NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

La borsa de treball del COFB es renova, facilitant que farmacèutics/es de qualsevol província espanyola puguin inscriure's a les ofertes disponibles
  • L'objectiu d'aquesta nova funcionalitat és dotar la borsa de treball del COFB de més qualitat i tenir una oferta de candidats més àmplia i renovada
  • L'accés a la borsa de treball es pot fer a través del web institucional www.cofb.org i, en tot moment, es garantirà que la persona que es doni d'alta a la borsa sigui farmacèutic/a

 

Barcelona, ​​3 de maig de 2022. La borsa de treball del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) es renova, oferint la possibilitat que farmacèutics/es no col·legiats a la província de Barcelona puguin accedir-hi, prèvia validació de la seva titulació. Els interessats podran donar-se d'alta a la borsa de treball del COFB per consultar quines ofertes hi ha disponibles i inscriure's en aquelles que s'ajustin al seu perfil i preferències.

Més qualitat del portal i oferta de candidats més àmplia i renovada

Des del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB es considera que aquesta nova mesura serà positiva, tant per als farmacèutics, com per a les empreses usuàries de la borsa de treball -tant oficines de farmàcia com organitzacions d’una altra tipologia-, ja que es dotarà el portal de més qualitat i es comptarà amb una oferta de candidats més àmplia i renovada. Així mateix, es dona resposta a una demanda que es feia recurrentment des del col·lectiu farmacèutic, en especial, des de l'àmbit de la farmàcia comunitària, líder quant a nombre d'ofertes publicades.

L'accés a la borsa de treball es pot fer a través del web institucional www.cofb.org i compta amb dues vies d'entrada disponibles, en funció de si el candidat és col·legiat del COFB o no. A més, en tot moment, des del COF de Barcelona es garanteix que la persona que es doni d'alta a la borsa sigui farmacèutic/a, ja que hi ha associat un procés de verificació que comprova que sigui així.

Més de 1.900 ofertes de treball publicades i 7.600 inscripcions registrades

Durant tot el 2021, es van publicar més de 1.900 ofertes a la borsa de treball del COFB. Alhora, es van registrar més de 7.600 inscripcions a les diferents ofertes –el que es tradueix en una mitjana mensual de 640-, sent els mesos de gener i setembre quan aquesta xifra va arribar a superar les 800 inscripcions. En aquest sentit, el nou portal d'ocupació té com a objectiu augmentar tant el nombre d'ofertes com de candidats/es, ampliant les oportunitats de cobrir les vacants de manera més ràpida i eficient.


Farmacèutics/es de l'àmbit hospitalari es formen sobre les diferents estratègies a seguir per optimitzar l'ús d'antimicrobians
  • El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, amb el patrocini de Menarini, van ser els encarregats d'impulsar aquest cicle formatiu centrat en els Programes d'Optimització d'Antimicrobians (PROA)
  • Al llarg de les quatre sessions virtuals, es van debatre diferents estratègies per optimitzar l'ús d'antimicrobians, com el tractament antibiòtic domiciliari endovenós, la dosificació d'antibiòtics en situacions especials, les interaccions entre fàrmacs i aliments i la durada òptima del tractament
  • Donat l'èxit de les dues edicions i la bona acceptació que té per part dels participants, les diferents entitats implicades en l'organització continuaran treballant per a donar continuïtat al projecte


Barcelona, 27 d'abril de 2022. Els Programes d'Optimització d'Antimicrobians (PROA) han significat una revolució en l'àmbit assistencial, concretament, en la manera d'abordar l'ús racional d'aquests fàrmacs. Aquest ha estat el tema central del cicle formatiu “Els matins PROA”, organitzat recentment pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), juntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), amb l'objectiu de donar més eines als farmacèutics/es de l'àmbit hospitalari per familiaritzar-se amb els programes PROA, conèixer les diferents estratègies per millorar l'administració dels antimicrobians, fer un ús correcte d'aquests en situacions especials i conèixer el maneig de les interaccions farmacològiques amb altres medicaments concomitants.

La formació, que ha comptat amb el patrocini de Menarini, va estar coordinada pel vocal d'Hospitals del COFB, David Conde Estévez, i la presidenta de la SCFC, Edurne Fernández de Gamarra. Aquest cicle sobre PROA ja és el segon any consecutiu que es realitza, consolidant-se com a trobada anual al voltant d'aquesta temàtica. De fet, donat l'èxit de les dues edicions i la bona acceptació que té per part dels participants, les diferents entitats implicades en l'organització continuaran treballant per a donar continuïtat al projecte.

Estratègies per optimitzar l'ús d'antimicrobians

Al llarg de quatre sessions virtuals, els ponents van debatre diferents estratègies per optimitzar l'ús d'antimicrobians, tot això acompanyat amb un torn de debat-preguntes per promoure la reflexió conjunta entre docents i participants.

Estratègia 1. Administracions especials, Tractament Antibiòtic Domiciliari Endovenós (TADE)

La primera sessió, titulada “Administracions especials, Tractament Antibiòtic Domiciliari Endovenós (TADE)”, va estar impartida per Sara Ortonobes Roig, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i moderada per la presidenta de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, Edurne Fernández de Gamarra. Durant la sessió, i centrant-se en el TADE, Ortonobes va destacar la importància del paper del Servei de Farmàcia en el circuit establert al seu hospital i va remarcar la integració dels farmacèutics clínics en l'equip multidisciplinari per optimitzar l'eficàcia i la seguretat del TADE. En la seva intervenció, també va descriure aspectes relacionats amb l'assessorament farmacèutic sobre el tractament antimicrobià, així com conceptes farmacotècnics rellevants en la preparació i administració del TADE.

Estratègia 2. Dosificació d'antibiòtics en situacions especials (obesitat, pediatria, persones grans)

En la segona sessió, impartida per Sònia Luque, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia del Parc de Salut Mar, i moderada per Aurora Fernández, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l'Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, es va abordar la dosificació d'antimicrobians en situacions especials (geriatria, obesitat i pediatria) i es van resumir els principals canvis farmacocinètics que poden presentar aquests grups poblacionals, que requereixen ajustar la posologia dels diferents fàrmacs per optimitzar l'eficàcia i reduir el risc d'aparició d'efectes adversos.

Finalment, es va recalcar la necessitat de valorar cada pacient de manera individual, ja que és habitual que un mateix pacient pugui presentar diferents tipus d'alteracions fisiopatològiques a considerar a l'hora de seleccionar el règim posològic més adequat.

Estratègia 3. Les interaccions fàrmacs/aliments, medicina complementària i antimicrobians

La tercera sessió va anar a càrrec de Montse Tuset, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l'Hospital Clínic de Barcelona, i va comptar amb la moderació d'Aurora Fernández, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l'Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron. En aquesta sessió es va abordar que algunes de les interaccions dels fàrmacs antimicrobians poden tenir conseqüències clíniques, tant reducció de l'eficàcia com increment de la toxicitat. Per tant, cal tenir-les en compte i continuar treballant en aquest àmbit per garantir la seguretat dels pacients.

Estratègia 4. La durada òptima dels tractaments antimicrobians

La quarta i última sessió la va impartir Sara Cobo, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l'Hospital de Bellvitge i va estar moderada per David Conde Estévez, vocal d'Hospitals del COFB. Segons es va desprendre de la sessió, per establir una durada òptima dels tractaments antibiòtics fa falta un enfocament individualitzat segons l'evolució clínica. L'evidència disponible sosté l'ús de durades curtes de tractament per determinades indicacions, i així ho recullen algunes de les últimes guies de pràctica clínica. Així mateix, els farmacèutics participen en equips PROA que realitzen intervencions dirigides a optimitzar els tractaments antibiòtics i la seva durada des d'una perspectiva multidisciplinària.


Amb el patrocini de: 

 


Metges, dentistes i farmacèutics advoquen per l'atenció multidisciplinària al pacient oncològic
  • Infarma Madrid 2022 aborda els efectes secundaris dels tractaments per al càncer i la seva repercussió en la salut oral

Madrid, 13 d'abril. Els efectes de la quimioteràpia i radioteràpia són molt agressius per a l'organisme i especialment per a la salut oral dels pacients oncològics. Sobre aquests efectes i la necessitat de potenciar l'atenció bucodental per a evitar les complicacions derivades d'aquests tractaments es va centrar la conferència “Salut bucodental en el pacient oncològic” en Infarma Madrid 2022.

De la mà de Teresa de la Jara, especialista en medicina i cirurgia oral, i de Carlos Benavent Núñez, farmacèutic formulista, els professionals van deixar constància de la importància que té la farmàcia comunitària per a ajudar al pacient oncològic, opinió confirmada per Rosalía Gozalo, vocal en funcions de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFM i moderadora de la taula.

Teresa de la Jara va iniciar la seva intervenció assenyalant la importància  d’”entendre la teràpia que rep el pacient oncològic i com afecta la seva salut abans, durant i després del tractament”. Sobretot, perquè al seu judici el pacient oncològic és “no sols aquell que sofreix sinó també el que ha sofert un tumor perquè els efectes dels seus tractaments deixen residus en el seu cos per més de 10 anys i té repercussió per a la seva salut bucal”.

Tot i que els tractaments per al càncer han avançat molt, l'odontòloga va recordar que “no estan exempts d'efectes secundaris, que afecten les funcions bàsiques dels pacients pel que la seva atenció requereix equips multidisciplinaris, que incloguin mèdics, farmacèutics, odontòlegs, fisioterapeutes o psicòlegs, entre altres professionals sanitaris”.

La teràpia multimodal més utilitzada es compon de quimioteràpia, radioteràpia, teràpia dirigida, immunoteràpia i bifosfonats. Tots aquests tractaments tenen efectes secundaris i provoquen importants toxicitats, “com la mucositis, un efecte secundari molt limitant i dolorós per al pacient que es presenta en forma de lesió amb eritema vermell que els impedeix menjar”, va explicar Teresa de la Jara, qui va enumerar els problemes més comuns que sofreixen els pacients oncològics, “des de xerostomia, que es produeix quan les glàndules salivals no generen suficient saliva per a mantenir la boca humida, a problemes per a empassar o la disgèusia o distorsió del sabor dels aliments en menjar”.

Sense oblidar les càries i la hipersensibilitat bucal, aspectes que l'odontòloga va destacar especialment recordant la importància que té la recomanació farmacèutica en la utilització de raspalls i productes específics per a la higiene bucal. “Els raspalls de la farmàcia són els millors per a prevenir l'índex de cario gènesi del pacient”, va assegurar Teresa de la Jara en defensar la col·laboració de la farmàcia per a “mantenir la boca hidratada i utilitzar bons productes amb fluor, que són determinants per a la prevenció”.

Per la seva part, Carlos Benavent va defensar el maneig per al tractament bucodental del pacient oncològic des de la farmàcia “desenvolupant escolta activa, empatia i acompanyament d'aquests pacients per a aconseguir un major èxit terapèutic abans, durant i després de les teràpies químio o radioteràpiques”.

Per a això, va considerar necessari “partir de la prevenció, detecció i garbellat” amb pautes senzilles. “Començant per un bon raspall amb truges adequades i assessorar els pacients sobre el correcte raspallat que es realitza dividint la boca en quadrants i raspallar 30 segons en cada quadrant amb el raspall inclinat per a no lesionar”. Després d'aquest primer pas, el farmacèutic també va recordar la importància de la neteja lingual bàsica utilitzant el raspall lingual almenys dues vegades al dia.

Partint de l'atenció farmacèutica, Carlos Benavent va defensar la formulació magistral com la “peça clau de la farmàcia per al tractament individualitzat del pacient”. Des d'aquest punt de vista, el farmacèutic va considerar la formulació magistral com l'eina que “ens pot ajudar per a fer front a les necessitats dels nostres pacients, com a problemes de disfàgia”. Sobre aquest tema, el ponent va recordar que els pacients quan tenen problemes de deglució no poden empassar càpsules i “hem de preparar la seva medicació en una suspensió perquè els ajudi a prendre altres medicaments”.

Finalment, el farmacèutic madrileny va defensar la necessitat d'establir “una intercomunicació professional perquè necessitem tenir connexió amb l'odontòleg o el metge de capçalera per a aconseguir un efecte sinèrgic global que permeti cobrir les necessitats del pacient. La formulació és una eina perfecta per a això i molts professionals no prescriuen per desconeixement”.


Intervenció farmacèutica per a la detecció i prevenció de la deterioració nutricional i funcional en persones més grans de 65 anys
  • Infarma Madrid 2022 presenta, de la mà de geriatres i farmacèutics, la II edició de la “Campanya per a la Promoció de l'Envelliment Saludable” d'Àgora Sanitària a partir d'un cribratge per detectar desnutrició i risc de sarcopenia en edats avançades

Madrid, 12 d'abril. Davant l'augment de l'esperança de vida creix la importància d'envellir amb salut, sobre aquest tema i els requisits necessaris per mantenir les bones condicions físiques i nutricionals que permetin un envelliment saludable es va debatre en el marc de Infarma Madrid 2022, on es va presentar la II edició de la campanya dirigida a detectar i prevenir la deterioració nutricional i funcional en persones més grans de 65 anys.

Moderada per Anna Bach-Faig, vocal d'Alimentació i Nutrició del COF de Barcelona, la taula amb el títol “Com la nutrició et pot ajudar en l'envelliment saludable i la mobilitat?” va comptar amb la participació de Laura Mónica Pérez Bazán, responsable clínic de Geriatria al Centre Hospitalari Pere Virgili, i de María Luisa Martínez Rodríguez, farmacèutica a Coslada, que van destacar la importància de la intervenció farmacèutica per la detecció i prevenció de la deterioració nutricional i funcional, al costat de la promoció de la salut en les persones grans.

“Hem de tenir en compte que de mitjana les dones arribarem a complir més de 86 anys i els homes, 83. Aquest és un tema que ens afecta a tots, per això es parla tant d'envelliment, nutrició, mobilitat i de la importància que això té quan ens fem grans”. Així va iniciar la seva exposició Mónica Pérez, que va destacar la dècada de l'envelliment saludable, proclamada per l'OMS, com el procés de fomentar i mantenir la capacitat funcional que permeti el benestar en la vellesa.

I per gaudir d'una vellesa saludable la nutrició és un factor fonamental, així ho va defensar Mónica Pérez, qui va recordar que “amb l'edat es redueix la ingesta d'aliments per diferents raons: canvi en les papil·les gustatives i de l'olfacte, efectes secundaris d'alguns fàrmacs o alteracions cognitives i socials”. Sobre aquest tema, la geriatra va recordar les dades d'un estudi recent, segons el qual “una de cada cinc persones d'edat avançada té malnutrició”, una situació que “té un impacte directe sobre la capacitat funcional del pacient perquè la malnutrició genera fragilitat i pèrdua muscular, la qual cosa pot provocar caigudes o pèrdua d'equilibri».

Durant la seva intervenció, Mónica Pérez va incidir en la importància de la prevenció per evitar les conseqüències de la desnutrició i, per això, va ressaltar “la importància de la campanya «Envelliment saludable» sobre la nutrició idònia, perquè adoptar hàbits saludables correctes augmenta la  probabilitat de viure més anys".

Per part seva, María Luisa Martínez, va destacar la tasca de la farmàcia comunitària com a punt accessible i professional per conèixer les necessitats nutricionals de la població i, en el cas de les persones grans, “detectar risc nutricional”.

“La intervenció del farmacèutic és clau per promoure l'envelliment saludable i prevenir el deteriorament funcional”, va comentar Luisa Martínez, que va destacar la gran oportunitat de desenvolupar campanyes com la que ofereix Àgora Sanitària, plataforma de formació en línia que neix de la voluntat dels Col·legis de Farmacèutics de Madrid i de Barcelona per promoure i garantir les competències del professional sanitari. “A través d'eines estandarditzades, els farmacèutics podem conèixer els estats nutricionals de les persones grans perquè el perfil dels usuaris de les nostres farmàcies és de 65 anys, coneixem els seus hàbits, les seves patologies i estem en condicions de realitzar el seguiment”, va assenyalar la farmacèutica de Coslada, alumna de la primera edició de la Campanya per la Promoció d'un Envelliment Saludable.

Per part seva, Anna Bach-Faig, va recordar la importància d'aquesta campanya, en la qual ja han participat 1.500 professionals en la primera edició, i que té per objectiu “reforçar el paper de la farmàcia en el consell nutricional”.

Fes-te gran, viu millor

Amb el lema “Fes-te gran, viu millor” comença la II edició de la campanya per a la detecció i prevenció de la deterioració nutricional i funcional en persones de més de 65 anys amb la finalitat de fomentar l'envelliment actiu i saludable de la població a partir d'un protocol de garbellat i el desenvolupament d'educació sanitària dirigida al canvi d'hàbits alimentaris i l'impuls de l'activitat física.

Específicament, la campanya té com a objectius:

• Promoure hàbits de vida saludables en persones sanes per mantenir el seu estat de salut.
• Sensibilitzar sobre la importància de cuidar-se (alimentació, activitat física) per un millor estat de salut.
• Implementar un protocol de cribratge per a persones més grans de 65 anys mitjançant eines de detecció precoç de la desnutrició i risc de sarcopenia en el context de la farmàcia comunitària.
• Ajudar a millorar l'estat nutricional i de salut dels adults majors de 65 anys en situació de risc o de malnutrició. Posicionar al farmacèutic com a professional sanitari expert que pot avaluar i assessorar en temes d'alimentació i nutrició.


Fitoteràpia, l'esglaó entre l'oficina de farmàcia i Atenció Primària per mantenir la salut i prevenir el col·lapse sanitari
  • «La fitoteràpia ajuda en aquells pacients per als quals no hi ha opció terapèutica amb medicació de síntesi i amb símptomes que persisteixen”, exposen metges i farmacèutics reunits a Infarma Madrid 2022

 

Madrid, 11 d'abril. Sabem quina és la fórmula de l'èxit del sector sanitari: el benestar del pacient. Però com s'aconsegueix aquest benestar optimitzant els recursos? Amb aquesta pregunta va començar Montse Parada, directora tècnica de A. Vogel España i doctora en Fitoteràpia, la taula de debat celebrada en el marc d’Infarma Madrid 2022 i en la qual es van posar sobre la taula la importància de la col·laboració entre farmacèutics i metges d'Atenció Primària com a gestors fonamentals del sistema sanitari, així com les últimes dades sobre fitoteràpia a farmàcia i la seva importància per mantenir la salut de la població al nostre país. “Hem d'aconseguir la col·laboració de tots els professionals sanitaris, cadascun en el seu àmbit. No estem descobrint res nou, però encara estem en un estat molt embrionari pel que fa a la relació farmàcia i Atenció Primària. Sabem que el metge és expert a diagnosticar malalties i el farmacèutic en els seus medicaments per tractar-les. Aquesta interacció és beneficiosa i necessària en la fitoteràpia”, va argumentar Parada.

César Valera, farmacèutic i vocal en funcions de Plantes Medicinals del COFM, va destacar l'experiència pilot “que porta anys a Madrid i lamentablement no s'ha implantat en tota la regió. L'Administració no ha posat tota la carn a la graella. Com per exemple, el centre de salut Daroca, que manté una comunicació fluida i constant amb totes les farmàcies (per correu electrònic, telèfon, WhatsApp…) i gràcies a això solucionem problemes de prescripció i errors en la medicació. Cosa que ha estat fonamental en aquest període que ens ha tocat viure de pandèmia. Aquesta col·laboració ha anat creixent i, des del punt de vista de la fitoteràpia, és fonamental perquè sempre recomanem que aquests productes i complements s'adquireixin al canal farmàcia, però a vegades al metge no li ho expliquen, per la qual cosa aquesta comunicació ajuda a evitar les esmentades interaccions o errors”.

Un altre dels punts forts en fitoteràpia que va destacar Valera és la importància de la divulgació i la formació continuada tant de farmacèutics com dels metges. “Fa quatre anys es va fer des del COFM una campanya de divulgació d'ús adequat de les plantes medicinals i un dels pilars fonamentals era formar els metges. És trist que a les facultats no els ensenyin l'ús terapèutic de les plantes medicinals. Amb aquest objectiu, vam iniciar la campanya al costat de professorat de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i personal del COFM. La formació és un pilar fonamental. Cal aprendre sobre farmacologia vegetal, química farmacèutica, composició química, quines són les plantes més utilitzades, les possibles interaccions… Per això, aquesta col·laboració ha crescut en els últims anys des dels Col·legis i les societats científiques. Als metges cal formar-los perquè els farmacèutics, com a especialistes en el medicament i experts en fitoteràpia, sabem que en patologies menors podem aconsellar plantes medicinals, però si el metge ho coneix també ho prescriurà i és important que les plantes es quedin a la farmàcia, sota el consell i seguiment del professional sanitari”.

La qual cosa va corroborar Antonio Miguel Martín Almendros, metge pediatre i secretari del Grup de Fitoteràpia Clínica de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEFIT-SEMERGEN): “La formació és fonamental i hauria d'institucionalitzar una educació bidireccional, que es traduirà en fluïdesa i estalvi en el sistema sanitari. Hem tingut un dels millors sistemes d'Europa i s'està ensorrant. Hem de reestructurar-lo ara que s'han vist les necessitats reals i la funció del farmacèutic com a primer contacte amb el pacient. Fa falta implicació institucional per canalitzar aquesta comunicació”.

Protecció del sistema immunitari

Durant la pandèmia ha estat rellevant preservar la salut del sistema immunològic i la fitoteràpia juga un paper fonamental en aquest sentit. “Cal emprar tractaments efectius que tinguin la menor interacció farmacològica i els menors efectes secundaris. I, per això, podem recórrer a la fitoteràpia, cada vegada més establerta com reflecteixen estudis científics i assajos clínics. Cada vegada més investigacions avalen un ús racional de la fitoteràpia i hem de tenir-lo en compte a l'hora de treballar amb els nostres pacients. La fitoteràpia ajuda en aquells casos per als quals no hi ha opció terapèutica amb medicació de síntesi i els símptomes persisteixen. Amb el compost farmacològic de fitoteràpia normalment hi ha un abans i un després en el sistema immunitari i una resolució de la simptomatologia”, va afirmar Martín Almendros.

Per part seva, Valera va afegir que “durant la pandèmia s'ha vist un augment del consum i prescripció de plantes medicinals. Una de les més efectives és l’equinància purpúria, perquè modula el sistema immunitari, i com que les farmàcies són establiments sanitaris compten amb totes les garanties galèniques, legals i tècniques que qualsevol altre medicament”, i va afegir que “el 30% del mercat de les plantes està a la farmàcia, mentre que a França és un 80%. Hem crescut molt, però hem de continuar recorrent el camí. Juntament amb la formulació magistral, les plantes medicinals és el més genuí de la farmàcia”.

“Cada vegada hi ha més demanda social per la fitoteràpia i els complements, però aquest ús ha d'anar canalitzat per la farmàcia, perquè si no la gent anirà a comprar-la a llocs no fiables ni segurs. Per això és important que hi hagi un professional sanitari, com el farmacèutic, que hopugui canalitzar”, va concloure Martín Almendros.