NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal

Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya incorporen la interoperabilitat de la recepta europea a Catalunya

  • El projecte europeu permet dispensar medicaments a través de receptes electròniques
  • Inicialment, l’únic país on es poden dispensar medicaments prescrits a Catalunya és Portugal

Barcelona, 28 de juliol de 2022. - El Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya activen la interoperabilitat europea i connecten Catalunya amb altres països de la Unió Europea per dispensar medicaments. El projecte preveu dispensar medicaments a les oficines de farmàcia de Catalunya i, a la vegada, que es puguin dispensar medicaments equivalents de prescripcions fetes a Catalunya en altres països. Per accedir a aquest servei, les prescripcions s’han de fer mitjançant el sistema de recepta electrònica del SISCAT.

Per impulsar aquest projecte, ha estat clau la col·laboració de la xarxa d’oficines de farmàcia de Catalunya amb l’administració sanitària, demostrant un cop més la voluntat d’adaptar-se a les noves necessitats i millorar la qualitat i seguretat en la dispensació de medicaments a la població.

De moment, l’únic país de destí on es pot recollir medicació prescrita a Catalunya és Portugal, tot i que es preveu que aquesta llista s’ampliï amb les incorporacions de Xipre, Croàcia, Eslovènia, Finlàndia, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Polònia, República Txeca i Suècia.

En l’àmbit estatal, s’adhereixen també a la interoperabilitat europea les comunitats autònomes d’Extremadura, Canàries, País Basc i Comunitat de Madrid, tot i que, en les fases següents, s’introduiran la resta de territoris.

Procediment per a professionals i pacients

Per poder accedir a aquest servei, a la farmàcia s’ha de mostrar la targeta sanitària individual (TSI) i un document identificatiu oficial que contingui una fotografia (DNI o passaport). No es pot recollir el medicament en nom d’una altra persona, és a dir, només pot recollir el contingut de la recepta la persona titular. A més, s’ha d’abonar el 100% de l’import del medicament. En cas de voler el reemborsament de l’import, s’ha de sol·licitar a Catalunya, segons la cobertura i les condicions de finançament del medicament.

Al seu torn, els farmacèutics tenen accés a les dades bàsiques de la medicació prescrita i han de mostrar al ciutadà el Personal Information Notice (PIN), un document que informa el pacient sobre el tractament i la protecció de dades. Si es dispensa el medicament, aquest queda enregistrat al sistema de recepta electrònica i es considera lliurat també en el país d’origen del pacient.

Amb tot plegat, el pacient evita el transport inadequat de medicaments, la qual cosa en facilita la seva correcta conservació.

Medicaments en interoperabilitat

Els medicaments prescrits han de ser interoperables. Altres productes inclosos en la prestació farmacèutica i que es prescriuen en recepta, com són els productes sanitaris (bolquers d’incontinència urinària, gases o esparadraps) i els dietoterapèutics, queden exclosos del projecte.

 

Més informació:

- Sobre la interoperabilitat de la recepta europea

- Llista de medicaments interoperables