NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal
Vés enrere

Més de 400 farmàcies de Barcelona posen en marxa una campanya per detectar el risc dels usuaris de patir diabetis

Sota el lema “Jo? Diabetis?”
  • Durant les dues setmanes que dura la campanya (del 13 al 26 de novembre), més de 700 farmacèutics realitzaran gratuïtament proves de glicèmia i diferents tests per determinar el risc de patir la malaltia
  • En població no diabètica o prediabètica, se li oferirà consell farmacèutic per prevenir la malaltia i es farà un seguiment des de la farmàcia. En cas que presenti un risc alt de ser diabètic, a més d’aquesta recomanació activa i seguiment, se’l derivarà al CAP
  • El 22% de la població de l’Estat espanyol d’entre 30 i 60 anys té algun tipus d’alteració en el metabolisme de la glucosa i, d’aquests, un 77%, no n’és conscient. Del total d’aquestes alteracions, un 29% presenten diabetis tipus 2 no diagnosticades, mentre que la resta són situacions de prediabetis, fase en la qual el seguiment farmacèutic pot ajudar a prevenir la diabetis
  • Un cop finalitzada la iniciativa, l’objectiu és incorporar aquest protocol d’intervenció com a pràctica habitual de la farmàcia
     

Barcelona, 13 de novembre del 2017.- A partir d’avui, més de 700 farmacèutics contribuiran a detectar el risc que tenen els usuaris majors de 30 anys de patir diabetis  (veure aquí el mapa de les 400 farmàcies que hi participen). Ho faran en el marc de la campanya que s’ha posat en marxa fins el 26 de novembre sota el lema “Jo? Diabetis?” de la mà del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Associació Catalana de Diabetis, l’Associació de Diabètics de Catalunya (Adc) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), amb la col·laboració d’Ascensia Diabetes Care i Menarini Diagnostics.  Un cop finalitzada la iniciativa, l’objectiu és incorporar aquest protocol d’intervenció com a pràctica habitual de la farmàcia.

Com funcionarà la campanya?

En el marc d’aquesta campanya, que comença un dia abans del Dia Mundial de la Diabetis, quan l’usuari arribi a la farmàcia se li proposarà, d’una banda, que respongui a un test i es faci gratuïtament una prova de glicèmia per calcular el seu risc de patir diabetis; d’altra banda, que contesti a dos breus qüestionaris per avaluar el seu grau d’adhesió a la dieta mediterrània i d’activitat física.

En el cas de població sana en què els resultats estiguin dins dels paràmetres establerts o en cas que es consideri que l’usuari és prediabètic –període previ a l’aparició de la diabetis en què les persones presenten nivells alts de glucosa en sang sense tenir cap més símptoma-, se li oferirà consell farmacèutic per prevenir la diabetis i es farà un seguiment periòdic des de la farmàcia. D’altra banda, si l’usuari presenta un risc alt de patir la malaltia, a més d’aquesta recomanació activa i seguiment des de la farmàcia, se’l derivarà mitjançant una carta on constaran els resultats de les proves perquè el seu professional sanitari del Centre d’Atenció Primària faci la seva valoració.

 

Al finalitzar les tasques d’aquest procediment, que es concreten amb més detall a continuació, els farmacèutics, formats prèviament en aquest camp, proporcionaran a l’usuari un fulletó amb hàbits saludables per prevenir la diabetis.

Quines accions duran a terme les farmàcies per determinar els factors de risc de la diabetis?

Determinació del risc de patir diabetis a través del test Findrisc

El test Findrisc es basa en un qüestionari de 8 preguntes en què es contemplen aspectes com l’edat, l’índex de massa corporal, el perímetre abdominal o l’exercici físic.  Com més alta és la puntuació, major és el risc de patir diabetis en els següents 10 anys, sent un resultat menor a 7 un risc baix i un resultat superior a 20 un risc molt alt.  Aquells usuaris que treguin més de 13 punts, el farmacèutic els derivarà al seu professional sanitari per a la corresponent valoració i des de la farmàcia se li realitzarà un seguiment farmacoterapèutic.

Detecció de si l’usuari és prediabètic o no a partir de la glicèmia basal capil·lar

La glicèmia basal capil·lar és la prova que, mitjançant una petita punció al dit, determina la quantitat de glucosa que es troba a la sang. Per fer aquest anàlisi, cal que l’usuari hagi estat en dejú entre 6-8h, preferiblement després d’aixecar-se al matí. Si els resultats es troben entre 6 i 7 milimol per litre (110 – 125 mg/dL) –unitat de mesura de concentració de glucosa en sang-, es considerarà que l’usuari presenta una glucosa basal alterada (prediabetis) i des de la farmàcia se li oferirà consell personalitzat per a la prevenció de la diabetis a més d’un seguiment periòdic. Si els resultats es troben per sobre de 7,0 milimol/L (126 mg/dL), el farmacèutic els derivarà al seu professional sanitari del CAP per a la corresponent valoració.

Avaluació de l’adhesió a la dieta mediterrània amb el test Predimed

El test Predimed és un instrument que, mitjançant 14 preguntes breus -com l’ús que es fa de l’oli d’oliva, el consum de fruita o verdura- permet calcular el grau d’adhesió a la dieta mediterrània. Com més gran és la puntuació del Predimed, més adhesió hi ha i major protecció enfront la prediabetis es té.

Càlcul del grau d’activitat física amb el test IPAQ

A partir de la freqüència setmanal i diària d’activitat física, així com la durada de les hores de son, el farmacèutic podrà determinar amb el test IPAQ el grau d’activitat física de l’usuari. En cas que no s’assoleixin els mínims establerts, es recomanarà a l’usuari que faci, com a mínim, 30 minuts d’activitat física d’intensitat moderada (“caminar a bon pas”) gairebé tots els dies de la setmana i, si té menys de 64 anys, que dormi entre 7 i 9 hores: dormir les hores suficients ajuda a què el cos es reguli millor metabòlicament i que s’evitin possibles problemes com l’obesitat i la diabetis.

Els materials de la campanya

Les 400 farmàcies participants a la campanya estaran identificades amb un cartell (veure imatge). Alhora, a tots els usuaris que hi participin se’ls entregarà un fulletó per seguir hàbits de vida saludables que contribueixin a prevenir la diabetis, en el qual el farmacèutic podrà afegir recomanacions personalitzades.

Com prevenir la diabetis?

El 22% de la població de l’Estat espanyol d’entre 30 i 60 anys té algun tipus d’alteració en el metabolisme de la glucosa i, d’aquests, un 77%, no n’és conscient. Del total d’aquestes alteracions, un 29% presenten diabetis tipus 2 no diagnosticades, mentre que la resta són situacions de prediabetis, fase en la qual el seguiment farmacèutic pot ajudar a prevenir la diabetis.

La prevenció de la diabetis en 6 punts

1. Seguir una dieta mediterrània: menjar fruita seca i no prendre begudes ensucrades són alguns exemples

2. Menjades repartides al llarg del dia en 3-4 àpats

3. Utilitzar mètodes de cocció saludables i variats: vapor, forn, planxa i guisat

4. Tenir un estil de vida actiu: com a mínim, 30 minuts d’activitat física gairebé tots els dies de la setmana

5. Dormir el temps suficient: entre 7 i 9h

6. Evitar el consum de tabac

Per a més informació:
Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)
Telèfon: 93 244 07 28 / 18 - premsa@cofb.net