NOTES DE PREMSA
El COFB inaugura el Programa de Formació Continuada 2023-2024, transversal a tots els àmbits d’exercici i adaptat a les necessitats dels col·legiats/des
- En el marc de la presentació, va tenir lloc la conferència inaugural “Dones i Homes: Epidemiologia de les diferències”, a càrrec de la Dra. Carme Valls Llobet
- El programa s’ha actualitzat amb noves formacions, dona continuïtat a formats ja consolidats -com els Trending topics en nutrició i les Tertúlies d’actualitat- i es dona un impuls a la plataforma de formació online, Àgora Sanitària
- Un any més es compten amb ponents de reconegut prestigi i professors experts en cada matèria, i es consoliden les modalitats de formació webinar i online
Dimarts, 31 d’octubre de 2023. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha presentat el Programa de Formació Continuada 2023-2024, que destaca per oferir activitats formatives transversals als diferents àmbits d’exercici, relacionades amb tres grans àrees: medicaments, serveis professionals i abordatge del pacient.
“La formació és un dels pilars fonamentals del Col·legi per arribar a una de les nostres principals línies estratègiques, l’excel·lència en el desenvolupament professional, i adaptem constantment el programa per oferir la millor oferta als farmacèutics”, va indicar el president del COFB, Jordi Casas. Per la seva banda, la responsable de la Comissió de Formació Continuada i secretària del COFB, Aina Surroca, va remarcar que l’objectiu és “assegurar l’adquisició continuada de coneixements de tots els col·legiats i col·legiades i fomentar la seva capacitat investigadora”.
La secretària del COFB també va posar en valor el fet de comptar amb ponents de reconegut prestigi i professors experts en cada matèria, així com la consolidació de les modalitats de formació webinar i online, que permeten gaudir dels cursos a distància com si s’assistís presencialment. Alhora, va traslladar un agraïment a tots els patrocinadors i col·laboradors “per contribuir a fer possible tenir un programa de qualitat a nivell formatiu”.
Aprofitant la presentació, Surroca va fer un balanç de l’any 2022, en què un total de 22.924 persones es van inscriure en les més de 200 formacions impartides, sent la modalitat híbrida la que va tenir més acceptació.
Conferència inaugural “Dones i Homes: Epidemiologia de les diferències”
En el marc de la presentació del programa, que va tenir lloc el 19 d’octubre, la doctora en medicina i cirurgia, professora a la Universitat de Barcelona i directora del programa Dona, Salut i Qualitat de Vida del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), Carme Valls Llobet, va impartir la conferència inaugural sobre l’epidemiologia de les diferències de salut entre homes i dones.
La Dra. Valls va assegurar que “l’absència de recerca específica en la salut de les dones, les ha fet invisibles per a la ciència mèdica, pels aspectes biològics, clínics, psicològics, socials, culturals i mediambientals de les diferències”. “Cal construir una ciència de les diferències i desigualtat i ho hem de fer amb totes les ciències de la salut. Els farmacèutics hi teniu molta importància perquè estem donant fàrmacs que ens ajuden a viure, ajuden a curar moltes malalties i a equilibrar molts desequilibris. La ciència l’hem d’anar construint entre tots”, va concloure Llobet.
Formacions destacades del curs 2023-2024
Novetats en formació continuada i cursos consolidats
Entre les diferents novetats formatives d’aquest curs acadèmic, destaquen el curs “Maneig del pacient trasplantat”, coorganitzat amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica i adreçat a tres vocalies (Hospitals, Atenció Primària i Oficina de Farmàcia), “Acompanyament en l’alimentació infantil: lactància materna, llets infantils i alimentació complementària”, i “Pacient MPOC complex: revisió de l’evidencia”, entre altres. Alhora, gràcies a una subvenció del Programa CONFORCAT A MIDA, el Col·legi oferirà cinc cursos, 100% subvencionats i, per tant, sense cap cost per a l’alumne.
A més a més, s’ha incrementat la formació en l’àrea d’Investigació i Docència amb nous cursos de bioestadística, sobre estudis d’evidència en el món real (RWE) o de revisió sistemàtica d’articles científics, que s’afegeixen als ja oferts altres anys, com els cursos de ciència oberta.
D’altra banda, es consoliden algunes formacions com “Actualització en oncologia hematològica”, “Els matins PROA” (IV edició), “De l'ús compassiu al finançament... Gestió i accés als medicaments MHDA” o “Actuació farmacèutica en nutrició artificial”, que arriba a la 18à edició.
Trending topics en nutrició
Els Trending topics en nutrició continuen abordant temes d’actualitat relacionats amb la nutrició i com aquests afecten al consumidor. En aquest sentit, durant el curs 2023-2024, s’organitzen 6 sessions: “Obesitat, malaltia del cos o de la ment?”, “Els Omegues, del 3 al 9. Usos i aplicacions”, “Per què augmenten les intoleràncies i les al·lèrgies?”, “Dieta antiinflamatòria, què, com, quan, i per què?”, “Desxifrant els secrets moleculars d’una dieta saludable. Eines per un millor consell nutricional” i “Nutrigenòmica, metabolotipus i recomanacions”.
Tertúlies d’actualitat i Fòrum Dermoexpert
A través del format Tertúlies d’actualitat, s’abordaran temes com la prevenció del càncer de pròstata, les vacunes en patologies respiratòries, patologies sistèmiques i salut bucodental, el virus del papil·loma humà, vapejadors i novetats en el tractament de l’esclerosi múltiple. Per tancar el cicle, s’organitzarà una tertúlia sobre intel·ligència artificial en el sector farmacèutic.
També es donarà continuïtat al cicle de conferències Fòrum Dermoexpert, en què es tractaran temes com “Hiperpigmentacions: abordatge cosmètic i dermatològic”, “Bachukiol vs Retinol” i “Cura de la pell i diversitat racial”.
Àgora Sanitària
Pel que fa a la plataforma de formació online del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, Àgora Sanitària, ha programat més de 45 reedicions de cursos ja existents i 3 nous webinars sobre les vitamines i els minerals, l’eix intestí-cervell i la febre en el nen. A banda, ha impulsat un Programa d’actualització farmacològica i posarà en marxa cursos relacionats amb la fertilitat, la salut mental o la anticoagulació, entre altres.
Màsters de formació professional del COFB
En relació amb els màsters de formació professional promoguts pel COFB, el 23 d’octubre va començar la 8a edició del Màster de Formació Permanent en Ortopèdia per a professionals de l’àmbit farmacèutic, un màster bianual que s’organitza conjuntament amb la Universitat de Barcelona.
Respecte el Màster de Gestió d’Oficina de Farmàcia (MGOF), del qual s’han realitzat 17 edicions, s’està fent un redisseny del programa, pel que fa a continguts i format, per poder oferir el curs vinent una nova edició adequant la metodologia i la part hibrida i online i, d’aquesta manera, facilitar la flexibilitat del farmacèutic a l’hora de cursar-lo.
El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i Igualtat i Feminismes posen en marxa les formacions als farmacèutics/ques sobre productes menstruals reutilitzables
- A partir del primer trimestre de 2024, el Govern distribuirà gratuïtament a través de les farmàcies productes menstruals reutilitzables a una població potencial de 2,5 milions de dones de Catalunya
- Més de 300 farmacèutics i farmacèutiques han assistit a aquesta primera formació, que ha tingut lloc avui al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. En les properes setmanes, també es durà a terme aquesta jornada a la resta de províncies
- La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per afavorir l’ús d’aquests productes, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada, i per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual
Barcelona, 27 d’octubre de 2023. Més de 300 farmacèutics i farmacèutiques han assistit avui a la formació organitzada pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament d’Igualtat i Feminismes a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Aquesta jornada és la primera de les formacions dirigides als més d’11.600 col·legiats i col·legiades de l’àmbit farmacèutic de tot el territori català sobre drets sexuals i reproductius i més concretament, sobre equitat menstrual i l’ús de productes menstruals reutilitzables.
En el marc de la iniciativa “La meva regla, les meves regles”, les farmàcies seran les encarregades, a partir del primer trimestre de 2024, de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones i persones menstruants de Catalunya. Es tracta d’una mesura inèdita a nivell internacional que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual i permetrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela, segons la preferència, a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut. Es calcula que podran acollir-se a aquesta mesura al voltant de 2,5 milions de dones. “Es tracta d’una acció única al món que ens situa com a país capdavanter garantint el dret a l’accés igualitari als productes menstruals, a l’educació sobre el propi cos, i a la salut amb perspectiva de gènere”, ha fet valdre la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre.
Per la seva banda, durant la seva intervenció, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Jordi Casas Sánchez, ha destacat que “amb aquest projecte d’equitat menstrual, tenim l’oportunitat d’arribar a altres àmbits i demostrar novament la capil·laritat i accessibilitat de la xarxa de farmàcies en termes d’utilitat, proximitat i confiança al ciutadà”.
Aquesta jornada té l’objectiu de donar a conèixer el funcionament de la distribució dels productes, resoldre dubtes i reforçar les competències del personal farmacèutic a l’hora d’oferir informació sobre la menstruació i el cicle menstrual i acompanyar en la tria dels productes. La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per fomentar l’ús d’aquests productes i afavorir la seva correcta utilització, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada. A més, servirà per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual i contribuir a erradicar l’estigma associat al fet de menstruar i els mites i tabús que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones. Verge ha explicat que aquesta mesura permetrà, a més, “trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i fer-ho amb un compromís clar amb el planeta, amb productes sostenibles i reutilitzables”.
A més, el president del CCFC ha remarcat que “és un projecte que engloba els valors i línies estratègiques que defensem des de la professió farmacèutica: la nostra vessant assistencial, com a primer punt d’accés de la població al sistema sanitari; la social, pel seu abast universal; la sostenible, fomentant l’ús de productes reutilitzables; i la digital, dissenyant tot el projecte lliure de papers”.
L’acte ha comptat amb la conducció de la psicòloga i sexòloga Elena Crespi Asensio, que ha resolt dubtes sobre els diferents productes menstruals reutilitzables i ha reflexionat sobre els tabús, mites i prejudicis sobre el cicle menstrual i sobre els productes menstruals reutilitzables. D’altra banda, la companyia La Xixa ha presentat la peça teatral “Ni una gota de tabús” per aprofundir sobre els dubtes més habituals que es generen al voltant d’aquests productes i que poden ser objecte de preguntes a les farmàcies.
Les properes setmanes també es durà a terme aquesta jornada als Col·legis de Farmacèutics de Lleida, Tarragona i Girona, i addicionalment també s’organitzarà una sessióal municipi de Tortosa.
Equitat menstrual: Informació, accés i assessorament
“En un context internacional de qüestionament i retrocés dels drets sexuals i reproductius, des del Govern de Catalunya no només defensem aquests drets sinó que redoblem l’aposta introduint-ne de nous, com ara el dret a l’equitat menstrual” ha conclòs la consellera Verge fent referència a l’acció ‘La meva regla, les meves regles’. Disposar d’educació menstrual i informació al llarg del cicle vital és imprescindible per poder prendre decisions lliures i fonamentades.
Els i les professionals faran recomanacions davant de l'elecció dels mètodes de recollida del sagnat i faran l’acompanyament per orientar-les envers aquelles opcions que s’adaptin més a cada cas partint de les següents premisses: explicaran d'una manera senzilla quins són els productes menstruals disponibles que es reparteixen i que es poden escollir; acompanyaran en l’elecció del producte que més s'ajusta a les necessitats de cada persona i, per últim, obriran un espai on cada dona i persona menstruant senti que pot expressar-se i compartir les seves opinions, dubtes i inquietuds.
El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van presentar a finals de setembre els detalls de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya, inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament.
Prop de 500 persones celebren els 125 anys del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona al Palau de la Música Catalana
- El president del COFB, Jordi Casas, va posar en valor l’evolució de la professió farmacèutica al llarg dels darrers 125 anys, posant sempre al capdavant el compromís amb la salut dels pacients
- L’acte va esdevenir l’escenari idoni per a la presentació i projecció del vídeo commemoratiu, elaborat amb motiu del 125è aniversari, sota el títol “La fórmula magistral dels nostres 125 anys”
- Com ja és tradició, el Col·legi va retre homenatge als farmacèutics i farmacèutiques que complien 50 i 75 anys de col·legiació i va lliurar els diplomes de les beques i premis als seus autors
Barcelona, 6 d’octubre de 2023. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha celebrat el seu 125è aniversari a una edició especial de la Diada del Farmacèutic, que va tenir lloc ahir, 5 d’octubre, al Palau de la Música Catalana. L’acte va comptar amb l’assistència de prop de 500 persones, entre les quals es trobaven diferents autoritats de l’àmbit sanitari i de la farmàcia, així com representants d’entitats amb una estreta relació amb el COFB.
125 anys posant al capdavant el compromís amb la salut dels pacients
El president de COFB, Jordi Casas, durant el seu discurs va fer un breu repàs del significat dels 125 anys d’història per a la institució. “En aquests 125 anys, la professió ha evolucionat per adaptar-se als canvis econòmics i socials, sempre posant al capdavant el nostre compromís amb la salut dels pacients. I el Col·legi ha estat testimoni d'aquesta evolució i promotor del desenvolupament dels diferents àmbits de la professió”.
Casas també va posar en valor que “la farmàcia comunitària ha viscut una important transformació cap a una funció cada vegada més assistencial, aprofitant la capil·laritat i accessibilitat de la xarxa de farmàcies en termes de proximitat i confiança al ciutadà”. En aquest sentit, va afegir que en els darrers anys s’ha treballat per desplegar l’atenció farmacèutica comunitària al Sistema públic de Salut “en tres grans línies estratègiques: la promoció de la salut i prevenció de la malaltia, l’accessibilitat i coordinació assistencial, i l’atenció i el seguiment farmacoterapèutic”.
Així mateix, el president del COFB va fer menció a la transformació digital de la professió en aquests darrers anys, que “ha permès que evolucionem cap a allò que hem anomenat farmàcia lliure de papers”; la gestió de la pandèmia de la COVID-19 per part dels professionals farmacèutics; la vessant social “per contribuir a la millora del nostre entorn”; la promoció de la sostenibilitat del sector en un moment d’emergència climàtica i, en darrer lloc, l’aposta per la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació.
“La fórmula magistral dels nostres 125 anys”
L’acte va esdevenir l’escenari idoni per a la presentació i projecció del vídeo commemoratiu, elaborat amb motiu del 125è aniversari, sota el títol “La fórmula magistral dels nostres 125 anys”. El vídeo revela a l’espectador quins són els tres ingredients que formen aquesta fórmula magistral del Col·legi: l’expertesa en el medicament, l’evolució i adaptació als nous temps i la proximitat a la ciutadania.
Alhora, el vídeo recull l’evolució del Col·legi, els valors d’aquest i els moments que han marcat els últims 25 anys amb els testimonis de Joan Duran (president del COFB del 1994 al 2008), Jordi de Dalmases (president del 2008 al 2020) i Jordi Casas, l’actual president.
Homenatge a farmacèutics/ques amb 50 i 75 anys de col·legiació
En el marc de la Diada del Farmacèutic, el Col·legi també va retre homenatge a 53 farmacèutics i farmacèutiques que complien 50 anys de col·legiació, amb l’entrega d’una insígnia d’or com a mostra de reconeixement per la seva vocació, compromís i professionalitat. Aquest any, a més, es va fer entrega de la insígnia d’or i brillants al farmacèutic Alfons de Mena pels 75 anys de col·legiació. Així mateix, es van lliurar els diplomes de les beques i premis pels treballs i projectes d’investigació desenvolupats.
Actuació musical “Himnes del cor” al Palau de la Música
Per tancar l’acte commemoratiu, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, sota la direcció de Francesc Cassú, va oferir l’actuació musical “Himnes del cor”, que va comptar amb la participació de Beth, Manu Guix, La Pau, Joan Garrido i la Polifònica de Puig-reig com a artistes convidats.
Dos edificis emblemàtics de Barcelona s’il·luminen de verd en el marc del Dia Mundial del Farmacèutic
- La Torre Glòries de Barcelona s’ha il·luminat de color verd la nit del 25 de setembre per commemorar el Dia Mundial del Farmacèutic
- La façana d’un dels edificis del recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau també es va tenyir de verd durant la Diada del Farmacèutic, organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona per celebrar el seu 125è aniversari
- Sota el lema “Enfortint els sistemes sanitaris amb els farmacèutics”, els farmacèutics i farmacèutiques posen en valor el potencial que poden oferir amb la seva actuació per incrementar les capacitats assistencials dels sistemes sanitaris
Barcelona, 22 de setembre de 2023.- Amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic, que se celebra cada 25 de setembre, la Torre Glòries de Barcelona s'ha il·luminat de color verd, des de les 20 h i fins a mitjanit. Aquest any, a més, ha coincidit amb la commemoració del 125è aniversari del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), motiu pel qual la façana d’un dels edificis situats en els jardins del recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, també es va tenyir de verd durant la celebració de la Diada del Farmacèutic, organitzada pel COFB el passat 14 de setembre.
Per a aquesta nova edició, la Federació Internacional Farmacèutica (FIP) ha triat el lema “Enfortint els sistemes sanitaris amb els farmacèutics”, amb l’objectiu de destacar tot el potencial que poden oferir els farmacèutics i farmacèutiques amb la seva actuació per incrementar les capacitats assistencials dels sistemes sanitaris de tot el món.
En aquest sentit, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona posa en valor la important tasca que es duu a terme des de tots els àmbits d’exercici en la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut. I també ha elaborat diferents peces per tal que els farmacèutics/ques de Barcelona puguin participar activament en el seu Dia, compartint, a través de xarxes socials, un missatge comú alineat amb el lema d’enguany.
La professió farmacèutica en xifres
Un total de 9.225 col·legiats i col·legiades a la província de Barcelona ajuden a enfortir el sistema de salut i a millorar la salut de les persones, des dels diferents àmbits d’exercici de la professió: Alimentació i Nutrició, Anàlisis Clíniques, Atenció Primària, Dermofarmàcia i Productes Sanitaris, Distribució, Hospitals, Indústria, Investigació i Docència, Oficina de Farmàcia, Ortopèdia, Plantes Medicinals i Salut Pública.
Barcelona és la segona província amb més col·legiats, un 11,6% del total, i presenta una taxa de 161,1 farmacèutics per cada 100.000 habitants. Un col·lectiu que, sobretot els darrers anys amb la seva implicació en la gestió de la pandèmia de la COVID-19, han posat de manifest el rellevant paper que desenvolupen com a agents de salut integrats en el sistema sanitari.
D’altra banda, dins l’àmbit sanitari, la professió farmacèutica és una de les que compta amb més dones col·legiades. En el cas de la província de Barcelona, suposen un 74,1% del total de farmacèutics col·legiats, una xifra que supera la mitjana espanyola, que és d’un 71,9%.
*El COFB agraeix a MERLIN Properties fer possible de nou la il·luminació de Torre Glòries amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic i a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau per les facilitats donades durant la Diada del Farmacèutic.
Les farmàcies catalanes col·laboren amb el Govern per distribuir gratuïtament productes menstruals reutilitzables a partir de 2024
- Per dur a terme el seu desplegament arreu del territori, el Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya han signat aquest matí un conveni de col·laboració
- Els productes disponibles a les farmàcies a partir del primer trimestre de 2024 seran copes menstruals, calces i compreses de tela i es calcula que al voltant de 2,5 milions de dones es podran acollir a aquesta mesura
- La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per fomentar l’ús d’aquests productes i afavorir-ne la seva correcta utilització, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada
El Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han presentat avui els detalls de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya, que es posarà en marxa a partir del primer trimestre del 2024. Per dur a terme el seu desplegament arreu del territori, ambdues institucions han signat aquest matí un conveni de col·laboració, ja que les farmàcies seran les encarregades de distribuir els productes i d’oferir assessorament personalitzat en el moment de la recollida.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, ha posat en valor que “som el primer país del món que distribuirà de manera universal i gratuïta copes, calces i compreses de tela acompanyant-se d’informació de qualitat i assessorament”, una fita que la consellera ha assegurat que no és casualitat, ja que “en un context internacional de qüestionament i retrocés dels drets sexuals i reproductius, des del Govern de Catalunya no només defensem aquests drets sinó que redoblem l’aposta introduint-ne de nous com el dret a l’equitat menstrual.” Verge ha explicat que aquesta mesura permetrà, a més, “trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i fer-ho amb un compromís clar amb el planeta, amb productes sostenibles i reutilitzables”.
Per la seva banda, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas i Sánchez, ha afegit que, amb la signatura del conveni d’avui, “els farmacèutics i farmacèutiques assumim el compromís d’ajudar a garantir l’exercici dels drets sexuals i reproductius i facilitar l’accés universal de productes menstruals sostenibles i reutilitzables. D’aquesta manera, enfortim els valors que sempre hem defensat des de la professió farmacèutica, que treballa diàriament per millorar la salut de les persones”.
Els productes disponibles a les farmàcies seran copes menstruals, calces i compreses de tela i es calcula que al voltant de 2,5 milions de dones es podran acollir a aquesta mesura. Cadascú podrà escollir un dels tres productes en funció del que millor s’adapti a les seves necessitats. Per recollir el producte caldrà presentar un codi QR individual i intransferible que es trobarà a l’aplicació La Meva Salut del Departament de Salut. En cas que algú tingui alguna dificultat, el personal farmacèutic oferirà suport per obtenir el codi dins l’aplicació i garantir, així, l’accés a tota la ciutadania.
Les farmàcies que formin part del projecte tindran un distintiu que les identificarà i les acreditarà com a punt autoritzat de distribució. La consellera d’Igualtat i Feminismes, ha emfatitzat que “aquesta és una acció per fer arribar els productes menstruals a totes les dones, visquin on visquin, i per això treballar en aliança amb les farmàcies és clau per fer arribar els productes menstruals reutilitzables a tot el territori, també als municipis més petits”.
Les farmàcies oferiran informació i assessorament personalitzat
A finals d’octubre el Departament d’Igualtat i Feminismes començarà les formacions dirigides als farmacèutics i farmacèutiques de tot el territori català sobre el desplegament de la mesura i, més concretament, sobre equitat menstrual i l’ús dels diferents productes menstruals. L’objectiu d’aquestes formacions és també que les farmàcies puguin informar sobre el cicle menstrual i resoldre dubtes en el moment de recollida dels productes.
La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per fomentar l’ús d’aquests productes i afavorir-ne la seva correcta utilització, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada. A més, servirà per erradicar l’estigma al voltant de la menstruació i frenar mites i tabús sobre la regla que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones com la falsa creença que és normal que la regla faci mal.
“Amb la participació de les farmàcies en la campanya, es posa en valor el paper dels farmacèutics i farmacèutiques com a agents de salut de proximitat i confiança, i es potencia el treball conjunt amb el sistema públic per contribuir a fer del món un lloc més saludable”, ha destacat el president del CCFC.
Un pla pioner d’equitat menstrual i climateri
El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments. Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.