NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal

Les farmàcies de Catalunya ja estan connectades al SEVeM, un nou sistema per prevenir la falsificació de medicaments

 

  • El passat 9 de febrer va entrar en vigor la normativa europea que obliga els agents del sector farmacèutic a verificar i autentificar els medicaments fabricats, distribuïts i dispensats a l’Estat espanyol
  • S’han realitzat diverses sessions informatives als col·legiats sobre el funcionament d’aquest nou sistema
  • L’objectiu és reforçar la seguretat dels pacients i garantir que el medicament dispensat és el mateix que ha sortit de fàbrica i que no ha estat manipulat ni falsificat

Barcelona, 11 de febrer de 2019. Les farmàcies de Catalunya ja estan connectades al Sistema Espanyol de Verificació de Medicaments (SEVeM), un nou sistema de verificació de medicaments que es va posar en marxa el passat 9 de febrer, en compliment de la normativa europea, per prevenir l’entrada de medicaments falsificats a la cadena de subministrament legal.

El nou sistema consisteix en la incorporació de dos dispositius de seguretat: un identificador únic o codi bidimensional Datamatrix que identifica individualment l’envàs, i un dispositiu contra manipulacions a l’embalatge exterior, que pot ser un segell o precinte que permet verificar visualment si l’envàs ha estat manipulat o no. 

Així doncs, aquests dispositius de seguretat presents a l’envàs dels medicaments hauran de ser verificats i autenticats des de les farmàcies comunitàries en el moment de la dispensació. Per fer-ho, escanejaran el codi de cada envàs i es connectaran al repositori estatal, sincronitzat amb la plataforma europea. D’aquesta manera, es confirmarà que el producte que arriba al pacient és el mateix que va sortir de la planta de producció farmacèutica i la dispensació guanyarà en qualitat, eficiència i seguretat per l’usuari.

Compromís amb la seguretat dels pacients

Des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) es posa en valor que, gràcies a aquest sistema, es contribueix a garantir encara més la seguretat i la qualitat pel pacient. Alhora, s’agraeix el treball realitzat, de forma conjunta, per part de tot el col·lectiu, ja que un cop més els farmacèutics han demostrat el seu compromís amb la seguretat dels pacients, implicant-se i esforçant-se, des dels diferents àmbits d’exercici de la professió, per posar en marxa aquest projecte tecnològic de forma coordinada.

Diverses sessions informatives al voltant del SEVeM 

Per tal d’explicar el funcionament del SEVeM i aclarir dubtes al voltant de la seva implementació, s’han organitzat diverses sessions adreçades a farmacèutics dels diferents àmbits d’exercici de la professió: farmàcia comunitària, distribució, indústria i hospitals. 

En el cas del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, per exemple, les sessions van tenir més de 1.300 inscrits, i van comptar, entre altres ponents, amb la directora general del SEVeM, María Ángeles Figuerola, i la directora del Departament Internacional del Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF), Sonia Ruiz.

Sobre el SEVeM

El Sistema Espanyol de Verificació de Medicaments (SEVeM) és un sistema aprovat per normativa europea, aplicable a tots els agents de la cadena de valor del medicament (fabricants, distribuïdors i farmacèutics) que té per objectiu prevenir l’entrada de medicaments falsificats a la cadena de subministrament legal. En formen part Farmaindustria, l’Associació Espanyola de Medicaments Genèrics (Aeseg), la Federació de Distribuidors Farmacèutics (Fedifar) i el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF). 

Per a més informació:
Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) 
93 244 07 18/28
premsa@cofb.net