NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

La salut mental en temps de pandèmia, tema principal d'una nova tertúlia COVID-19 al COFB
  • La conferència va comptar amb les intervencions del Dr. Víctor Pérez, director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital de la Mar i vocal del patronat de la Fundació Malalts Mentals de Catalunya, i Anna Mitjans, coordinadora de projectes de la Fundació Galatea

 

  • El Dr. Pérez es va referir a un estudi per destacar que els professionals sanitaris amb més risc de patir algun trastorn mental, arran tota la situació viscuda durant la pandèmia, eren les dones, el col·lectiu d'infermeria, els sanitaris que estaven en formació, els que havien tingut alguna pèrdua per COVID-19 i, especialment, aquells que estaven en primera línia davant del coronavirus

 

  • El doctor també va fer un repàs de com la COVID-19 ha afectat el dol i la salut mental de pacients i poblacions vulnerables, com és el cas dels joves i malalts mentals

 

Barcelona, 25 de gener de 2022. El passat 19 de gener va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) una nova tertúlia COVID-19 titulada “Salut mental en temps de COVID”. Patrocinada per Neuraxpharm, va estar a càrrec del Dr. Víctor Pérez, director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital de la Mar i vocal del patronat de la Fundació Malalts Mentals de Catalunya. A més, a la conferència també va intervenir Anna Mitjans, coordinadora de projectes de la Fundació Galatea.

Aina Surroca, secretària del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada, va ser l'encarregada d'introduir i moderar la sessió. A l'inici d'aquesta, Surroca va destacar que “les persones joves, les persones grans i les dones són grups amb més risc de patir aquest increment de trastorns mentals provocat per la pandèmia de COVID-19. I és per això que volíem fer aquesta conferència, perquè veiem com creixen l'ansietat o la depressió, que es descompensen trastorns greus com l'esquizofrènia o els trastorns de conducta alimentària i les temptatives de suïcidi”. I va afegir que “a l'Estat espanyol, la inversió en salut mental és d'un 4%, mentre que la mitjana de la Unió Europea és del 5,5% i, fins i tot, hi ha països que arriben al 10%”.

La pandèmia, un repte important per a la salut mental

El Dr. Pérez va començar la seva intervenció recordant que “des de la Societat Espanyola de Psiquiatria, de seguida ens vam adonar que la pandèmia seria un repte molt important per la salut mental i, de fet, en aquests moments, està al centre de totes les mirades. Hem sentit el que és la tristesa, l'ansietat, la depressió, la desesperació, la sensació que no hi havia  res a fer i, probablement, això ha fet que mirem a la salut mental com alguna cosa que hem de cuidar”.

Un altre motiu de preocupació en relació amb la salut mental ha estat “l'impacte de les mesures que s'han pres per tractar de disminuir la pandèmia”. I, sobretot, durant la primera onada, “com fer front al dol en una situació de confinament domiciliari, ajudar els companys d'altres especialitats a poder aguantar la pressió i, també, com afectava la pandèmia als malalts mentals greus”.

Àrees més destacades i importants per a la salut mental

Pacients

El Dr. Pérez va explicar que “el coronavirus és un virus neurotròfic, que afecta directament al cervell i, com a tal, comporta una sèrie de simptomatologia. La més freqüent és insomni, ansietat, dèficits de concentració, problemes de memòria i, posteriorment, els símptomes de salut mental que més pateixen els malalts COVID-19 són la fatiga i els records traumàtics, sobretot, aquells que van patir situacions de crisis molt importants i aquells que van estar a l'UCI, que moltes vegades acaben amb una simptomatologia semblant a la de l'estrès posttraumàtic”. I va afegir: “També hi ha altres tipus d'impactes del virus que estan relacionats amb la psicologia, com l'estigma que la COVID-19 va tenir en els primers mesos, l'aïllament social, els problemes socioeconòmics, la fatiga o les seqüeles funcionals després de la infecció, entre altres”.

Dol

El Dr. Pérez va recordar que “al principi, es van tancar les visites als hospitals, i s'ha tornat fer en altres onades”. “Els malalts arribaven sols –després d'acomiadar-se a casa de les famílies- i es podien morir a l'hospital sense que ningú de la seva família tingués accés a ells. Amb sort, personal d'infermeria o treballadors socials feien un comiat amb una tauleta o un telèfon”, va afirmar.

Tot això repercuteix en el concepte de dol de la cultura occidental. Segons va explicar el doctor, el dol en temps de COVID-19, sobretot al principi, va ser traumàtic per aquestes característiques: rapidesa, falta de temps per assimilar, la sorpresa, la incertesa, la impotència de no poder fer res per  canviar-ho, el fet no poder entendre el que està passant o la solitud en el moment de la mort.

Professionals sanitaris

“Des del principi ens vam adonar que els professionals sanitaris que estaven a primera línia ho passarien malament”, va apuntar el Dr. Pérez. Per això, en hospitals com l'Hospital de Mar “vam oferir un servei d'atenció per a aquelles persones que, inicialment, eren treballadors, familiars i usuaris. Després, es va anar centrant específicament en els treballadors. Una de les coses que vam fer a la primera onada, que va funcionar molt bé, va ser posar en marxa una cafeteria amb psicòlegs. La gent s'acostava i parlava amb els psicòlegs i, sobretot, parlaven entre ells. La veritat que en aquells mesos va ser espectacular la gent que va venir”.

Dins d'aquest bloc, el Dr. Víctor Pérez també va aportar dades de l'estudi MINDCOVID, liderat des de l'Hospital de la Mar pel Dr. Jordi Alonso, que té per objectiu estudiar la salut mental dels treballadors sanitaris i d'altres col·lectius vulnerables, així com els malalts de la COVID-19 i també en una mostra de la població general adulta.

En relació amb el risc de malaltia, “pràcticament el 45% dels professionals que contestava l'enquesta -tant a l'Hospital de la Mar com en global-, estava en risc de malaltia mental. El més freqüent era la depressió i els problemes d'ansietat”. Concretament, “els professionals sanitaris que tenien més risc de patir algun trastorn mental eren: les dones, formar part del col·lectiu d'infermeria, estar en formació, professionals sanitaris que havien tingut alguna pèrdua per COVID-19 i, especialment, aquells professionals sanitaris que estaven en primera línia davant del coronavirus”. En relació amb els factors protectors d'impacte psicològic, es va veure que eren els universals: “tenir bones relacions socials, poder explicar el que ens passa, tenir un bon equilibri entre la raó i les emocions i saber compartimentar el treball i la vida familiar i l'oci”.

Poblacions vulnerables: els joves i malalts mentals

Segons va exposar el Dr. Pérez, “una de les coses que hem après i que hauríem d'intentar no tornar a fer és aïllar els adolescents. Tancar les escoles i els llocs de reunió de persones joves ens ha fet pagar un preu. Sobretot perquè sabem perfectament que, en gent jove, el coronavirus té molt pocs riscos. I, de fet, la demostració més important que va ser un error és que hi ha hagut un augment important de la conducta suïcida en els adolescents”.

D'altra banda, “inicialment, es pensava que els malalts mentals, per ser malalts especialment fràgils, viurien molt malament la situació de la pandèmia. Ens equivocàvem. Les dades que vam obtenir eren molt semblants a les que ja teníem de la població general”.

Fundació Galatea: millora de la salut i el benestar dels professionals sanitaris

La Fundació Galatea es va crear el 2001 i es dedica a la millora de la salut i el benestar de metges i altres professionals sanitaris (farmacèutics, infermeres, psicòlegs, odontòlegs, veterinaris, treballadores socials i fisioterapeutes). El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) forma part del patronat de la Fundació Galatea, que té 3 eixos d'acció: assistencial (atenció psicològica i suport emocional), promoció de la salut i recerca.

Anna Mitjans va explicar que “des de l'inici de la pandèmia, hem posat en marxa les intervencions en equips i organitzacions, per a ajudar els equips a treballar de manera més saludable, identificant factors de dificultat per a l'exercici professional eficaç i saludable, i augmentar l'eficàcia col·lectiva per a millorar les situacions generadores de malestar professional”.

També va presentar dades d'un estudi sobre l'impacte de la COVID-19 en la salut, els estils de vida i les condicions de treball dels professionals de la salut a Catalunya. I va recordar que tots els col·legiats tenen accés als serveis que ofereix la Fundació.

Amb el patrocini de:


Cada 5 segons, una farmàcia catalana realitza un test d’antígens supervisat a un membre de la comunitat educativa
  • Només en aquesta primera setmana, des de la represa del curs després de les vacances de Nadal, les farmàcies catalanes han realitzat més de 123.500 TAR a l’entorn de la comunitat educativa, detectant-se més de 6.400 positius
  • Comptant els tests supervisats emmarcats en cribratges de salut pública i els no finançats dirigits a població general, la xarxa de farmàcies de Catalunya ha realitzat més de 418.900 tests d’antígens supervisats i ha detectat més de 22.200 positius
  • Les farmàcies també han notificat més de 102.700 casos positius d’auto tests fets al domicili. Això ha permès evitar trucades als Centres d’Atenció Primària i, per tant, un cop més la farmàcia catalana contribueix a la descongestió del sistema sanitari

Barcelona, 17 de gener de 2022. Només durant la primera setmana des de la represa del curs escolar el 2022, i després que el darrer canvi de protocol incorporés també els alumnes d’Educació Primària, les més de 1.600 farmàcies catalanes adherides al programa TAR han realitzat més de 123.500 tests d’antígenssupervisats a un membre de l’entorn de la comunitat educativa. Això equivaldria a què, des del 10 gener, cada 5 segons, una farmàcia catalana ha supervisat un test d’antígens de l’entorn escolar, gràcies als quals els farmacèutics i farmacèutiques han detectat més de 6.400 positius (índex de positivitat del 5,2%) i han ajudat a tallar les cadenes de transmissió.

Aquest fet és una mostra més del compromís absolut dels professionals farmacèutics amb el sistema sanitari i la salut de població. Com a agents de salut que formen part d’aquest sistema, un cop més estan contribuint a ser part de la solució en el control de la pandèmia.

En el marc d’aquest cribratge, finançat pel Departament de Salut, poden realitzar-se un TAR a la farmàcia aquests 3 col·lectius:

1. Alumnes d’ESO, batxillerat, FP, educació especial (a partir de 6 anys) i altres ensenyaments, immunitzats i asimptomàtics, que hagin estat contacte directe amb positius dins el seu grup de convivència estable (GCE) al centre educatiu o que hagin estat designats com a contactes estrets pels Serveis de vigilància epidemiològica.

2. Alumnes de primària, immunitzats i no immunitzats, asimptomàtics, que hagin estat contacte directe amb positius dins el seu grup de convivència estable (GCE) al centre educatiu o que hagin estat designats com a contactes estrets pels Serveis de vigilància epidemiològica.

3. Professionals docents dels centres d’educació especial, educació infantil i educació primària immunitzats, que siguin contactes estrets d’un cas positiu, sempre que siguin asimptomàtics i formin part d’un GCE o altres professionals que hagin estat designats com a contactes estrets pels Serveis de vigilància epidemiològica.

A causa d’aquest alt grau de demanda, és possible que durant aquesta primera setmana algunes farmàcies hagin esgotat el seu estoc, però, en tot cas, està previst que el Departament de Salut proporcioni noves unitats durant el dia d'avui. Així mateix, és important recordar que els usuaris disposen de 4 dies per poder fer la prova; que, mentrestant, poden anar a l'escola; i que cada farmàcia adapta l’horari i la quantitat de TAR que pot assumir en funció de la seva capacitat. Les més de 1.600 farmàcies que hi participen es poden consultar a les webs dels 4 col·legis de farmacèutics catalans.

Més 418.900 tests d’antígens supervisats i més de 22.200 positius detectats per les farmàcies

A banda d’aquest cribratge, les farmàcies també realitzen tests d’antígens supervisats, no finançats, adreçats a la població general. En total, comptant les dues modalitats de TAR, des del juliol la xarxa de farmàcies de Catalunya ha realitzat més de 418.900 tests d’antígens supervisats i ha detectat més de 22.200 positius. D’aquests, 240.200 s’han fet en el marc de cribratges de salut pública, amb 7.831 positius detectats, i 178.700 s’han realitzat a la població general, amb 14.385 positius detectats.

Més de 102.700 auto tests positius fets al domicili notificats a les farmàcies

D’altra banda, el passat 3 de gener les farmàcies adherides al programa TAR van començar a notificar positius dels auto tests realitzats a domicili. Ja són més de 102.700 els positius comunicats al Departament de Salut des de les farmàcies.

Això ha fet que totes aquestes notificacions hagin evitat trucades als Centres d’Atenció Primària i, per tant, un cop més la farmàcia catalana contribueix a la descongestió del sistema sanitari. Alhora, en el moment d’atendre aquestes trucades, els farmacèutics realitzen una important tasca d’educació sanitària, explicant a la població com i quan han de realitzar els tests, ajudant--los a interpretar els resultats adequadament, promovent l’autoresponsabilitat i resolent altres qüestions relacionades amb la COVID-19.

Al seu torn, tot això s´afegeix a la feina del dia a dia de la farmàcia, en el marc d’una 6a onada on els farmacèutics han de continuar centrant esforços en dispensar els medicaments i atendre als usuaris amb tots els serveis habitualsi, al seu torn, han de gestionar els equips, que, com tots els sectors, també estan patint baixes. Per tot plegat, el tracte humà i empàtic en l'atenció farmacèutica prestada és reconegut i molt ben valorat per part dels pacients. 


Salut habilita que les farmàcies adherides al Programa TAR puguin notificar els positius obtinguts per tests d'antígens
Les persones que tinguin un resultat positiu per auto test podran comunicar-lo telefònicament a la farmàcia
 
Salut afegeix així un nou canal per comunicar casos positius asimptomàtics o amb símptomes lleus
 
 
 
El Departament de Salut ha afegit una nova via perquè les persones que tinguin un resultat positiu de Covid-19 mitjançant un test d’auto mostra el puguin notificar al sistema de salut. Ho podran fer a través de les farmàcies que ja estaven autoritzades per realitzar tests d’antígens supervisats. A partir d’ara, doncs, aquestes mateixes farmàcies podran comunicar a Salut resultats positius dels ciutadans i de les ciutadanes s’hagin fet l’auto test a casa.
 

Aquest nou canal està adreçat als positius per Covid-19 amb símptomes lleus o sense símptomes. Si un infectat o una infectada amb aquest perfil, mitjançant un test d’auto mostra de venda lliure, dona positiu de Covid-19, podrà trucar a una de les farmàcies adherides al Programa TAR perquè notifiquin el seu resultat a Salut.

Caldrà notificar el resultat positiu igual com es feia fins ara al CAP: identificant-se amb el CIP o DNI i anotant la marca del TAR. A partir d’aquí, els responsables de la farmàcia introduiran el resultat positiu a la història clínica del pacient. Seguidament, la persona rebrà un SMS per accedir a l’eina de rastreig ContacteCovid.cat, on podrà reportar els seus contactes estrets o demanar la baixa.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha subratllat que aquesta nova via s’afegeix als diferents canals que actualment ja permeten reportar positius. “En el moment actual, ens pot facilitar molt la recollida de positius en el sistema sanitari, però no és una via pensada perquè tingui una durada indefinida: és un circuit excepcional per a un moment d’incidència molt alta, ràpid, posat en marxa per facilitar la vida a la gent i per descongestionar alhora els centres de salut d’usuaris sense símptomes, que no haurien de moure’s pel sistema”, ha afegit. Craywinckel ha reiterat la importància de “fer correctament l’aïllament, els dies que toca” i ha recordat els canals d’informació i comunicació telemàtics establerts, com Canal Salut o La Meva Salut.

Per la seva banda, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, ha recordat que aquesta iniciativa s’emmarca dins del conveni que es va signar fa un any pel qual la farmàcia esdevé “un punt d’atenció més del sistema de salut a nivell comunitari per la seva accessibilitat”. “Ens trobem en una situació d’incidència molt elevada i entenem que els farmacèutics i farmacèutiques catalanes, com a professionals sanitaris, hem de col·laborar en la descongestió del sistema sanitari”, ha apuntat.

A tot Catalunya, hi ha 1.300 oficines de farmàcies adherides per realitzar tests d’antígens supervisats i són les mateixes farmàcies que, a partir d’ara, podran també notificar resultats positius obtinguts a casa. El podeu consultar en aquest enllaç: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/deteccio-de-casos-i-seguiment-de-contactes/tar-farmacies/farmacies-adherides/

Els resultats d’aquests testos d’auto mostra no serveixen per obtenir el Certificat Covid digital per normativa de la Unió Europea, tot i això, queden registrats a la història clínica del pacient i a La Meva Salut.

Cal recordar que sense simptomatologia, o amb simptomatologia lleu, no cal anar presencialment al centre d’atenció primària ni confirmar el positiu amb cap prova més. Sinó que cal utilitzar les vies de contacte telemàtiques: amb una eConsulta des de La Meva Salut o a l’apartat Símptomes de la Covid-19. Ara, també s'afegeix la possibilitat de fer-ho contactant telefònicament amb la farmàcia i identificant-se amb el CIP, DNI o Passaport. En totes les vies de contacte cal indicar la marca del test, i la data en què s'ha fet, i es podrà incloure el positiu a l’historial clínic o tramitar la baixa. També hauràs de reportar els teus contactes des de l’eina ContacteCovid.cat. Recordeu també que amb un resultat positiu és molt important fer un bon aïllament a casa i no interrompre'l per fer cap tràmit o visita que pugui esperar, tampoc per posar-se la vacuna de record. Caldrà cancel·lar-la i tornar-la agendar una vegada finalitzat l'aïllament.

 

Més informació: 

Com informar d'un resultat positiu en un test d'antígens ràpid (TAR) d’auto mostra


El COF de Barcelona posa en marxa el cicle de tertúlies COVID-19, amb una conferència sobre vacunes impartida per la Dra. Magda Campins
  • Vacunes COVID-19: Què hem fet fins ara i què ens queda per fer?”, va ser el títol de la primera sessió, a càrrec de la Dra. Magda Campins, investigadora del grup de recerca d’epidemiologia i Salut Pública del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)  i presidenta del Comitè Científic Assessor de la COVID-19

 

  • Després de fer un repàs de la situació epidemiològica, la doctora va resoldre diverses preguntes que els col·legiats havien enviat prèviament, classificades en quatre grans blocs:  malaltia, epidemiologia, vacuna i restriccions

 

  • La Dra. Campins va ressaltar el paper dels farmacèutics durant la pandèmia i la seva implicació en iniciatives com el cribratge escolar

Barcelona, 22 de desembre de 2021. “Vacunes COVID-19: Què hem fet fins ara i què ens queda per fer?”. Aquest ha estat el títol de la primera conferència organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), amb el patrocini de Sanofi, dins el marc del cicle de Tertúlies COVID-19 que ha posat en marxa aquest any. L’acte, que es va celebrar en format Webinar el passat 15 de desembre, va anar a càrrec de la Dra. Magda Campins, investigadora del grup de recerca d’epidemiologia i Salut Pública del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i presidenta del Comitè Científic Assessor de la COVID-19, i va comptar amb la moderació d’Aina Surroca, secretària i responsable de la Comissió Delgada de Formació del COFB.

Situació epidemiològica i impacte de la vacunació

Durant la primera part de la sessió, la doctora va començar fent un repàs de la situació epidemiològica a Catalunya i a Espanya. “Portem gairebé 2 anys de pandèmia i anem tenint onades, una rere l’altra, encara que l’impacte, com sabeu, és menor pel que fa a hospitalitzacions i mortalitat gràcies a les vacunes”, va explicar. En aquest sentit, la Dra. Campins va exposar que “a Espanya, des que es va començar amb la vacunació, en la quarta i la cinquena onada es va veure clarament que, tot i que el nombre de casos va ser important, l’impacte sobre la mortalitat va ser molt menor que en les anteriors”. Pel que fa a la incidència actual de COVID-19, la doctora va apuntar que “estem en una tendència clarament ascendent”.

Segons va exposar la presidenta del Comitè Científic Assessor de la COVID-19, actualment, “s’està veient un desplaçament de la infecció cap a l’edat pediàtrica i, sobretot, cap als nens més petits d’onze anys. D’altra banda, “l’afectació a les escoles és sobretot a les de Primària. Això es deu al fet que els nens a partir de 12 anys es van vacunar a l’estiu i això fa que estiguin més protegits que els nens més petits”. Precisament, “aquest és un dels motius pels quals s’ha recomanat la vacunació dels nens de 5 a 11 anys. No tant per la gravetat de la malaltia, ja que en nens aquesta no és greu, però sí per l’impacte que està tenint a nivell escolar i en la normalització de la vida dels nens més petits”, va concretar.  

Fent un repàs de les vacunes administrades, la doctora va apuntar que “a tot Espanya la vacuna que més s’ha posat és la de Pfizer/BioNtech, seguida de Moderna, AstraZeneca/Oxford  i la de Janssen”. La Dra. Campins també va destacar que “Espanya és un país amb unes cobertures vacunals excel·lents en comparació amb altres països”. No obstant això, a nivell mundial, “el 55% de la població ha rebut almenys una dosi de vacuna, però si mirem els països pobres, només un 7% d’aquests països ha rebut alguna dosi [xifres en data del 15/12/2021]. Aquí és on tenim el gran problema i on hauríem de lluitar tots per aconseguir que la cobertura vacunal augmenti. Per protegir-los a ells i a tota la població”, va afegir.

Qüestions dels col·legiats davant la malaltia, l’epidemiologia, la vacuna i les restriccions

La segona part de la sessió va constar de diverses preguntes que els col·legiats van traslladar, i que es van dividir en quatre blocs: malaltia, epidemiologia, vacuna i restriccions.

Malaltia: convivència de la COVID-19 amb la grip

Dins del primer bloc, una de les preguntes va ser com s’està produint la convivència de la COVID amb altres infeccions víriques com la grip. La Dra. Campins va respondre que “l’any passat va sorprendre que el SARS-CoV-2 va ocupar tot el nínxol ecològic de tots els virus respiratoris. Aquest any les expectatives són que, probablement, hi haurà epidèmia de grip i, de fet, ja s’han començat a detectar casos de grip, tot i que no amb una freqüència molt alta, ja que són molt pocs casos encara”. Tot i això, encara no estem en l’època en què és habitual l’epidèmia de grip, ja que normalment tenim el pic màxim al mes de febrer. Cal veure què passarà”. I va recordar que “a Espanya, hi ha cada any entre 2.000 i 3.000 casos de morts per grip”.

Epidemiologia: variant òmicron

Molts col·legiats van interessar-se per la variant òmicron. La doctora va explicar que “la seva transmissibilitat és molt superior a la delta, és molt més contagiosa” i que “al Regne Unit estan veient que el nombre de casos d’òmicron es doblen cada dos dies i mig, això és una transmissibilitat molt alta”. I va afegir: “La simptomatologia és la mateixa (febre, tos, refredat). En aquests moments, encara no tenim suficients dades per valorar si és més greu o no”.

Vacunació: efectivitat davant la variant òmicron i càrrega viral de les persones vacunades

Pel que fa a l’efectivitat de la vacuna davant la variant òmicron, la Dra. Campins va concretar que “amb dues dosis d’AstraZeneca, pràcticament, s’ha perdut  la protecció, és per això que les persones de 60 a 69 anys que han rebut les dues dosis d’AZ és molt important que es posin una tercera dosi de Pfizer o de Moderna ràpidament”. “Segons un estudi, amb dues dosis de la vacuna de Pfizer hi ha una pèrdua de la protecció, però sabem que amb una tercera dosi arriba a un nivell d’anticossos neutralitzants que pràcticament  torna a posar la protecció al mateix nivell que es tenia amb la delta”, va detallar.   

Preguntada sobre si les persones vacunades poden tenir la mateixa càrrega viral que les no vacunades, va respondre sí i que les persones vacunades poden ser igual de transmissores. I va afegir: “Encara que les persones vacunades es poden infectar i la seva càrrega viral pot ser igual a la de les no vacunades, la seva probabilitat és un 50% inferior. I és que l’efectivitat de la vacuna per evitar la infecció és d’un 50%”.

Restriccions: ús del certificat COVID

En relació amb les restriccions i les mesures que s’estaven prenent fins al moment al nostre entorn, com el certificat COVID, la doctora va destacar que “l’ús del certificat COVID està tenint un impacte en la vacunació. Per tant, ha estat útil i crec que l’hem de mantenir. També crec que s’hauria d’estendre a l’àmbit dels professionals sanitaris d’hospitals i residències. No soc partidària de la vacunació obligatòria, ja que crec que pot generar rebuig, com estem veient en altres països. El certificat COVID no és vacunació obligatòria, però sí que és obligació de presentar una sèrie de proves assegurant que no estàs infectat en aquell moment.”

El paper dels farmacèutics en la detecció de la COVID-19

La secretària del COFB, Aina Surroca, va demanar a la Dra. Campins un balanç del paper de les oficines de farmàcia en el control de la pandèmia. “Des de les farmàcies comunitàries estem participant en la supervisió dels tests d’antígens del cribratge escolar i també els dirigits a població general. S’han supervisat més de 150.000 tests i s’han detectat més de 2.000 positius [en data del 15/12/2021]”, va destacar.

En aquest sentit, la doctora va exposar que “tant de bo s’hagués fet abans, com més mans siguem ajudant a combatre aquesta pandèmia, millor. I crec que els farmacèutics esteu en una situació privilegiada, perquè teniu un contacte molt directe amb la població”. I va afegir: “Les oficines de farmàcia heu estat sempre obertes i la vostra implicació ha estat fonamental.”

 

 

Amb el patrocini de:

 


Més de 400 inscrits en el webinar d'Àgora Sanitària i Nestlé Health Science sobre nous avenços en envelliment cel·lular i el paper de l'oficina de farmàcia
El webinar va comptar amb les intervencions del Dr. José Viña, referent en la recerca sobre envelliment que ha treballat sota la direcció del Premi Nobel Hans Krebs, i la Dra. Maria Izquierdo, catedràtica de nutrició la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació
 
Tots dos experts van coincidir en l'important paper que té la farmàcia en la salut de la població i, més concretament, en el consell nutricional per un envelliment saludable
 
Per un envelliment saludable són claus una dieta equilibrada, la realització d'exercici físic i el suport de l'entorn i el context social. Augmentar el consum de fruites i  verdures és la millor manera d'obtenir les vitamines i minerals necessaris per una nutrició òptima
 
 

Barcelona/Madrid, 20 de desembre de 2021. Els últims avenços en nutrició cel·lular obren un nou camp de treball en l'abordatge del procés de l'envelliment. Aquesta nova disciplina estudia els mecanismes relacionats amb el declivi cel·lular associat a l'edat, fent èmfasi en el paper de l'estrès oxidatiu i la cerca de solucions per  frenar aquest dany oxidatiu.


Aquesta va ser la qüestió central que es va abordar durant el webinar en directe “Nous avenços en envelliment cel·lular”, organitzat el passat 30 de novembre per Àgora Sanitària, la plataforma de formació en línia dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, i patrocinat per Nestlé Health Science.


Quins temes es van abordar durant el webinar?

Anna Bach-Faig, vocal d'Alimentació i Nutrició del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), va introduir la conferència apuntant els tres grans temes que es tractarien: “Els processos clínics i cel·lulars que tenen lloc en l'envelliment; l'impacte de l'envelliment en la funcionalitat, el rendiment cognitiu i el sistema immune; i els factors que poden accelerar el dany oxidatiu”.

Més concretament, el webinar, que va comptar amb més de 400 inscrits, es va dividir en dues parts. En primer lloc, la presentació del Dr. José Viña, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València i referent en la recerca sobre l'envelliment des dels seus inicis a Oxford sota la direcció del Premi Nobel Hans Kreb, que va detallar els processos pels quals passa la cèl·lula, el paper dels radicals lliures i el glutatió, així com els actius existents que contribueixen a la protecció cel·lular. A continuació, es va incorporar la Dra. Maria Izquierdo, catedràtica de nutrició de la Universitat de Barcelona i directora del Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia, per mantenir un diàleg amb el Dr. Viña. Després d'aquesta conversa entre tots dos experts, els assistents van poder exposar les principals consultes davant l'envelliment cel·lular, especialment sobre com enfocar el consell nutricional i la promoció d'hàbits de vida saludables des de la farmàcia.

Envelliment cel·lular

El Dr. Viña va definir l'envelliment com un procés complex i temporal, amb gran heterogeneïtat biològica de la població. L'estudi i la recerca en aquesta àrea són molt diversos i es dirigeix a la prevenció i intervenció, especialment en els individus més vulnerables. L'objectiu, segons va detallar, no és el de “viure més, sinó viure millor per més temps”.

El doctor també va exposar que per un envelliment saludable és possible actuar en diferents nivells: alimentació, exercici, control de l'estrès, hàbits saludables i complementació nutricional, entre altres. També va posar l'accent en l'existència d'alguns factors de risc d'envelliment cel·lular accelerat, siguin característiques demogràfiques o clíniques (com a antecedents genètics desfavorables, l'obesitat o condicions clíniques, com el càncer o la malaltia cardiovascular), o factors ambientals, conductuals o socioeconòmics (com el tabac, el sedentarisme, la contaminació, l'alcohol, un nivell socioeconòmic baix o una nutrició inadequada).

Pel que fa al paper de l'estrès en l'envelliment cel·lular, el Dr. Viña va indicar: “No tenim per què bloquejar l'estrès, en el sentit original de la paraula, que és la reacció davant una agressió, el que hem de bloquejar mitjançant nutrició i altres hàbits saludables és el dany continu que produeix l'estrès”.

La complementació amb vitamines / minerals i altres nutrients

Sobre la qüestió de la complementació amb vitamines / minerals, va exposar que hi ha una part de la població que presenta alguns dèficits en la seva dieta -per exemple, als països desenvolupats, la majoria de la població obesa està malnodrida-, per la qual cosa la complementació vitamínica / mineral pot estar recomanada prèvia avaluació de la dieta i la situació individual. Els micronutrients relacionats amb l'equilibri cel·lular oxidatiu (Zn, Es, vitamines A, E i C) contribueixen a la defensa cel·lular oxidativa i tenen implicacions importants en l'envelliment cel·lular i en el desenvolupament de malalties cròniques.

Existeixen altres biomolècules claus en la protecció cel·lular com el glutatió. La deficiència de glutatió en els individus majors s'associa amb un augment de l'estrès oxidatiu, presentant elevats nivells dels marcadors plasmàtics de mal oxidatiu elevats i afavorint el desenvolupament de malalties cròniques. L'aportació d'una combinació adequada de N-acetilcisteïna i glicina (GlyNAC), precursors del glutatió, és una estratègia efectiva per a promoure la protecció i salut cel·lular.

En relació amb aquesta qüestió, la Dra. Izquierdo va afegir que “quan es veu la relació entre vitamines i prevenció de malalties cardiovasculars, o quan es valora que la dieta tingui la suficient quantitat de vitamines, sempre es troben relacions positives si bé cal evitar les dosis altes o “megadosis”. Per contra, “quan aquests mateixos estudis es fan en població molt suplementada (exemple: a Amèrica hi ha moltes persones que prenen massa suplements), no s'observa aquesta protecció i fins i tot hi ha efectes negatius”. Per això , “la suplementació sempre ha de ser individualitzada i supervisada”.

Avaluar des de l'oficina de farmàcia l'envelliment saludable d'una persona

Segons el Dr. Viña, “el primer que han de fer els farmacèutics, en la mesura que sigui possible, és parlar amb el pacient. Parlar i, sobretot, escoltar. Cal fer veure al pacient que la conversa que estan tenint amb ell es tracta d'un acte professional, que va més enllà de la dispensació. En segon lloc, és important estar molt ben format i, finalment, que els diferents professionals sanitaris -metges, infermeres, farmacèutics, nutricionistes, etc.- siguin un equip treballant de manera coordinada”. Per part seva, la Dra. Izquierdo va afegir: “És molt rellevant l'escolta activa i els professionals que estan en l'oficina de farmàcia poden detectar si el pacient està perdent pes, si la seva alimentació no és adequada, si dorm bé o no, si està més trist, etc.”.

En aquest sentit, tots dos experts van coincidir en la importància que donen els farmacèutics a la formació continuada, així com el paper clau que té la farmàcia en la salut de la població i, més concretament, en el consell nutricional i d'estil de vida per un envelliment saludable.

Hàbits més importants per prevenir el procés oxidatiu

El Dr. Viña va ressaltar la importància de prendre suficient fruita i verdura (com a mínim 5 racions diàries en total) i evitar, en la mesura del possible, factors de risc com són tabac, excés d'alcohol, obesitat, polimedicació, pol·lució etc. També entrenar moderadament, que és una forma adequada i fisiològica d'afavorir l'equilibri oxidatiu. El doctor Viña també va afegir que és important no prendre medicaments sense prescripció i que s'ha de consultar al metge o al farmacèutic.

En aquest sentit, la Dra. Izquierdo també va recordar que “les fruites, verdures i hortalisses han de ser la base de l'alimentació”. A més, va ressaltar que “el nostre cos, des d'un punt de vista genètic, encara és paleolític. Fins fa poc no s'ingeria carn en excés. La carn era un condiment del plat, no el plat principal. En canvi, actualment, la carn ha passat a ser el plat principal i la verdura a ser el condiment, quan hauria de ser a l'inrevés”. Finalment, la Dra. Izquierdo va insistir en la importància de la fibra dietètica en la nostra salut. La fibra té una funció essencial, entre altres, en la regulació de la microbiota. Una microbiota adequada ajudarà a mantenir la integritat de l'epiteli del còlon, assegurant que no entrin a l'organisme substàncies pro inflamatòries, amb efectes no desitjats en l'organisme.

Àgora de Nutrició i Salut

Aquest webinar és una de les iniciatives impulsades en el marc d'Àgora de Nutrició i Salut, l'àrea formativa posada en marxa el 2019 per Àgora Sanitària i Nestlé Health Science. L'objectiu d'aquest portal és posar a l'abast dels farmacèutics i de la resta de professionals de l'oficina de farmàcia un conjunt de recursos en línia que contribueixin a la millora i professionalització del consell farmacèutic, en un àmbit de tanta rellevància com és la nutrició en adults i persones grans.