NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

El pròxim dilluns, 4 de març, comença la distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables a les farmàcies catalanes

Ho ha anunciat avui la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, juntament amb el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, durant la visita a Alliance Healthcare, un dels quatre centres on s'emmagatzemen els productes 

Els farmacèutics i farmacèutiques seran els encarregats de dispensar els productes i d’oferir assessorament personalitzat. Per a la recollida només caldrà presentar el codi QR personal que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut

Amb “La meva regla, les meves regles”, totes les dones i persones menstruants de Catalunya podran escollir entre una copa, unes calces menstruals o un parell de compreses reutilitzables i recollir-ho gratuïtament a la farmàcia

Barcelona, 29 de febrer de 2024. – A partir del pròxim dilluns, 4 de març, les farmàcies catalanes començaran a dispensar gratuïtament productes menstruals reutilitzables. Així ho han anunciat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, i el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), Jordi Casas Sánchez, en un acte celebrat a Alliance Healthcare de Viladecans, un dels quatre distribuïdors on s'emmagatzemen els productes que es podran recollir a les farmàcies.

“Som el primer país del món que distribuirà de manera universal i gratuïta productes menstruals reutilitzables acompanyats d’informació de qualitat i assessorament de les farmàcies”, ha afirmat la consellera Verge en l’inici de la seva intervenció. “En un moment de qüestionament i retrocés dels drets sexuals i reproductius, des del Govern de Catalunya tenim molt clar que cal defensar-los però, a més, cal anar més enllà i per això apostem per introduir nous drets, com el de l’equitat menstrual”, ha sentenciat la consellera d’Igualtat i Feminismes.

Per la seva banda, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) ha afirmat que, a partir de dilluns, “les més de 3.280 farmàcies catalanes estem preparades al 100% perquè la població vingui a recollir el seu producte menstrual sostenible i reutilitzable”. I ha afegit: “Amb aquest projecte tenim l’oportunitat de demostrar novament la doble vessant social i sanitària que caracteritza la professió farmacèutica. Gràcies a la nostra proximitat i capil·laritat al territori, així com la confiança amb la ciutadania, contribuirem a fer més accessibles aquests productes”.

“La meva regla, les meves regles”

L’acció “La meva regla, les meves regles”, inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, converteix Catalunya en el primer país del món en garantir l’accés igualitari i universal als productes menstruals reutilitzables, a l’educació sobre el propi cos, i a la salut amb perspectiva de gènere.

Totes les dones i persones menstruants de Catalunya podran escollir entre una copa, unes calces menstruals o un parell de compreses reutilitzables i recollir-ho gratuïtament a la farmàcia. Per obtenir el producte de la seva preferència la persona interessada només haurà de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l’espai de salut digital La Meva Salut (tant via pàgina web o via aplicació mòbil).

És important tenir en compte que en el cas d’utilitzar l’aplicació per a telèfon mòbil cal que aquesta estigui actualitzada. En el cas que tot i així, no aparegui el codi QR, s’ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo. El codi QR estarà actiu a partir de dilluns i fins al 2025 a l’espai de La Meva Salut. Un cop lliurat el producte a la farmàcia, es desactivarà.

La importància de la informació personalitzada i assessorament del farmacèutic/a

“Les farmàcies són un element imprescindible en aquesta iniciativa, ja que no només seran els punts de distribució dels productes menstruals gratuïts, sinó que aclariran dubtes sobre la correcta utilització de cada producte. Sobretot per a les nenes i dones que utilitzin aquests productes per primera vegada”, ha explicat Verge.

Així mateix, Casas ha posat en valor el paper de les farmàcies comunitàries, que “va molt més enllà de la dispensació”: “Al capdavant de les farmàcies ens trobem professionals sanitaris, que aportarem l’assessorament i orientació adequades per a la tria del producte, i oferirem educació en termes de salut sexual i reproductiva”. També ha posat de manifest la importància de “la col·laboració entre els diferents agents de la cadena del medicament”, en aquest cas, els 4 magatzems de distribució participants –Alliance Healthcare, Fedefarma, Cofares i Hefame- i les farmàcies comunitàries.

En el moment de l’entrega, els i les professionals farmacèutiques explicaran quins són els productes menstruals que es reparteixen i assessoraran per facilitar l’elecció del producte que més s'ajusti a les necessitats de cada persona. Tot generant un espai de confiança on poder expressar-se i compartir dubtes i inquietuds.

La informació personalitzada de les farmàcies és clau per afavorir l’ús d’aquests productes, especialment per a les persones que els utilitzen per primera vegada, i per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual, per això s’han dut a terme formacions arreu de Catalunya dirigides als farmacèutics i farmacèutiques.

Tanmateix, per tal de poder donar resposta als dubtes que la ciutadania pugui tenir en relació amb la distribució dels productes menstruals reutilitzables, s’ha habilitat una línia de comunicació específica el telèfon 061 Salut Respon.


‘Infarma Solidari 2024’ promourà un projecte de cooperació farmacèutica a Uganda

Barcelona, 28 de febrer de 2024.- Infarma Solidari abraçarà una nova causa humanitària en el Congrés Europeu de Farmàcia i Saló de Medicaments i Parafarmàcia que organitzen els col·legis oficials de farmacèutics de Madrid i Barcelona, en col·laboració amb CloserStill, i que tindrà lloc entre el 19 i el 21 de març en el recinte firal d’IFEMA Madrid.

El projecte seleccionat en la present edició, on es bolcarà el suport i la solidaritat dels farmacèutics, empreses i organitzacions que es donaran cita a Infarma, permetrà la capacitació tècnica d'alumnes de Farmàcia en la Universitat de Makerere i la millora dels serveis de farmàcia a l'hospital de Saint Joseph, de Kitgum, a Uganda.

Liderat per la Fundación El Alto, una ONG farmacèutica-sanitària amb seu a Vinaròs (Castelló), que porta treballant al país africà des de 2013, el projecte reforçarà el dret a la protecció de la salut de la població mitjançant l'assessorament i la capacitació tècnica dels alumnes de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Makerere, a la capital d'Uganda, Kampala, i la millora dels serveis de farmàcia de l'hospital de Saint Joseph, de Kitgum, contribuint així a enfortir les capacitats locals i donar continuïtat a la labor de la fundació en aquesta regió.

Els fons recaptats a Infarma Solidario serviran per a sufragar durant un any la formació continuada dels farmacèutics i potenciar la relació entre els serveis de la farmàcia hospitalària i el laboratori de formulació magistral del centre, així com emprendre accions d'educació en la salut i millora de l'accés als medicaments i tractaments en la població local. Es beneficiarà de manera directa a una comunitat de 43.800 persones, entre alumnes, professors, pacients i professionals de l'hospital, i de manera indirecta, a més de 1,3 milions de persones.

El president de la Fundación El Alto, David Roca, valora el suport d’Infarma Solidario: “El més important és visibilitzar una realitat tan complicada com la que estem vivint a Uganda; a nivell farmacèutic és un país amb unes necessitats molt grans, amb una gran població de refugiats de Sudan del Sud que requereix una atenció especial i l'accés a medicaments essencials”. “Estem capacitant a l'equip sanitari ugandès per fer formulació magistral de qualitat -explica el fundador de l'ONG i farmacèutic comunitari de Vinaròs-, i estem també treballant amb la Facultat de Farmàcia de la Universitat per fer ús i millorar les instal·lacions del laboratori de formulació magistral”.

Convocatòria pública 2024

Fins a 18 projectes d'ajuda farmacèutica i humanitària s'han presentat en aquesta edició per entitats sense ànim de lucre. En la convocatòria pública anual oberta per Infarma Solidari per seleccionar el projecte humanitari han participat algunes de les principals fundacions, associacions i organitzacions no governamentals que més s'han significat en l'ajuda als col·lectius més desfavorits i l'atenció de pacients crònics d'esclerosi múltiple, Alzheimer o Parkinson, oncològics, situacions de discapacitat o problemes d'addiccions.

Entre els projectes presentats es troben iniciatives de cooperació internacional en països com Camerun, Etiòpia, Guatemala, Ucraïna, Uganda o Bangladesh, així com d'àmbit nacional, enfocades en les diferents comunitats autònomes.

L'organització ha tingut en compte, entre altres criteris de valoració, la trajectòria i especialització contrastada dels projectes presentats per entitats sense ànim de lucre, la inclusió d'aspectes d'educació i capacitació a la població destinatària relacionats amb la prevenció de les malalties i/o la promoció d'hàbits saludables, així com el paper dels farmacèutics com a professionals sanitaris.

Concert solidari: ‘La Guàrdia Gira 40 aniversari’

Infarma Solidari celebrarà el pròxim 20 de març un concert benèfic a càrrec del grup de música rock “La Guardia” amb la finalitat de recaptar fons a través de la venda d'entrades i patrocinis, que es destinaran íntegrament al projecte seleccionat en aquesta edició d’Infarma Solidari.

El president del COFM, Manuel Martínez del Peral, ha agraït la tasca que desenvolupen les 18 entitats que s'han presentat a la convocatòria, en la línia de transparència i de compromís social d'aquesta trobada farmacèutica: “Totes les iniciatives presentades tenen un gran valor sanitari, social i humà i enllacen amb la vessant social de la professió farmacèutica; a més, són línies de col·laboració obertes per a un sector que cada edició d’Infarma demostra la seva solidaritat i les seves enormes ganes de treballar i estar prop de les persones que més el necessiten per garantir-los el millor accés possible als tractaments i la cura de la seva salut”, assenyala.

Des de 2016, Infarma Solidari impulsa el compromís social en l'àmbit farmacèutic a través de diferents activitats benèfiques, divulgant l'acció social i solidària dels diferents agents del sector farmacèutic i promovent accions que permetin recaptar fons solidaris destinats íntegrament al finançament de projectes d'àmbit sanitari, humanitari i social.


Més de 200 pòsters presentats a ‘Infarma Madrid 2024’
  • Els treballs rebuts, procedents de tota la geografia nacional, aborden diverses qüestions d'índole clínica i professional

Barcelona, 28 de febrer de 2024.- Infarma Madrid 2024 encara no ha començat i ja registra una nova xifra ressenyable: al tancament del termini de presentació de pòsters, s'han rebut un total de 201. Aquesta xifra suposa un increment del 25,37% respecte a la registrada en l'edició anterior, celebrada en 2023 a Barcelona, en la qual es van rebre 150 comunicacions.

També representa un augment notable -del 50,25%- respecte a l'última trobada celebrada a Madrid, en 2022, en el qual es van presentar un centenar de treballs.

Procedents de diferents punts repartits per tota la geografia nacional, els 201 pòsters presentats a Infarma Madrid 2024 aborden diferents qüestions d'índole clínica i professional, aprofundeixen en aspectes lligats amb la gestió de farmàcia comunitària, detallen experiències realitzades per farmacèutics entre diferents nivells assistencials i exposen evidències recollides entorn de tractaments farmacològics i a l'abordatge de diverses patologies.

Un “gran punt de trobada” del coneixement

Per a Rafael Areñas, coordinador científic d’Infarma Madrid 2024 i vicepresident 3r del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid (COFM), “aquesta xifra suposa una fita i és una mostra de l'enorme interès que desperta Infarma entre els professionals. El contingut dels 201 pòsters rebuts no sols evidencia que la professió vol estar a l'avantguarda, sinó que Infarma és un gran punt de trobada en el qual aprendre i compartir coneixements”.

En els pròxims dies, una vegada rebuts tots els treballs, el comitè científic analitzarà cadascun d'ells i determinarà quins seran finalment exposats durant el congrés. Els pòsters finalistes tindran una exposició oral en la zona destinada a això en el congrés, a la qual poden accedir tots els congressistes que ho desitgin, i els tres millors treballs seran premiats amb 2.000, 1.500 i 1.000 euros, respectivament. Els guanyadors es coneixeran durant la clausura del congrés.


El COFB rep la distinció d’institució centenària de l’Ajuntament de Barcelona
  • Amb aquesta distinció, l’Ajuntament de Barcelona reconeix i acredita els 125 anys de trajectòria del COFB i el seu vincle amb la ciutat de Barcelona
  • El president del COFB, Jordi Casas, ha recollit la distinció i el diploma, entregat per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en un acte que ha tingut lloc al Saló de Cent del consistori
  • Collboni, en el seu discurs de benvinguda, ha dedicat unes paraules de reconeixement a la tasca dels farmacèutics i farmacèutiques

23 de febrer de 2024. – El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha rebut la Distinció d’Entitat Centenària de Barcelona, atorgada pel Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha lliurat la distinció i el diploma al president del COFB, Jordi Casas, en un acte celebrat el 22 de febrer en el Saló de Cent del consistori. Collboni, en el seu discurs de benvinguda, ha fet referència “al bé més preuat que tenim que és la nostra salut, la salut de les persones i també la salut dels barris i de la comunitat”, alhora que ha dedicat unes paraules de reconeixement a la tasca dels farmacèutics i farmacèutiques.

En el moment de l’entrega de la distinció, s’ha destacat la raó de ser del Col·legi, que “representa al col·lectiu farmacèutic i contribueix en la millora de la salut de les persones amb projectes destinats a detectar malalties, promoure el bon ús dels medicaments i oferir ajuda a gent gran amb risc d’exclusió social, entre moltes altres iniciatives”. 

Amb aquesta distinció, l’Ajuntament de Barcelona reconeix i acredita l’antiguitat i la trajectòria del COFB vinculada a la ciutat de Barcelona. La Distinció d’Entitat Centenària de Barcelona per l'any 2023, el mateix any en què el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va commemorar el 125è aniversari; 125 anys construint i impulsant la professió farmacèutica, vetllant per  l’excel·lència de l’exercici professional dels farmacèutics i farmacèutiques de tots els àmbits d’exercici des de 1898.

Un total de 32 entitats i institucions han estat guardonades amb aquesta distinció, en un acte que enguany arriba a la segona edició. 

125 anys del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) és una institució centenària que va néixer l'any 1898, amb la publicació del Reial Decret de creació dels col·legis oficials provincials de metges i farmacèutics.

En els seus inicis, la institució comptava amb 500 col·legiats. La implicació i dedicació del COFB en tots els canvis que s'han produït en el món farmacèutic i social l'han convertit en una institució forta amb un pes rellevant en l'àmbit sanitari. En l’actualitat, el Col·legi compta amb més de 9.300 col·legiats i col·legiades a la província de Barcelona que, des dels diferents àmbits d’exercici de la professió, ajuden a enfortir el sistema de salut i a millorar la salut de les persones.

Per celebrar el 125è aniversari, el COFB ha promogut diversos actes, accions i activitats per comunicar i fer partícip a tothom del camí recorregut, tot posant en valor fins on s’ha arribat. Un dels materials elaborats ha estat l’audiovisual commemoratiu “La fórmula magistral dels nostres 125 anys”, on es revela a l’espectador quins són els tres ingredients que formen aquesta fórmula magistral del Col·legi: l’expertesa en el medicament, l’evolució i adaptació als nous temps i la proximitat a la ciutadania.


‘Infarma Madrid 2024’ presentarà 24 iniciatives d'èxit de la farmàcia per millorar la gestió i l'atenció dels pacients
  • Són experiències reals que han contribuït a reforçar el valor sanitari i social del farmacèutic i que s'analitzaran amb els seus impulsors amb la finalitat que puguin replicar-se en altres farmàcies
  • L'aplicació de noves tecnologies com la intel·ligència artificial, la implantació de serveis farmacèutics de prevenció o educació per a la salut o l'ús de les xarxes socials, entre les propostes que s'exposaran el 21 de març

Barcelona, 22 de febrer de 2024.- Infarma Madrid 2024 acollirà les Iniciatives d'èxit de la farmàcia, un espai on es presentarà una selecció dels millors projectes i experiències desenvolupades pels farmacèutics de la farmàcia comunitària a Espanya per potenciar la cura i la salut dels ciutadans i reforçar la gestió de les oficines de farmàcia.

L'aplicació de la intel·ligència artificial per optimitzar la gestió de medicaments i millorar l'adherència terapèutica o l'ús de la impressió 3D en l'elaboració de comprimits; el control i seguiment de malalties cròniques com la diabetis, la hipercolesterolèmia o la hipertensió a través de l'ús dels probiòtics i la crononutrició; l'abordatge de malalties de salut mental mitjançant farmacoteràpia i psicoteràpia, o els passos necessaris per implantar un servei farmacèutic assistencial per mesurar, per exemple, la síndrome metabòlica o escometre la robotització de la farmàcia seran alguns dels casos pràctics exposats dins del Congrés Europeu de Farmàcia i Saló de Medicaments i Parafarmàcia, que organitzen els col·legis oficials de farmacèutics de Madrid i Barcelona, en col·laboració amb CloserStill, en el recinte firal d’IFEMA Madrid del 19 al 21 de març.

“Iniciatives d'èxit ens ofereix l'oportunitat de conèixer propostes professionals i experiències de gestió o col·laboració impulsades per farmacèutics que han decidit innovar en les diferents àrees de gestió o de la farmàcia assistencial amb projectes útils, que poden ser aplicables per altres farmacèutics en benefici dels pacients”, explica José Manuel Becerra, director del Congrés i vocal de Titulars d'Oficina de Farmàcia del Colegio Oficial de Farmacéuticos de Madrid.

En total, s'han seleccionat 24 iniciatives centrades en el desenvolupament de la farmàcia assistencial i la gestió de l'oficina de farmàcia, xifra que suposa gairebé doblar els treballs presentats en l'edició anterior d’Infarma.

Entre les exposicions previstes, hi haurà espai per a nous projectes de prevenció i cribratge de malalties com l’ictus o l'MPOC des de la farmàcia comunitària, educació per a la salut en municipis rurals de Castella i Lleó i guies de comunicació en casos d'atenció a la població immigrant marroquina o d'ús de xarxes socials, pòdcast i màrqueting digital, entre altres.

Les propostes seleccionades es presentaran al llarg del matí del 21 de març a l'espai congressual d'Àgora Sanitària, on els impulsors de les iniciatives les exposaran i analitzaran al costat dels farmacèutics assistents, amb la fi primordial que puguin ser aprofitades per ells en les seves pròpies farmàcies.

Infarma Madrid 2024 acollirà a prop de 3.500 congressistes, més de 34.000 professionals del món de la farmàcia i 300 expositors durant tres dies, del 19 al 21 de març, en els pavellons 1, 3 i 5 de IFEMA Madrid.