NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Àgora Sanitària tanca el curs 2023-2024 amb un pòdcast sobre anticoagulació i classes en directe de parasitosi i picades
  • La formació “Anticoagulació: què, com, quan i per què” és el primer curs d'Àgora en format pòdcast en el qual, durant 8 episodis, experts en coagulació ofereixen coneixements sobre la teràpia anticoagulant, per conèixer aquest tractament i poder realitzar una correcta intervenció farmacèutica
  • En el nou curs online “Parasitosi i picades”, es compartiran en directe coneixements i recursos per poder realitzar el correcte abordatge de les consultes rebudes a la farmàcia, entorn d'infeccions parasitàries de la pell, i lesions produïdes per picades
  • Les inscripcions de totes dues formacions es podran realitzar a la web de www.agorasanitaria.com fins al 9 de juny


Barcelona, 30 de maig de 2024. Àgora Sanitària, el portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, tanca l'any acadèmic amb dues novetats formatives. Una, el primer curs d'Àgora en format pòdcast titulat “Anticoagulació: què, com, quan i per què”. Mitjançant 8 episodis monogràfics, que seran publicats setmanalment, el pòdcast ofereix tots els coneixements necessaris sobre la teràpia anticoagulant per poder realitzar una correcta intervenció farmacèutica.

L'altra, una formació amb classes en directe a través de zoom sobre infeccions parasitàries de la pell i picades d'insectes i altres animals, tan freqüents en aquesta època. Durant tres sessions els alumnes podran participar activament en les ponències dels experts. Després de cada classe els alumnes podran recuperar el contingut de la sessió i accedir a material complementari a l'aula del curs.

En tots dos casos les inscripcions a aquests cursos es mantindran obertes fins al 9 de juny a la web de www.agorasanitaria.com.

Pòdcast: “Anticoagulació: què, com, quan i per què”

Prop d'1 milió de persones a Espanya prenen anticoagulants, fàrmacs molt importants per prevenir l'ictus i l'embòlia sistèmica. Es calcula que el 50% dels pacients que prenen tractament anticoagulant, no estan ben monitorats i incrementa el risc d'ictus i hemorràgia. Per aconseguir un bon control d'aquests pacients és necessari fer un bon seguiment en els diferents nivells assistencials, entre ells, des del servei de farmàcia hospitalària o comunitària.

Quin és el present i futur de l'anticoagulació? Ha canviat el paradigma dels anticoagulants orals? Quins nous fàrmacs hi ha a la vista? Especialistes en anticoagulació responen a totes aquestes qüestions, al llarg de 8 episodis del pòdcast “Anticoagulació: què, com, quan i per què”.

Més de 800 farmacèutics i farmacèutiques ja s'han inscrit a la formació, que està disponible des d'avui 30 de maig, de manera gratuïta, gràcies al patrocini de Bayer Daiichi Sankyo.

En el primer capítol, els experts situen a l'oient en una panoràmica sobre l'epidemiologia d'alguns esdeveniments cardiovasculars i els beneficis que pot aportar la teràpia anticoagulant; també repassen la fisiopatologia de la fibril·lació auricular i projecten una mirada cap al futur de l'anticoagulació. En altres episodis, es detalla el canvi de paradigma que presenten els anticoagulants orals d'acció directa (ACODs), així com les guies i indicació terapèutica i les claus en la dispensació. Així mateix, també s'aborden els criteris clínics per al canvi de tractament, la seguretat i eficàcia, l'adherència i el seguiment farmacoterapèutic i les implicacions vitals per a les persones que segueixen un tractament anticoagulant.

El pòdcast, conduït pel periodista científic Daniel Arbós i moderat per Edurne Fernández de Gamarra, farmacèutica adjunta del Servei de Farmàcia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, compta amb la participació de professionals de diferents àmbits d'exercici. Destaca la intervenció de Román Freixa i David Vivas, tots dos prestigiosos cardiòlegs, del Complex Hospitalari Moisès Broggi a Barcelona i de l'Hospital Clínico San Carlos de Madrid respectivament. També podran escoltar-se farmacèutics de diferents àmbits com Daniel Sevilla, Rosa Madridejos, Marta Massanés o Montse Iracheta. Professionals d'altres àmbits també tenen veu en aquest pòdcast com Joan Carles Souto, hematòleg i Cap Clínic de Trombofília de la Unitat d'Hemostàsia i Trombosi de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau o Carmen Suárez, cap del Servei de Medicina Interna a l'Hospital Universitario de la Princesa de Madrid.

Setmanalment, es compartirà amb els professionals inscrits un episodi del pòdcast i un test associat al tema que s'abordi per comprovar l'adquisició dels coneixements. Finalitzat el curs, a partir del 21 de juliol, el pòdcast estarà disponible en el compte de Spotify i Ivoox d'Àgora Sanitària.

Classes en directe: “Parasitosi i picades”

Per tancar l'any acadèmic 2023-2024, el portal de formació online també ofereix el curs “Parasitosi i picades”, amb el patrocini de Ferrer, que tindrà lloc els dies 3, 10 i 17 de juny i en el qual ja hi ha més de 200 inscrits. La formació, dirigida a farmacèutics comunitaris, compta amb professionals de renom com Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, o Alba Martínez, metgessa de família de l'Institut Català de la Salut i membre del grup de Dermatologia de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), a més de professionals del Servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic de Barcelona com José Muñoz i Natalia Rodríguez.

Durant els tres dies, els experts oferiran coneixements i recursos per poder realitzar el correcte abordatge de les consultes rebudes a la farmàcia, entorn d'infeccions de la pell com la sarna, parasitosi, ja siguin tropicals o més comunes com la pediculosi, i lesions produïdes per picades de diferents insectes i animals. Per a això també s'incorporaran dues farmacèutiques comunitàries, Glòria Montané i Regina Petit, que reforçaran els consells més adequats per a cada situació.


Farmàcies de Barcelona conscienciaran sobre la importància del bon ús dels inhaladors i el seu reciclatge en el Punt SIGRE per reduir la petjada de carboni
  • Ho faran en el marc de la campanya “Jo t'ajudo a respirar, tu m'ajudes a reciclar”, organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i AstraZeneca, amb la col·laboració de SIGRE, FENAER i A tot Pulmó
  • Només a la província de Barcelona, cada any es llencen més de 3,5 milions d'inhaladors. I segons l'estudi AIRE, més de la meitat dels pacients no els reciclen correctament. Tanmateix, un reciclatge adequat dels inhaladors reduiria 348 tones d'emissions de CO2 a l'any
  • Entre els diferents materials elaborats per a la campanya, s'ha posat en marxa la web informativa www.inhaladorsalafarmacia.com, on està disponible un vídeo explicatiu i una breu enquesta per conèixer els hàbits de la ciutadania en relació amb el reciclatge d'inhaladors


Barcelona, 2 de maig de 2024.- Només a la província de Barcelona, cada any es llencen més de 3,5 milions d'inhaladors. I segons l'estudi AIRE, més de la meitat dels pacients no els reciclen correctament després del seu ús, i més de dues terceres parts indiquen no haver estat mai informats sobre el lloc adequat per fer-lo.

Per donar resposta a aquesta problemàtica, que afecta el medi ambient i la seva sostenibilitat, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i AstraZeneca han posat en marxa la campanya “Jo t'ajudo a respirar, tu m'ajudes a reciclar”. La iniciativa, al seu torn, compta amb la col·laboració de SIGRE, la Federación Española de Asociaciones de Pacientes Alérgicos y con Enfermedades Respiratorias (FENAER) i l’Asociación de Afectados Crónicos de las Vías Respiratorias, “A Tot Pulmó”.

El farmacèutic, clau per al bon ús i reciclatge dels inhaladors

La sostenibilitat mediambiental depèn de l'ús racional dels medicaments, des de la seva utilització fins al seu reciclatge. És per aquest motiu que la campanya que s'inicia avui, 2 de maig, a les farmàcies comunitàries de la província de Barcelona, té dos grans objectius: d'una banda, fomentar el consell farmacèutic en l'ús correcte i racional dels inhaladors per millorar l'adherència al tractament, assegurar l'efecte terapèutic i, amb això, un bon control de la malaltia; d'altra banda, conscienciar a la població sobre la importància de reciclar-los en el Punt SIGRE i aconseguir, d'aquesta manera, una adequada gestió mediambiental per  reduir la petjada de carboni.

Jordi Casas, president del COFB, afirma que “l'aposta per la sostenibilitat és un eix estratègic que sempre hem impulsat des de la institució i, amb aquesta campanya, els farmacèutics demostrem novament el nostre compromís amb la salut de les persones i del planeta”. I afegeix: “A la província de Barcelona tenim més de 2.300 farmàcies repartides en el territori, per la qual cosa gràcies a la nostra capil·laritat i proximitat amb la població, som establiments sanitaris idonis per facilitar el reciclatge de medicaments com els inhaladors”.

Així, en paraules de Marta Moreno, directora d'Assumptes Corporatius i d'Accés al Mercat de AstraZeneca España, “com a companyia centrada en la salut de les persones, des d’AstraZeneca busquem accelerar la transició dels nostres inhaladors a alternatives de propulsors amb emissions gairebé nul·les de carboni. De fet, al 2025 llançarem una pròxima generació d'inhaladors amb potencial d'escalfament global pròxim a zero (GWP), reduint la petjada de carboni d'un 90%-99%. Però no ens detenim aquí i treballem de manera incansable a través de la col·laboració amb tots els agents implicats perquè el nostre sistema sanitari sigui més sostenible i reduir tot el possible l'impacte de la petjada de carboni”.

Reciclar adequadament els inhaladors reduiria 348 tones d'emissions de CO2 a l'any

Els inhaladors, utilitzats en malalties respiratòries tan freqüents com l'asma o la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), contenen materials com plàstic, alumini, gas i restes de medicament. Tenint això en compte, han de dipositar-se en el contenidor del Punt SIGRE que es troba en les farmàcies perquè siguin transportats a una planta de reciclatge específica.

Durant el 2023, segons dades de SIGRE, a la província de Barcelona es van reciclar 7 tones d'inhaladors pressuritzats. I encara que a Barcelona la mitjana de residus de medicaments reciclats per habitant és superior a la mitjana nacional (120,6 g/habitant a Barcelona respecte a 102,48 g/habitant a Espanya), encara hi ha molta feina per fer.

Si reciclem de forma adequada els inhaladors, en l'àmbit nacional es reduirien aproximadament 348 tones d'emissions de CO2 a l'any i es contribuiria, per tant, a disminuir l'escalfament global i l'impacte del sector sanitari en el planeta. A nivell mundial, es calcula que l'activitat sanitària és responsable del 5% de les emissions de carboni.

“Un inhalador és un envàs farmacèutic i, com a tal, quan estigui buit o ja no es vagi a utilitzar, ha de dipositar-se en el Punt SIGRE de la farmàcia perquè rebi el tractament mediambiental adequat” assenyala Miguel Vega, director general de SIGRE. “No hem d'oblidar que l'ús adequat dels medicaments finalitza quan es dipositen els seus residus en el Punt SIGRE, i aquí el paper del farmacèutic és clau assessorant el pacient també en matèria mediambiental”, afegeix Vega.

Les malalties del sistema respiratori, tercera causa de mort i d'hospitalització

A Espanya, les malalties del sistema respiratori van suposar al 2022 la tercera causa de mort i d'hospitalització. D'altra banda, l'asma afecta aproximadament al 5% de la població adulta i al 10% dels nens, i s'estima que existeixen prop de 3 milions de diagnòstics d'MPOC. Per controlar la seva afecció, moltes persones amb aquestes malalties utilitzen inhaladors per impulsar el medicament cap als pulmons.

Per a Mariano Pastor, president de FENAER, “la reducció de la petjada de carboni dels inhaladors pressuritzats ha de realitzar-se sense posar en perill als pacients respiratoris que necessitin inhaladors”. “Un pacient ben controlat té una petjada de carboni menor que un pacient no controlat, per la qual cosa optimitzar ha de ser la pedra angular de qualsevol pla de sostenibilitat, en lloc de centrar-se en l'elecció del dispositiu inhalador”, conclou Pastor.

Materials de la campanya “Jo t'ajudo a respirar, tu m'ajudes a reciclar”

En el marc d'aquesta campanya, s'han elaborat diferents materials dirigits a la població per incidir en aquesta importància de reciclar els inhaladors. Els farmacèutics comptaran amb dos pòsters adhesius que podran situar a la farmàcia o en el Punt SIGRE per recordar als usuaris que dipositin el seu inhalador en ell. També s'ha posat en marxa una web informativa, www.inhaladorsalafarmacia.com, on està disponible un vídeo explicatiu i una breu enquesta per conèixer els hàbits de la ciutadania en relació amb el reciclatge d'inhaladors.

Finalment, es comptarà amb diferents continguts digitals que es difondran al llarg de la campanya. Així mateix, s'anima als farmacèutics a fer-se una fotografia amb els materials i/o en el Punt SIGRE per publicar-la a Instagram amb l'etiqueta #inhaladorsalafarmacia.


La nova Junta de Govern del COF de Barcelona pren possessió per al mandat 2024-2028
  • La nova Junta compta amb 22 farmacèutics i farmacèutiques dels diferents àmbits de la professió, dels quals 10 membres són noves incorporacions a les vocalies de número, Alimentació i Nutrició, Atenció Primària, Oficina de Farmàcia, Ortopèdia i Salut Pública
  • El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas, ha posat en valor les fites assolides, ha indicat que continuaran fomentant el creixement professional de tots els àmbits d’exercici i que acceleraran el procés de digitalització
  • Ana Clopés, directora de l’àrea del Medicament del Servei Català de la Salut (CatSalut), ha reconegut la tasca diària dels farmacèutics i farmacèutiques, amb la qual demostren “eficàcia, eficiència i col·laboració amb altres professionals del sector salut”



Barcelona, 26 d’abril de 2024.- Els membres de la nova Junta de Govern del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) han pres possessió dels seus càrrecs per al mandat comprès entre el 2024 i el 2028, en un acte intern celebrat ahir, 25 d’abril, a la Sala d’Actes del Col·legi.

El president del COFB, Jordi Casas, durant el seu discurs, ha posat en valor les fites assolides en el darrer mandat en el qual “hem posat en marxa els serveis professionals d’abast universal i útils al sistema sanitari, hem fomentat la col·laboració i comunicació entre nivells assistencials i entre professionals sanitaris, hem desenvolupat solucions tecnològiques de gran complexitat i el Col·legi ha aconseguit una rellevància institucional destacada”.

Tanmateix, el president del COFB ha assegurat que continuaran fomentant el creixement professional de tots els àmbits d’exercici “posicionant al farmacèutic com a agent sanitari de referència” i “buscant l’excel·lència a través d’una oferta formativa actual, de qualitat i adaptada a la realitat personal i laboral dels col·legiats i col·legiades”. Alhora, ha indicat que una de les línies estratègiques de la nova Junta serà “continuar accelerant el procés de digitalització” i ha destacat el lideratge de la professió per fomentar i construir el futur d’aquesta “a través de la renovació de la normativa farmacèutica per adaptar-la a la realitat actual”.

En darrer lloc, Casas ha assenyalat que des del Col·legi, com a organització compromesa amb la societat i amb la salut de les persones, alinearà els objectius estratègics amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

L’acte ha comptat amb Ana Clopés, directora de l’àrea del Medicament del Servei Català de la Salut (CatSalut), que ha reconegut la tasca diària dels farmacèutics i farmacèutiques, amb la qual demostren “eficàcia, eficiència i col·laboració amb altres professionals del sector salut”. Alhora, ha fet al·lusió als diferents reptes de futur que té el sistema sanitari, com ara “el binomi innovació i sostenibilitat, la fragilitat, cronicitat i complexitat que estem vivint degut a l’envelliment progressiu de la població i la transformació digital”.

Una nova Junta de Govern representativa del col·lectiu farmacèutic

La Junta de Govern, proclamada electa el passat 17 d’abril, encara aquest mandat 2024-2028 “amb il·lusió, amb fonaments sòlids, amb confiança, amb cohesió i amb un projecte clar que permetrà donar resposta als molts reptes que tenim davant nostre i que definiran el futur de la professió”, segons va descriure Casas. La nova Junta compta amb 22 farmacèutics i farmacèutiques dels diferents àmbits de la professió, un grup que, en paraules del president, “és molt representatiu del nostre col·lectiu, pel que fa a la diversitat d’edat, gènere, territori i àmbits de l’exercici professional”.

Les noves incorporacions s’han produït a les vocalies de número, Alimentació i Nutrició, Atenció Primària, Oficina de Farmàcia, Ortopèdia i Salut Pública. La relació completa dels càrrecs dels membres de la nova Junta és la següent: 

President:

Jordi Casas Sánchez

Vicepresidenta:

Núria Bosch Sagrera

Secretària:

Marta Gento Senallé

Tresorer:

Miquel Recasens Isart

Vicetresorera:

Elena Palau Roig

Vocal Alimentació i Nutrició:

Oscar Llansó Sánchez

Vocal Anàlisi:

Xavier Tejedor Ganduxé

Vocal Atenció Primària:

Cristina Morales Navajas

Vocal Dermofarmàcia i Productes Sanitaris:

Marta Alcalde Matarranz

Vocal Distribució:

Ma Victoria Martínez Abad

Vocal Hospitals:

David Conde Estévez

Vocal Indústria:

Meritxell Cortés López

Vocal Investigació i Docència:

Ma Rosa Ballester Verneda

Vocal Oficina de Farmàcia:

Mercè Barau Germes

Vocal Ortopèdia:

Lluís García López

Vocal Plantes Medicinals i Homeopatia:

Josep Allué Creus

Vocal Salut Pública:

Cristina Casajuana Kögel

Vocal núm. 1:

Amelia García-Miranda Rojas

Vocal núm. 2:

Jordi Magrinyà Rull

Vocal núm. 3:

Claudia Tresserra Adzet

Vocal núm. 4:

Albert de Dalmases Gener

Vocal núm. 5:

Davinia Comas Morales


Jordi Casas, reelegit president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona
  • La candidatura Farmacèutics Compromesos, encapçalada per Jordi Casas, guanya les eleccions a la Junta de Govern

  • La jornada electoral, celebrada ahir 17 d’abril, va comptar per primera vegada amb el vot electrònic. El 88,55% dels vots van ser per aquesta via, demostrant així l’èxit d’aquest sistema de votació

Barcelona, 17 d’abril de 2024.- La candidatura encapçalada per Jordi Casas, amb 2.258 vots, ha guanyat les eleccions per a la renovació dels càrrecs de la Junta de Govern del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) durant el mandat 2024-2028.

Durant la jornada electoral, celebrada ahir 17 d’abril, es va comptar amb un total de 4.185 vots. La candidatura Farmacèutics Compromesos, presidida per Jordi Casas, ha obtingut 2.258 vots (53,95% del total) i la candidatura #avançaFARMA, encapçalada per Guillermo Bagaría, 1.650 vots (39,43% del total). Un total de 277 (6,62%) han estat en blanc.

A més, per primera vegada, s’ha fet ús de l’opció del vot remot electrònic amb 3.706 vots (88,55%), demostrant, d’aquesta manera, l’èxit d’aquest sistema de votació. El vot electrònic s’ha afegit als mètodes de vot tradicionals, de forma presencial i per correu postal certificat, que han sumat 479 vots (11,45%).

A les darreres eleccions, celebrades el 2008, es van emetre un total de 1.108 vots.

Renovació de la Junta de Govern cada 4 anys

Cada 4 anys es convoquen eleccions al COFB per renovar els càrrecs de la Junta de Govern. No obstant això, des de l’any 2008 els farmacèutics i farmacèutiques no havien anat a les urnes perquè en cada renovació reglamentària de la Junta només s’havia presentat una candidatura, quedant proclamada directament.

La campanya electoral d’enguany es va iniciar el passat 13 de març de 2024 i ha culminat avui, 17 d’abril, amb la celebració de la jornada electoral en la qual 9.304 col·legiats i col·legiades estaven cridats a participar. La mesa electoral es va escollir per sorteig entre els col·legiats/des i els seus membres -president, un secretari i quatre vocals-, han estat els encarregats de presidir, supervisar i dur a terme l’escrutini dels vots.

Membres de la candidatura encapçalada per Jordi Casas

La candidatura encapçalada per Jordi Casas està formada per 22 professionals de l’àmbit farmacèutic. La relació de noms i càrrecs és la següent:

President:

Jordi Casas Sánchez

Vicepresidenta:

Núria Bosch Sagrera

Secretària:

Marta Gento Senallé

Tresorer:

Miquel Recasens Isart

Vicetresorera:

Elena Palau Roig

Vocal Alimentació i Nutrició:

Oscar Llansó Sánchez

Vocal Anàlisi:

Xavier Tejedor Ganduxé

Vocal Atenció Primària:

Cristina Morales Navajas

Vocal Dermofarmàcia i Productes Sanitaris:

Marta Alcalde Matarranz

Vocal Distribució:

Ma Victoria Martínez Abad

Vocal Hospitals:

David Conde Estévez

Vocal Indústria:

Meritxell Cortés López

Vocal Investigació i Docència:

Ma Rosa Ballester Verneda

Vocal Oficina de Farmàcia:

Mercè Barau Germes

Vocal Ortopèdia:

Lluís García López

Vocal Plantes Medicinals i Homeopatia:

Josep Allué Creus

Vocal Salut Pública:

Cristina Casajuana Kögel

Vocal núm. 1:

Amelia García-Miranda Rojas

Vocal núm. 2:

Jordi Magrinyà Rull

Vocal núm. 3:

Claudia Tresserra Adzet

Vocal núm. 4:

Albert de Dalmases Gener

Vocal núm. 5:

Davinia Comas Morales


‘Infarma Madrid 2024’ supera les previsions més optimistes d'assistència i participació
  • El president del fòrum i del COFM, Manuel Martínez del Peral, va celebrar a la clausura l'edició “de major participació de la història”: “La societat necessita dels farmacèutics com a part de la solució als desafiaments sanitaris i socials que afrontem”

  • José Manuel Becerra, director del congrés Infarma Madrid 2024, va subratllar el compromís d'aquesta edició amb la innovació, la participació i l'aportació d'idees, experiències i solucions perquè la professió farmacèutica aporti més valor a les persones

  • Jordi Casas, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va recollir el testimoni per acollir la pròxima edició d’Infarma a Barcelona del 25 al 27 de març de 2025

  • Agustín Torres, president de CloserStill, va qualificar de “impressionant” el creixement de Infarma, que va superar “totes les expectatives”

Madrid, 22 de març de 2024. - Infarma Madrid 2024 ha superat amb escreix les previsions més optimistes que tots teníem. Estem, sense lloc a dubte, davant el Infarma més multitudinari, de més assistència i de major participació de la història”. Així va definir Manuel Martínez del Peral, president d’Infarma Madrid 2024 i del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid (COFM), la qual cosa ha estat aquesta edició del Congrés Europeu de Farmàcia i Saló de Medicaments i Parafarmàcia, organitzat pels Col·legis de Farmacèutics de Madrid i Barcelona (COFB) i CloserStill en el recinte d’IFEMA, del 19 al 21 de març.

El president del COFM va subratllar a la clausura el caràcter col·laboratiu i d'avantguarda que té aquest fòrum, construït sobre l'eix Madrid-Barcelona amb el múscul d'una empresa com CloserStill. “La farmàcia espanyola necessita un Infarma que cada any posi sobre la taula les respostes que els farmacèutics podem donar als grans desafiaments socials i sanitaris de l'actualitat, perquè la societat necessita dels farmacèutics com a part de la solució a aquests desafiaments”, va afirmar.

En aquest sentit, va destacar el valor d’Infarma com a espai de trobada per estrènyer la col·laboració entre els farmacèutics, la indústria, la distribució i les companyies de serveis amb l'objectiu comú de reforçar la cura de la salut i la qualitat de vida de les persones.

Martínez del Peral va lliurar durant la clausura el testimoni a Jordi Casas, president del COFB i vicepresident del congrés, per a l'organització d’Infarma Barcelona 2025, que se celebrarà del 25 al 27 de març del pròxim any.

Casas va destacar que aquesta edició “ha estat un èxit absolut” i que ha permès que Infarma “continuï sent el punt de referència global del sector”. Al costat d'això, va confirmar el compromís de començar a treballar “des d'avui” per a donar forma a Infarma 2025 a Barcelona i aconseguir que aquesta trobada continuï creixent i millorant.

Agustín Torres, president de CloserStill, va reiterar el “gran èxit” aconseguit en aquesta edició: “Ha estat un honor ser testimoni de l'impressionant creixement i dels assoliments aconseguits durant aquests dies. Infarma 2024 ha superat totes les nostres expectatives amb una assistència que ha superat amb escreix els objectius que ens havíem marcat”.

Les xifres aconseguides al tancament de l'esdeveniment evidencien bé aquest èxit, ja que s'ha comptat amb una superfície de 32.000 metres quadrats i amb una assistència de més de 25.400 visitants únics/dia (un 24% més que a Infarma Madrid 2022), 300 expositors, una mica més de 4.000 congressistes i més de 1.000 marques representades.

José Manuel Becerra, director del congrés de Infarma Madrid 2024 i vocal de Titulars d'Oficina de Farmàcia del COFM, va exposar les conclusions aconseguides en aquests tres dies de trobada i va destacar el compromís de complir amb un lema tan “ambiciós” com el triat per a enguany, “Posa la teva farmàcia a l'avantguarda”, ja que buscava reflectir l'aposta d'aquesta edició amb la innovació, la participació activa i l'aportació d'idees, experiències i solucions perquè la farmàcia i la professió farmacèutica estiguin millor preparades davant els grans reptes del present i del futur, tant des del punt de vista assistencial com científic i empresarial. “Crec, honestament, que hem superat els objectius proposats”, va ressaltar.

Alt nivell de les comunicacions científiques

També durant l'acte de clausura es van lliurar els premis a les millors comunicacions científiques presentades al congrés. La relació de guardons la va donar Rafael Areñas, coordinador científic d'aquesta edició i vicepresident 3r del COFM, qui va destacar el “nivell altíssim” de tots els treballs (166 pòsters admesos d'un total de 201 presentats).  

Finalment, d'una relació final de 15 comunicacions, les tres guardonades van ser:

Recaptació benèfica de ‘Infarma Solidari’

L'edició d’Infarma Madrid 2024 també va tenir la seva part de compromís social a través d’Infarma Solidari, que va celebrar un concert benèfic mitjançant el qual es van recaptar 25.540 euros, destinats a donar suport a un projecte liderat per la Fundación El Alto de capacitació tècnica d'alumnes de Farmàcia a la Universidad de Makerere i la millora dels serveis de Farmàcia a l'Hospital de Saint Joseph, de Kitgum, a Uganda.