NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal

Metges, dentistes i farmacèutics advoquen per l'atenció multidisciplinària al pacient oncològic

  • Infarma Madrid 2022 aborda els efectes secundaris dels tractaments per al càncer i la seva repercussió en la salut oral

Madrid, 13 d'abril. Els efectes de la quimioteràpia i radioteràpia són molt agressius per a l'organisme i especialment per a la salut oral dels pacients oncològics. Sobre aquests efectes i la necessitat de potenciar l'atenció bucodental per a evitar les complicacions derivades d'aquests tractaments es va centrar la conferència “Salut bucodental en el pacient oncològic” en Infarma Madrid 2022.

De la mà de Teresa de la Jara, especialista en medicina i cirurgia oral, i de Carlos Benavent Núñez, farmacèutic formulista, els professionals van deixar constància de la importància que té la farmàcia comunitària per a ajudar al pacient oncològic, opinió confirmada per Rosalía Gozalo, vocal en funcions de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFM i moderadora de la taula.

Teresa de la Jara va iniciar la seva intervenció assenyalant la importància  d’”entendre la teràpia que rep el pacient oncològic i com afecta la seva salut abans, durant i després del tractament”. Sobretot, perquè al seu judici el pacient oncològic és “no sols aquell que sofreix sinó també el que ha sofert un tumor perquè els efectes dels seus tractaments deixen residus en el seu cos per més de 10 anys i té repercussió per a la seva salut bucal”.

Tot i que els tractaments per al càncer han avançat molt, l'odontòloga va recordar que “no estan exempts d'efectes secundaris, que afecten les funcions bàsiques dels pacients pel que la seva atenció requereix equips multidisciplinaris, que incloguin mèdics, farmacèutics, odontòlegs, fisioterapeutes o psicòlegs, entre altres professionals sanitaris”.

La teràpia multimodal més utilitzada es compon de quimioteràpia, radioteràpia, teràpia dirigida, immunoteràpia i bifosfonats. Tots aquests tractaments tenen efectes secundaris i provoquen importants toxicitats, “com la mucositis, un efecte secundari molt limitant i dolorós per al pacient que es presenta en forma de lesió amb eritema vermell que els impedeix menjar”, va explicar Teresa de la Jara, qui va enumerar els problemes més comuns que sofreixen els pacients oncològics, “des de xerostomia, que es produeix quan les glàndules salivals no generen suficient saliva per a mantenir la boca humida, a problemes per a empassar o la disgèusia o distorsió del sabor dels aliments en menjar”.

Sense oblidar les càries i la hipersensibilitat bucal, aspectes que l'odontòloga va destacar especialment recordant la importància que té la recomanació farmacèutica en la utilització de raspalls i productes específics per a la higiene bucal. “Els raspalls de la farmàcia són els millors per a prevenir l'índex de cario gènesi del pacient”, va assegurar Teresa de la Jara en defensar la col·laboració de la farmàcia per a “mantenir la boca hidratada i utilitzar bons productes amb fluor, que són determinants per a la prevenció”.

Per la seva part, Carlos Benavent va defensar el maneig per al tractament bucodental del pacient oncològic des de la farmàcia “desenvolupant escolta activa, empatia i acompanyament d'aquests pacients per a aconseguir un major èxit terapèutic abans, durant i després de les teràpies químio o radioteràpiques”.

Per a això, va considerar necessari “partir de la prevenció, detecció i garbellat” amb pautes senzilles. “Començant per un bon raspall amb truges adequades i assessorar els pacients sobre el correcte raspallat que es realitza dividint la boca en quadrants i raspallar 30 segons en cada quadrant amb el raspall inclinat per a no lesionar”. Després d'aquest primer pas, el farmacèutic també va recordar la importància de la neteja lingual bàsica utilitzant el raspall lingual almenys dues vegades al dia.

Partint de l'atenció farmacèutica, Carlos Benavent va defensar la formulació magistral com la “peça clau de la farmàcia per al tractament individualitzat del pacient”. Des d'aquest punt de vista, el farmacèutic va considerar la formulació magistral com l'eina que “ens pot ajudar per a fer front a les necessitats dels nostres pacients, com a problemes de disfàgia”. Sobre aquest tema, el ponent va recordar que els pacients quan tenen problemes de deglució no poden empassar càpsules i “hem de preparar la seva medicació en una suspensió perquè els ajudi a prendre altres medicaments”.

Finalment, el farmacèutic madrileny va defensar la necessitat d'establir “una intercomunicació professional perquè necessitem tenir connexió amb l'odontòleg o el metge de capçalera per a aconseguir un efecte sinèrgic global que permeti cobrir les necessitats del pacient. La formulació és una eina perfecta per a això i molts professionals no prescriuen per desconeixement”.