NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Farmacèutics/ques de Barcelona col·laboren en diferents iniciatives per incidir en la importància de fer un ús racional dels antibiòtics i evitar l’aparició de resistències
 • S’estima que l’any 2050 la resistència als antibiòtics serà la primera causa de mortalitat al món. Per ajudar a evitar la que podria ser una nova pandèmia, dins el projecte SAFE  (Superbug Awareness for Education) s’han elaborat un seguit de vídeos amb consells, dels quals el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona en farà difusió
 • La professió farmacèutica està present en l’estratègia PROA VINCat comunitària, emmarcada en la lluita contra les resistències antimicrobianes que es desenvolupa a nivell europeu i de l’Estat espanyol
 • La resistència als antibiòtics també és un dels punts del nou Pla de Salut 2021-2025 de Catalunya. Concretament, un dels projectes que recull és reforçar el Programa d'educació sanitària per al bon ús dels medicaments a la farmàcia comunitària

Barcelona, 18 de novembre de 2021. Avui, 18 de novembre, comença la Setmana Mundial de la Conscienciació sobre l’Ús d’Antibiòtics, que s’allargarà fins al pròxim dimecres 24. Els farmacèutics i farmacèutiques de Barcelona, més enllà de la tasca que ja realitzen habitualment en aquest àmbit, s’hi implicaran més activament per continuar conscienciant a la població sobre la importància de fer un ús racional dels antibiòtics i, d’aquesta manera, evitar les resistències.

Ho faran compartint diferents missatges que es recullen al vídeo elaborat en el marc del projecte SAFE (Superbug Awareness for Education), un projecte internacional impulsat per eit Health que es va posar en marxa el gener del 2020 per treballar en l’àmbit de la resistència als antimicrobians.

Quins consells s’han de tenir en compte per evitar la resistència als antibiòtics?

El primer missatge que es destaca al vídeo és que l’any 2050, la resistència als antibiòtics serà la primera causa de mortalitat al món. Per aquest motiu, i per ajudar a evitar la que podria ser una nova pandèmia, es detallen un seguit de consells. Primerament, rentar-se les mans durant 40 segons amb sabó i freqüentment. En segon lloc, tenir present que els antibiòtics només s’han de prendre amb recepta mèdica i que aquests medicaments actuen contra els bacteris, no contra els virus.

Així mateix, també remarca que deixar el tractament a mitges afavoreix l’aparició de bacteris resistents i que és important portar els antibiòtics que han sobrat al punt SIGRE de les farmàcies. També recorda que si els ciutadans tenen dubtes, s’han d’adreçar als professionals de la salut, ja que no tot el que es publica a les xarxes socials és fiable. Finalment, el vídeo fa una crida a l’acció i recalca que fer un mal ús dels antibiòtics pot provocar que deixin de ser eficaços i que les infeccions bacterianes deixin de tenir tractament.

El vídeo compta amb el suport d’ISGlobal, Roche Diagnostics, l’Institut Català de la Salut, l’Institut de Desenvolupament Professional IDP-ICE de la UB, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Nàpols Federico II, la Universitat de Coimbra, l’Escola Universitària Vasco da Gama, la Universitat Complutense de Madrid i la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Porto. Al seu torn, la iniciativa compta amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Implicació de la Farmàcia en l’estratègia PROA VINCat comunitària

La professió farmacèutica també està present en l’estratègia PROA VINCat comunitària, emmarcada en la lluita contra les resistències antibiòtiques que es desenvolupa a nivell europeu i de l’Estat espanyol. A Catalunya, el VINCat va impulsar des de l’any 2012 un sistema de vigilància i actuació enfront de les infeccions nosocomials -infeccions que es presenten durant el procés d'assistència hospitalària-, i la correcta utilització d’antimicrobians i, a partir del 2019, va ampliar l’estratègia a l’àmbit de l’atenció primària i comunitària.

En aquest sentit, els equips PROA compten, entre altres professionals sanitaris, amb la participació d’un farmacèutic/a d’oficina de farmàcia, a través de la xarxa de coordinadors i delegats del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, un farmacèutic/a  d’Atenció Primària  i un farmacèutic/a d’Hospitals. Aquest és un exemple de com, des dels diferents àmbits d’exercici de la professió, es pot aportar valor en la lluita contra la resistència als antibiòtics, oferint consell directe i educació sanitària a la població, com és el cas de la farmàcia comunitària; o promovent, en el cas de la farmàcia d’atenció primària i l’hospitalària, l’elaboració de guies i protocols, així com l’anàlisi de l’evidència científica i dades de consum d’antibiòtics.

Fruit d’aquests equips PROA ha nascut una campanya impulsada per la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut, que té com a objectiu fomentar l’ús òptim dels antibiòtics entre professionals de la salut i ciutadania. La campanya durarà prop d’un any i, per primera vegada, compta amb la implicació de les farmàcies de l’entorn territorial metropolità sud, que faran arribar els missatges a la població amb l’ajuda dels televisors de les oficines de farmàcia i de bosses per als usuaris.

Pla de Salut de Catalunya 2021-2025

Així mateix, la resistència als antibiòtics és un dels punts que es contempla al nou Pla de Salut 2021-2025 de Catalunya, amb l’objectiu d’impulsar accions que permetin des d’una millor capacitat de resposta davant malalties transmissibles i també les epidèmies, fins al foment de l’ús correcte d’aquests fàrmacs.

Concretament, un dels projectes que recull és reforçar el Programa d'educació sanitària per al bon ús dels medicaments, una iniciativa que consta de xerrades informatives impartides per farmacèutics comunitaris amb l’objectiu d’augmentar el coneixement de la població sobre l’ús dels medicaments –entre ells, els antibiòtics– i millorar les habilitats en el seu maneig.


Posicionament sobre el manteniment dels fons estatals COVID per al 2022

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) recolza el posicionament sobre el manteniment dels fons estatals COVID per al 2022 emès pel Consell de Direcció del Servei Català de la Salut  i que reproduim a continuació:

Les entitats, agents socials i membres del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) volen posar de manifest que:

 • La pandèmia ha esdevingut un gran repte per al sistema sanitari català i l’ha dut a una situació de tensió màxima de forma continuada i sostinguda des del març de 2020.
 • Les necessitats derivades de la pandèmia continuaran existint aquest any vinent i caldrà mantenir actes assistencials que continuaran sent necessaris: el pla de vacunació, les proves de detecció COVID i rastreig, l’atenció a la COVID persistent, etc.
 • Cal consolidar tant les estructures posades en marxa durant els darrers mesos com les noves estructures hospitalàries, els nous annexos, els llits d’UCI i el personal que s’ha incorporat per respondre de l’emergència sanitària.
 • Alhora, el sistema sanitari ha de recuperar l’activitat diagnòstica i quirúrgica perduda a causa de la COVID durant les diferents onades.

Aquesta situació no és única de Catalunya sinó que també afecta altres territoris que es troben en una situació límit a la que cal donar-hi resposta.

Per tots aquests motius es fa imprescindible el manteniment dels fons extraordinaris COVID o l’habilitació de nous fons específics per part de l’Estat per garantir els recursos necessaris contra la pandèmia i de recuperació del sistema sanitari, com a mínim per a l’any 2022.


El COFB i la Universitat de Barcelona inauguren la VII edició del Màster d'Ortopèdia per a farmacèutics, que s'imparteix per primera vegada en modalitat híbrida
 • La inauguració va anar a càrrec de les codirectores del Màster, Elena Palau i Raquel Martín, que van destacar l'enfocament pràctic i el fet que tota la part teòrica es pugui seguir de manera virtual

 

 • El Màster té per objectius que els alumnes adquireixin els coneixements per elaborar, adaptar i dispensar productes ortopèdics, habilitant-los per a l'exercici professional com a tècnics responsables d'ortopèdia, dins o fora de la farmàcia

Barcelona, 26 d'octubre de 2021. El passat 25 d'octubre es va inaugurar la VII edició del Màster d'Ortopèdia per a farmacèutics, que organitzen conjuntament el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i la Universitat de Barcelona (UB). La inauguració va anar a càrrec de les codirectores del Màster, Elena Palau, vocal d'Ortopèdia del COFB, i Raquel Martín, professora agregada de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la UB. També va comptar amb la presència de les coordinadores del Màster, Cristina Rodríguez i Empar Serés, del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB.

Modalitat híbrida per primer cop

Per primera vegada, i per oferir més flexibilitat als farmacèutics que han decidit cursar-lo, s'ofereixen dos formats: presencial o híbrid. En totes dues modalitats les pràctiques són presencials, però la novetat és que, amb la modalitat híbrida, l'alumne pot cursar la part teòrica del Màster de manera virtual, amb el mateix enfocament participatiu i dinàmic que si hagués vingut presencialment a la seu col·legial.

L'objectiu és habilitar els alumnes per exercir professionalment l'Ortopèdia”

Durant la inauguració, la vocal d'Ortopèdia del COFB, Elena Palau, va explicar que “l'objectiu del Màster és poder habilitar els alumnes per a exercir professionalment l'Ortopèdia, sigui fora de la farmàcia o a la secció d'Ortopèdia d'aquesta”. Per això, “el Màster s'ha adaptat per a complir amb la normativa del Reial decret 437/2002, pel qual s'estableixen els criteris per a la concessió de llicències de funcionament als fabricants de productes sanitaris a mesura”. En aquest sentit, “s'abordaran totes les matèries que són necessàries per complementar la llicenciatura sanitària de Farmàcia i poder exercir la professió d'Ortopèdia”.

Palau també va destacar alguns dels objectius específics del Màster: “ampliar i actualitzar coneixements sobre anatomia, fisiologia, biomecànica i fisiopatologia relacionats amb l'Ortopèdia, o adquirir els coneixements i les habilitats per elaborar, adaptar i dispensar productes ortopèdics”.

“Com no podia ser d'una altra manera, és un Màster eminentment pràctic pel tipus de professió que és l'Ortopèdia. El 45% de les hores lectives són pràctiques, que es combinaran amb la visita a empreses del sector. Concretament, les pràctiques, es desenvoluparan en diferents ubicacions de la Universitat de Barcelona, com la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació, l'Hospital Podològic i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, i diferents tallers d'Ortopèdia”, va afegir la vocal d'Ortopèdia del COFB.

Quins temes s'abordaran al Màster?

Al seu torn, la professora agregada de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la UB, Raquel Martín, va detallar la planificació del Màster. Es divideix en 3 mòduls i 7 assignatures en total, amb continguts relacionats amb la introducció a l'Ortopèdia; les extremitats inferiors, superiors i el tronc; la protètica i les ajudes tècniques; i la gestió de l'Ortopèdia.

Així mateix, Martín també va posar l'accent en el Treball de Fi de Màster (TFM), que consisteix a dissenyar un projecte per desenvolupar un centre d'Ortopèdia. A partir de tutories personalitzades i dels coneixements apresos als Mòduls 1 i 2, els alumnes hauran de realitzar la memòria, la presentació i la defensa pública del treball.

El Màster d'Ortopèdia està dissenyat específicament per a farmacèutics i impartit per professionals experts en la matèria (professors de la Facultat de Medicina, Farmàcia, Podologia i Tècnics Ortopèdics), que ajuden els estudiants a diferenciar-se professionalment en una àrea de grans oportunitats com és l'Ortopèdia. El farmacèutic i tècnic ortopèdic forma part d'un servei professional de salut i ajuda a millorar la qualitat de vida en totes les etapes de la vida i condicions de salut de les persones.

 


El COFB organitza una formació perquè farmacèutics hospitalaris s'actualitzin en oncologia hematològica
 • La inscripció es pot realitzar fins al 4 de novembre a través de la web institucional del COFB www.cofb.org (apartat “Activitats”)
 • L'oncologia hematològica s'abordarà des del punt de vista terapèutic (gestió i tractament dels càncers hematològics), psicològic (suport emocional en el tractament actiu) i farmacèutic (educació sanitària del pacient a l'era dels tractaments orals), tot això de la mà de ponents de reconeguda trajectòria
 • El curs consta d'1 sessió setmanal durant 5 setmanes, que s'impartiran a través d'un webinar en directe, amb un enfocament teoricopràctic i torn de preguntes per a promoure el debat, la reflexió conjunta i la interacció entre ponents i participants
 
 
Barcelona, 21 d'octubre de 2021. El pròxim 4 de novembre comença la formació “Actualització en oncologia hematològica”, organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), juntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC). El curs, patrocinat per Janssen, i amb la col·laboració d'Astellas Pharma, està dirigit a farmacèutics hospitalaris i és una de les novetats del programa de formació continuada 2021-2022 del COFB. Consta d'un total de 5 sessions (4, 11, 18 i 25 de novembre i 2 de desembre), que s'impartiran a través d'un webinar en directe, amb un enfocament teoricopràctic i torn de preguntes per promoure el debat, la reflexió conjunta i la interacció entre ponents i participants.
 
La inscripció, que és gratuïta per a col·legiats dels Col·legis de Farmacèutics i membres de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, es pot realitzar a través de la web institucional del COFB www.cofb.org (apartat “Activitats”).
 
Abordatge transversal i multidisciplinari amb experts de reconeguda trajectòria
 
La formació s'ha plantejat des d'una perspectiva multidisciplinària, ja que entre els ponents trobem a metges, psicòlegs i farmacèutics, tots ells de reconeguda trajectòria i amb una àmplia experiència dins del seu àmbit. Així, l'oncologia hematològica s'abordarà des del punt de vista terapèutic (gestió i tractament dels càncers hematològics), psicològic (suport emocional en el tractament actiu) i farmacèutic (educació sanitària del pacient a l'era dels tractaments orals).
 
Dins del primer bloc, Albert Altés, cap del servei d'Hematologia d'Althaia i president de la Societat Catalana d'Hematologia, abordarà la leucèmia limfocítica crònica; Ana Marín, de la unitat de limfomes del Servei d'Hematologia de l'Hospital Vall d’Hebron, tractarà el limfoma de les cèl·lules del mantell; i Carlos Fernández de Larrera, consultor de la unitat de mieloma i amiloïdosi del Servei d'Hematologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, abordarà la malaltia de Waldenström. D'altra banda, Mercedes Gironella, de la unitat de gammapaties monoclonals del Servei d'Hematologia de l'Hospital Vall d’Hebron, aprofundirà en el mieloma múltiple; i Ana Garrido, metgessa adjunta de guàrdies d'Hematologia Clínica del Servei d'Hematologia de l'Hospital Sant Pau, se centrarà en la leucèmia mieloide aguda.
 
D'altra banda, la psicòloga Judit López, experta en tractaments psicoemocionals a pacients oncològics, se centrarà en la importància del suport emocional en el tractament actiu.
 
Finalment, des de l'àmbit farmacèutic, Estela Moreno, farmacèutica de l'Hospital Sant Pau i coordinadora del grup de farmàcia oncològica de la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria, aprofundirà en els aspectes clau en l'educació del pacient a l'era dels tractaments orals.
 
La importància de la formació en oncologia hematològica
 
En els últims anys, s'han produït novetats terapèutiques en els tractaments contra els càncers relacionats amb la sang i s'han aplicat noves estratègies als pacients. L'envelliment de la població i una presència més acusada d'aquesta mena de càncers en el pacient ancià fràgil afegeix complexitat a la gestió.
 
En aquest sentit, David Conde, vocal d'Hospitals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, explica que “en els últims anys hem assistit a novetats en diferents patologies hematològiques, amb nous abordatges de tractaments sistèmics que, conseqüentment, han canviat el curs clínic de diferents malalties”. I destaca que “a causa de l'augment de noves molècules disponibles considerem que és imprescindible posar-les en context i conèixer com s'integren en els protocols farmacoterapèutics d'aquestes patologies neoplàsiques”. Per això, “comptarem amb la presència d'experts en cadascuna d'aquestes patologies perquè ens il·lustrin el panorama actual en la pràctica clínica i del que està per arribar, fent èmfasi també en la implicació del farmacèutic i la seva actuació”.
 
Amb el patrocini de:

El COFB inaugura la XVII edició del MGOF amb la nova modalitat híbrida, facilitant la formació en l’àrea de gestió a farmacèutics/es d’altres Comunitats Autònomes
 • Aquest any el Màster s’imparteix per primera vegada en modalitat híbrida, amb l’objectiu que tant el format presencial com el virtual garanteixin la mateixa formació teòrica, participativa i dinàmica

 

 • Durant la inauguració del Màster, el president del COFB va destacar la tasca dels farmacèutics, especialment durant la pandèmia, així com la importància de trobar l’equilibri entre el vessant assistencial i la gestió

 

 

Barcelona, 8 d'octubre de 2021. El passat 5 d'octubre va tenir lloc la inauguració de la XVII edició del Màster de Gestió de l'Oficina de Farmàcia (MGOF). Durant l'acte, el president del COFB, Jordi Casas, va ressaltar com la pandèmia provocada per la COVID-19 ha canviat l'exercici de la professió: “La nostra feina, com a farmacèutics, va evolucionant constantment. Ho hem pogut veure especialment en l'últim any i mig, durant la pandèmia, quan la Farmàcia ha demostrat estar preparada per a donar resposta a les necessitats de la societat des d'un vessant més assistencial”.

“El desenvolupament professional no és possible si no existeix darrere una estructura organitzativa o infraestructura a les farmàcies que ho permeti”

En aquest sentit, Casas va remarcar que “alguns projectes que hem posat en marxa en l'últim any serien impensables fa deu anys”. De fet, “al febrer vam signar un conveni amb el CatSalut de desenvolupament de l'atenció farmacèutica comunitària en el sistema públic de salut. A partir d'aquí, han vingut molts projectes com el lliurament de proximitat dels medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA) o els cribratges amb test d'antígens, que formen part de l'estratègia de cribratge amb Salut Pública. Òbviament, tot aquest desenvolupament professional no és possible si no existeix darrere una estructura organitzativa o infraestructura a les farmàcies que ho permeti”.

En definitiva, segons va exposar el president del COFB, “el vessant assistencial i la gestió han d'estar compensades i és necessari anar-se format en cadascuna d'elles. El Programa de Formació Continuada del COFB intenta donar resposta a totes dues parts i el paradigma de la formació en l'àmbit més empresarial i de gestió és el Màster de Gestió de l'Oficina de Farmàcia (MGOF)”.

Durant l'acte d'inauguració també van ser presents Aina Surroca, secretària del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada; Juan Carlos Serra, director del MGOF; i Cristina Rodríguez i Mónica Gallach, coordinadores del Màster i membres del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB.

Modalitat híbrida per primera vegada

Tal com es va anunciar el mes de juny passat, aquesta edició del Màster de Gestió de l'Oficina de Farmàcia s'impartirà per primera vegada amb una modalitat híbrida –presencial i virtual-, per a facilitar que farmacèutics d'altres Comunitats Autònomes puguin realitzar-lo i, d'aquesta manera, rebre una formació d'èxit després de 17 anys aconseguint-ho. En tot cas, tant en el format presencial com en el virtual, els participants obtindran la mateixa formació teòrica, participativa i dinàmica.

Els 3 mòduls del Màster de Gestió de l'Oficina de Farmàcia

El Màster persegueix que els alumnes desenvolupin les competències necessàries per a millorar la gestió de l'oficina de farmàcia. Per a això, consta de 3 blocs -Finances i Fiscalitat, Gestió de Persones i Màrqueting-, que els alumnes tenen l'opció de cursar per separat en funció dels seus interessos i disponibilitat. Així mateix, es treballa amb exemples, exercicis, casos i altres recursos perquè l'aplicació dels coneixements adquirits sigui immediata. En cada edició, es fomenta la capacitat de reflexió, el treball cooperatiu i la transmissió de coneixements.

Com en altres edicions, el MGOF comptarà amb conferències i casos d'èxit d'antics estudiants del Màster, amb l'objectiu d'aportar les seves experiències i impressions. A més, continuaran els Fòrum MGOF, un cicle de conferències de temes relacionats amb la gestió de la farmàcia i espai de reflexió conjunta.

Què destaquen els alumnes de l'anterior edició?

Participants d'anteriors edicions destaquen que el Màster resulta molt útil per adquirir coneixements que després són totalment aplicables a l'oficina de farmàcia i que permeten adaptar-se al món actual. D'altra banda, també ressalten tots els coneixements que es poden adquirir a través de l'experiència de professors i ponents que imparteixen el MGOF.