NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’associació Actuavallès uneixen esforços per fomentar el diagnòstic precoç del VIH a les comarques del Vallès Oriental i Occidental
 • Mitjançant pòsters i díptics que es trobaran a les farmàcies, es pretén fer arribar a la població que no té percepció de risc, i que representen el gruix dels casos de diagnòstic tardà, informació sobre les pràctiques de risc, la prova del VIH i els llocs on realitzar-la
 • En els darrers anys, segons dades del CEEISCAT, al Vallès Occidental i Oriental s’han detectat prop de 40 casos anuals nous de VIH, el 48% dels quals han estat diagnòstic tardà  
 • Promoure el diagnòstic precoç del VIH permet accedir abans al tractament, disposar d’una millor qualitat de vida i no transmetre el virus a altres persones

Barcelona, 22 de novembre de 2019. Amb motiu de la Setmana Europea de la Prova Ràpida del VIH, que se celebra entre el 22 i el 29 de novembre, i sota el lema “Prova del VIH: accessible, anònima i confidencial”, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’ONG Actuavallès llencen una campanya de sensibilització en les comarques del Vallès Oriental i Occidental.

La campanya forma part de la iniciativa de l’agrupació Prueba de Vihda, de la que l’associació Actuavallès n’és membre, i per la qual associacions i Col·legis Farmacèutics d’arreu del territori estatal impulsen una campanya coordinada per afavorir la realització de proves ràpides del VIH. 

La campanya consta de pòsters i díptics que es trobaran a les farmàcies del territori. A través d’un llenguatge directe i clar “Prova del VIH, accessible, anònima i confidencial”, s’exposen les diferents opcions de realització de la prova del VIH (a les farmàcies, a Actuavallès i al CAP) i es recullen algunes raons per les quals es recomana i és important demanar la prova del VIH. Alguns exemples d’aquestes recomanacions són “si alguna vegada has tingut relacions amb penetració vaginal o anal sense preservatiu” o “si desconeixes el teu estat de salut o l’estat de salut de la teva parella sexual”. 

Aquesta campanya pretén fer arribar a la població que no té percepció de risc, i que representen el gruix dels casos de diagnòstic tardà, informació sobre les pràctiques de risc, la prova del VIH i els llocs on realitzar-la.

Paper dels centres comunitaris

Alberto Capitán, director d’Actuavallès, destaca el paper dels centres comunitaris com Actuavallès en la detecció precoç del VIH. Explica que Actuavallès fa 18 anys que col·labora en la promoció del diagnòstic precoç del VIH oferint la prova ràpida de forma anònima, gratuïta i confidencial a la població general. Actualment, l’associació disposa d’un punt estable de realització de proves a Sabadell, Terrassa, Granollers i, pròximament, a Manresa.

Capitán afirma que “la tasca d’Actuavallès es basa a identificar i adaptar el servei de la prova ràpida a les persones que ho necessiten i que sovint tenen dificultats per accedir als recursos del sistema sanitari i, en segon lloc, en descentralitzar estratègies i oferir serveis al territori.”

Els farmacèutics comunitaris davant la detecció i prevenció del VIH

Anna Font, coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental, afirma que “els farmacèutics tenim un paper clau en l’assessorament i la difusió d’informació sobre la prova del VIH”. “Com a agents de salut pròxims i de confiança –prossegueix– podem contribuir a la detecció precoç i prevenció del VIH gràcies a les proves ràpides i els auto-tests que s’ofereixen a les farmàcies”. 

Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, posa en valor “la coordinació entre els professionals sanitaris en un tema tan rellevant com és el VIH”. “El treball en xarxa és imprescindible per tal que cada professional, des del seu àmbit d’actuació (farmàcies, centres comunitaris i CAPs) pugui incidir en la importància de la prevenció del VIH”. 

Per la seva banda, Joan Brugueras, coordinador de les farmàcies del Vallès Occidental Oest, dona més detalls sobre les eines amb què compten per la detecció precoç del VIH. “La prova ràpida és un test que consisteix en una petita punció al dit i permet conèixer el resultat en 20 minuts, amb un alt valor predictiu, i sempre amb la garantia de confidencialitat i l’anonimat. D’altra banda, l’auto-test és una prova que l’usuari es fa a casa i, en el moment de dispensar-lo, és important la tasca d’educació sanitària i de conscienciació que pot fer el farmacèutic”.

La importància de la detecció precoç

En els darrers anys, segons dades del CEEISCAT, al Vallès Occidental i Oriental s’han detectat prop de 40 casos anuals nous de VIH, el 48% dels quals han estat diagnòstic tardà. Es considera diagnòstic tardà de la infecció pel VIH quan la xifra del recompte de CD4 més pròxima al diagnòstic és inferior a 350 cels/microlitre (µL), sent un indicador que fa anys que la infecció es va produir.

Segons l’informe del Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica de la Sida/VIH/ITS a Catalunya (2018), un 44% dels nous diagnòstics presentaven diagnòstic tardà. No obstant això, aquest no afecta igual a tota la població. El percentatge de diagnòstic tardà és superior en persones heterosexuals; és superior a més edat i també té més presència en persones d’origen estranger.  

Promoure el diagnòstic precoç del VIH representa un dels reptes globals més importants en l’estratègia d’UNAIDS per aconseguir erradicar el VIH. En un moment en què els tractaments són efectius per combatre la infecció, que l’evidència científica ens indica que les persones en tractament i amb càrrega viral indetectable han de ser considerades com intransmissibles, s’ha de fer una aposta per millorar el cribratge, la detecció precoç i la vinculació a tractament.


Es presenten els resultats finals de les dues beques i del premi d’innovació atorgats pel COF de Barcelona en la convocatòria 2018
 • Els autors dels projectes van exposar els resultats finals en un acte el passat 4 de novembre davant del Tribunal de Beques a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona
 
 • Les beques d’investigació han permès desenvolupar un treball sobre l’efecte d’una intervenció nutricional amb una beguda funcional enriquida amb un extracte de raïm i un altre sobre les interaccions hoste-patogen en les infeccions causades per soques hipervirulentes de Klebsiella pneumoniae
 
 • El premi d’innovació estava relacionat amb l’adaptació de la informació dels prospectes dels medicaments al format audiovisual

 

Barcelona, 26 de novembre de 2019. El passat 4 de novembre va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) una sessió en què es van presentar els resultats finals dels treballs becats pel COFB i del premi d’innovació 2018. L’acte va comptar amb la presència del president de Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases; el degà de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, Dr. Jordi Camarasa; el responsable de la Comissió de Beques, Josep M. Llop; i els membres del Tribunal: Guillermo Bagaría, Mercè Barau, Joan Calduch, Pilar Gascón, Cristina Roure, Roser Vallès, Maite Pérez i Josefina Tapias.

Dues beques d’investigació

“Efecte d’una intervenció nutricional amb una beguda funcional enriquida amb un extracte de raïm sobre el perfil metabòlic d’una subpoblació d’individus amb síndrome metabòlica (SM) de la província de Barcelona”

Joana Relat, doctora en Farmàcia, va presentar un estudi d’intervenció nutricional per avaluar els efectes del consum diari d’un vi desalcoholitzat i d’una beguda funcional elaborada a partir de vi desalcoholitzat enriquida amb extracte de raïm durant tres mesos en pacients afectats de Síndrome Metabòlica (SM) i definir els mecanismes moleculars pels quals les antocianines exerceixen els seus efectes metabòlics. En l’estudi també hi van participar Diego Haro, Pedro Fermin Marrero, Viviana Sandoval, Rosa Lamuela, Rosa M. Casas, Ramon Estruch i Héctor Sanz.

 

Els resultats obtinguts indiquen que el consum de vi desalcoholitzat porta a una reducció de l’Índex de Massa Corporal (IMC), la circumferència de la cintura i determinats paràmetres sèrics relacionats amb el metabolisme de lípids que podrien indicar un augment del metabolisme termogènic. Per contra de l’esperat, el consum de la beguda funcional enriquida amb extracte de raïm (375ml/dia amb els àpats) no va provocar canvis significatius ni en els paràmetres antropomètrics, ni en els valors de la bioquímica sèrica ni en el perfil d’expressió gènica de les cèl·lules mononuclears de sang perifèrica.

“Estudi de les interaccions hoste-patogen en les infeccions causades per soques hipervirulentes de Klebsiella pneumoniae

La Dra. Carmen Ardanuy, farmacèutica del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, juntament amb altres investigadors d’aquest servei (Meritxell Cubero, Dàmaris Berbel, Jordi Càmara, Manuel Jesús Iglesias) i del Servei de Malalties Infeccioses (Immaculada Grau) va liderar un estudi que va permetre aprofundir en les característiques genètiques de les soques hipervirulentes de Klebsiella pneumoniae.

L’estudi tenia per objectius conèixer la prevalença de soques hipervirulentes de K. pneumoniae i establir la relació entre el patró de virulència i la gravetat de la infecció. Els investigadors van concloure que la freqüència de soques hipervirulentes és baixa en el nostre medi, que la hipermucoviscositat no sempre és determinant d’hipervirulència i la freqüència de soques hipervirulentes és més elevada entre les que causen infeccions respiratòries.

Premi d’Innovació 2018: “Informació animada per reforçar l’educació sanitària”

El projecte “Informació animada per reforçar l’educació sanitària” va rebre el Premi d’Innovació 2018, una aposta del Col·legi per promoure el desenvolupament de nous projectes en l’àmbit de les noves tecnologies. El projecte, desenvolupat per la farmacèutica Júlia Martí, consisteix en l’adaptació de la informació dels prospectes dels medicaments al format audiovisual, per tal de facilitar-ne la comprensió i fer el contingut atractiu per als ciutadans.

La informació del prospecte s’exposa amb il·lustracions animades acompanyades d’una veu que narra els aspectes més destacats per al bon ús del medicament. Per facilitar l’accés als vídeos, s’ha desenvolupat un portal web i una aplicació per a mòbils i tauletes electròniques. El portal web permet cercar a partir del nom del medicament o principi actiu.

La prova pilot del projecte ha permès veure que tant el públic general com el personal sanitari valora molt positivament la iniciativa i creu que els prospectes animats són una bona eina per a l’educació sanitària del pacient. L’autora, doncs, considera que els resultats obtinguts motiven a continuar amb l’edició de nous prospectes animats.


El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el CatSalut presenten un nou projecte centrat en l’atenció farmacèutica davant primeres dispensacions
 • A través del sistema de recepta electrònica, els farmacèutics ja estan rebent un avís en el moment de realitzar una primera dispensació i, a principis d’any, està previst que puguin enregistrar l’actuació que han dut a terme.
 • L’objectiu és promoure l’ús segur i efectiu dels medicaments als pacients a qui es dispensa un tractament per primer cop
 • Per poder formar part d’aquest projecte, serà indispensable haver cursat la formació online gratuïta que s’ha posat en marxa a través del portal Àgora Sanitària, les inscripcions de la qual estaran obertes fins el 19 de novembre

Barcelona, 13 de novembre del 2019.- El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Servei Català de la Salut (CatSalut) han presentat un nou projecte centrat en l'atenció farmacèutica davant primeres dispensacions, és a dir, quan una persona utilitza un medicament que no havia pres abans o fa més d'un any que no el té prescrit. Amb aquesta intervenció, l'objectiu és promoure l'ús segur i efectiu dels medicaments als pacients que se'ls dispensa un tractament per primera vegada.

En què consisteix?

A través del sistema de recepta electrònica, els farmacèutics ja estan rebent un avís en el moment de realitzar una primera dispensació i, a l'inici de l'any, està previst que puguin registrar l'actuació que han dut a terme, basada en un arbre de decisions. D'aquesta manera, es dota de nou contingut professional a aquest sistema, consolidant i enfortint la xarxa de farmàcies de Catalunya. Al seu torn, permetrà disposar de dades registrades de la intervenció farmacèutica i reforçar la funció assistencial dels farmacèutics en el sistema sanitari.

En aquesta primera fase, l'actuació es basa en quatre grups terapèutics que s'han triat per la seva rellevància i per l'aportació que pot fer el farmacèutic en la dispensació personalitzada. Es tracta dels inhaladors, els anticoagulants i antiagregants plaquetaris, les insulines a pacients amb diabetis tipus II i el glucagó.

Cursar la formació, indispensable per poder formar part del projecte

Per poder formar part d'aquest projecte, serà indispensable haver cursat la formació online gratuïta que s'ha posat en marxa a través d'Àgora Sanitària, les inscripcions de la qual estaran obertes fins al 19 de novembre.

El curs està dividit en tres mòduls que abordaran la importància de les primeres dispensacions, la intervenció que s'ha de fer en cadascun els quatre grups terapèutics triats i el procediment d'atenció farmacèutica en aquest tipus de dispensacions, tot això amb la finalitat de proporcionar les claus als farmacèutics perquè puguin realitzar una òptima actuació.

Alineat amb el Pla de Salut i el document de Bones Pràctiques en Farmàcia Comunitària

Aquesta iniciativa està alineada, d'una banda, amb la línia estratègica 5 del Pla de Salut 2016-2020 “Política farmacèutica i del medicament”, concretament, amb el punt 5.2 sobre polítiques de prescripció i dispensació.

D'altra banda, també respon a dos dels objectius del Servei de Dispensació que contempla el document de Bones Pràctiques en Farmàcia Comunitària: garantir que el pacient coneix el procés d'ús dels medicaments i que ho assumirà i registrar i documentar les intervencions farmacèutiques realitzades.


Els medicaments fotosensibilitzants centren la segona fase de la campanya “Atenció Pell 365” impulsada pel COF de Barcelona i l’Hospital Clínic
 • Un 55% de les persones enquestades durant "Atenció Pell 2018" prenia medicaments fotosensibilitzants -fàrmacs que augmenten la vulnerabilitat al sol- i, d’aquests, el 76% no utilitzava sempre protecció solar
 • Al llarg de la tardor, els farmacèutics informaran els pacients sobre aquest tipus de fàrmacs, de les mesures preventives i, en el moment de la dispensació, enganxaran una etiqueta a l’envàs del medicament per indicar que és fotosensibilitzant
 • La campanya “Atenció Pell 365”, sota el lema “Protegeix-te, perquè cada dia surt el sol”, té per objectiu de conscienciar la població sobre la importància de protegir-se del sol tot l’any

Barcelona, 6 de novembre de 2019. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’Hospital Clínic de Barcelona impulsen la segona fase de la campanya “Atenció Pell 365” que, coincidint amb la tardor, se centrarà en els medicaments fotosensibilitzants -fàrmacs que augmenten la nostra vulnerabilitat al sol-. D’aquesta manera, es dóna continuïtat a la campanya que va començar a l’estiu sota el lema “Protegeix-te, perquè cada dia surt el sol”, amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància de protegir-se del sol tot l’any
Un 55% de les persones enquestades durant "Atenció Pell 2018" prenia medicaments fotosensibilitzants  i, d’aquests, el 76% no utilitzava sempre protecció solar, dades que evidencien la necessitat d’incidir en la divulgació d’aquest tipus de fàrmacs. En aquest sentit, els més de 413 farmacèutics (339 farmàcies) participants en la campanya, formats prèviament en aquest camp, informaran els usuaris sobre l'existència de medicaments fotosensibilitzants -alguns s'utilitzen en casos com el dolor o la inflamació, el colesterol alt, l'al·lèrgia, l'insomni, la hipertensió arterial, l'acidesa estomacal, les infeccions bacterianes, la depressió o l'acne- i de les mesures preventives que s'han de prendre per tal de minimitzar els seus efectes perjudicials per a la nostra pell.

Els materials de la campanya

“Atenció Pell 365”, que compta amb el patrocini dels laboratoris Avène, Ladival i La Roche-Posay, ha posat a disposició dels farmacèutics participants diversos materials divulgatius: un vinil que podran penjar a la farmàcia i fulletons per als usuaris amb informació sobre com aplicar el protector solar, quins medicaments són fotosensibilitzants, els efectes de la radiació del sol sobre la pell i diferents maneres de protegir-se del sol
A més, com a novetat, en aquesta segona fase, els farmacèutics disposaran d'unes etiquetes que podran enganxar a l’envàs del medicament a l’hora de dispensar-lo per indicar que és fotosensibilitzant, per reforçar la intervenció farmacèutica i per recordar que el pacient s’ha de protegir per evitar les reaccions de fotosensibilitat mentre hagi de prendre el fàrmac...

Educació sanitària en la dispensació i indicació

En el moment de la dispensació i indicació de medicaments fotosensibilitzants, els farmacèutics poden realitzar una important tasca d’educació sanitària informant el pacient que el medicament que se li dispensarà tindrà aquestes característiques, preguntant-li el grau d'exposició específic al sol (si fa activitats a l'exterior, si utilitza protecció física...);  detectant reaccions adverses; valorant el millor moment per a l'inici del tractament (si es pot) i situant, quan sigui possible, la presa del medicament a la nit.
Així mateix, per prevenir les reaccions de fotosensibilitat induïdes per fàrmacs els farmacèutics recomanaran evitar l'exposició al sol (quan sigui possible), l'ús de protecció física (roba, ulleres, etc.), l'ús de protecció solar sempre que se surti al carrer en zones exposades i l'ús de fotoprotecció oral complementària, mai substitutòria.

Campanya “Atenció Pell 365”

La campanya d’educació sanitària “Atenció Pell 365” té per objectius fomentar la idea que protegir-se del sol és un hàbit atemporal, no estacional; aconsellar sobre l’ús correcte de protectors solars; promoure hàbits d’exposició saludables; informar sobre els efectes de les diferents radiacions i, en definitiva, donar consells de salut als usuaris perquè sàpiguen com protegir-se del sol adequadament durant tot l’any.  
Aquests objectius són comuns a les quatre fases en què es divideix la campanya, que són les següents: etiquetatge, quantitat, aplicacions i textures dels protectors solars (estiu); medicaments fotosensibilitzants (tardor); exposició invisible (hivern) i protecció física i hàbits d'exposició (primavera).

 Amb el patrocini de:

 


“La nostra professió ha de mirar cap al futur”
 • Són paraules del president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, durant la inauguració de la XV edició del MGOF, durant la qual va referir-se a alguns dels reptes futurs de la professió farmacèutica
 • El MGOF, pensat especialment per a farmacèutics comunitaris, té un enfocament totalment pràctic, centrat en la realitat de l'oficina de farmàcia
 • Les tres grans àrees en les quals es divideix el Màster i que, al seu torn, són les tres grans àrees de gestió de la farmàcia -finances i fiscalitat, gestió de persones i màrqueting- es poden cursar separadament per a facilitar l'accessibilitat

Barcelona, 29 d'octubre de 2019. “La nostra professió ha de mirar cap al futur”. Amb aquestes paraules, el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Jordi de Dalmases, es va referir durant la inauguració de la XV edició del MGOF a alguns dels reptes que marcaran els pròxims anys de la professió farmacèutica, com la digitalització o l'atenció farmacèutica a pacients crònics dependents.

Sobre la digitalització, De Dalmases va afirmar que en un món en el qual “tot s'està digitalitzant i tenim molt interioritzada la utilització del mòbil” cal posar en relleu “la fortalesa del model de relació farmacèutic-pacient basada en la confiança, la proximitat i l'accessibilitat”.

En l'inici del seu discurs, De Dalmases també va exposar als alumnes les funcions del COFB, entre les quals destaca la formació i actualització dels professionals, a través de diferents activitats o Màsters com el MGOF. “Amb aquesta, ja són 15 les edicions del MGOF que hem impartit. Ens satisfà veure que és una formació de gran utilitat per als professionals que es dediquen a l'oficina de farmàcia”, va afegir.

L'acte d'inauguració també va comptar amb la presència de Joan Carles Serra, director del MGOF; Cristina Rodríguez i Mònica Gallach, coordinadores del Màster i membres del Departament de Formació i Desenvolupament Professional COFB.

Quins objectius té el MGOF?

El Màster de Gestió de l'Oficina de Farmàcia, pensat especialment per a farmacèutics comunitaris, es compon de 3 blocs: Finances i fiscalitat, Gestió de les persones i Màrqueting. Per facilitar l’accessibilitat, els alumnes tenen l'opció de cursar-los per separat en funció dels seus interessos i disponibilitat.

El MGOF té tres grans objectius. En primer lloc, conèixer les diferents àrees funcionals i els processos de negoci de la farmàcia, així com proporcionar una visió global, generalista i integradora de la direcció i gestió d'empreses. En segon lloc, desenvolupar les capacitats directives per liderar l'equip de col·laboradors. Tot això amb la finalitat que, quan l'alumne acabi el màster, sàpiga actuar com a responsable d'una empresa, amb unes característiques que la regulen i la fan diferent de la resta, de la qual coneixerà totes les funcions amb suficient fermesa per gestionar-la de manera eficient.

Què destaquen els alumnes de l'anterior edició?

El que més destaquen els alumnes de l'anterior edició és que al llarg d'un any “el Màster proporciona molts coneixements pràctics que es poden aplicar perfectament a la farmàcia”. Tot això perquè la metodologia és totalment pràctica, ja que es prioritza el treball a través d'exemples, exercicis, casos i altres recursos perquè l'aplicació dels coneixements adquirits sigui immediata. A més, els exalumnes coincideixen a afirmar que el Màster cobreix una àrea, la gestió de l'oficina de farmàcia, que no s'imparteix en el Grau de Farmàcia.

Com en altres anys, el MGOF inclourà conferències i casos d'èxit d'antics alumnes del Màster amb l'objectiu d'aportar als estudiants les seves experiències i impressions després de cursar-lo. Finalment, es continuarà oferint a la comunitat d'antics alumnes els Fòrums MGOF, un cicle de conferències de temes relacionats amb la gestió de la farmàcia i un espai de reflexió conjunta.