NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Farmacèutics es formen amb el cicle “Els Matins PROA” sobre l’ús correcte d’antibiòtics en l’àmbit hospitalari i sociosanitari
 • El cicle, compost de cinc sessions, ha estat organitzat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), amb el patrocini de Menarini

 

 • Gràcies a aquesta formació, més de 90 farmacèutics (el 80% dels quals, hospitalaris) han pogut aprofundir coneixements sobre els programes d’optimització d’antimicrobians (PROA) en l’àmbit quirúrgic, l’UCI, el pediàtric i el sociosanitari   

 

Barcelona, 15 de març de 2021. Quins són els programes per optimitzar l’ús dels antibiòtics (PROA) en l’entorn hospitalari? Com s’implanten en els diferents àmbits hospitalaris? Quin impacte tenen? Aquestes són algunes de les preguntes que es van respondre al llarg del cicle de cinc sessions “Els Matins PROA”, organitzat conjuntament pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC) amb molts bons resultats de convocatòria i satisfacció, i que va comptar amb el patrocini de Menarini. Així mateix, es tracta d’una formació acreditada pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries.

Entre els mesos de febrer i març, més de 90 farmacèutics, dels quals el 80% eren farmacèutics hospitalaris, van seguir via webinar “Els Matins PROA”, aprofundint en aquests programes transversals sobre l’ús correcte dels antimicrobians en entorns hospitalaris que, des del seu inici, han comptat amb la participació dels farmacèutics clínics. Coordinades per David Conde, vocal d’Hospitals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, i Edurne Fernández, presidenta de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, totes les sessions de “Els Matins PROA” van contemplar un torn de debat-preguntes per promoure la reflexió conjunta entre els ponents i els participants.

De la política antibiòtica als Programes d’Optimització de l’ús dels Antibiòtics (PROA) i participació al Plan Nacional de Resistencia a los Antibióticos (PRAN)

La primera sessió va anar a càrrec d’Antonio López, cap de Malalties Infeccioses de l’AEMPS i coordinador de Salut Humana del PRAN, i Santiago Grau, farmacèutic clínic de l’Hospital del Mar i membre del VINCat (Vigilància de les infeccions nosocomials  -aquelles que s’adquireixen en el procés d’assistència hospitalària- als hospitals de Catalunya).

López va explicar la importància dels PROA en el desenvolupament dels objectius del PRAN i va mostrar dades d’una enquesta a nivell nacional sobre els PROA, comparant les del 2016 amb les del 2019. En aquestes dades, s’observa un increment de la importància dels PROA i les seves relacions amb altres àmbits assistencials. A més, s’ha reforçat la consolidació dels PROA.

Per la seva banda, Santiago Grau va fer un recorregut històric per contextualitzar el que entenem avui per equips PROA i com va participar en la seva creació. Va recolzar la seva sessió amb experiències pràctiques, que justificaven el treball del PROA en l’àmbit hospitalari.

Va posar de manifest, doncs, que l’ús d’indicadors és molt important per monitorar els resultats PROA i poder-se comparar entre hospitals i, el que és més important, amb un mateix en el temps. El fet de tenir un programa informàtic adaptat a la idiosincràsia local facilita la feina i optimitza el temps. Per últim, Santiago Grau va repassar les funcions i el funcionament de l’equip PROA, especialment des del vessant farmacèutic.

PROA en l’àmbit quirúrgic

La segona jornada de la formació  va estar centrada en l’àmbit quirúrgic, i va anar a càrrec de Daniel Echeverría, farmacèutic adjunt de l’Hospital del Mar i primer farmacèutic hospitalari de l’Estat acreditat pel Board Certified Pharmacist en malalties infeccioses. Echevarría va contextualitzar l’evidència disponible a la literatura sobre intervencions efectives en aquest àmbit. Un bon exemple i possible punt de partida és el 7-VINCut, un programa d’intervenció amb l’objectiu de millorar la prescripció antibiòtica en els Serveis Quirúrgics a través de la implementació d’activitats formatives.

D’altra banda, Echevarría també va abordar la problemàtica de l’aparició de Clostridioides difficile i la relació amb els inhibidors de la bomba de protons (medicaments que actuen bloquejant la producció d’àcid a l’estómac) i, sobretot, amb les diferents famílies d’antibiòtics.

A més, també va destacar la importància d’analitzar el model PK/PD per l’ajustament, tant de dosi, com dels antibiòtics més òptims per tal d’assolir una millora dels resultats en salut. Finalment, Echeverría va fer una revisió de l’Hospital del Mar com a exemple d'un PROA quirúrgic consolidat. De la sessió, es va desprendre que els PROA quirúrgics són una àrea en desenvolupament, on hi ha moltes oportunitats de millora contínua. La clau de l'èxit és comptar amb un bon equip i tenir bones vies de comunicació, basat sobretot en un contacte directe i operatiu.

PROA en els àmbits UCI, pediàtric i sociosanitari

En la tercera sessió, Ariadna Padullés, farmacèutica adjunta de l’Hospital de Bellvitge, va exposar la seva experiència i implicació en el PROA en pacient crític. En la seva intervenció, va destacar la importància del monitoratge dels nivells de fàrmacs en els tractaments en pacients amb especials característiques farmacocinètiques.

Al llarg de la penúltima sessió, la farmacèutica adjunta de Vall d’Hebron, Aurora Fernández, i Borja Guarch, especialista en pediatria i màster en infectologia,  van compartir la seva visió i treball en relació amb el control de l’antibioticoteràpia en pacients pediàtrics. Aquest monitoratge, en una població en la qual és freqüent la prescripció antibiòtica, és essencial per disminuir la pressió d’aquests fàrmacs i prevenir l’aparició de resistències.

Finalment, “Els Matins PROA” es va cloure amb les conferències de María Ramírez Hidalgo, membre de la Unitat d’Infeccions Nosocomials de l’Hospital Arnau de Vilanova, i Pablo March, farmacèutic adjunt  de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, moderades per Jordi Nicolàs, cap del servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa. En aquesta sessió, a través de les seves experiències, es va posar en context l’aplicació dels programes PROA en l’àmbit sociosanitari. De fet, recentment, el PRAN ha posat el focus en aquest àmbit, que té un potencial impacte en l’ecologia microbiana i que és essencial per optimitzar els resultats en salut dels tractaments antimicrobians.

Donat l’èxit de convocatòria i l’elevat grau de satisfacció dels participants, des del Departament de Formació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona es treballarà per donar continuïtat a aquestes sessions de reflexió conjunta, ja que permeten compartir coneixement i experiències amb l’objectiu d’avançar en l’ús racional dels antibiòtics. 

Amb el patrocini de:

 


Els Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid i Nestlé Health Science impulsen una campanya per promoure un envelliment saludable a la farmàcia comunitària
 • Sota el lema “Fes-te gran, viu millor”, l'objectiu és contribuir -a través del consell nutricional, la recomanació d'activitat física i el seguiment farmacèutic- a millorar l'estat nutricional i de salut de la població, així com detectar situacions de risc nutricional i sarcopènia en persones més grans de 65 anys
 • La participació està oberta a tots aquells farmacèutics que exerceixin en oficines de farmàcia d'Espanya i, per a adherir-se, ho poden fer a través de la web d'Àgora Sanitària
 • A partir d'una formació prèvia, els farmacèutics tindran a la seva disposició un protocol per a la prevenció i detecció del deteriorament nutritiu i funcional, un aplicatiu informàtic que generarà informes amb consells personalitzats, així com materials físics que rebran a la farmàcia

Barcelona, 11 de març de 2021. Els Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, a través de les seves vocalies d'Alimentació i Nutrició, i amb la col·laboració i patrocini de Nestlé Health Science, impulsaran una campanya d'intervenció farmacèutica per  promoure un envelliment saludable a la farmàcia comunitària. La participació està oberta a tots aquells farmacèutics que exerceixin en oficines de farmàcia d'Espanya i, per a adherir-se, ho poden fer a través de la web d'Àgora Sanitària.

La campanya, que començarà el 15 d'abril i durarà 6 mesos, té com a lema “Fes-te gran, viu millor” i s'emmarca en l'àrea formativa Àgora de Nutrició i Salut. La presentació de la iniciativa es va fer el 4 de març, amb la conferència “Noves estratègies en l'envelliment saludable”, moderada per Anna Bach-Faig i Carmen Lozano, vocals d'Alimentació i Nutrició dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, respectivament. Al seu torn, va comptar amb la intervenció conjunta del Dr. Marco Inzitari, director d'Atenció Intermèdia, Recerca i Docència del Parc Sanitari Pere Virgili i president de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia; i Guillermo Bagaría, vocal d'Oficina de farmàcia del COFB.

Quins són els objectius de la campanya?

La campanya té cinc grans objectius:

 • Promoure hàbits de vida saludables en persones sanes per mantenir el seu estat de salut.
 • Sensibilitzar sobre la importància de cuidar-se, a partir de l'alimentació i l'activitat física, per envellir saludablement i amb autonomia.
 • Implementar un protocol de cribratge per a persones majors de 65 anys, mitjançant eines de detecció precoç de la desnutrició i risc de sarcopènia en el context de la farmàcia comunitària que sigui factible i generalitzat.
 • Ajudar a millorar l'estat nutricional i de salut dels adults majors de 65 anys en situació de risc o de malnutrició.
 • Posicionar el farmacèutic com a professional sanitari expert que pot avaluar i assessorar en temes d’alimentació i nutrició.

Com funcionarà?

Els farmacèutics que vulguin participar, tindran temps fins al 29 de març per completar una formació en línia gratuïta de 4 hores, on s'aportaran els coneixements necessaris per a dur a terme la intervenció i es detallarà el protocol d'aquesta.

Una vegada la campanya s'hagi iniciat el 15 d'abril, l'objectiu és posar en pràctica un Servei Professional Farmacèutic Assistencial (SPFA) per a la detecció i prevenció del deteriorament nutricional i funcional, juntament amb la promoció de la salut en les persones grans.

En primer lloc, els farmacèutics entrevistaran la població major de 65 anys (atesa directament o a través dels seus cuidadors). Ho faran a través dels qüestionaris MNA i SARC-F, que avaluen l'estat nutricional i funcional, i que permeten detectar situacions de desnutrició, que puguin suggerir la derivació al metge. Una vegada realitzats els qüestionaris, oferiran consell nutricional i d'activitat física en funció dels resultats de l'avaluació personalitzada a través de continguts d'educació sanitària sobre alimentació i exercici físic, entre altres.

La campanya també contempla una reavaluació periòdica (fins als 6 mesos). Els resultats i intervencions es registren a través d'un aplicatiu web, que permetrà generar informes personalitzats per a l'usuari i/o el cuidador. Al seu torn, les farmàcies participants rebran un kit amb materials físics i vídeos divulgatius que els serviran de suport a l'hora de realitzar educació sanitària.

Calendari de la campanya

 • Fins al 25 de març: Adhesió a la campanya.
 • Entre el 5 i 29 de març: Formació dels farmacèutics participants.
 • Entre el 12 i el 15 d'abril: Recepció de materials.
 • 15 d'abril: Inici de la campanya.

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya s’afegeix a la petició feta pel Departament de Salut al Ministeri de Sanitat, en què es demana que l’administració de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca s’ampliï a persones de fins a 65 anys
 • Els farmacèutics comunitaris majors de 55 anys,  professionals sanitaris de primera línia, no poden accedir a la vacuna d’Oxford-AstraZeneca o qualsevol de les alternatives ja existents, una situació difícilment justificable en aquests moments de pandèmia que estem vivint

Barcelona, 5 de març de 2021. El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya considera preocupant que els farmacèutics majors de 55 anys (que suposen més del 25% del col·lectiu farmacèutic) no tinguin accés a una vacuna, quan estan treballant diàriament en primera línia, en establiments sanitaris com les farmàcies, que són els més pròxims i accessibles a la ciutadania. Es tracta, a més, de professionals que han mantingut les farmàcies obertes durant tota la pandèmia, garantint en tot moment als pacients l’accés als medicaments.

Ampliació de la vacunació a tots els professionals de les oficines de farmàcia

En aquest sentit, en la línia del que van exposar en roda de premsa dimarts passat, 2 de març, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya s’uneix a la demanda, feta pel Departament de Salut, per tal que el Ministeri de Sanitat revisi la franja d’edat de les persones a qui s’està administrant la vacuna d’Oxford-AstraZeneca i l’ampliï fins als 65 anys.

Cal tenir present que l’Agència Europea del Medicament (EMA) va aprovar aquesta vacuna per a majors de 18 anys i que ja hi ha diferents països europeus que han ampliat l’edat màxima als 65 anys. 

Les complicacions que poden derivar de la COVID-19 afecten més greument a les persones de més edat. Per la qual cosa, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya demana que l’administració de la vacuna, sigui la d’Oxford-AstraZeneca o les alternatives ja existents, s’ampliï a tots els professionals que treballen a les farmàcies, independentment del seu grup d’edat i/o circumstàncies de salut

Situació actual de la vacunació en l’àmbit de la farmàcia comunitària

Els farmacèutics i la resta de professionals que treballen a les farmàcies (tècnics, auxiliars, etc.), a qui fins ara s’ha ofert la vacunació, han respost de manera molt positiva a la crida. Amb data de 2 de març, segons les dades facilitades pel Departament de Salut, a Catalunya s’han vacunat 8.278 professionals de l’oficina de farmàcia, el que suposa que un 55,6% ha rebut la primera dosi. 


La versió presencial d’Infarma ajorna la seva celebració fins al 2022
 • El Comitè Organitzador opta per un format virtual enguany, mentre que l'edició presencial tindrà lloc, en principi, durant el mes de març de 2022

 

Madrid, 18 de febrer de 2021. El Comitè Organitzador d’Infarma, el Congrés i Saló organitzat pels Col·legis de Farmacèutics de Madrid i Barcelona, conjuntament amb Interalia, ha optat, finalment, per un format virtual aquest 2021, mentre que l'edició presencial d’Infarma Madrid s'ajorna, en principi, fins als dies 22, 23 i 24 de març de 2022 a Ifema.

La salut i la seguretat de tots els assistents són la màxima prioritat de l'organització, la voluntat de la qual és organitzar una fira que compleixi amb els alts nivells de qualitat i assistència que caracteritzen Infarma. La celebració virtual d’Infarma l’any 2021 i presencial l’any 2022 permet oferir a tots els congressistes, visitants i expositors una trobada a l'alçada de les seves expectatives.

Després de l'èxit d’Infarma Jornades Digitals COVID-19, celebrades el 17, 18 i 19 del passat mes de juny, Infarma 2021 utilitzarà una de les plataformes en línia més innovadores per oferir la millor experiència a tots els assistents. Aquests podran accedir a un complet programa de conferències, taules rodones i activitats sobre els temes més actuals per al sector farmacèutic. Al mateix temps, eficaces eines de networking els permetran trobar i contactar fàcilment amb persones i organitzacions del seu interès.

Així doncs, Infarma tornarà a ser, també en format virtual, la trobada professional més important i de referència, sobretot, per a l'ampli ventall de serveis de l'oficina de farmàcia. Mentrestant, l'organització treballa perquè Infarma Madrid 2022 torni a ser, amb més força que mai, l'esdeveniment imprescindible al servei d'un dels sectors més dinàmics i innovadors de la nostra economia.


El COF de Barcelona inaugura una aula híbrida, que combina presencialitat i virtualitat per continuar oferint formació de qualitat en temps de COVID-19
 • La nova aula ofereix una experiència docent més pròxima a la d’una aula convencional, ja que la interacció dels professors amb els alumnes que estan connectats és més natural; la càmera del professor fa un seguiment automàtic d’aquest i la pissarra és digital i compartida amb tots els participants

 

 • Més enllà del pas endavant que suposa aquesta aula en temps de pandèmia, en el futur, quan les circumstàncies sanitàries permetin recuperar els aforaments habituals, l’aula híbrida permetrà que les formacions s’adaptin encara més a les necessitats i preferències dels col·legiats

 

Barcelona, 17 de febrer de 2021. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) compta, des de principis de febrer, amb una nova aula híbrida, que permet combinar el seguiment de les activitats formatives en format presencial i virtual. Aquest nou espai permet que els alumnes connectats virtualment puguin interactuar i seguir la sessió en les mateixes condicions que si haguessin vingut presencialment al Col·legi.

Avantatges de la nova aula híbrida

Aquesta nova aula forma part de l’aposta del COFB per continuar potenciant la formació continuada de qualitat i l’actualització de continguts dels col·legiats en temps de pandèmia.

Més concretament, permet una interacció més natural dels professors amb els alumnes que estan connectats; els participants remots es projecten en una pantalla, la qual cosa és essencial per la seva atenció i participació; i l’experiència docent és més pròxima a la d’una aula convencional. D’altra banda, la càmera del professor es caracteritza pel seguiment automàtic d’aquest mentre es va movent per l’aula. Així mateix, hi ha una pantalla de ponents, convidats o professors que també estan en remot, i la pissarra és digital i compartida amb tots els participants.

Més enllà del pas endavant que suposa aquesta aula en temps de pandèmia, en el futur, quan les circumstàncies sanitàries permetin recuperar els aforaments habituals, l’aula híbrida permetrà que les formacions s’adaptin encara més a les necessitats i preferències dels col·legiats. A més, aquestes instal·lacions també estan a disposició d’aquells laboratoris que busquin qualitat i servei pels seus esdeveniments.

La importància de la formació continuada en època de pandèmia

Ja des de l’inici de la pandèmia Aina Surroca, actual secretària del COFB i responsable de la Comissió delegada de Formació Continuada, va mostrar el seu convenciment que “la crisi de la COVID-19 modificaria els hàbits de formació, en què la presencialitat deixarà de ser protagonista”, però que, malgrat això, “no canviaria les ganes dels farmacèutics de continuar formant-se i estar al dia”. Per tot plegat, segons Surroca, “la formació continuada es considera un pilar fonamental del desenvolupament professional i, actualment, es disposa d’eines i recursos innovadors -com seria el cas de la nova aula híbrida- que ens permeten oferir-la a uns nivells de qualitat òptims, aprofitant tot el potencial de les noves tecnologies i mantenint una mínima presencialitat (en format reduït i amb totes les mesures de seguretat)”. 

Quines modalitats contempla el programa formatiu 2020-2021?

El Programa de Formació Continuada 2020-2021, que ja es va fer adaptat al context de la COVID-19, impulsa més que mai l’oferta virtual, amb una major integració de les noves tecnologies, més interacció amb els ponents i continua oferint formacions per a tots els àmbits d’exercici de la professió. Actualment, les activitats s’estan impartint a través de quatre modalitats. 

En primer lloc, la modalitat presencial, amb grups reduïts i totes les mesures de prevenció necessàries, sempre que les autoritats sanitàries ho han permès (per exemple: les classes del Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia). En segon lloc, la modalitat webinar en directe, en què l’activitat es desenvolupa a través de les aules virtuals del COFB; en tercer lloc, la modalitat online, que es desenvolupa a través de les plataformes d’aprenentatge que el COFB posa a disposició dels alumnes, com Àgora Sanitària o la pròpia del Col·legi. I, finalment, la doble modalitat (presencial o webinar), en què l’activitat es desenvolupa al COFB i, a la vegada, a través de les aules virtuals del Col·legi en directe. És aquesta última opció la que es veurà reforçada i farà un salt de qualitat amb la nova aula híbrida.