NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Salut culmina l'extensió del programa de cribratge de càncer de còlon i recte arreu de Catalunya
 • Ara vol que més persones es facin la prova, senzilla i eficaç en la detecció precoç del càncer més freqüent al país
 • El programa compleix 10 anys a Barcelona, havent convidat mig milió de persones i aconseguint diagnosticar precoçment 1.300 càncers
 

Barcelona, 12 de desembre de 2019. El càncer de còlon i recte és una malaltia amb un impacte elevat a Catalunya, tant per la incidència de nous casos com per la mortalitat que ocasiona. Per la importància d’aquest càncer –el més freqüent a Catalunya- i per disposar d’una tècnica de detecció precoç d’eficàcia demostrada, el Departament de Salut va planificar la implantació progressiva del Programa de cribratge de càncer de còlon i recte a Catalunya. Ara s’acaba d’assolir el seu desplegament total arreu del país i, culminat aquest procés, Salut fa una crida a què moltes més persones de les convidades a fer-se la prova hi participin, atès els resultats obtinguts.

Durant l’any passat, les dades del programa van tornar a posar de manifest la importància de participar en aquest servei dirigit a tota la població d’entre 50 i 69 anys. De les prop de 834.600 persones convidades a fer-se la prova arreu de Catalunya, més de 375.500 van realitzar-la; en un 5,2% d’aquestes, la prova de detecció de sang oculta en femta va resultar positiva i es van fer més de 17.500 colonoscòpies d’estudi. El resultat va ser, d’una banda, la detecció de fins a 6.737 persones amb pòlips amb risc que, en el futur, podrien haver progressat cap a malignes; aquesta potencial progressió s’evita, en la gran majoria dels casos, amb una extirpació mitjançant la mateixa colonoscòpia. D’altra banda, també es van detectar 676 càncers colorectals, un 70% dels quals en estadis inicials, amb més possibilitats de curació.

Durant la roda de premsa, la directora general de Planificació en Salut, Pilar Saura, ha subratllat la importància d’augmentar la participació al programa. “Es tracta d’una corresponsabilitat compartida pel sistema de salut i la ciutadania, on es demostra que el treball en xarxa garanteix els èxits que ja estem assolint”.

Per la seva part, Xavier Castells, cap del Servei d’Epidemiologia de l’Hospital del Mar i president del consell assessor de cribratges de càncer de Catalunya, ha explicat que “en aquests 10 anys, s’ha realitzat una feina extraordinària amb la participació de professionals dels hospitals, de les farmàcies i de l’atenció primària i del Departament de Salut”.

Per la seva banda, el director mèdic de l’Hospital Clínic i co-cordinador del Programa, Antoni Castells, ha afegit que “poques vegades, al llarg de la meva trajectòria professional, he pogut comprovar que una actuació assistencial hagi tingut un impacte tan favorable en el conjunt de la població com la introducció dels programes de cribratge de càncer de còlon”.

I el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, ha destacat que "la xarxa de farmàcies, per la seva capil•laritat i proximitat, fa un paper de motivació a la població molt important en el marc del cribratge del càncer de còlon i recte", i ha ressaltat també la importància de la coordinació entre els professionals sanitaris: "La inclusió de la farmàcia com un recurs més del sistema sanitari és el camí per fer front als reptes de salut del futur".

Barcelona, ciutat pionera en l’extensió del programa

El programa també celebra enguany els 10 anys de la seva implantació a la ciutat de Barcelona. En aquest temps s’han realitzat més de 575.000 proves que han permès diagnosticar prop de 1.300 càncers invasius i extirpar pòlips amb potencial de malignització en 15.500 persones, de les quals el 64% són de risc intermedi o alt. Al llarg d’aquests 10 anys s’han enviat prop d’1,4 milions d’invitacions personals a més de 566.000 persones.

Impulsat pel Departament de Salut, liderat per l’Hospital Clínic i l’Hospital del Mar, i amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), el programa va estrenar-se a les àrees integrals de salut de Barcelona Esquerra i de Litoral Mar, i es va estendre  a la resta de la ciutat el 2015. Va ser pioner en comptar amb la implicació activa de les farmàcies per aconseguir un major impacte i participació de la població.

En aquest sentit, el programa obté uns bons resultats de participació a la ciutat: en global se situa prop del 50%, però en algunes àrees arriba a gairebé el 60%. Tot i això, cal continuar millorant el coneixement i l’accessibilitat del programa i arribar a participacions superiors al 65%, com recomanen les guies europees. Per commemorar l’efemèride, demà tindrà lloc a la Pedrera la jornada “10 anys prevenint el càncer de còlon i recte a Barcelona”. Pensada com una trobada amb professionals que han estat i estan involucrats en el programa, la jornada també servirà per agrair l’esforç de persones i institucions que han fet possible que aquest projecte de prevenció s’hagi consolidat com a peça clau dins el mapa sanitari barceloní.      

Com funciona el programa?

Participar en el programa de detecció és clau per reduir el risc de patir càncer i millorar el pronòstic de la malaltia, perquè pretén detectar-lo en etapes molt precoces, quan no hi ha  símptomes i els tractaments són més efectius. De fet, els estudis indiquen que la detecció precoç mitjançant aquesta prova augmenta les possibilitats de curació i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor en un 16% o més en els participants al programa.

El programa, que ja està implantat a tot Catalunya, s’adreça a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. La població diana rep una carta d’invitació al programa amb les instruccions a seguir; a les comarques de Barcelona i Girona el col·lector de la mostra es recull i es retorna a les oficines de farmàcia i, a Lleida i Tarragona, al CAP. Si el resultat de la prova és normal, és molt poc probable que es tingui un càncer de còlon i, passats dos anys, es torna a oferir fer la prova. Si en la prova, però, es trobessin indicis de sang, és probable que es tingui una lesió. Davant d’aquest resultat, es proposa fer una colonoscòpia -una exploració de l’interior del budell, amb sedació i risc baix de complicacions-, que permet prevenir el càncer de còlon extirpant els pòlips que podrien malignitzar o detectar el càncer en estadis inicials.

El càncer més freqüent

El càncer colorectal és el més freqüent a Catalunya, sobretot a partir dels 50 anys. S'estima que l'any passat es van diagnosticar 6.228 casos nous, (3.634 en homes i  2.594 en dones) i van morir 2.538 persones (1513 homes i 1025 dones). Pel que fa a la supervivència relativa als 5 anys del seu diagnòstic, és del 56% en homes i del 61% en dones.

La majoria de vegades aquest tipus de càncer es desenvolupa a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips), que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps aquest càncer, és molt fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació. La majoria de vegades el càncer no produeix cap molèstia fins que la malaltia està avançada, i per això és important participar en el programa de detecció precoç.

La prevenció d’aquest tumor també és important, ja que el risc de patir càncer es redueix seguint un conjunt de recomanacions, recollides al Codi europeu contra el càncer. Entre elles, no fumar ni beure alcohol, mantenir-se en un pes saludable, fer activitat física en el dia a dia i alimentar-se de forma saludable. En aquest darrer sentit, s’ha d’apostar per menjar força cereals integrals, llegums, fruita i verdura, limitar el consum d’aliments amb un alt contingut calòric (sucres o greixos), evitar les begudes ensucrades i la carn processada.
 
 
 

Els farmacèutics catalans que integraran la nova xarxa de farmàcies sentinella es formen per poder participar en el projecte
 • La sessió, organitzada pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut, va centrar-se en dos dels àmbits d’actuació de les farmàcies sentinella: la seguretat dels medicaments i el monitoratge de l’abús o ús recreatiu de medicaments a través de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA)
 • Entre el 2017 i 2019, les farmàcies participants van fer 2.384 notificacions de farmacovigilància i, en relació amb l’OMA, les dades desprenen que els medicaments més notificats per abús o mal ús són les benzodiazepines (30,5%)
 • L’objectiu de la xarxa sentinella, que s’ampliarà amb 15 farmàcies més, és contribuir a l’obtenció de dades vàlides generades per la mateixa dinàmica assistencial que té lloc en una farmàcia comunitària i que es puguin integrar en altres sistemes de vigilància epidemiològica més complexos

 

Barcelona, 9 de desembre de 2019. Al llarg del període 2020-2021, 75 farmàcies catalanes -15 més que les que van participar entre 2017 i 2019- integraran la nova xarxa de farmàcies sentinella per garantir la vigilància d’un 3% de la població de Catalunya. Amb l’objectiu de proporcionar les eines necessàries als farmacèutics perquè puguin formar part de la xarxa, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut van organitzar conjuntament una sessió formativa el passat 28 de novembre.

Aquesta nova xarxa -formada per 41 farmàcies urbanes, 31 rurals o semiurbanes i 3 de muntanya- continuarà amb la missió de contribuir a l’obtenció de dades vàlides generades per la mateixa dinàmica assistencial que té lloc en una farmàcia comunitària i que es puguin integrar en altres sistemes de vigilància epidemiològica més complexos.

En què va consistir la formació?

La formació, que va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va anar a càrrec de Pilar Gascón i Rafel Guayta-Escolies, del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya; Mª José Gaspar, Manel Rabanal i Anna Maria Jambrina,  de la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut; Glòria Cereza, del Centre de Farmacovigilància de Catalunya; i Maria Perelló, del Centre d’Informació del Medicament del COFB.

La sessió va començar amb una introducció sobre el funcionament general de la xarxa i, a continuació, es van aprofundir coneixements en relació amb dos dels àmbits d’actuació de les farmàcies sentinella: la seguretat dels medicaments (farmacovigilància) i el monitoratge de l’abús o ús recreatiu de medicaments a través de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA).

Activitats relacionades amb la seguretat dels medicaments

Seguiment de les alertes de qualitat de medicaments

En la seva intervenció, Manel Rabanal va centrar-se en les alertes de qualitat i, tot seguit, va exposar dades de les diferents alertes que es van produir entre juliol de 2017 i juny de 2019. Segons va apuntar, les 58 alertes que es van produir durant aquest període es van traduir en 2.384 notificacions per part de les farmàcies sentinella.

Notificació de sospites d’errors de medicació

Anna Maria Jambrina va abordar els errors de medicació. L’objectiu de les farmàcies sentinella en aquest àmbit és notificar tant els errors de medicació que realment han tingut lloc, com els errors potencials que han estat detectats abans que arribin al pacient o que el notificador consideri que és possible que es produeixin.

Reaccions adverses a medicaments a la farmàcia comunitària: identificació i notificació de casos al Programa de Targeta Groga

Glòria Cereza va basar la seva intervenció en les reaccions adverses a medicaments des de la farmàcia comunitària. Va exposar que la xarxa de farmàcies sentinella de Catalunya incorpora de manera activa la farmàcia comunitària en la tasca de detecció, notificació i prevenció de problemes de seguretat relacionats amb l’ús de medicaments. Tot plegat, perquè la participació dels professionals sanitaris de tots els àmbits en activitats de farmacovigilància és essencial per garantir l’eficiència.  

Dispensació de l’àcid valproic en dones en edat de gestació

Manel Rabanal també va parlar del paper de les farmàcies sentinella en la vigilància de medicaments subjectes a seguiment addicional, concretament, l’àcid valproic (Depakine), del qual es va identificar el risc de malformacions congènites i trastorns del desenvolupament neurològic associats al seu ús durant la gestació. L’any 2018, les farmàcies sentinella van incorporar el registre del seguiment de la dispensació d’aquest àcid per obtenir informació que permetés avaluar i/o millorar l’efectivitat de les estratègies de prevenció.

Monitoratge de l’abús o ús recreatiu de medicaments a través de l’Observatori de  Medicaments d’Abús (OMA)

Després que Rafel Guayta-Escolies parlés de drogodependències i del concepte d’abús, Maria Perelló va aprofundir en el funcionament de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA). L’OMA és un òrgan de vigilància epidemiològica amb l’objectiu principal de detectar l’abús i mal ús de medicaments i, addicionalment, analitzar les tendències de consum. Els farmacèutics, a través de la xarxa de farmàcies sentinella, poden desenvolupar un paper clau a través de l’atenció farmacèutica o prevenint el frau en la prescripció.

Perelló també va presentar els resultats obtinguts per la xarxa de farmàcies sentinella 2017-2019 a partir de l’OMA. Les dades desprenen que els medicaments més notificats per abús o mal ús són les benzodiazepines (30,5%). Pel que fa al perfil, s’ha detectat que predomina el gènere masculí (61,5%), d’origen autòcton (58,7%) i amb edats compreses entre els 25-35 anys  (30,4%) i els 36-45 anys (28,5%). Finalment, la responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB va acabar la seva intervenció parlant de la necessitat de disposar de dades de l’ús del tramadol en el tractament de dolor no oncològic.


El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’associació Actuavallès uneixen esforços per fomentar el diagnòstic precoç del VIH a les comarques del Vallès Oriental i Occidental
 • Mitjançant pòsters i díptics que es trobaran a les farmàcies, es pretén fer arribar a la població que no té percepció de risc, i que representen el gruix dels casos de diagnòstic tardà, informació sobre les pràctiques de risc, la prova del VIH i els llocs on realitzar-la
 • En els darrers anys, segons dades del CEEISCAT, al Vallès Occidental i Oriental s’han detectat prop de 40 casos anuals nous de VIH, el 48% dels quals han estat diagnòstic tardà  
 • Promoure el diagnòstic precoç del VIH permet accedir abans al tractament, disposar d’una millor qualitat de vida i no transmetre el virus a altres persones

Barcelona, 22 de novembre de 2019. Amb motiu de la Setmana Europea de la Prova Ràpida del VIH, que se celebra entre el 22 i el 29 de novembre, i sota el lema “Prova del VIH: accessible, anònima i confidencial”, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’ONG Actuavallès llencen una campanya de sensibilització en les comarques del Vallès Oriental i Occidental.

La campanya forma part de la iniciativa de l’agrupació Prueba de Vihda, de la que l’associació Actuavallès n’és membre, i per la qual associacions i Col·legis Farmacèutics d’arreu del territori estatal impulsen una campanya coordinada per afavorir la realització de proves ràpides del VIH. 

La campanya consta de pòsters i díptics que es trobaran a les farmàcies del territori. A través d’un llenguatge directe i clar “Prova del VIH, accessible, anònima i confidencial”, s’exposen les diferents opcions de realització de la prova del VIH (a les farmàcies, a Actuavallès i al CAP) i es recullen algunes raons per les quals es recomana i és important demanar la prova del VIH. Alguns exemples d’aquestes recomanacions són “si alguna vegada has tingut relacions amb penetració vaginal o anal sense preservatiu” o “si desconeixes el teu estat de salut o l’estat de salut de la teva parella sexual”. 

Aquesta campanya pretén fer arribar a la població que no té percepció de risc, i que representen el gruix dels casos de diagnòstic tardà, informació sobre les pràctiques de risc, la prova del VIH i els llocs on realitzar-la.

Paper dels centres comunitaris

Alberto Capitán, director d’Actuavallès, destaca el paper dels centres comunitaris com Actuavallès en la detecció precoç del VIH. Explica que Actuavallès fa 18 anys que col·labora en la promoció del diagnòstic precoç del VIH oferint la prova ràpida de forma anònima, gratuïta i confidencial a la població general. Actualment, l’associació disposa d’un punt estable de realització de proves a Sabadell, Terrassa, Granollers i, pròximament, a Manresa.

Capitán afirma que “la tasca d’Actuavallès es basa a identificar i adaptar el servei de la prova ràpida a les persones que ho necessiten i que sovint tenen dificultats per accedir als recursos del sistema sanitari i, en segon lloc, en descentralitzar estratègies i oferir serveis al territori.”

Els farmacèutics comunitaris davant la detecció i prevenció del VIH

Anna Font, coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental, afirma que “els farmacèutics tenim un paper clau en l’assessorament i la difusió d’informació sobre la prova del VIH”. “Com a agents de salut pròxims i de confiança –prossegueix– podem contribuir a la detecció precoç i prevenció del VIH gràcies a les proves ràpides i els auto-tests que s’ofereixen a les farmàcies”. 

Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, posa en valor “la coordinació entre els professionals sanitaris en un tema tan rellevant com és el VIH”. “El treball en xarxa és imprescindible per tal que cada professional, des del seu àmbit d’actuació (farmàcies, centres comunitaris i CAPs) pugui incidir en la importància de la prevenció del VIH”. 

Per la seva banda, Joan Brugueras, coordinador de les farmàcies del Vallès Occidental Oest, dona més detalls sobre les eines amb què compten per la detecció precoç del VIH. “La prova ràpida és un test que consisteix en una petita punció al dit i permet conèixer el resultat en 20 minuts, amb un alt valor predictiu, i sempre amb la garantia de confidencialitat i l’anonimat. D’altra banda, l’auto-test és una prova que l’usuari es fa a casa i, en el moment de dispensar-lo, és important la tasca d’educació sanitària i de conscienciació que pot fer el farmacèutic”.

La importància de la detecció precoç

En els darrers anys, segons dades del CEEISCAT, al Vallès Occidental i Oriental s’han detectat prop de 40 casos anuals nous de VIH, el 48% dels quals han estat diagnòstic tardà. Es considera diagnòstic tardà de la infecció pel VIH quan la xifra del recompte de CD4 més pròxima al diagnòstic és inferior a 350 cels/microlitre (µL), sent un indicador que fa anys que la infecció es va produir.

Segons l’informe del Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica de la Sida/VIH/ITS a Catalunya (2018), un 44% dels nous diagnòstics presentaven diagnòstic tardà. No obstant això, aquest no afecta igual a tota la població. El percentatge de diagnòstic tardà és superior en persones heterosexuals; és superior a més edat i també té més presència en persones d’origen estranger.  

Promoure el diagnòstic precoç del VIH representa un dels reptes globals més importants en l’estratègia d’UNAIDS per aconseguir erradicar el VIH. En un moment en què els tractaments són efectius per combatre la infecció, que l’evidència científica ens indica que les persones en tractament i amb càrrega viral indetectable han de ser considerades com intransmissibles, s’ha de fer una aposta per millorar el cribratge, la detecció precoç i la vinculació a tractament.


Es presenten els resultats finals de les dues beques i del premi d’innovació atorgats pel COF de Barcelona en la convocatòria 2018
 • Els autors dels projectes van exposar els resultats finals en un acte el passat 4 de novembre davant del Tribunal de Beques a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona
 
 • Les beques d’investigació han permès desenvolupar un treball sobre l’efecte d’una intervenció nutricional amb una beguda funcional enriquida amb un extracte de raïm i un altre sobre les interaccions hoste-patogen en les infeccions causades per soques hipervirulentes de Klebsiella pneumoniae
 
 • El premi d’innovació estava relacionat amb l’adaptació de la informació dels prospectes dels medicaments al format audiovisual

 

Barcelona, 26 de novembre de 2019. El passat 4 de novembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) una sessió en què es van presentar els resultats finals dels treballs becats pel COFB i del premi d’innovació 2018. L’acte va comptar amb la presència del president de Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases; el degà de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, Dr. Jordi Camarasa; el responsable de la Comissió de Beques, Josep M. Llop; i els membres del Tribunal: Guillermo Bagaría, Mercè Barau, Joan Calduch, Pilar Gascón, Cristina Roure, Roser Vallès, Maite Pérez i Josefina Tapias.

Dues beques d’investigació

“Efecte d’una intervenció nutricional amb una beguda funcional enriquida amb un extracte de raïm sobre el perfil metabòlic d’una subpoblació d’individus amb síndrome metabòlica (SM) de la província de Barcelona”

Joana Relat, doctora en Farmàcia, va presentar un estudi d’intervenció nutricional per avaluar els efectes del consum diari d’un vi desalcoholitzat i d’una beguda funcional elaborada a partir de vi desalcoholitzat enriquida amb extracte de raïm durant tres mesos en pacients afectats de Síndrome Metabòlica (SM) i definir els mecanismes moleculars pels quals les antocianines exerceixen els seus efectes metabòlics. En l’estudi també hi van participar Diego Haro, Pedro Fermin Marrero, Viviana Sandoval, Rosa Lamuela, Rosa M. Casas, Ramon Estruch i Héctor Sanz.

 

Els resultats obtinguts indiquen que el consum de vi desalcoholitzat porta a una reducció de l’Índex de Massa Corporal (IMC), la circumferència de la cintura i determinats paràmetres sèrics relacionats amb el metabolisme de lípids que podrien indicar un augment del metabolisme termogènic. Per contra de l’esperat, el consum de la beguda funcional enriquida amb extracte de raïm (375ml/dia amb els àpats) no va provocar canvis significatius ni en els paràmetres antropomètrics, ni en els valors de la bioquímica sèrica ni en el perfil d’expressió gènica de les cèl·lules mononuclears de sang perifèrica.

“Estudi de les interaccions hoste-patogen en les infeccions causades per soques hipervirulentes de Klebsiella pneumoniae

La Dra. Carmen Ardanuy, farmacèutica del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, juntament amb altres investigadors d’aquest servei (Meritxell Cubero, Dàmaris Berbel, Jordi Càmara, Manuel Jesús Iglesias) i del Servei de Malalties Infeccioses (Immaculada Grau) va liderar un estudi que va permetre aprofundir en les característiques genètiques de les soques hipervirulentes de Klebsiella pneumoniae.

L’estudi tenia per objectius conèixer la prevalença de soques hipervirulentes de K. pneumoniae i establir la relació entre el patró de virulència i la gravetat de la infecció. Els investigadors van concloure que la freqüència de soques hipervirulentes és baixa en el nostre medi, que la hipermucoviscositat no sempre és determinant d’hipervirulència i la freqüència de soques hipervirulentes és més elevada entre les que causen infeccions respiratòries.

Premi d’Innovació 2018: “Informació animada per reforçar l’educació sanitària”

El projecte “Informació animada per reforçar l’educació sanitària” va rebre el Premi d’Innovació 2018, una aposta del Col·legi per promoure el desenvolupament de nous projectes en l’àmbit de les noves tecnologies. El projecte, desenvolupat per la farmacèutica Júlia Martí, consisteix en l’adaptació de la informació dels prospectes dels medicaments al format audiovisual, per tal de facilitar-ne la comprensió i fer el contingut atractiu per als ciutadans.

La informació del prospecte s’exposa amb il·lustracions animades acompanyades d’una veu que narra els aspectes més destacats per al bon ús del medicament. Per facilitar l’accés als vídeos, s’ha desenvolupat un portal web i una aplicació per a mòbils i tauletes electròniques. El portal web permet cercar a partir del nom del medicament o principi actiu.

La prova pilot del projecte ha permès veure que tant el públic general com el personal sanitari valora molt positivament la iniciativa i creu que els prospectes animats són una bona eina per a l’educació sanitària del pacient. L’autora, doncs, considera que els resultats obtinguts motiven a continuar amb l’edició de nous prospectes animats.


El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el CatSalut presenten un nou projecte centrat en l’atenció farmacèutica davant primeres dispensacions
 • A través del sistema de recepta electrònica, els farmacèutics ja estan rebent un avís en el moment de realitzar una primera dispensació i, a principis d’any, està previst que puguin enregistrar l’actuació que han dut a terme.
 • L’objectiu és promoure l’ús segur i efectiu dels medicaments als pacients a qui es dispensa un tractament per primer cop
 • Per poder formar part d’aquest projecte, serà indispensable haver cursat la formació online gratuïta que s’ha posat en marxa a través del portal Àgora Sanitària, les inscripcions de la qual estaran obertes fins el 19 de novembre

Barcelona, 13 de novembre del 2019.- El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Servei Català de la Salut (CatSalut) han presentat un nou projecte centrat en l'atenció farmacèutica davant primeres dispensacions, és a dir, quan una persona utilitza un medicament que no havia pres abans o fa més d'un any que no el té prescrit. Amb aquesta intervenció, l'objectiu és promoure l'ús segur i efectiu dels medicaments als pacients que se'ls dispensa un tractament per primera vegada.

En què consisteix?

A través del sistema de recepta electrònica, els farmacèutics ja estan rebent un avís en el moment de realitzar una primera dispensació i, a l'inici de l'any, està previst que puguin registrar l'actuació que han dut a terme, basada en un arbre de decisions. D'aquesta manera, es dota de nou contingut professional a aquest sistema, consolidant i enfortint la xarxa de farmàcies de Catalunya. Al seu torn, permetrà disposar de dades registrades de la intervenció farmacèutica i reforçar la funció assistencial dels farmacèutics en el sistema sanitari.

En aquesta primera fase, l'actuació es basa en quatre grups terapèutics que s'han triat per la seva rellevància i per l'aportació que pot fer el farmacèutic en la dispensació personalitzada. Es tracta dels inhaladors, els anticoagulants i antiagregants plaquetaris, les insulines a pacients amb diabetis tipus II i el glucagó.

Cursar la formació, indispensable per poder formar part del projecte

Per poder formar part d'aquest projecte, serà indispensable haver cursat la formació online gratuïta que s'ha posat en marxa a través d'Àgora Sanitària, les inscripcions de la qual estaran obertes fins al 19 de novembre.

El curs està dividit en tres mòduls que abordaran la importància de les primeres dispensacions, la intervenció que s'ha de fer en cadascun els quatre grups terapèutics triats i el procediment d'atenció farmacèutica en aquest tipus de dispensacions, tot això amb la finalitat de proporcionar les claus als farmacèutics perquè puguin realitzar una òptima actuació.

Alineat amb el Pla de Salut i el document de Bones Pràctiques en Farmàcia Comunitària

Aquesta iniciativa està alineada, d'una banda, amb la línia estratègica 5 del Pla de Salut 2016-2020 “Política farmacèutica i del medicament”, concretament, amb el punt 5.2 sobre polítiques de prescripció i dispensació.

D'altra banda, també respon a dos dels objectius del Servei de Dispensació que contempla el document de Bones Pràctiques en Farmàcia Comunitària: garantir que el pacient coneix el procés d'ús dels medicaments i que ho assumirà i registrar i documentar les intervencions farmacèutiques realitzades.