NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

‘Infarma 2020’, que se celebrarà a Madrid, declarat d'interès sanitari

El Ministeri de Sanitat ha concedit el reconeixement d'interès sanitari a Infarma 2020, el Congrés Europeu d'Oficina de Farmàcia i Saló de Medicaments i Parafarmàcia que enguany se celebrarà a Madrid i obrirà les seves portes el 10 de març al recinte firal de Ifema. Sanitat ha destacat el valor dels objectius del Congrés i els continguts del seu programa científic.

Per al Comitè Organitzador d’Infarma Madrid 2020, el reconeixement oficial per part de Sanitat suposa una satisfacció i un estímul més per a consolidar Infarma com la cita que més valor aporta als professionals i empreses participants.

 

Organitzat pels Col·legis Oficials de Farmacèutics de Madrid i Barcelona i Interalia, Infarma acollirà, entre el 10 i el 12 de març, prop de 400 laboratoris i empreses en els tres pavellons habilitats del recinte firal d’Ifema, que ocuparan una superfície d'exposició de 35.000 metres quadrats. El 95 per cent de l'espai disponible està ja adjudicat, segons Interalia, empresa organitzadora del Saló.

Està previst que una audiència professional superior als 30.000 visitants i prop de 3.000 congressistes inscrits participin en la Trobada Europea de Farmàcia més gran i més important que se celebra a Espanya, on els expositors presentaran 1.200 marques de productes i serveis relacionats amb l'oficina de farmàcia.

“Estem treballant perquè Infarma es converteixi una edició més en un èxit de convocatòria i participació. La fidelitat mostrada pels expositors i el seu nivell de satisfacció són el millor aval d'aquest format de Congrés i Saló que, gràcies a l'organització conjunta dels Col·legis Oficials de Farmacèutics de Madrid i Barcelona, s'ha convertit en referent d'eficàcia i rendibilitat no sols a Espanya, sinó també a Europa”, destaca Daniel Sarto, director del Saló Infarma.

Expositors, laboratoris, empreses i institucions estan fent els últims retocs a la seva estratègia de participació en el Saló i en el Congrés. Els sectors d'exposició amb més presència al Saló seran una vegada més dermofarmacia, parafarmàcia, complements alimentosos, productes sanitaris, medicaments no subjectes a prescripció mèdica, genèrics, comercialització i distribució, pediatria, ortopèdia i òptica.

Programa científic i novetats

A més d'espai empresarial per a promoure les relacions professionals i exposar les últimes novetats d'un dels sectors més innovadors de l'economia, Infarma Madrid 2020 serà l'escenari de debat sobre les qüestions que més preocupen i ocupen als professionals, així com la plataforma per a avançar les tendències de futur del sector.

El primer avanç del programa científic es pot consultar ja a la web (www.infarma.es). Entre altres qüestions d'actualitat, s'abordarà el paper de la farmàcia rural com a element integrador del territori i de les persones que viuen en el que es coneix ja com Espanya buidada; la necessitat d'abordar les demandes dels pacients a través d'una atenció més pròxima i humanitzada; el rol que han de jugar els professionals com els influents més grans dels ciutadans en l'ús dels medicaments, o les conseqüències que el Brexit pot tenir per a l'oficina de farmàcia.

Propostes com #InfarmaInnova, Exponews o Iniciatives d'èxit tindran continuïtat en la nova edició, que potenciarà, a més, àrees de treball específiques per a ús dels professionals i congressistes, així com un espai per a la presentació de pòsters científics.

En línia amb les últimes edicions celebrades, Infarma Solidari promourà un programa d'activitats que incidirà en la necessitat de bolcar esforços conjunts per a recaptar fons al voltant d'una causa humanitària.

Sobre Infarma Madrid 2020

El Congrés Europeu d'Oficina de Farmàcia és una cita professional reconeguda d'interès sanitari per part del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. En la seva última edició de 2018 a Madrid, va reunir 33.850 visitants i a 3.450 congressistes. Des que els Col·legis Farmacèutics de Madrid i Barcelona van decidir col·laborar per a organitzar Infarma de manera conjunta juntament amb Interalia, el creixement del Congrés i Saló ha estat sostingut en cada edició. Si l’any 2012, data de la primera trobada conjunta, es va aconseguir reunir 2.356 i 21.000 professionals, l'última edició de Barcelona de 2019 es va tancar amb un balanç de 3.480 congressistes i 33.770 visitants, un 47 per cent més de congressistes i un 60 per cent més de professionals. Són algunes de les grans xifres d'un Congrés que l’any 2018 va aconseguir a més un nou rècord d'espai firal en contractar 35.000 metres quadrats, així com d'expositors, amb 387 empreses i laboratoris presents.


‘Infarma Madrid 2020’ representarà les múltiples modalitats d'exercici professional
  • El Comitè Científic avança el programa del Congrés i Saló de la Farmàcia que se celebrarà entre el 10 i el 12 de març

Madrid, 18 de desembre. Reivindicar el consell professional del farmacèutic com a valor diferencial i representar la varietat i riquesa de modalitats de l'exercici professional seran dos dels objectius que s'ha marcat la nova edició d’Infarma Madrid 2020. El Congrés i Saló de la Farmàcia, que organitzen els Col·legis Oficials de Farmacèutics de Madrid i Barcelona, obrirà les portes el 10 de març al recinte firal d’Ifema, amb un programa científic que incideix en el paper professional del farmacèutic i aborda les qüestions més candents del sector.

El coordinador del Comitè Científic d’Infarma, Luis Panadero Carlavilla, creu que els farmacèutics trobaran respostes pràctiques a moltes de les realitats que afronten els professionals en el seu dia a dia en una edició que apostarà per donar prioritat a la qualitat de les ponències i debats enfront de la quantitat. “La professió està demostrant una gran capacitat de participació i de preocupació per tots els aspectes científics i tècnics que condicionen la seva activitat diària en les diferents modalitats d'exercici. Per això, hem dissenyat un programa ampli de continguts que respongui als seus principals dubtes i inquietuds i sigui eminentment pràctic”, explica el vicepresident tercer del COFM.

El primer avanç del programa científic ja es pot consultar a la web (www.infarma.es) i aborda qüestions de màxima actualitat, com el paper de la farmàcia rural com a element integrador del territori i de les persones que viuen en el que es coneix ja com a “Espanya buidada”; la necessitat d'abordar les demandes dels pacients a través d'una atenció més pròxima i humanitzada; el rol que han de jugar els professionals com uns dels grans influents dels ciutadans en l'ús dels medicaments, o les conseqüències que el Brexit pot tenir per a l'oficina de farmàcia.

A diferència d'altres edicions, els continguts no s'organitzen en itineraris ni tampoc se solaparan, de manera que s'oferirà a tots els participants i congressistes la possibilitat de participar en totes les conferències i taules rodones programades.

Entre altres ponències, es posarà l'accent en el paper de la distribució farmacèutica, tant per la banda dels desproveïments recurrents que pateixen les farmàcies com per la del tràfic il·lícit de medicaments i productes farmacèutics.

Seguretat alimentària, infeccions de transmissió sexual, el nou catàleg d'ortopèdia, l'ús terapèutic del cànnabis, les teràpies avançades CAR-T o el desenvolupament de nous serveis farmacèutics en estreta col·laboració amb l'Administració i iniciatives col·legials, com la recertificació o la Guia COFM, seran altres continguts que s'abordaran en diferents taules rodones de la mà d'experts del sector.

Iniciatives com Infarmainnova, Exponews o Iniciatives d'èxit tindran continuïtat en aquesta nova edició, que potenciarà, a més, àrees de treball específiques per a ús dels professionals i congressistes, així com un espai per a la presentació de pòsters científics.

En línia amb les dues últimes edicions celebrades a Madrid, Infarma Solidari promourà un programa d'activitats que tornarà a incidir en la necessitat de bolcar esforços conjunts per a recaptar fons al voltant d'una causa humanitària.

Sobre Infarma Madrid 2020

El Congrés Europeu d'Oficina de Farmàcia va reunir en la seva última edició de 2018 a Madrid a 33.850 visitants i a 3.450 congressistes. Des que els Col·legis Farmacèutics de Madrid i Barcelona van decidir col·laborar per a organitzar Infarma de manera conjunta, el creixement del Congrés i Saló ha estat sostingut en cada edició. Si l’any 2012, data de la primera trobada conjunta, es va aconseguir reunir 2.356 i 21.000 professionals, l'última edició de Barcelona, aquest 2019, es va tancar amb un balanç de 3.480 congressistes i 33.779 visitants, un 47 per cent més de congressistes i un 60 per cent més de professionals.

Són algunes de les grans xifres d'un Congrés que l’any 2018 va aconseguir, a més, un nou rècord d'espai firal en contractar 35.000 metres quadrats, així com d'expositors, amb 387 empreses i laboratoris presents.


Salut culmina l'extensió del programa de cribratge de càncer de còlon i recte arreu de Catalunya
  • Ara vol que més persones es facin la prova, senzilla i eficaç en la detecció precoç del càncer més freqüent al país
  • El programa compleix 10 anys a Barcelona, havent convidat mig milió de persones i aconseguint diagnosticar precoçment 1.300 càncers
 

Barcelona, 12 de desembre de 2019. El càncer de còlon i recte és una malaltia amb un impacte elevat a Catalunya, tant per la incidència de nous casos com per la mortalitat que ocasiona. Per la importància d’aquest càncer –el més freqüent a Catalunya- i per disposar d’una tècnica de detecció precoç d’eficàcia demostrada, el Departament de Salut va planificar la implantació progressiva del Programa de cribratge de càncer de còlon i recte a Catalunya. Ara s’acaba d’assolir el seu desplegament total arreu del país i, culminat aquest procés, Salut fa una crida a què moltes més persones de les convidades a fer-se la prova hi participin, atès els resultats obtinguts.

Durant l’any passat, les dades del programa van tornar a posar de manifest la importància de participar en aquest servei dirigit a tota la població d’entre 50 i 69 anys. De les prop de 834.600 persones convidades a fer-se la prova arreu de Catalunya, més de 375.500 van realitzar-la; en un 5,2% d’aquestes, la prova de detecció de sang oculta en femta va resultar positiva i es van fer més de 17.500 colonoscòpies d’estudi. El resultat va ser, d’una banda, la detecció de fins a 6.737 persones amb pòlips amb risc que, en el futur, podrien haver progressat cap a malignes; aquesta potencial progressió s’evita, en la gran majoria dels casos, amb una extirpació mitjançant la mateixa colonoscòpia. D’altra banda, també es van detectar 676 càncers colorectals, un 70% dels quals en estadis inicials, amb més possibilitats de curació.

Durant la roda de premsa, la directora general de Planificació en Salut, Pilar Saura, ha subratllat la importància d’augmentar la participació al programa. “Es tracta d’una corresponsabilitat compartida pel sistema de salut i la ciutadania, on es demostra que el treball en xarxa garanteix els èxits que ja estem assolint”.

Per la seva part, Xavier Castells, cap del Servei d’Epidemiologia de l’Hospital del Mar i president del consell assessor de cribratges de càncer de Catalunya, ha explicat que “en aquests 10 anys, s’ha realitzat una feina extraordinària amb la participació de professionals dels hospitals, de les farmàcies i de l’atenció primària i del Departament de Salut”.

Per la seva banda, el director mèdic de l’Hospital Clínic i co-cordinador del Programa, Antoni Castells, ha afegit que “poques vegades, al llarg de la meva trajectòria professional, he pogut comprovar que una actuació assistencial hagi tingut un impacte tan favorable en el conjunt de la població com la introducció dels programes de cribratge de càncer de còlon”.

I el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, ha destacat que "la xarxa de farmàcies, per la seva capil•laritat i proximitat, fa un paper de motivació a la població molt important en el marc del cribratge del càncer de còlon i recte", i ha ressaltat també la importància de la coordinació entre els professionals sanitaris: "La inclusió de la farmàcia com un recurs més del sistema sanitari és el camí per fer front als reptes de salut del futur".

Barcelona, ciutat pionera en l’extensió del programa

El programa també celebra enguany els 10 anys de la seva implantació a la ciutat de Barcelona. En aquest temps s’han realitzat més de 575.000 proves que han permès diagnosticar prop de 1.300 càncers invasius i extirpar pòlips amb potencial de malignització en 15.500 persones, de les quals el 64% són de risc intermedi o alt. Al llarg d’aquests 10 anys s’han enviat prop d’1,4 milions d’invitacions personals a més de 566.000 persones.

Impulsat pel Departament de Salut, liderat per l’Hospital Clínic i l’Hospital del Mar, i amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), el programa va estrenar-se a les àrees integrals de salut de Barcelona Esquerra i de Litoral Mar, i es va estendre  a la resta de la ciutat el 2015. Va ser pioner en comptar amb la implicació activa de les farmàcies per aconseguir un major impacte i participació de la població.

En aquest sentit, el programa obté uns bons resultats de participació a la ciutat: en global se situa prop del 50%, però en algunes àrees arriba a gairebé el 60%. Tot i això, cal continuar millorant el coneixement i l’accessibilitat del programa i arribar a participacions superiors al 65%, com recomanen les guies europees. Per commemorar l’efemèride, demà tindrà lloc a la Pedrera la jornada “10 anys prevenint el càncer de còlon i recte a Barcelona”. Pensada com una trobada amb professionals que han estat i estan involucrats en el programa, la jornada també servirà per agrair l’esforç de persones i institucions que han fet possible que aquest projecte de prevenció s’hagi consolidat com a peça clau dins el mapa sanitari barceloní.      

Com funciona el programa?

Participar en el programa de detecció és clau per reduir el risc de patir càncer i millorar el pronòstic de la malaltia, perquè pretén detectar-lo en etapes molt precoces, quan no hi ha  símptomes i els tractaments són més efectius. De fet, els estudis indiquen que la detecció precoç mitjançant aquesta prova augmenta les possibilitats de curació i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor en un 16% o més en els participants al programa.

El programa, que ja està implantat a tot Catalunya, s’adreça a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. La població diana rep una carta d’invitació al programa amb les instruccions a seguir; a les comarques de Barcelona i Girona el col·lector de la mostra es recull i es retorna a les oficines de farmàcia i, a Lleida i Tarragona, al CAP. Si el resultat de la prova és normal, és molt poc probable que es tingui un càncer de còlon i, passats dos anys, es torna a oferir fer la prova. Si en la prova, però, es trobessin indicis de sang, és probable que es tingui una lesió. Davant d’aquest resultat, es proposa fer una colonoscòpia -una exploració de l’interior del budell, amb sedació i risc baix de complicacions-, que permet prevenir el càncer de còlon extirpant els pòlips que podrien malignitzar o detectar el càncer en estadis inicials.

El càncer més freqüent

El càncer colorectal és el més freqüent a Catalunya, sobretot a partir dels 50 anys. S'estima que l'any passat es van diagnosticar 6.228 casos nous, (3.634 en homes i  2.594 en dones) i van morir 2.538 persones (1513 homes i 1025 dones). Pel que fa a la supervivència relativa als 5 anys del seu diagnòstic, és del 56% en homes i del 61% en dones.

La majoria de vegades aquest tipus de càncer es desenvolupa a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips), que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps aquest càncer, és molt fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació. La majoria de vegades el càncer no produeix cap molèstia fins que la malaltia està avançada, i per això és important participar en el programa de detecció precoç.

La prevenció d’aquest tumor també és important, ja que el risc de patir càncer es redueix seguint un conjunt de recomanacions, recollides al Codi europeu contra el càncer. Entre elles, no fumar ni beure alcohol, mantenir-se en un pes saludable, fer activitat física en el dia a dia i alimentar-se de forma saludable. En aquest darrer sentit, s’ha d’apostar per menjar força cereals integrals, llegums, fruita i verdura, limitar el consum d’aliments amb un alt contingut calòric (sucres o greixos), evitar les begudes ensucrades i la carn processada.
 
 
 

Els farmacèutics catalans que integraran la nova xarxa de farmàcies sentinella es formen per poder participar en el projecte
  • La sessió, organitzada pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut, va centrar-se en dos dels àmbits d’actuació de les farmàcies sentinella: la seguretat dels medicaments i el monitoratge de l’abús o ús recreatiu de medicaments a través de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA)
  • Entre el 2017 i 2019, les farmàcies participants van fer 2.384 notificacions de farmacovigilància i, en relació amb l’OMA, les dades desprenen que els medicaments més notificats per abús o mal ús són les benzodiazepines (30,5%)
  • L’objectiu de la xarxa sentinella, que s’ampliarà amb 15 farmàcies més, és contribuir a l’obtenció de dades vàlides generades per la mateixa dinàmica assistencial que té lloc en una farmàcia comunitària i que es puguin integrar en altres sistemes de vigilància epidemiològica més complexos

 

Barcelona, 9 de desembre de 2019. Al llarg del període 2020-2021, 75 farmàcies catalanes -15 més que les que van participar entre 2017 i 2019- integraran la nova xarxa de farmàcies sentinella per garantir la vigilància d’un 3% de la població de Catalunya. Amb l’objectiu de proporcionar les eines necessàries als farmacèutics perquè puguin formar part de la xarxa, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut van organitzar conjuntament una sessió formativa el passat 28 de novembre.

Aquesta nova xarxa -formada per 41 farmàcies urbanes, 31 rurals o semiurbanes i 3 de muntanya- continuarà amb la missió de contribuir a l’obtenció de dades vàlides generades per la mateixa dinàmica assistencial que té lloc en una farmàcia comunitària i que es puguin integrar en altres sistemes de vigilància epidemiològica més complexos.

En què va consistir la formació?

La formació, que va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va anar a càrrec de Pilar Gascón i Rafel Guayta-Escolies, del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya; Mª José Gaspar, Manel Rabanal i Anna Maria Jambrina,  de la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut; Glòria Cereza, del Centre de Farmacovigilància de Catalunya; i Maria Perelló, del Centre d’Informació del Medicament del COFB.

La sessió va començar amb una introducció sobre el funcionament general de la xarxa i, a continuació, es van aprofundir coneixements en relació amb dos dels àmbits d’actuació de les farmàcies sentinella: la seguretat dels medicaments (farmacovigilància) i el monitoratge de l’abús o ús recreatiu de medicaments a través de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA).

Activitats relacionades amb la seguretat dels medicaments

Seguiment de les alertes de qualitat de medicaments

En la seva intervenció, Manel Rabanal va centrar-se en les alertes de qualitat i, tot seguit, va exposar dades de les diferents alertes que es van produir entre juliol de 2017 i juny de 2019. Segons va apuntar, les 58 alertes que es van produir durant aquest període es van traduir en 2.384 notificacions per part de les farmàcies sentinella.

Notificació de sospites d’errors de medicació

Anna Maria Jambrina va abordar els errors de medicació. L’objectiu de les farmàcies sentinella en aquest àmbit és notificar tant els errors de medicació que realment han tingut lloc, com els errors potencials que han estat detectats abans que arribin al pacient o que el notificador consideri que és possible que es produeixin.

Reaccions adverses a medicaments a la farmàcia comunitària: identificació i notificació de casos al Programa de Targeta Groga

Glòria Cereza va basar la seva intervenció en les reaccions adverses a medicaments des de la farmàcia comunitària. Va exposar que la xarxa de farmàcies sentinella de Catalunya incorpora de manera activa la farmàcia comunitària en la tasca de detecció, notificació i prevenció de problemes de seguretat relacionats amb l’ús de medicaments. Tot plegat, perquè la participació dels professionals sanitaris de tots els àmbits en activitats de farmacovigilància és essencial per garantir l’eficiència.  

Dispensació de l’àcid valproic en dones en edat de gestació

Manel Rabanal també va parlar del paper de les farmàcies sentinella en la vigilància de medicaments subjectes a seguiment addicional, concretament, l’àcid valproic (Depakine), del qual es va identificar el risc de malformacions congènites i trastorns del desenvolupament neurològic associats al seu ús durant la gestació. L’any 2018, les farmàcies sentinella van incorporar el registre del seguiment de la dispensació d’aquest àcid per obtenir informació que permetés avaluar i/o millorar l’efectivitat de les estratègies de prevenció.

Monitoratge de l’abús o ús recreatiu de medicaments a través de l’Observatori de  Medicaments d’Abús (OMA)

Després que Rafel Guayta-Escolies parlés de drogodependències i del concepte d’abús, Maria Perelló va aprofundir en el funcionament de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA). L’OMA és un òrgan de vigilància epidemiològica amb l’objectiu principal de detectar l’abús i mal ús de medicaments i, addicionalment, analitzar les tendències de consum. Els farmacèutics, a través de la xarxa de farmàcies sentinella, poden desenvolupar un paper clau a través de l’atenció farmacèutica o prevenint el frau en la prescripció.

Perelló també va presentar els resultats obtinguts per la xarxa de farmàcies sentinella 2017-2019 a partir de l’OMA. Les dades desprenen que els medicaments més notificats per abús o mal ús són les benzodiazepines (30,5%). Pel que fa al perfil, s’ha detectat que predomina el gènere masculí (61,5%), d’origen autòcton (58,7%) i amb edats compreses entre els 25-35 anys  (30,4%) i els 36-45 anys (28,5%). Finalment, la responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB va acabar la seva intervenció parlant de la necessitat de disposar de dades de l’ús del tramadol en el tractament de dolor no oncològic.


El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’associació Actuavallès uneixen esforços per fomentar el diagnòstic precoç del VIH a les comarques del Vallès Oriental i Occidental
  • Mitjançant pòsters i díptics que es trobaran a les farmàcies, es pretén fer arribar a la població que no té percepció de risc, i que representen el gruix dels casos de diagnòstic tardà, informació sobre les pràctiques de risc, la prova del VIH i els llocs on realitzar-la
  • En els darrers anys, segons dades del CEEISCAT, al Vallès Occidental i Oriental s’han detectat prop de 40 casos anuals nous de VIH, el 48% dels quals han estat diagnòstic tardà  
  • Promoure el diagnòstic precoç del VIH permet accedir abans al tractament, disposar d’una millor qualitat de vida i no transmetre el virus a altres persones

Barcelona, 22 de novembre de 2019. Amb motiu de la Setmana Europea de la Prova Ràpida del VIH, que se celebra entre el 22 i el 29 de novembre, i sota el lema “Prova del VIH: accessible, anònima i confidencial”, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’ONG Actuavallès llencen una campanya de sensibilització en les comarques del Vallès Oriental i Occidental.

La campanya forma part de la iniciativa de l’agrupació Prueba de Vihda, de la que l’associació Actuavallès n’és membre, i per la qual associacions i Col·legis Farmacèutics d’arreu del territori estatal impulsen una campanya coordinada per afavorir la realització de proves ràpides del VIH. 

La campanya consta de pòsters i díptics que es trobaran a les farmàcies del territori. A través d’un llenguatge directe i clar “Prova del VIH, accessible, anònima i confidencial”, s’exposen les diferents opcions de realització de la prova del VIH (a les farmàcies, a Actuavallès i al CAP) i es recullen algunes raons per les quals es recomana i és important demanar la prova del VIH. Alguns exemples d’aquestes recomanacions són “si alguna vegada has tingut relacions amb penetració vaginal o anal sense preservatiu” o “si desconeixes el teu estat de salut o l’estat de salut de la teva parella sexual”. 

Aquesta campanya pretén fer arribar a la població que no té percepció de risc, i que representen el gruix dels casos de diagnòstic tardà, informació sobre les pràctiques de risc, la prova del VIH i els llocs on realitzar-la.

Paper dels centres comunitaris

Alberto Capitán, director d’Actuavallès, destaca el paper dels centres comunitaris com Actuavallès en la detecció precoç del VIH. Explica que Actuavallès fa 18 anys que col·labora en la promoció del diagnòstic precoç del VIH oferint la prova ràpida de forma anònima, gratuïta i confidencial a la població general. Actualment, l’associació disposa d’un punt estable de realització de proves a Sabadell, Terrassa, Granollers i, pròximament, a Manresa.

Capitán afirma que “la tasca d’Actuavallès es basa a identificar i adaptar el servei de la prova ràpida a les persones que ho necessiten i que sovint tenen dificultats per accedir als recursos del sistema sanitari i, en segon lloc, en descentralitzar estratègies i oferir serveis al territori.”

Els farmacèutics comunitaris davant la detecció i prevenció del VIH

Anna Font, coordinadora de les farmàcies del Vallès Oriental, afirma que “els farmacèutics tenim un paper clau en l’assessorament i la difusió d’informació sobre la prova del VIH”. “Com a agents de salut pròxims i de confiança –prossegueix– podem contribuir a la detecció precoç i prevenció del VIH gràcies a les proves ràpides i els auto-tests que s’ofereixen a les farmàcies”. 

Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, posa en valor “la coordinació entre els professionals sanitaris en un tema tan rellevant com és el VIH”. “El treball en xarxa és imprescindible per tal que cada professional, des del seu àmbit d’actuació (farmàcies, centres comunitaris i CAPs) pugui incidir en la importància de la prevenció del VIH”. 

Per la seva banda, Joan Brugueras, coordinador de les farmàcies del Vallès Occidental Oest, dona més detalls sobre les eines amb què compten per la detecció precoç del VIH. “La prova ràpida és un test que consisteix en una petita punció al dit i permet conèixer el resultat en 20 minuts, amb un alt valor predictiu, i sempre amb la garantia de confidencialitat i l’anonimat. D’altra banda, l’auto-test és una prova que l’usuari es fa a casa i, en el moment de dispensar-lo, és important la tasca d’educació sanitària i de conscienciació que pot fer el farmacèutic”.

La importància de la detecció precoç

En els darrers anys, segons dades del CEEISCAT, al Vallès Occidental i Oriental s’han detectat prop de 40 casos anuals nous de VIH, el 48% dels quals han estat diagnòstic tardà. Es considera diagnòstic tardà de la infecció pel VIH quan la xifra del recompte de CD4 més pròxima al diagnòstic és inferior a 350 cels/microlitre (µL), sent un indicador que fa anys que la infecció es va produir.

Segons l’informe del Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica de la Sida/VIH/ITS a Catalunya (2018), un 44% dels nous diagnòstics presentaven diagnòstic tardà. No obstant això, aquest no afecta igual a tota la població. El percentatge de diagnòstic tardà és superior en persones heterosexuals; és superior a més edat i també té més presència en persones d’origen estranger.  

Promoure el diagnòstic precoç del VIH representa un dels reptes globals més importants en l’estratègia d’UNAIDS per aconseguir erradicar el VIH. En un moment en què els tractaments són efectius per combatre la infecció, que l’evidència científica ens indica que les persones en tractament i amb càrrega viral indetectable han de ser considerades com intransmissibles, s’ha de fer una aposta per millorar el cribratge, la detecció precoç i la vinculació a tractament.