NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya informa que les farmàcies catalanes han dispensat més de 700.000 mascaretes i recorda a la població que hi vagi de manera esglaonada per garantir un bon funcionament del sistema
 
Barcelona, 21 d’abril de 2020. La xarxa de 3.227 farmàcies catalanes ha començat a distribuir a la població des d’aquest dilluns, 20 d’abril, 1 milió i mig de mascaretes (450 per farmàcia) de la partida de 14 milions anunciada pel Govern de la Generalitat en el marc de la campanya “Mascareta /Salut”. La gran demanda de mascaretes a les farmàcies, més de 700.000 des d’ahir, ha generat que el sistema de recepta electrònica no hagi pogut funcionar amb normalitat i, davant aquesta situació, des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) manifestem que: 
 
- En el marc de la campanya, ja s’han dispensat a hores d’ara més de 700.000 mascaretes - 309.000 ahir i al voltant de 400.000 durant el dia d’avui-, que s'han de sumar a les dispensacions habituals que es realitzarien en un escenari normal. Aquest nombre addicional de dispensacions ha provocat la sobrecàrrega del sistema de recepta electrònica, a través del qual també es dispensen els medicaments sota prescripció mèdica, arribant a 150 sol·licituds de dispensació de mascareta per segon en la primera jornada, fet que ha generat problemes intermitents en el seu funcionament.
 
- Actualment, els tècnics informàtics del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya continuen treballant per estabilitzar el sistema i optimitzar el servei. Recordem que aquest sistema permet fer la distribució de mascaretes de forma professional, regulada i registrada amb garanties de transparència. 
 
- Reiterem als usuaris la importància d’anar de manera esglaonada a la farmàcia per garantir un bon funcionament del sistema. Recordem que les mascaretes aniran arribant de manera gradual a les farmàcies fins a haver distribuït el total de 14 milions de mascaretes de la campanya. Per això, la col·laboració de la població és essencial per tal de minimitzar al màxim les possibilitats d’exposició al virus i actuar en la contenció del coronavirus, evitant l’afluència de persones als establiments que pugui posar en risc les mesures de confinament. 
 
- Agraïm la comprensió de la ciutadania que s’ha mostrat pacient davant la incidència tecnològica ocasionada i demanem a la població que continuï actuant amb responsabilitat i prudència i no trenqui el confinament si no és urgent. Cal que la ciutadania segueixi prioritzant les visites a la farmàcia i vagi a buscar la mascareta només si la necessita de manera immediata per la seva vulnerabilitat o activitat laboral, presentant la targeta sanitària individual. Insistim que, en cap cas, l’ús de mascareta sanitària substitueix les principals mesures higièniques, com el rentat de mans freqüent, o les pautes de distanciament social.
 
- Posem en valor la tasca realitzada per la cadena del medicament (indústria, distribució i la xarxa de 3.227 farmàcies catalanes) en el marc d’aquesta campanya, més enllà de la feina que ja realitzen en el seu dia a dia. Així mateix, recordem l’esforç extraordinari dels professionals farmacèutics catalans que, malgrat les incidències que estan patint, segueixen demostrant el seu compromís amb la salut de les persones, facilitant que la població pugui accedir a una mascareta gratuïta en un moment en què hi ha baixa disponibilitat d’aquest producte. Com a professionals sanitaris, coordinats amb la resta del sistema de salut, treballem per la protecció de tota la comunitat i per atendre les seves necessitats amb les màximes garanties.
 
Més informació de la campanya, en aquest enllaç
 
 

La xarxa de 3.227 farmàcies catalanes començarà a distribuir 1 milió i mig de mascaretes a la població a partir del pròxim dilluns, 20 d’abril

Es demana a la ciutadania que actuï amb responsabilitat i que vagi a la farmàcia només si realment necessita la mascareta de manera immediata per la seva vulnerabilitat o activitat laboral

  • Dels 14 milions de mascaretes que es distribuiran a través de la xarxa de farmàcies de Catalunya, aquesta setmana se’n disposarà de 450 unitats per oficina de farmàcia. La primera unitat serà gratuïta presentant la targeta sanitària individual
  • Les farmàcies comunitàries, com a establiments sanitaris de proximitat i d’elevada accessibilitat, garanteixen una distribució de mascaretes de forma controlada a través del sistema de recepta electrònica del CatSalut, però l’actuació responsable de la ciutadania és fonamental per evitar aglomeracions
  • La campanya, recolzada pel Departament de Salut de la Generalitat, s’emmarca en el seu origen en un projecte liderat pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), conjuntament amb altres agents de la cadena del medicament –Hartmann,  Fedefarma, Alliance Healthcare, Cofares i Hefame–, i un grup de treball de la Cambra de Comerç de Barcelona

 

Barcelona, 18 d’abril de 2020. A partir d’aquest dilluns dia 20 d’abril, i en el marc de la campanya sanitària “Mascareta /Salut”, la xarxa de 3.227 farmàcies catalanes començarà a distribuir a la població 1 milió i mig de mascaretes (450 per farmàcia) de la partida de 14 milions anunciada pel Govern de la Generalitat. Es tracta de mascaretes sanitàries, la primera de les quals serà gratuïta presentant la targeta sanitària individual.

La campanya, recolzada pel Departament de Salut, s’emmarca en un projecte liderat en el seu origen des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), conjuntament amb altres agents de la cadena de proveïment del medicament –la indústria, amb Hartmann, i la distribució, amb Fedefarma, Alliance Healthcare, Cofares i Hefame– i un grup de treball de la Cambra de Comerç de Barcelona.

L’objectiu que plantejava aquest projecte era donar resposta, des de la professió farmacèutica, i en coordinació amb el Departament de Salut, a una necessitat derivada del procés gradual d’aixecament del confinament -la utilització generalitzada de mascaretes-, en un moment en què hi ha baixa disponibilitat d’aquest producte.

L’actuació responsable de la població, anant a la farmàcia esglaonadament, i només si necessita la mascareta, és  imprescindible per evitar aglomeracions innecessàries

Des de les farmàcies comunitàries, per la seva proximitat i accessibilitat, es farà  la distribució de mascaretes de forma professional, regulada i registrada a través del sistema de recepta electrònica del CatSalut, que dona les garanties de transparència, i sempre en coordinació amb l’Administració Sanitària.

Inicialment, el nombre màxim de mascaretes que es podran dispensar serà d’1 mascareta per persona i, en funció de la disponibilitat futura d’estoc, es podria ampliar el nombre màxim de mascaretes i modificar el període de dispensació, fins a haver distribuït el total de 14 milions de mascaretes amb què compta la campanya, variació que es comunicaria en el seu moment. En qualsevol cas, serà necessari que l’usuari presenti la targeta sanitària individual.

 Durant la vigència de la campanya, la primera mascareta dispensada a ciutadans es lliurarà gratuïtament a càrrec del Servei Català de la Salut sense cap aportació del ciutadà o ciutadana. Un cop dispensada la primera mascareta, els usuaris podran accedir a successives dispensacions de mascaretes, d’acord amb els criteris establerts, abonant 0,76€ per mascareta, que es correspon amb el preu fixat per a la campanya per part del Departament de Salut, sense que la distribució ni les oficines de farmàcia tinguin cap marge de benefici. Al marge d’aquesta campanya, si un ciutadà vol disposar de més mascaretes, la farmàcia li proveirà a preu de mercat si disposa d’existències.

Tenint en compte que les mascaretes arribaran de manera gradual i que aquesta primera tramesa serà insuficient per abastir a tota la població, es demana a la ciutadania que actuï amb responsabilitat, que no trenqui el confinament vigent i que vagi a la farmàcia a retirar la mascareta només si realment la necessita de manera immediata. Durant la fase d’aixecament progressiu del confinament, l’ús de mascareta en la població, està especialment indicat per a persones que presentin símptomes respiratoris, encara que siguin lleus, i que hagin de sortir al carrer; als seus contactes estrets i per a les persones que s’hagin de reincorporar a l’activitat laboral i no en disposin en el seu lloc de treball. L’actuació responsable dels ciutadans serà fonamental per evitar aglomeracions a les farmàcies, que poden posar en risc les mesures de confinament i distanciament social, imprescindibles per evitar la propagació de la COVID-19.

La cadena del medicament, un recurs valuós per a Catalunya i la sanitat

Amb aquesta iniciativa, la professió farmacèutica es posa novament al servei de la salut del país, demostrant  amb cada acció que respon sempre amb professionalitat i compromís davant la societat i l’Administració. Així doncs, un cop més, la cadena del medicament i producte sanitari, integrada per indústria, distribució i la capil·laritat de la xarxa d’oficines de farmàcia, organitzades a través de la corporació farmacèutica, esdevé un recurs valuós per a Catalunya i la sanitat.

Mascaretes sanitàries: aspectes a tenir en compte

En el marc d’aquesta campanya, s’ha elaborat un cartell amb consells sobre com fer un bon ús de les mascaretes. Concretament, els tres aspectes que es detallen són quan utilitzar-les, on cal tenir present que, en cap cas, l’ús de mascareta sanitària substitueix les principals mesures higièniques, com el rentat de mans freqüent o tapar-se la boca i el nas amb la cara interna del colze o amb mocadors d’un sol ús si tossim o esternudem, així com les mesures de distanciament social; en segon lloc, es defineixen els set passos a seguir per fer-ne un ús correcte; i, finalment, es detallen les característiques de la mascareta que s’està entregant a l’usuari. 


Comunicat del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya amb relació a la distribució de 14 milions de mascaretes a la població a través de la xarxa de farmàcies de Catalunya

A partir de les darreres informacions aparegudes als mitjans de comunicació durant el dia d’avui, amb relació a la distribució de 14 milions de mascaretes a la població a través de la xarxa de farmàcies de Catalunya, des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya volem traslladar que:

  • El Consell, conjuntament amb altres agents de la cadena de proveïment del medicament, un grup de treball de la Cambra de Comerç de Barcelona i coordinada amb el Govern de la Generalitat, havia treballat en un projecte per oferir la xarxa de 3.227 farmàcies catalanes per fer la distribució de mascaretes adreçades a la població un cop s’aixequés el confinament. Celebrem que, finalment, s’hagi tingut en compte aquesta proposta.

 

  • S’ha comunicat que arribarà una primera comanda a partir de dimarts, 14 d’abril, de  100.000 mascaretes. Donat el poc marge amb què comptem, i més tenint en compte que ens trobem en període festiu, impossibilita poder garantir 2 aspectes logístics fonamentals: que totes aquestes mascaretes arribin a les farmàcies el mateix dimarts i que  la dispensació es pugui fer mitjançant el sistema de recepta electrònica, tal com contemplava el Consell en el seu projecte inicial.

 

  • Som conscients que aquesta primera comanda és insuficient per abastir a tota la població. Demanem a la població tranquil·litat, responsabilitat i que no trenqui el seu confinament per venir a buscar la mascareta.  Cal evitar aglomeracions a les farmàcies que no satisfaran la demanda i que poden contribuir a elevar el risc de contagi entre els ciutadans i entre els professionals de la farmàcia. Així mateix, apel·lem al Govern de la Generalitat per establir els criteris de prioritat per a la distribució inicial de mascaretes des de les farmàcies a aquelles persones que més ho necessitin, evitant així un col·lapse no desitjat, i més temps per organitzar la logística que faci possible que arribin a tota la població.

 

  • En nombroses ocasions, la cadena del medicament, integrada per indústria, distribució i la capil·laritat final de les oficines de farmàcies, organitzades a través de la corporació farmacèutica, han demostrat ser un recurs valuós per a Catalunya i la sanitat. Per poder seguir sent-ho i oferir el millor servei a la població, necessitem el suport de les Administracions Sanitàries per garantir que aquesta distribució de mascaretes es faci de manera ordenada, gradual i traçable, sense posar en risc als professionals sanitaris que estan implicats.

 

  • Agraïm especialment a Fedefarma i Hartmann, per la seva implicació activa en aquesta iniciativa, i a tot el conjunt de la cadena de subministrament, altres distribuïdors (Alliance Healthcare, Cofares i Hefame) i xarxa de farmàcies que ho faran possible.

Comunicat en relació amb la disponibilitat de material de protecció per a farmacèutics davant la Covid-19

En relació amb la compareixença d'ahir matí del director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, en la qual va descartar públicament que sigui necessari subministrar material de protecció per als més de 71.000 professionals sanitaris de les farmàcies d’arreu de l’Estat Espanyol, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC),  la Sociedad Española de Farmacia Familiar y Comunitaria de Catalunya (SEFAC Catalunya) i la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), en nom de tots els farmacèutics catalans, volen traslladar:

1. La profunda indignació de tots els farmacèutics catalans i del conjunt dels col·legis de farmacèutics de Catalunya per considerar als 8.178 farmacèutics que desenvolupen la seva activitat a les 3.227 farmàcies comunitàries catalanes com a professionals sanitaris no inclosos en els grups de risc.

2. Podem entendre que es prioritzin recursos, però mai podrem entendre que un responsable del Ministeri de Sanitat digui que els farmacèutics no mereixen protecció i que el risc és inherent a la seva professió. Així ho ha denunciat en aquest vídeo el president del CCFC, Jordi de Dalmases.

3. Som conscients de l'evident manca de material que hi ha en tots els centres sanitaris assistencials de la sanitat catalana i donem el nostre suport a les reivindicacions que s'estan fent des de totes les Organitzacions Col·legials sanitàries amb la finalitat de garantir la protecció de tots els professionals sanitaris.

4. Que cada dia visiten les farmàcies comunitàries de l’Estat 2,3 milions de persones, i que el farmacèutic és,  en moltes ocasions, el professional sanitari més pròxim a la població. Sempre, i especialment en situacions com la crisi de salut que estem vivint, els farmacèutics atenen diàriament i des de primera línia  a milers de ciutadans, en moltes ocasions malalts.

5. Que, com a conseqüència d’aquesta situació, ja tenim professionals contagiats i, fins i tot, s'ha procedit ja al tancament d'algunes farmàcies.  Aquests tancaments els estem comunicant a les autoritats sanitàries.

6. Que els farmacèutics estem i volem estar a primera línia d'assistència a tota la població en aquesta crisi i sempre, ja que és la nostra vocació de professionals sanitaris i de servei públic, garantint una continuïtat assistencial 365 dies, 24 hores al dia.

7. Que tots els farmacèutics catalans com a professionals sanitaris, i la nostra Xarxa de Farmàcies Comunitàries, com un nivell assistencial més, imprescindible en el nostre sistema de Salut, es posen a la disposició de les autoritats sanitàries per a continuar assistint a una població que està patint la crisi de salut més gran que s'ha conegut i que mereix que tots els professionals sanitaris i les Administracions treballem sense descans, amb la màxima coordinació.

8. En definitiva, per responsabilitat i per coherència amb la consideració de professionals sanitaris, demanem l'adequada protecció per als nostres professionals.


El COF de Barcelona recorda que les farmàcies estan en primera línia d’actuació davant el coronavirus i treballa per obtenir més protecció per al col·lectiu
  • Els farmacèutics comunitaris són professionals sanitaris que tenen un paper molt rellevant com a punts d'informació rigorosa i adequada a la població
  • El COFB assegura que actualment els pacients tenen garantit l’accés al seu tractament i, en aquest sentit, per evitar possibles desabastiments, fa una crida a la responsabilitat dels ciutadans perquè facin un ús racional dels medicaments

 

Barcelona, 20  de març de 2020. Les farmàcies comunitàries tenen un paper molt rellevant en la comunitat com a punts d'informació rigorosa i adequada a la població davant el coronavirus. Alhora, més enllà de la seva tasca habitual relacionada amb l'àrea del medicament, estan col·laborant amb la resta d’agents sanitaris per evitar que els pacients hagin de desplaçar-se innecessàriament a Centres d’Atenció Primària (CAPs) i/o hospitals, i s’estan implicant activament resolent dubtes dels ciutadans, recomanant, entre altres, mesures higièniques de prevenció, i actuant d'acord amb els protocols establerts.

Tenint això en compte, des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) es recorda que les farmàcies estan en primera línia d’actuació davant el coronavirus, motiu pel qual està centrant esforços per obtenir equips de protecció per al col·lectiu. “Som conscients de les dificultats d’obtenció de mascaretes pels problemes de desabastiment i també de la priorització del seu ús segons el risc. No obstant això, com a professionals assistencials que som, estem treballant amb les diferents autoritats sanitàries per a la inclusió del farmacèutic de manera protocol·litzada com a professionals de risc”, explica Jordi de Dalmases, president del COFB.

Importància de fer un ús racional dels medicaments

El COFB assegura que actualment els pacients tenen garantit l’accés al seu tractament i, en aquest sentit, per evitar possibles desabastiments, fa una crida a la responsabilitat dels ciutadans. “És important que els usuaris facin un ús racional dels medicaments i adquireixin només els que necessiten”, especifica De Dalmases.  Així mateix, es remarca la importància que els pacients amb diversos medicaments aprofitin les visites a la farmàcia per a recollir conjuntament les seves medicacions, i redueixin el nombre de cops que surten de casa. En la mateixa línia, per evitar visites als CAP en aquest moment d’intensa demanda d’atenció mèdica, CatSalut ha habilitat excepcionalment que aquests dies el farmacèutic podrà dispensar medicaments per tractaments de llarga durada encara que el pla de medicació estigui caducat, excepte que siguin d’especial control.

Els farmacèutics també posen l’èmfasi en el fet que és molt important que la ciutadania segueixi les indicacions de les autoritats sanitàries de quedar-se a casa i evitar desplaçaments innecessaris.  Al seu torn, insisteixen en les mesures genèriques de prevenció que s’han de tenir en compte: rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó, ventilar l’habitatge, mantenir la distància de seguretat d’un metre quan se surt al carrer o es va a comprar, tapar-se amb l’avantbraç al tossir o esternudar i evitar la compartició de menjar i estris sense netejar-los degudament.

Campanya a través de les xarxes socials: #SocFarmacèutic / #SocFarmacèutica

Per tal de mostrar a la societat i agrair la feina que estan fent els farmacèutics davant el coronavirus, el COFB ha posat en marxa una campanya a través de les xarxes socials. Amb els hashtags #SocFarmacèutic / #SocFarmacèutica, que s'afegeixen a d'altres relacionats com #Quedatacasa o #JoActuo, s’ha emplaçat al col·lectiu farmacèutic a gravar un vídeo des del seu lloc de treball –farmàcia comunitària, d’Atenció Primària, hospitals, etc.- per explicar com estan fent front a aquesta situació.