NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Més del 90% dels usuaris que s’han format amb Àgora de Nutrició i Salut recomanarien la realització dels seus cursos
 • Aquesta àrea formativa, impulsada pels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid– a través d'Àgora Sanitària- i Nestlé Health Science, ha comptat amb una mitjana de més de 400 inscrits en cadascuna de les formacions
 • En el marc de la COVID-19, ha proporcionat als farmacèutics recursos lligats a requeriments nutricionals durant la pandèmia. També s'han posat en marxa nous formats formatius, com el webinar i els casos pràctics de consell nutricional
 • La principal novetat del 2021 serà la posada en marxa d'una campanya per a la detecció i prevenció de la deterioració nutricional i funcional des de la farmàcia comunitària

Barcelona, 25 de gener de 2021. L'àrea formativa Àgora de Nutrició i Salut, impulsada pels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid -a través d'Àgora Sanitària- i Nestlé Health Science, tanca el 2020 amb una valoració molt positiva per part dels farmacèutics: puntuen amb una mitjana de 8,7 punts les formacions del portal i més del 90% recomanaria la realització dels cursos.

Es tracta d'una de les xifres més destacades d'aquest últim any, un 2020 en què, malgrat la crisi sanitària provocada per la COVID-19, les formacions “Control de pes en la farmàcia comunitària” (novetat del 2020), “Alimentació en l'adult” i “Disfàgia, intervenció farmacèutica i solucions” han comptat amb una mitjana de més de 400 inscrits. En totes elles, s'ha potenciat el paper de la farmàcia en el consell nutricional i en la valoració de l'estat nutricional, la recomanació d'exercici físic i de productes basats en l'evidència, així com la importància del coaching nutricional.

Recursos per a la farmàcia sobre requeriments nutricionals durant la pandèmia

En el marc de la COVID-19, s'ha proporcionat als més de 2.500 usuaris d'Àgora de Nutrició i Salut recursos lligats a requeriments nutricionals durant la pandèmia, enfocats tant a l'etapa del confinament, com a situacions concretes, com el sobrepès o la disfàgia. També s'han abordat específicament els problemes de deglució derivats de persones que han passat la malaltia, així com la relació entre alimentació i salut cerebral.

El webinar i els casos pràctics de consell nutricional, nous formats formatius del 2020

En aquest sentit, Àgora Sanitària i Nestlé Health Science han impulsat el webinar com a nou format formatiu, abordant temes com “Requeriments nutricionals del pacient postcovid”, amb més de 400 inscrits. En aquesta formació es va partir de la premissa que el suport nutricional és essencial durant l'hospitalització, però també en el procés de recuperació, clau per prevenir complicacions futures, una convalescència prolongada i aconseguir, per tant, la progressiva capacitació del pacient.

Un altre nou format introduït l’any 2020 han estat els casos pràctics de consell nutricional, on s'han tractat temes com la dieta restrictiva o la intolerància a la lactosa. En aquest últim any, també s'ha col·laborat amb experts de l'entorn farmacèutic i amb institucions, com l'Hospital Clínic de Barcelona o Barcelona Brain Health Initiative.

Campanya per a la promoció d’un envelliment saludable a la farmàcia comunitària, la principal novetat del 2021

Àgora de Nutrició i Salut presentarà el 2021 una campanya d'intervenció farmacèutica per a la promoció d'un envelliment saludable a partir del consell nutricional i de l’exercici físic, que, tal com es va anunciar en el seu llançament l’any 2019, serà l'eix central del tercer any de relació entre els Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid i Nestlé Health Science. En el marc d'aquesta campanya, es persegueixen tres grans objectius:

 • Ajudar a millorar l'estat nutricional i de salut dels adults majors de 65 anys, a través de la intervenció del farmacèutic.
 •  Implementar un protocol de cribratge per a persones majors de 65 anys, a través d’eines de detecció precoç de la desnutrició i risc de sarcopènia en el context de la farmàcia comunitària que sigui factible i generalitzat
 • Formar el farmacèutic per a una correcta intervenció mitjançant l'educació sanitària, el consell alimentari, la recomanació nutricional si es precisa, així com la realització d'activitat física de forma personalitzada.

La presentació oficial d'aquesta campanya està prevista per al 4 de març de la mà de les vocalies d'Alimentació i Nutrició dels Col·legis de Farmacèutics de Madrid i Barcelona i amb la intervenció conjunta del Dr. Marco Inzitari, metge especialista en geriatria, director d'Atenció Intermèdia, Recerca i Docència del Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona) i president de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, i Guillermo Bagaría, vocal d'Oficina de Farmàcia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Tots aquells farmacèutics interessats a assistir a la conferència-presentació, que es retransmetrà via webinar, poden inscriure's des d’avui a www.agorasanitaria.com.

Així mateix, es continuarà donant suport a la formació en alimentació i nutrició de l'adult mitjançant noves edicions dels cursos sobre disfàgia, control de pes i alimentació saludable. Tal com s'ha fet durant tot aquest temps, aquests cursos es completaran amb bibliografies digerides, infografies sobre temes concrets, webinars i videoentrevistes amb experts i més casos pràctics de consell nutricional.

Sobre Àgora de Nutrició i Salut

El 2019 es va posar en marxa l'Àgora de Nutrició i Salut, impulsada pel COFB i COFM– a través d'Àgora Sanitària– i Nestlé Health Science, amb més de 2.500 alumnes registrats fins al moment. Aquesta àrea formativa, a més d'aportar formació en format de cursos, ofereix un conjunt de recursos en línia per a millorar i professionalitzar el consell farmacèutic en l'àmbit de la nutrició en adults i persones grans.

Sobre Nestlé Health Science

Nestlé Health Science –que té com a propòsit desenvolupar projectes pioners per a impulsar el valor de la nutrició oferint solucions nutricionals personalitzades en l'abordatge de problemes de salut- pretén donar resposta als reptes nutricionals del segle XXI, mantenint clarament la seva aposta per l’I+D.

Nestlé Health Science està a l'avantguarda de la nutrició terapèutica i desenvolupa solucions adaptades a les necessitats nutricionals específiques de les persones, sempre emparada en la millor evidència científica, i que posa a la disposició d'aquestes amb l'ajuda dels professionals sanitaris.


Els col·legis professionals de l'àmbit de la salut llancen el vídeo #RaonsperVacunarme amb un missatge conjunt enfront de la COVID-19

Barcelona, 22 de gener de 2021. Els col·legis professionals de l’àmbit de la salut de Catalunya s’han unit amb l’objectiu comú de promoure la vacunació entre els seus col·legiats i col·legiades enfront la COVID-19. Per aquest motiu, han llençat el vídeo #RaonsperVacunarme, en el qual, a través de les veus de 13 representants de nou professions (metges, infermeres, odontòlegs, farmacèutics, veterinaris, psicòlegs, fisioterapeutes, podòlegs i treballadores socials), fan una crida a tots els professionals de la salut perquè es vacunin, cadascú en el moment que li arribi el torn, segons l’estratègia de vacunació dissenyada per les autoritats sanitàries.

La vacunació contra la COVID-19 és, juntament amb les mesures de prevenció, la millor estratègia de què disposem ara mateix per lluitar contra la pandèmia. Assolir la immunitat de grup a través de la vacunació és el gran objectiu i els professionals de la salut hi juguen un paper clau, ja que, no tan sols són els principals prescriptors de la vacunació, sinó que el seu comportament és un exemple per als ciutadans i és clau per consolidar la confiança en les vacunes.

Els professionals que apareixen al vídeo donen raons de pes per vacunar-se enfront la COVID-19: per compromís ètic, per confiança en la ciència, pels pacients que tant han patit, pels companys, per la família, per les persones grans, pels infants, per recuperar l’economia, etc. Arguments que tots ells defensen des del seu rol professional, però també com a ciutadans i membres de la societat.

El vídeo #RaonsperVacunarme és una iniciativa conjunta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, el Col·legi de Psicologia de Catalunya, el Col·legi de Podòlegs de Catalunya i el Col·legi de Treball Social de Catalunya.

 

 


Salut posa en marxa un programa pilot de cribratge de la COVID-19 a les farmàcies de Les Corts de Barcelona amb proves PCR
 • Aquest programa permetrà conèixer la resposta de la població convidada a participar en el programa pilot, així com circuits i sistemes reaplicables a altres cribratges
 • La prova serà gratuïta; aquesta setmana es comencen a enviar les cartes per participar-hi, i els cribratges es faran fins al 22 de gener
 • Tal com van anunciar la consellera de Salut i el secretari de Salut Pública, si els resultats són satisfactoris, els cribratges a les farmàcies es desplegaran a la resta de Catalunya

 

L’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa un programa pilot de cribratge de la COVID-19 a les farmàcies del districte de les Corts de Barcelona. L’objectiu és tallar les cadenes de transmissió de persones asimptomàtiques i frenar els contagis per SARS-CoV-2.

Un total de 50 farmàcies del districte de Les Corts de Barcelona entregaran kits de tests PCR a persones d’entre 30 i 59 anys. Ho faran en el marc d’un projecte pilot de cribratge poblacional de la COVID-19 que l’Agència de Salut Pública de Catalunya va encarregar al Consorci Sanitari de Barcelona, com a part del Servei Català de la Salut (CatSalut), amb la col·laboració del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC); el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB); l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu.

Com funcionarà el cribratge?

El cribratge, totalment gratuït i que segueix el model del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, es focalitzarà en les persones d’entre 30 i 59 anys de tres àrees bàsiques corresponents al districte de Les Corts.

El Centre d’Atenció Primària Montnegre
El Centre d’Atenció Primària Les Corts - Pedralbes
El Centre d’Atenció Primària Les Corts - Helios

La població serà convidada a participar-hi de forma esglaonada. A partir del 16 de desembre, al voltant de 32.600 persones rebran una carta o un SMS a casa convidant-les a formar part del cribratge. Un cop rebin l’escrit, i decideixin participar-hi,  podran dirigir-se a qualsevol de les farmàcies que participen al programa pilot per recollir el kit d’automostra de saliva. El farmacèutic, que ha realitzat una formació específica, donarà les instruccions necessàries a l’usuari perquè pugui prendre’s la mostra de saliva correctament a casa seva, que l’haurà de retornar a la farmàcia on l’ha recollit abans de les 12h del migdia de l’endemà.

Finalment, quan la farmàcia tingui la mostra, l’enviarà als laboratoris de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic, que comunicaran el resultat a través de La meva Salut en un marge de 24h. Més concretament, davant els casos positius, els resultats també seran comunicats al gestor COVID del CAP perquè es posi en contacte amb l’usuari. Inicialment està previst la realització d’un test per persona, tot i que serà el Departament de Salut, sota criteris de salut pública, qui decidirà en cada moment la quantitat de proves a fer.

Aquests cribratges s’allargaran fins el 22 de gener i permetran conèixer la resposta de la població convidada a participar en el programa pilot, així com circuits i sistemes reaplicables a altres cribratges.

A més, tal com van anunciar la consellera de Salut i el secretari de Salut Pública, si els resultats són satisfactoris, els cribratges a les farmàcies es desplegaran a la resta de Catalunya.

L’experiència de les farmàcies en programes de cribratge

El desenvolupament d’aquesta iniciativa es farà seguint el model del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR), en el qual ja fa més de 10 anys que participen les farmàcies de la ciutat de Barcelona i que s’ha anat estenent gradualment a la resta de Catalunya. 

Amb aquest circuit es dona resposta als aspectes de fiabilitat del test, recollida fàcil i àgil de les mostres, seguretat tant per l’usuari com per al farmacèutic, i traçabilitat del procés mitjançant el registre i notificació en una aplicació informàtica per garantir en tot moment la qualitat del servei.

Una vegada més, participant en aquest cribratge i aportant valor també en altres camps, com el seguiment de pacients crònics, es posa de manifest la potencialitat de la xarxa de farmàcies com a recurs sanitari aliat amb el sistema de salut per donar resposta a les necessitats de la població en el marc de la crisi sanitària que estem vivint. A més, aquests cribratges ajudaran a alliberar els professionals de l’atenció primària de la presa de mostres i de la logística, reservant-los, només, la gestió de positius (Gestor Covid) i dels contactes, juntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Tota la informació es pot trobar a Canal Salut.


Infarma 2020-2021 se celebrarà del 15 al 17 de juny a Ifema
 • El Comitè Organitzador ja treballa en dos formats de Congrés per fer realitat el 2021 la fira líder del sector farmacèutic a Espanya

 

Madrid, 15 de desembre. El Congrés i Saló farmacèutic organitzat pels col·legis oficials de farmacèutics de Madrid i Barcelona, ​​en col·laboració amb Interalia, tindrà lloc el pròxim 15 de juny, segons l'acord adoptat pel Comitè Organitzador.

Un cop traslladada la reserva d'aquestes noves dates als laboratoris, expositors i empreses que han fet possible que Infarma s'hagi convertit en la fira líder del sector farmacèutic a Espanya, l'organització es complau d'anunciar, de manera oficial, el nou calendari previst després de l'ajornament patit el 2020 com a conseqüència de la pandèmia.

El Comitè Organitzador treballa ja en dos escenaris diferents per fer possible una nova edició que respongui a les expectatives professionals de congressistes, visitants i expositors. Respectant sempre les recomanacions de les autoritats sanitàries, el recinte firal d'Ifema acollirà la nova edició en format presencial si les condicions sanitàries així ho permeten. En cas que aquesta possibilitat no sigui factible, Infarma se celebrarà en un format virtual utilitzant una de les plataformes en línia més punteres que hi ha al mercat d'aquest sector emergent.

"Infarma tornarà a convertir-se l'any que ve en el gran aparador professional i comercial d'un dels sectors més dinàmics i innovador de l'economia. És el compromís que assumim amb els professionals i empresaris que no han parat durant la pandèmia i que han demostrat la seva enorme capacitat per adaptar-se a aquesta crisi sanitària i per llançar al mercat tot tipus de solucions. Estem treballant per retrobar-nos al juny a la nostra tradicional cita anual que serà de nou la gran referència de la Farmàcia ", assenyala el Comitè Organitzador d'Infarma 2020-2021.


Les farmàcies catalanes posen en marxa una campanya per promoure el bon ús de les mascaretes entre la població
 • Els farmacèutics, a través d’aquesta campanya impulsada pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), volen insistir en la importància del bon ús de la mascareta, especialment durant les festes de Nadal, fonamental per prevenir els contagis i frenar l’expansió de la COVID-19

 

 • L’objectiu és divulgar, entre altres qüestions, com s’ha de posar i treure la mascareta, cada quant s’ha de renovar i on s’ha de llençar un cop utilitzada

 

 • Una vegada més, la xarxa de més de 3.200 oficines de farmàcies de Catalunya i els més d’11.000 farmacèutics comunitaris demostren el seu compromís amb la salut de les persones, i sumen esforços per disminuir el nombre de contagis

 

 

Barcelona, 14  de desembre de 2020. “Com m’he de posar la mascareta? Com me l’haig de treure? Cada quant l’he de renovar? Què haig de fer si la vull llençar?”. Aconseguir que la població sàpiga respondre correctament aquestes preguntes, especialment durant les festes de Nadal, és fonamental per prevenir els contagis i frenar l’expansió de la COVID-19. Davant aquest escenari, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, en coordinació amb els Col·legis de Farmacèutics de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, ha posat en marxa una campanya que, sota el lema “La mascareta al seu lloc”, té com a objectiu promoure el bon ús de la mascareta.

Els materials de la campanya

La campanya té com a material principal un cartell informatiu amb tres missatges clau. En primer lloc, per tal que la mascareta sigui efectiva, s’ha de portar ben posada i ajustada. En segon lloc, és important que la renovem per tal de dur-la en bon estat. I, finalment, cal tenir en compte la qualitat de la mateixa i que estigui certificada.

D’altra banda, també s’han elaborat sis infografies, que ajuden a resoldre els dubtes més freqüents dels usuaris. D’una manera molt visual, en les infografies es detalla que la mascareta ha de cobrir nas, boca i barbeta i s’ha d’ajustar la part metàl·lica al nas; que abans de posar-nos-la ens hem de rentar les mans amb aigua i sabó; un cop col·locada, no l’hem de tocar amb les mans i, si ho hem de fer, hem de rentar-nos-les primer amb aigua i sabó. Aquesta higiene de mans també és molt important a l’hora de retirar-la.

En les peces gràfiques també es detallen les característiques de les diferents tipologies de mascareta, quan renovar-la (cada 4-8 hores) i com guardar-la (bossa independent preferentment transpirable), així com la manera correcta de llençar aquests elements protectors, que sempre hauran d’anar a la fracció resta.

La xarxa de farmàcies, un recurs sanitari valuós en la lluita contra la COVID-19

Gràcies a la seva l’accessibilitat, proximitat i capil·laritat, les farmàcies comunitàries tenen un enorme potencial com a recurs sanitari, fet que ja es va demostrar en la primera onada de la pandèmia, on van tenir un paper clau a l’hora d’informar, tranquil·litzar i aconsellar la població quan s’adreçava a les oficines de farmàcia amb diverses casuístiques, més enllà de la seva tasca habitual relacionada amb l’àmbit del medicament.

En aquest sentit, aquesta campanya que s’impulsa és un exemple més de la capacitat de la xarxa de 3.200 farmàcies de Catalunya per donar resposta a les necessitats de la població en un moment tan crucial com l’actual i en el marc de la crisi sanitària que estem vivint.