NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Farmacèutics/ques de Barcelona celebren el seu Dia Mundial posant en valor la tasca que duen a terme, des de tots els àmbits de la professió, per contribuir a un món més saludable
 • Sota el lema “La farmàcia, unida per un món més saludable”, s’ha volgut remarcar la feina diària que desenvolupa la professió farmacèutica per la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia
 • Segons dades de 2021, a la província de Barcelona hi ha més de 9.100 col·legiats/des i més de 2.300 farmàcies, fet que permet comptar amb una xarxa d’elevada capil·laritat i accessibilitat

 


Barcelona, 23 de setembre de 2022.- “La Farmàcia, unida per un món més saludable” és el lema escollit per la Federació Internacional Farmacèutica (FIP) per celebrar el Dia Mundial del Farmacèutic el proper 25 de setembre. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) s’adhereix a la commemoració d’aquest dia, posant en valor la tasca que es duu a terme des de tots els àmbits d’exercici de la professió, que treballen dia a dia per la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia.  

En aquest sentit, el COFB ha elaborat diferents peces per tal que els farmacèutics/ques de Barcelona puguin participar activament en el seu Dia, compartint, a través de xarxes socials, un missatge comú alineat amb el lema d’enguany: “Tots units pel pacient”. Alhora, el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF), entre altres materials, ha realitzat un vídeo destacant el compromís dels professionals farmacèutics amb la salut dels pacients.   

Els farmacèutics/ques de tots els àmbits d’exercici, units pel pacient

Durant el 2022, tots els àmbits de la professió han continuat desenvolupant una important tasca en benefici del pacient. A tall d’exemple, l’àmbit d’Anàlisis Clíniques ha continuat sent cabdal en la detecció, pronòstic i seguiment de les principals malalties (COVID-19, verola del mico) que constitueixen, encara avui, una emergència de salut pública, sense perdre l’oportunitat per orientar-se cap a un model de diagnòstic més personalitzat vinculat al ràpid desenvolupament de les àrees de coneixement entorn la biologia molecular. Per la seva banda, els farmacèutics/ques d’Atenció Primària han contribuït a la normalització de l’activitat d’aquesta àrea després de més de dos anys de pandèmia. Un dels aspectes on han posat el focus és en fomentar el rol clínic del farmacèutic com a suport als professionals assistencials en la revisió i actualització dels plans terapèutics, especialment dels pacients crònics polimedicats.

També ha estat fonamental la tasca de la Distribució, que ha col·laborat en projectes i campanyes de salut, conjuntament amb els col·legis i l'Administració. Destaquen, especialment, el subministrament del medicament Paxlovid per a la COVID-19, els programes de detecció de càncer de còlon i recte i cèrvix, així com la distribució dels Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria (MHDA). Pel que fa a la Farmàcia Comunitària, va començar l’any reforçant encara més el seu paper clau en la gestió de la pandèmia, realitzant cribratges mitjançant tests d’antígens a la comunitat educativa i notificant els casos positius. Però més enllà de la COVID-19, els farmacèutics comunitaris han continuat participant en els cribratges ja esmentats en l’àmbit de la Distribució, entre altres; realitzant campanyes sanitàries per conscienciar sobre la importància de protegir-se del sol adequadament; facilitant el seguiment de la salut de l’usuari amb eines digitals com Farmaserveis; i apropant la medicació als pacients, amb projectes com la interoperabilitat europea.

Des de l’àrea de Salut Pública, s’han continuat desenvolupant tasques en els àmbits de la promoció de la salut, la protecció i la vigilància, participant tant en el disseny de programes, com en la seva execució i avaluació,  sempre amb la finalitat de vetllar i millorar la salut de les persones. Quant a la Farmàcia Hospitalària, durant el 2022 destaca la gestió dels recursos del medicament, coneixement dels nous tractaments vers la COVID-19, així com de les conseqüències d'aquesta patologia, i l'aparició de la verola del mico i el seu abordatge preventiu i de tractament.

Finalment, la Indústria Farmacéutica ha continuat contribuint a la investigació en nous tractaments i vacunes per les noves variants de COVID-19 en temps rècords, assegurant al mateix temps el subministrament d’aquestes. També cal destacar la contribució en els actuals desafiaments en salut: necessitat de reforçar la inversió en el sistema sanitari, consolidar el lideratge estatal en investigació biomèdica, polítiques d’avaluació i accés als pacients de nous medicaments, o atraure la producció de medicaments al nostre país.

La Farmàcia a la província de Barcelona, en xifres

Segons dades de 2021, la província de Barcelona compta amb 9.182 farmacèutics/ques col·legiats en els diferents àmbits d’actuació. D’aquests, el 74,1% són dones, un reflex de la feminització de la professió.

La farmàcia comunitària, amb 7.274 col·legiats, és la vocalia més nombrosa, seguida d’Ortopèdia (574 col·legiats) i Alimentació i Nutrició (460 col·legiats).

Pel que fa a la distribució al territori, actualment a la província de Barcelona hi ha un total de 2.357 farmàcies que integren una xarxa amb una elevada capil·laritat i accessibilitat. D’aquestes, 1.027 es troben a la capital i 1.330 a la resta de la província.


Neix ‘La meva cartera’, el 'wallet' digital de Catalunya per portar les targetes al mòbil, estrenant-se amb la targeta sanitària
 • El ‘wallet’ és un projecte creat per Vicepresidència,  que s’estrena, amb la col·laboració del Departament de Salut i del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, amb la targeta sanitària.  De manera progressiva, s’hi afegiran la resta de títols i carnets de serveis que proveeix la Generalitat, com el de família nombrosa, la T-mobilitat, etc.
 • Incorporarà, en un inici, títols de la Generalitat però amb la voluntat d’incorporar també targetes i carnets de tercers
 • ‘La meva Cartera’ estarà disponible a partir del 27 de setembre i permetrà incorporar-hi la targeta sanitària
 • A La Meva Salut també es podrà visualitzar la TSI Digital, com a un servei més adreçat a la ciutadania

 

A partir del dia 27 de setembre, la ciutadania de Catalunya pot tenir la targeta sanitària individual (TSI) al mòbil i utilitzar-la per identificar-se en format digital a les farmàcies, i progressivament als diferents centres sanitaris.

És el primer títol que incorpora ‘La meva cartera’, el wallet o moneder digital creat pel Govern que permetrà tenir tots els títols, carnets i permisos que emet la Generalitat de Catalunya en format digital i en un únic espai al mòbil. La TSI digital també es podrà visualitzar a través de La Meva Salut, dins de la secció de dades personals de la persona usuària, o a través del botó “Targeta Sanitaria Digital” de la pantalla d’inici.

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, acompanyat del conseller de Salut, Josep M. Argimon, ha presidit avui el llançament d’aquest nou servei digital, que anirà incorporant progressivament la resta de carnets de la Generalitat, com ara el de família nombrosa, el de biblioteques o la T-Mobilitat.

Neix amb la voluntat d’esdevenir el ‘wallet de Catalunya’ i incorporar també títols privats en un sol espai al mòbil. Durant la presentació, el vicepresident Puigneró ha afirmat que “podem dir que ‘La meva cartera’ ets ‘Tu, al mòbil’, perquè representa cadascuna de les nostres identitats en l’ús quotidià”. El conseller de Polítiques Digitals ha destacat que amb aquesta nova aplicació “tothom podrà identificar-se digitalment davant de tercers d’una manera fàcil, còmoda i segura” i l’ha definit com “un projecte de país que ens apropa a la idea de nació digital del segle XXI”.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que el moneder digital començarà per les farmàcies perquè “estan tecnològicament preparades”. També ha assenyalat que la targeta sanitària individual (TSI) és la que més s’utilitza i en aquest sentit, ha afirmat que el moneder digital “serà un servei molt útil”. A més, s’ha mostrat convençut que “com tota transformació digital, esdevindrà la nostra eina habitual”. “Catalunya és un país capdavanter en el món de la digitalització”, ha reblat Argimon.

“A partir de dimarts, els usuaris podran accedir a la seva medicació amb la targeta sanitària digital a través de les més de 3.200 farmàcies de Catalunya", ha explicat Jordi Casas, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, qui també ha remarcat que ‘La meva cartera’ és un projecte que conjuga dues de les vessants de desenvolupament de la farmàcia catalana: d’una banda, la digitalització; i d’altra banda, la consolidació coma a punt d'informació sanitària i de servei a la ciutadania dins del sistema de salut”.

Característiques i beneficis

‘La meva cartera’ és una solució digital d’accés i ús fàcil, còmode i segur que permetrà a la ciutadania utilitzar, en format digital, els carnets, permisos i títols que avui dia l'Administració posa a la seva disposició en format físic, generalment en forma de targeta.

Aquests documents han de permetre validar la condició que acrediten davant d’un tercer, han de ser adaptables a diferents col·lectius i formats i ser de fàcil ús i gestió per part del ciutadà.

Per això, en el disseny de ‘La meva cartera’, s’ha posat el focus, d’una banda, en la usabilitat per tal que sigui fàcil accedir a les targetes digitals i, d’altra, en la seguretat, per garantir una bona experiència per part de la ciutadania quan hi accedeixi.

Així, s’ha optat per crear un wallet o moneder digital, una solució estàndard, adaptable a múltiples casos de negoci i intuïtiva per a l'usuari que:

 • Permet una gestió transversal 100% digital del procés d’emissió i validació dels carnets.
 • Estalvia els costos de l’emissió del certificat físic.
 • “Higienitza” el procés en els diferents àmbits on s’utilitza (establiments, transport públic...)
 • És interoperable tant amb telèfons Android com iOS
 • Permet signar el carnet com a Generalitat de Catalunya i incorporar mecanismes per validar l’acreditació davant d’un tercer.

Com tenir ‘La meva cartera’ al mòbil

Els passos per tenir ‘La meva cartera’ al mòbil són els següents:

 • Accedir amb el navegador web del mòbil a lamevacartera.gencat.cat
 • Crear un accés directe en forma d’icona a la pàgina d’inici del telèfon (així funcionarà com una app sense necessitat d’anar als markets).
 • Un cop dins de l’aplicació, cal acceptar el tractament de les dades personals.
 • Seguidament, per identificar-se, s’ha de fer servir un certificat digital: l’idCAT Mòbil (mitjà còmode, segur i molt fàcil d’utilitzar des del mòbil) o un altre sistema compatible.
 • Un cop identificat, les targetes disponibles es descarreguen i ja es poden usar.
 • L’aplicació ofereix l’opció de fer servir el sistema de protecció del mòbil (PIN, Face ID...) per evitar haver d’identificar-se cada vegada que s’hi accedeix.

Apoderar la ciutadania

‘La meva cartera’ és un nou servei digital desenvolupat per Polítiques Digitals a través de la Direcció General de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana en el marc de l’estratègia prioritària de la Vicepresidència per assolir una nació digital amb una ciutadania apoderada.

La iniciativa s’afegeix a altres projectes que promou el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori per acompanyar i apoderar la ciutadania en l’accés als serveis públics i en la relació amb l’Administració en un context cada vegada més digital i avançar així cap a un nou model d’atenció ciutadana que busca simplificar processos i tràmits i posa la ciutadania al centre a l’hora de dissenyar nous productes i serveis.


Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya incorporen la interoperabilitat de la recepta europea a Catalunya
 • El projecte europeu permet dispensar medicaments a través de receptes electròniques
 • Inicialment, l’únic país on es poden dispensar medicaments prescrits a Catalunya és Portugal

Barcelona, 28 de juliol de 2022. - El Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya activen la interoperabilitat europea i connecten Catalunya amb altres països de la Unió Europea per dispensar medicaments. El projecte preveu dispensar medicaments a les oficines de farmàcia de Catalunya i, a la vegada, que es puguin dispensar medicaments equivalents de prescripcions fetes a Catalunya en altres països. Per accedir a aquest servei, les prescripcions s’han de fer mitjançant el sistema de recepta electrònica del SISCAT.

Per impulsar aquest projecte, ha estat clau la col·laboració de la xarxa d’oficines de farmàcia de Catalunya amb l’administració sanitària, demostrant un cop més la voluntat d’adaptar-se a les noves necessitats i millorar la qualitat i seguretat en la dispensació de medicaments a la població.

De moment, l’únic país de destí on es pot recollir medicació prescrita a Catalunya és Portugal, tot i que es preveu que aquesta llista s’ampliï amb les incorporacions de Xipre, Croàcia, Eslovènia, Finlàndia, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Polònia, República Txeca i Suècia.

En l’àmbit estatal, s’adhereixen també a la interoperabilitat europea les comunitats autònomes d’Extremadura, Canàries, País Basc i Comunitat de Madrid, tot i que, en les fases següents, s’introduiran la resta de territoris.

Procediment per a professionals i pacients

Per poder accedir a aquest servei, a la farmàcia s’ha de mostrar la targeta sanitària individual (TSI) i un document identificatiu oficial que contingui una fotografia (DNI o passaport). No es pot recollir el medicament en nom d’una altra persona, és a dir, només pot recollir el contingut de la recepta la persona titular. A més, s’ha d’abonar el 100% de l’import del medicament. En cas de voler el reemborsament de l’import, s’ha de sol·licitar a Catalunya, segons la cobertura i les condicions de finançament del medicament.

Al seu torn, els farmacèutics tenen accés a les dades bàsiques de la medicació prescrita i han de mostrar al ciutadà el Personal Information Notice (PIN), un document que informa el pacient sobre el tractament i la protecció de dades. Si es dispensa el medicament, aquest queda enregistrat al sistema de recepta electrònica i es considera lliurat també en el país d’origen del pacient.

Amb tot plegat, el pacient evita el transport inadequat de medicaments, la qual cosa en facilita la seva correcta conservació.

Medicaments en interoperabilitat

Els medicaments prescrits han de ser interoperables. Altres productes inclosos en la prestació farmacèutica i que es prescriuen en recepta, com són els productes sanitaris (bolquers d’incontinència urinària, gases o esparadraps) i els dietoterapèutics, queden exclosos del projecte.

 

Més informació:

- Sobre la interoperabilitat de la recepta europea

- Llista de medicaments interoperables

 


Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya inicien el pilot del projecte “Oficina de farmàcia lliure de papers” per continuar impulsant la digitalització de les farmàcies
 • En el marc d’aquest projecte, es gestionaran electrònicament el llibre receptari, el llibre de comptabilitat d’estuü  En el marc d’aquest projecte, es gestionaran electrònicament el llibre receptari, el llibre de comptabilitat d’estupefaents i els vals d’estupefaents
 • Totes les gestions electròniques es duran a terme mitjançant la plataforma del CCFC anomenada SIFADATA
 • Aquesta iniciativa, més enllà d’eliminar el format paper, facilitarà, entre altres, la gestió documental,  protegir les dades i compartir-les per canals segurs i disposar d’informació en temps real


 

Barcelona, 7 de juliol de 2022.- El Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han signat un conveni de col·laboració amb l’objectiu de posar en marxa la prova pilot del projecte “Oficina de farmàcia lliure de papers”. Gràcies a aquest projecte, les farmàcies catalanes faran un pas endavant més en la transformació digital, ja que podran gestionar electrònicament el llibre receptari, el llibre de comptabilitat d’estupefaents i els vals d’estupefaents.

La prova pilot ha començat el 4 de juliol, amb 16 farmàcies participants distribuïdes a tot Catalunya i quatre magatzems majoristes de distribució de medicaments, i tindrà una durada de 15 mesos. En el transcurs del pilot, s’aniran incorporant progressivament més farmàcies, ja que el projecte preveu l’obligatorietat de la gestió electrònica per a les més de 3.200 farmàcies de Catalunya a partir de gener de 2024.

Totes les gestions electròniques es duran a terme mitjançant la plataforma del CCFC anomenada SIFADATA. La plataforma ha estat auditada per una entitat externa, que ha acreditat que és un sistema segur i íntegre atenent a la tipologia de dades que ha de contenir i les funcionalitats per a les quals ha estat creada, que compleix els requisits tècnics i de seguretat exigibles per la normativa.

Quins avantatges ofereix la gestió electrònica del llibre receptari, el llibre de comptabilitat d’estupefaents i els vals d’estupefaents?

Els farmacèutics comunitaris han d’anotar al llibre receptari les dispensacions realitzades de medicaments amb substàncies psicotròpiques, les fórmules magistrals prescrites amb recepta mèdica i els preparats oficinals dispensats. Pel que fa al llibre de comptabilitat d’estupefaents, és on s’anoten totes les entrades i sortides de medicaments i substàncies estupefaents que s’adquireixen i es dispensen. La gestió electrònica d’aquests documents, més enllà d’eliminar el format paper, permetrà, entre altres, facilitar la gestió documental de la farmàcia,  protegir les dades i compartir-les per canals segurs, garantir la seva integritat amb signatura electrònica, disposar d’informació en temps real i facilitar a l’oficina de farmàcia la presentació de la declaració anual d’estupefaents.

En el cas dels vals d’estupefaents, que s’han de lliurar als magatzems majoristes de la distribució en el moment de l’adquisició d’aquests medicaments, la seva gestió electrònica, a més dels avantatges citats anteriorment, també donarà al Departament de Salut una visió de la traçabilitat de tot el procés de compra, venda, i devolució d’estupefaents, des de l’oficina de farmàcia fins al distribuïdor. Així mateix, s’ha dissenyat perquè tingui compatibilitat amb EMVO –Organització Europea de Verificació de Medicaments– per facilitar l’acotació i resolució de possibles fraus.

Importància d’avançar en l’aplicació de les TIC en l’àmbit de relació entre les farmàcies i l’autoritat sanitària

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) són imprescindibles per afrontar els reptes actuals de les oficines de farmàcia de Catalunya i el Departament de Salut en els seus processos de modernització i racionalització. Amb elles, s'aconsegueix facilitar la millora de l'accés, la seguretat, la integració, la continuïtat i la qualitat dels processos sanitaris; així com la seva convergència amb els serveis socials, alhora que s'afavoreix la innovació.

El Departament de Salut i el CCFC, amb el desplegament d’aquest projecte, manifesten una voluntat ferma d’avançar en l’aplicació de les TIC en l’àmbit de relació entre les oficines de farmàcia i l’autoritat sanitària, mitjançant la introducció de sistemes electrònics per a la gestió de processos que formen part de l’activitat diària dels farmacèutics.

 


El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona valora positivament l’aprovació de la proposta de regulació de l’ús terapèutic del cànnabis i celebra que s’hi inclogui la farmàcia comunitària
 • Amb aquesta regulació, es dona resposta a una reivindicació que ja s’havia fet anteriorment des del COFB, que advocava per donar respostes sanitàries que garantissin la seguretat dels tractaments en aquest camp
 • La xarxa de farmàcies, per la seva capil·laritat i proximitat, són la millor via per apropar aquest recurs terapèutic als pacients
 • Un cop ja es pugui aplicar la regulació, el Col·legi espera que es tradueixi en una major accessibilitat d'un recurs terapèutic amb un gran potencial, de tal forma que l'oferta a través del canal del medicament s'ajusti a les necessitats dels pacients

 

Barcelona, 28 de juny de 2022.- El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) valora positivament que la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats hagi aprovat l’informe amb la proposta de conclusions i recomanacions sobre la regulació de l’ús terapèutic del cànnabis.

Amb aquesta regulació, es dona resposta a una reivindicació que ja s’havia fet anteriorment des del COFB. El Col·legi havia constatat, a través de la xarxa de farmàcies comunitàries, que hi havia una demanda social creixent dels usos del cànnabis medicinal, no sempre cobertes pel vademècum del nostre país tot i disposar d'evidència clínica, i advocava per donar respostes sanitàries que garantissin la seguretat dels tractaments en aquest camp.

El paper de les farmàcies comunitàries

En el marc d’aquesta regulació, el COFB també celebra que, a banda de les farmàcies hospitalàries, es tingui en compte l’alternativa de les farmàcies comunitàries per a l’elaboració i dispensació de fórmules magistrals amb extractes o preparats estandarditzats de cànnabis. El farmacèutic, a través de la formulació magistral, pot oferir opcions segures amb principis actius que comptin amb indicació terapèutica aprovada i garantia farmacèutica davant casos que requereixin solucions individualitzades, sempre sota la corresponent prescripció mèdica. Gràcies a la seva capil·laritat i proximitat, les farmàcies comunitàries són la millor via per apropar aquest recurs terapèutic als pacients.

Situació actual de l’ús terapèutic del cànnabis

Els medicaments autoritzats a Espanya actualment són Sativex® (dronabinol i cannabidiol), indicat en espasticitat moderada o greu deguda a l’esclerosi múltiple; i Epidyolex® (cannabidiol), indicat com a tractament  complementari  de  crisis  associades amb la síndrome  de Lennox-Gastaut  (SLG)  o  la  síndrome de  Dravet  (SD)  en  combinació amb clobazam,  per a  pacients  a partir  dels  dos  anys.

Ara que ja s’ha aprovat la proposta de regulació, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) disposa de sis mesos perquè les recomanacions de l’informe tinguin cabuda en la normativa estatal i siguin viables, permetent la disponibilitat en el mercat farmacèutic d’extractes o preparats estandarditzats del cànnabis. El COFB espera que, un cop entri en vigor, es tradueixi en una major accessibilitat d'un recurs terapèutic amb un gran potencial, de tal forma que l'oferta a través del canal del medicament s'ajusti a les necessitats dels pacients.