NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal

Ús terapèutic del cànnabis i el paper de la formulació magistral, gran debat a Infarma Madrid 2022

  • Els experts asseguren que, juntament amb els medicaments autoritzats i els d'ús especial, la formulació magistral és una gran einba com a tractament individualitzat
  • Sobre la moda i el màrqueting, que poden confondre als pacients, “els farmacèutics hem d'analitzar el que ens estan oferint i com ens ho estan oferint”

Madrid, 5 d'abril. El cànnabis és una planta plena d'oportunitats i potencial, però depèn dels professionals sanitaris “que aquest rigor i compromís amb la societat el continuem mantenint. Tenim un mapa clar del que és i el que no ha de ser considerat medicament i quines propietats es poden atribuir a cada producte”. Una reflexió de Guillermo Bagaría de Casanova, vocal d'Oficina de Farmàcia i responsable de Projectes Professionals del COFB, que va moderar una de les conferències d’Infarma Madrid 2022 abordant un dels temes que més debat ha suscitat en els últims temps, “Ús terapèutic del Cànnabis. Reivindicació social vs. impacte de salut”. En el marc d'aquesta taula, grans experts van coincidir en la necessitat d'avançar per facilitar recursos sanitaris i terapèutics amb evidència científica a la població que els pugui requerir.

“Ens plantegem des del taulell de la farmàcia quin tipus de resposta estem donant a una necessitat que ens trasllada la societat respecte a la idoneïtat d'un tractament o combinació amb tractaments. I ho fem des del rigor, el coneixement i el compromís amb la salut dels pacients perquè existeix un risc important i dual. D'una banda, la banalització, és a dir, que no li donem el context que requereix com a recurs sanitari i que perdi credibilitat amb el temps, i, de l’altra, l'estigmatització que ens impedeixi veure més enllà d'aquest rebuig a una droga. Té un important potencial com a ús sanitari que cal contextualitzar”, va destacar Bagaría de Casanova.

Per la seva banda, Josep Allué Creus, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, va repassar els dos medicaments autoritzats actualment a Espanya per l’esclerosi múltiple, i com a tractament complementari de convulsions associades a la síndrome de Dravet, i va destacar altres malalties i problemes de salut on també existeix evidència científica dels seus beneficis, com és el cas del dolor crònic, colitis ulcerosa, malaltia de Crohn o epilèpsia. “La planta de cànnabis és segura en ús adequat amb control mèdic. Hi ha molts estudis que ho demostren”, va afirmar.

Per què, llavors, es posa qüestió que funciona si existeixen dos medicaments en el mercat? Manel Rabanal Tornero, cap de Servei d'Ordenació i Qualitat Farmacèutica de la Generalitat de Catalunya va plantejar que “limitar el debat a si funciona o no és una etapa que ja hem superat i cal passar a la següent”.

La importància de la formulació magistral

El farmacèutic a Espanya “té la capacitat tècnica de convertir-se en un pilar fonamental a través d'una eina com és la formulació magistral (FM). Hauríem de començar a tenir control d'aquests productes a través de la FM. Hi ha moltes substàncies d'aquesta planta que podem usar de manera terapèutica i la FM ens permet acostar-nos a aquesta estratègia terapèutica. I aquí el farmacèutic és clau. La FM és la manera d'individualitzar el tractament als pacients. Hem de donar-li la consideració que mereix”, va explicar Mery Peña Guzmán, metge i secretària de la Societat Clínica de Endocannabinologia.

Fet que va corroborar Manel Rabanal. “Al costat dels medicaments autoritzats i els d'ús especial, la FM seria el tercer esglaó com a tractament individualitzat”. I va matisar que és necessari protocol·litzar els estàndards de qualitat del producte. “Seria necessari un document de consens en el qual es respectin les categories (medicament, medicament d'ús en situació especial i FM) garantint estàndards de qualitat. Perquè aquestes tres opcions ens farien que fugíssim de la part de productes cosmètics i complements alimentosos, que són terrenys pantanosos”.

Informació veraç, més enllà del màrqueting

Malgrat que a Espanya no hi ha un marc regulador, “la realitat és que cada vegada més persones acudeixen a aquesta substància buscant un efecte terapèutic, i l'afany com a metges és acompanyar de manera responsable a aquests pacients que es troben sota un estat de vulnerabilitat important. Han sofert molt i han esgotat les opcions terapèutiques i farmacèutiques amb les quals comptem. Venen amb expectatives difícils de manejar, perquè el cànnabis és una planta químicament complexa i especial, i els pacients han de tenir una informació real que moltes vegades no tenen pel màrqueting que existeix i que està creixent”, va assegurar la doctora Peña. Per part seva, Josep Allué va concloure que “els farmacèutics hem d'analitzar el que ens estan oferint i com ens ho estan oferint”.