NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona valora positivament l’aprovació de la proposta de regulació de l’ús terapèutic del cànnabis i celebra que s’hi inclogui la farmàcia comunitària
 • Amb aquesta regulació, es dona resposta a una reivindicació que ja s’havia fet anteriorment des del COFB, que advocava per donar respostes sanitàries que garantissin la seguretat dels tractaments en aquest camp
 • La xarxa de farmàcies, per la seva capil·laritat i proximitat, són la millor via per apropar aquest recurs terapèutic als pacients
 • Un cop ja es pugui aplicar la regulació, el Col·legi espera que es tradueixi en una major accessibilitat d'un recurs terapèutic amb un gran potencial, de tal forma que l'oferta a través del canal del medicament s'ajusti a les necessitats dels pacients

 

Barcelona, 28 de juny de 2022.- El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) valora positivament que la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats hagi aprovat l’informe amb la proposta de conclusions i recomanacions sobre la regulació de l’ús terapèutic del cànnabis.

Amb aquesta regulació, es dona resposta a una reivindicació que ja s’havia fet anteriorment des del COFB. El Col·legi havia constatat, a través de la xarxa de farmàcies comunitàries, que hi havia una demanda social creixent dels usos del cànnabis medicinal, no sempre cobertes pel vademècum del nostre país tot i disposar d'evidència clínica, i advocava per donar respostes sanitàries que garantissin la seguretat dels tractaments en aquest camp.

El paper de les farmàcies comunitàries

En el marc d’aquesta regulació, el COFB també celebra que, a banda de les farmàcies hospitalàries, es tingui en compte l’alternativa de les farmàcies comunitàries per a l’elaboració i dispensació de fórmules magistrals amb extractes o preparats estandarditzats de cànnabis. El farmacèutic, a través de la formulació magistral, pot oferir opcions segures amb principis actius que comptin amb indicació terapèutica aprovada i garantia farmacèutica davant casos que requereixin solucions individualitzades, sempre sota la corresponent prescripció mèdica. Gràcies a la seva capil·laritat i proximitat, les farmàcies comunitàries són la millor via per apropar aquest recurs terapèutic als pacients.

Situació actual de l’ús terapèutic del cànnabis

Els medicaments autoritzats a Espanya actualment són Sativex® (dronabinol i cannabidiol), indicat en espasticitat moderada o greu deguda a l’esclerosi múltiple; i Epidyolex® (cannabidiol), indicat com a tractament  complementari  de  crisis  associades amb la síndrome  de Lennox-Gastaut  (SLG)  o  la  síndrome de  Dravet  (SD)  en  combinació amb clobazam,  per a  pacients  a partir  dels  dos  anys.

Ara que ja s’ha aprovat la proposta de regulació, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) disposa de sis mesos perquè les recomanacions de l’informe tinguin cabuda en la normativa estatal i siguin viables, permetent la disponibilitat en el mercat farmacèutic d’extractes o preparats estandarditzats del cànnabis. El COFB espera que, un cop entri en vigor, es tradueixi en una major accessibilitat d'un recurs terapèutic amb un gran potencial, de tal forma que l'oferta a través del canal del medicament s'ajusti a les necessitats dels pacients.


El COF de Barcelona clausura la primera edició híbrida del MGOF, novetat que es mantindrà per al curs 2022-2023
 • Aquest any s’ha ofert, per primera vegada, la possibilitat de cursar el Màster de manera presencial i virtual, novetat que es mantindrà per a la XVIII edició per facilitar que farmacèutics/ques d’altres comunitats autònomes puguin realitzar-lo
 • Els alumnes que han cursat el MGOF fan una valoració molt positiva, destacant, sobretot, el contingut pràctic d’aquest, l’aplicabilitat immediata que ofereix i l’adequació als seus objectius

Barcelona, 16 de juny de 2022.- El passat 7 de juny va tenir lloc la cloenda de la XVII edició del Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia (MGOF), organitzat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Un any més, el Màster ha proporcionat a farmacèutics/ques coneixements en les grans àrees que engloben la gestió de l’empresa (finances, gestió de persones i màrqueting), i en les eines necessàries per fer l’anàlisi d’oportunitats, prendre decisions i aplicar les principals habilitats en la direcció.

Durant la cloenda, Jordi Casas, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), va remarcar que aquesta formació “és clau en l’exercici professional dins l’oficina de farmàcia per completar la vessant científica i tècnica que s’adquireix durant l’estudi del Grau”. A l’acte també van estar presents Aina Surroca, secretària del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada; Juan Carlos Serra, director del MGOF; i Cristina Rodríguez i Mònica Gallach, coordinadores del Màster i membres del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB.

Modalitat híbrida per primera vegada

Arran la pandèmia sanitària viscuda recentment, la digitalització ha irromput en les nostres vides, i és per això que aquesta edició del MGOF ha ofert per primera vegada la possibilitat de cursar el Màster en modalitat híbridapresencial i virtual-, adaptant-se a les necessitats i preferències dels alumnes.

Per a la XVIII edició, que tindrà lloc durant el curs 2022-2023, es mantindrà aquesta modalitat híbrida. L’objectiu és facilitar que farmacèutics/ques d’altres comunitats autònomes puguin realitzar el Màster i, d’aquesta manera, rebre una formació d’èxit després de 17 anys aconseguint-ho. En aquest sentit, gràcies a l’aula híbrida del COFB, dissenyada específicament per a formacions que combinen el format presencial i virtual, es garantirà que tots els estudiants obtinguin la mateixa formació teòrica, participativa i dinàmica, independentment de si es troben a l’aula físicament o en remot.

Per ampliar informació sobre la pròxima edició del Màster, el 22 de juny, a les 14 h, el COFB celebrarà una sessió informativa en format webinar. Les inscripcions ja estan obertes a la web institucional del COFB: cofb.org/activitats.

Què opinen els alumnes d'aquesta edició del Màster?

Els estudiants de la XVII edició del MGOF han valorat molt positivament el Màster, destacant el seu contingut pràctic i l’adequació als seus objectius. A més a més, han coincidit en la immediata aplicabilitat que aquest ofereix com un dels seus punts més forts.

Susana Valcárcel, nova titular d’oficina de farmàcia, necessitava formació urgent sobre com gestionar una oficina de farmàcia: “Vaig veure que el COFB oferia aquest Màster i s’adequava totalment al que estava buscant perquè tractava els pilars fonamentals de la gestió d’oficina de farmàcia. Una vegada finalitzat, puc dir que ha superat les meves expectatives, tant a nivell d’organització, com dels continguts i dels ponents”.

Víctor García, farmacèutic substitut i futur titular d’oficina de farmàcia, remarca també el valor humà del Màster: “M’emporto sobretot els coneixements adquirits al llarg d’aquests mesos i l’equip que hem fet, tant amb els meus companys com amb el professorat”. Pel que fa a l’aplicació al lloc de treball, afirma que “és un Màster molt dinàmic i pràctic. Pots venir a classe al matí i, a la tarda, estar aplicant els coneixements a la farmàcia”.

Finances i fiscalitat, Gestió de persones i Màrqueting, els tres mòduls del MGOF

El MGOF, dirigit a titulars d’oficina de farmàcia o graduats en Farmàcia que volen adquirir coneixements en la gestió de la farmàcia comunitària, consta de tres mòduls: Finances i fiscalitat, Gestió de persones i Màrqueting. Per tal de fer-lo més accessible, l’alumnat té l’opció de cursar aquests mòduls per separat, en funció dels seus interessos i disponibilitat.

Al seu torn, a partir d’un aprenentatge actiu i pràctic, els tres grans objectius del Màster són els següents: conèixer les diferents àrees funcionals i els processos de negoci de la farmàcia per tenir una visió global, generalista i integradora de la direcció i gestió d’empreses; desenvolupar les capacitats directives per liderar l’equip de col·laboradors; i adquirir els coneixements necessaris per poder actuar de forma eficient com a responsable d’una empresa amb les característiques que la regulen i que la fan diferent de la resta.

 


El reciclatge de medicaments compleix 20 anys a Catalunya
 • Des de la implantació dels Punts SIGRE a les farmàcies el febrer de 2002, el reciclatge de medicaments s'ha convertit en un hàbit en el 91% de les llars catalanes
 • Cada català recicla anualment 111 grams de residus de medicaments i envasos, onze punts més que la mitjana estatal
 • Durant els últims deu anys, el reciclatge d'envasos buits o amb restes de medicaments en els Punts SIGRE ha augmentat un 23%
 • Els laboratoris farmacèutics han aplicat 421 mesures d'ecodisseny a més de 117 milions d'envasos

 

Barcelona, 3 de juny de 2022.- Es compleixen 20 anys de la implantació dels Punts SIGRE a les farmàcies per a la recollida selectiva dels envasos i residus de medicaments d'origen domiciliari, sens dubte el major projecte col·laboratiu del sector farmacèutic i en el qual Catalunya va jugar un paper protagonista, en ser una de les primeres comunitats a tenir plenament implantat el sistema SIGRE.

Des de febrer de 2002, gràcies a l'esforç del sector farmacèutic i al suport de les autoritats mediambientals i sanitàries, el reciclatge dels envasos i restes de medicaments a través dels Punts SIGRE de les farmàcies s'ha convertit en un hàbit. De fet, segons reflecteix el sondeig poblacional realitzat per SIGRE per a analitzar l'actitud i el grau de conscienciació ciutadana, el 91% de les llars catalanes recicla adequadament els medicaments i considera perjudicial per al medi ambient tirar-los a les escombraries o pel desguàs, una pràctica en la qual destaca el col·lectiu de persones majors de 55 anys (87%) i el de malalts crònics (80%).

Per a commemorar els 20 anys de SIGRE a Catalunya, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, i el subdirector general de SIGRE, Miguel Vega, han presentat les principals fites mediambientals aconseguides durant aquestes dues dècades i han analitzat l'evolució positiva que han experimentat l'actitud i col·laboració dels catalans amb aquesta iniciativa.

Al capdavant en reciclatge

Punts SIGRE a Catalunya

 • BARCELONA: 2.340
 • GIRONA: 359
 • LLEIDA: 198
 • TARRAGONA: 342


El correcte reciclatge dels medicaments caducats, els no utilitzats i els envasos buits després de finalitzar els tractaments, dipositant-los en el Punt SIGRE de la farmàcia, constitueix un dels elements clau per a garantir la cura de la salut i del medi ambient.

Tal com mostren les dades de recollida corresponents a 2021, els catalans van dipositar en algun dels 3.239 Punts SIGRE disponibles en les farmàcies una mitjana de 111,36 grams per habitant-any, una xifra que situa a Catalunya al capdavant del reciclatge d'aquests residus, superant en onze punts la mitjana estatal. De fet, durant els últims deu anys, el reciclatge d'envasos buits o amb restes de medicaments en els Punts SIGRE ha augmentat a Catalunya un 23%, passant de 86 grams per habitant-any a superar els 111 grams.

“Les dades de recollida de residus a Catalunya posen en valor el compromís del sector farmacèutic amb la salut i el medi ambient. Els missatges de SIGRE sobre la importància del correcte tractament mediambiental de les restes de medicaments i els seus envasos han calat amb força en la societat catalana per a avançar cap a un futur cada vegada més circular i sostenible”, assenyala Miguel Vega, subdirector general de SIGRE.

“És molt important evitar que els residus de medicaments i els seus envasos es tirin a les escombraries o pel desguàs, amb el conseqüent risc de contaminació dels nostres sòls i aigües. I afavorir, també, la no acumulació de medicaments a les cases i sensibilitzar sobre els riscos sanitaris derivats de l'ús inadequat d'aquests”, recalca Isaac Peraire, director de la Agència de Residus de Catalunya.

Conscienciació ciutadana

La conscienciació dels catalans és essencial per a continuar consolidant l'hàbit de tractar adequadament els envasos i residus de medicaments. En aquest sentit, existeix una gran sensibilitat mediambiental en la població, ja que un 73% assegura ser conscient que la cura del medi ambient també és important per a cuidar de la salut, la qual cosa demostra un creixent interès sobre la relació que existeix entre l'estat del nostre entorn i la salut de les persones.

A més, és important ressaltar que la pràctica totalitat dels catalans considera que la ubicació del Punt SIGRE a la farmàcia és el lloc idoni per la seva proximitat, facilitat d'accés i la confiança que desperta el farmacèutic. Quant a l'ús del Punt SIGRE, el 88% dels catalans diposita els medicaments caducats o que ja no necessiten quan fa la revisió de la farmaciola domèstica i el 70% al finalitzar un tractament si sobra part de la medicació.

“La xarxa de farmàcies, per la seva capil·laritat i proximitat amb el domicili del ciutadà, es converteix en l'establiment sanitari idoni per a albergar els Punts SIGRE. Al seu torn, com a professionals de salut de confiança, els farmacèutics tenim un paper essencial a l'hora d'assessorar, informar i conscienciar a la població sobre la importància, tant des del punt de vista sanitari com mediambiental, de no conservar medicaments a casa i reciclar-los correctament”, explica Jordi Casas, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

Així mateix, els diversos sondejos de SIGRE mostren que augmenten els ciutadans (57%) que són conscients que tirar residus d'antibiòtics a les escombraries o pel desguàs en lloc del Punt SIGRE és una mala pràctica que contribueix al desenvolupament i dispersió de les resistències bacterianes i, per tant, a la reducció de l'eficàcia d'aquests medicaments essencials per a la nostra salut.

L'ecodisseny d'envasos farmacèutics

L'esforç realitzat pel sector farmacèutic per a minimitzar l'impacte ambiental dels envasos de medicaments, aconseguint que siguin cada vegada més ecològics i sostenibles, és essencial per aconseguir les taxes de reciclatge de medicaments.

Així, segons es detalla a l'informe anual que SIGRE ha presentat a les autoritats mediambientals, amb el nou Pla Empresarial de Prevenció d'envasos del sector farmacèutic s'han aplicat un total de 421 iniciatives d'ecodisseny, que van permetre fer més sostenible 117 milions dels envasos posats al mercat. A més, s'ha produït un important increment en el nombre de companyies farmacèutiques que va aplicar alguna mesura d'ecodisseny, la qual cosa demostra el creixent compromís mediambiental dels laboratoris farmacèutics amb l'economia circular.


Farmacèutics/ques de la província de Barcelona fomentaran una adequada protecció solar en pacients amb patologies dermatològiques que els fan més vulnerables al sol
 • Aquest és un dels objectius de la campanya “Atenció Pell 2022”, impulsada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’Hospital Clínic de Barcelona, on també s’incidirà en la importància que la població general adquireixi uns bons hàbits de protecció solar, oferint consell professional i personalitzat des de les farmàcies comunitàries
 • Com a novetat, es col·laborarà directament amb diferents associacions de pacients, que ajudaran a visibilitzar diferents malalties relacionades amb la pell, com és el cas de la psoriasi, el càncer de pell, la dermatitis atòpica, la urticària crònica i moltes malalties minoritàries amb afectacions a la pell

Barcelona, 24 de maig de 2022. “La teva pell és única. La teva protecció solar també”. Aquest és el lema sota el qual més de 400 farmàcies (més de 500 farmacèutics) de la província de Barcelona fomentaran una correcta protecció solar entre la població durant els mesos de primavera i estiu.  Ho faran en el marc de la campanya “Atenció Pell 2022”, impulsada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’Hospital Clínic de Barcelona, amb el patrocini de La Roche Posay i Stada, que es va posar en marxa el 23 de maig amb motiu del Dia Mundial de Melanoma i que s’ha presentat avui en roda de premsa.

Oferir consell personalitzat des de la farmàcia sobre protecció solar i incidir en les persones més vulnerables al sol, els principals objectius de la campanya

“L’objectiu d’aquesta iniciativa és oferir consell professional i personalitzat des de les farmàcies comunitàries perquè la població tingui eines a l’hora d’adquirir uns bons hàbits de protecció solar”, ha explicat Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. “Aquest any, a més, volem fer especial èmfasi en persones que són més vulnerables a les radiacions del sol, ja sigui a conseqüència d’una patologia dermatològica o perquè es troba en una situació en què ha de vigilar encara més amb el sol, com és el cas de les persones que prenen medicaments fotosensibilitzants”, ha destacat Alcalde.

Per la seva banda, Josep Malvehy, coordinador del grup de melanoma a l'Hospital Clínic de Barcelona, ha posat en valor la necessitat “d’actuar des de tots els àmbits implicats en la promoció de la salut, entre els quals es troben les farmàcies, per educar a la població sobre com ha de cuidar la seva pell”. Així mateix,  ha remarcat el perquè de la importància d’aquesta campanya: “A més d’incidir en el càncer de pell, que continua incrementant-se cada any i, de fet, es calcula que més del 50% de la població pot tenir un càncer de pell al llarg de la seva vida, també es posa el focus en altres malalties dermatològiques que no estan produïdes pel sol, però sí es poden agreujar amb el sol, com el lupus o les urticàries induïdes per la llum. També són freqüents en aquesta època de l’any les erupcions polimorfes lumíniques, que la pateixen entre un 10 i 20% de la població”.   

Col·laboració amb diferents associacions de pacients

En aquest sentit, com a novetat, es col·laborarà directament amb diferents associacions de pacients, que faran arribar la informació de la campanya als seus membres i, al seu torn, des de les farmàcies s’oferirà formació als seus associats.

Les associacions que s’hi han incorporat són Acció Psoriasi, Asociación de Afectados por la Dermatitis Atópica, Associació contra el Càncer a Barcelona, Asociación de Afectados de Urticaria Crónica, Fundació Oncolliga i Federación Española de Enfermedades Raras (FEDER). En el cas de FEDER, a més, representen a més de 5.000 patologies que, no per tenir una baixa prevalença, són menys importants a l’hora d’extremar les precaucions davant l’exposició solar. En són exemples malalties genètiques com la xerodèrmia pigmentosa i malalties metabòliques com la porfíria eritropiètica.

Els materials de la campanya

Els farmacèutics/ques, formats prèviament en aquest camp, duran a terme aquesta tasca d’educació sanitària amb l’ajuda de diferents materials divulgatius que, entre altres continguts, ofereixen recomanacions específiques en funció de la patologia. A banda, els farmacèutics disposaran d’un vinil per identificar que la farmàcia està adherida a la campanya i d'unes etiquetes que podran enganxar a l’envàs del medicament a l’hora de dispensar-lo per indicar que és fotosensibilitzant, és a dir, que augmenta la nostra vulnerabilitat al sol. Així mateix, els usuaris trobaran tota la informació de la campanya a la web de salut del COFB: www.farmaceuticonline.com/atenciopell.

6 anys sensibilitzant a la població a través de campanyes de protecció solar

Des de l’any 2016, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, en col·laboració amb la Unitat de Melanoma de l’Hospital Clínic, ha realitzat diferents campanyes de sensibilització a la població,  en el marc de l’actuació dels farmacèutics comunitaris en la prevenció i detecció precoç del càncer de pell.

Així doncs, amb aquesta nova edició d’Atenció Pell, es consolida el rol assistencial del farmacèutic que, com a agent de salut de proximitat i de confiança, i sempre en col·laboració amb altres professionals sanitaris, té una important tasca a l’hora de conscienciar la població sobre la importància de protegir-se del sol adequadament.

Amb la col·laboració de:

 

 

 

 

 

Amb el patrocini de: 

 


La borsa de treball del COFB es renova, facilitant que farmacèutics/es de qualsevol província espanyola puguin inscriure's a les ofertes disponibles
 • L'objectiu d'aquesta nova funcionalitat és dotar la borsa de treball del COFB de més qualitat i tenir una oferta de candidats més àmplia i renovada
 • L'accés a la borsa de treball es pot fer a través del web institucional www.cofb.org i, en tot moment, es garantirà que la persona que es doni d'alta a la borsa sigui farmacèutic/a

 

Barcelona, ​​3 de maig de 2022. La borsa de treball del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) es renova, oferint la possibilitat que farmacèutics/es no col·legiats a la província de Barcelona puguin accedir-hi, prèvia validació de la seva titulació. Els interessats podran donar-se d'alta a la borsa de treball del COFB per consultar quines ofertes hi ha disponibles i inscriure's en aquelles que s'ajustin al seu perfil i preferències.

Més qualitat del portal i oferta de candidats més àmplia i renovada

Des del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB es considera que aquesta nova mesura serà positiva, tant per als farmacèutics, com per a les empreses usuàries de la borsa de treball -tant oficines de farmàcia com organitzacions d’una altra tipologia-, ja que es dotarà el portal de més qualitat i es comptarà amb una oferta de candidats més àmplia i renovada. Així mateix, es dona resposta a una demanda que es feia recurrentment des del col·lectiu farmacèutic, en especial, des de l'àmbit de la farmàcia comunitària, líder quant a nombre d'ofertes publicades.

L'accés a la borsa de treball es pot fer a través del web institucional www.cofb.org i compta amb dues vies d'entrada disponibles, en funció de si el candidat és col·legiat del COFB o no. A més, en tot moment, des del COF de Barcelona es garanteix que la persona que es doni d'alta a la borsa sigui farmacèutic/a, ja que hi ha associat un procés de verificació que comprova que sigui així.

Més de 1.900 ofertes de treball publicades i 7.600 inscripcions registrades

Durant tot el 2021, es van publicar més de 1.900 ofertes a la borsa de treball del COFB. Alhora, es van registrar més de 7.600 inscripcions a les diferents ofertes –el que es tradueix en una mitjana mensual de 640-, sent els mesos de gener i setembre quan aquesta xifra va arribar a superar les 800 inscripcions. En aquest sentit, el nou portal d'ocupació té com a objectiu augmentar tant el nombre d'ofertes com de candidats/es, ampliant les oportunitats de cobrir les vacants de manera més ràpida i eficient.