més de 2.500 ja hi han participat, i s'han processat al laboratori més de 2.470 mostres. Al llarg de 2023 es consolidarà la prova pilot per preparar-ne l’ampliació a altres regions sanitàries.

En l’àmbit de l’accessibilitat i la coordinació assistencial, des del 2021 s’han atès 88.615 peticions de lliurament en proximitat de medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA) de 11.369 pacients, amb la participació de 2.934 oficines de farmàcia, 39 hospitals i la distribució farmacèutica. Es tracta d’un procediment per millorar l’accessibilitat del pacient a la MHDA que es va iniciar arran de la pandèmia de la COVID-19.

Pel que fa a l’atenció i el seguiment farmacoterapèutic, s’ha actualitzat la Guia per l’abordatge de la hipertensió arterial a la farmàcia comunitària.

Una resposta ràpida a l’evolució de la COVID-19

El Conveni, que va néixer en el context de la COVID-19, ha permès desenvolupar en paral·lel a les actuacions principals el Programa de test d’antígens ràpid (TAR) per contribuir a la detecció i reducció d’aquesta malaltia. En el marc d’aquest Programa de col·laboració, les farmàcies han supervisat, en aquests dos anys, 576.404 tests finançats emmarcats en cribratges de salut pública. Així mateix, les oficines de farmàcia van notificar 350.326 casos positius a partir dels tests realitzats pels usuaris al domicili.

També s’ha desenvolupat el procediment de distribució i dispensació del medicament Paxlovid a través de les farmàcies i, fins al febrer de 2023, s’ha dispensat a 1.819 pacients.


El espacio “Iniciativas de éxito” de Infarma Barcelona 2023 da a conocer doce proyectos innovadores impulsados por Colegios de Farmacéuticos de España
  • Los Colegios Oficiales de Farmacéuticos de Alicante, Asturias, Andalucía, Cantabria, Galicia, Guipúzcoa, Lleida, Murcia, Palencia, Tarragona y Valencia presentaron sus iniciativas con el objetivo de contribuir a hacer crecer el valor de la oficina de farmacia
  • La adherencia a los tratamientos y promover un buen uso de los medicamentos, los servicios profesionales asistenciales, la comunicación entre profesionales sanitarios y la farmacia rural, fueron los temas centrales de los proyectos que se presentaron

Diferentes Colegios de Farmacéuticos de España presentaron doce proyectos profesionales innovadores en Infarma Barcelona 2023. Lo hicieron en el marco del espacio “Iniciativas de éxito”, que tuvo lugar el 16 de marzo y estuvo moderado por el director del Congreso y vocal de Oficina de Farmacia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Guillermo Bagaría, y el vocal de titulares de Oficinas de Farmacia del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid (COFM), José Manuel Becerra.

Con el fin de dar a conocer ideas exitosas para hacer crecer el valor de la oficina de farmacia, representantes de los Colegios de Farmacéuticos compartieron sus proyectos. De esta forma, Infarma Barcelona 2023 se convirtió en un altavoz de las iniciativas que han contribuido en la mejora de la profesión, dando continuidad a un formato realizado en anteriores ediciones de Infarma Madrid.

“Iniciativas de éxito” de los Colegios de Farmacéuticos

Experiencias para mejorar la adherencia a los tratamientos y promover un buen uso de los medicamentos
Tres colegios expusieron sus experiencias llevando a cabo programas de Sistemas Personalizados de Dosificación (SPD) para mejorar la adherencia terapéutica y garantizar la efectividad y seguridad de los tratamientos establecidos. El Colegio Oficial de Farmacéuticos de Cantabria visibilizó el “Programa de optimización de la adherencia al tratamiento farmacoterapéutico mediante sistemas personalizados de dosificación”, que tiene por objetivo la optimización del uso de los medicamentos en personas dependientes o autónomas, seleccionadas por los Servicios Sociales municipales, contribuyendo así a asegurar su seguridad y efectividad.

Por su parte, los Colegios Oficiales de Farmacéuticos de Galicia presentaron el “Programa de Mejora de la adherencia terapéutica a través de Preparación y Entrega de SPD”. Con este programa, las oficinas de farmacia facilitan sistemas personalizados de dosificación a los pacientes que lo solicitan, con el fin de mejorar el cumplimiento terapéutico en los tratamientos con las condiciones y requisitos que se establezcan reglamentariamente.

Por otro lado, el Colegio Oficial de Farmacéuticos de Alicante compartió el proyecto “Colaboración de las oficinas de farmacia de la Comunidad Valenciana en la recepción en proximidad por el paciente no ingresado de medicamentos de dispensación hospitalaria”. Asimismo, el Colegio Oficial de Farmacéuticos de la Región de Murcia expuso el programa comunitario “YoNoMeBenzo”, enfocado al control y al uso adecuado de benzodiacepinas.

Iniciativas para una farmacia más asistencial
Durante la sesión, también se compartieron proyectos entorno a los servicios farmacéuticos asistenciales que se prestan desde la farmacia comunitaria. Fue el caso del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Guipúzcoa, que habló de la “Atención farmacéutica domiciliaria a paciente frágiles”. En la presentación se explicó que, en colaboración con la Fundación Hurkoa, contribuyen a la asistencia farmacéutica domiciliaria a pacientes vulnerables que no pueden desplazarse a la farmacia comunitaria.

“MAPAFarma” fue otra de las iniciativas expuestas durante la jornada por el Consejo Andaluz de Colegios Oficiales de Farmacéuticos. Según se detalló, se trata de una prueba de la Monitorización Ambulatoria de la Presión Arterial (MAPA) que permite medir la presión arterial durante 24 horas, tanto durante el día como durante la noche, mientras el paciente realiza su actividad normal.

El Col·legi de Farmacèutics de Tarragona dio a conocer “Alletafarma”, que tiene como fin fomentar que los farmacéuticos se formen en lactancia materna, y que la farmacia se convierta en un apoyo para las madres y familiares. Ante la buena acogida del programa, próximamente el servicio Alletafarma también se ofrecerá desde la plataforma Farmaserveis. Otro de los proyectos seleccionados fue el “Cribado en enfermedad de Chagas”, llevado a cabo por el Colegio Oficial de Farmacéuticos de la Región de Murcia.

Comunicación entre profesionales sanitarios
El Colegio Oficial de Farmacéuticos de Asturias presentó el “Proyecto de comunicación de la Oficina de Farmacia con los médicos de los Centros de Salud”. Según explicaron, se trata de un proyecto piloto innovador que creará un canal de comunicación entre los centros de salud y las farmacias de Asturias.

Proyectos en el entorno rural
Finalmente, también se presentaron proyectos relacionados con la farmacia rural. Uno de ellos fue el programa “DOSICAT”, del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida, con el que ofrecen servicios farmacéuticos en el entorno rural para la mejora de la salud y la calidad de vida de los pacientes, contribuir a la sostenibilidad de las farmacias rurales y frenar la despoblación de las zonas rurales. Con un objetivo similar nació “Mi dosis”, del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Palencia, que se trata de un servicio de adherencia terapéutica en el medio rural.

Por otro lado, con los objetivos de mejorar el bienestar de las personas, dar visibilidad a las poblaciones y poner en valor la labor de los farmacéuticos, el Muy Ilustre Colegio de Farmacéuticos de Valencia detalló en qué consiste el proyecto “Sostenibilidad de la farmacia rural y VEC como base para la mejora de la vida en el medio rural y su despoblación”.