NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

La Torre Glòries de Barcelona s'ha tornat a il·luminar de verd la nit del 22 de setembre, amb motiu de les celebracions del Dia Mundial del Farmacèutic
 • Amb el lema “Farmàcia: sempre de confiança, al servei de la teva salut” es posa en valor la tasca dels farmacèutics des dels diferents àmbits d’exercici de la professió, especialment en el context de pandèmia, on el seu paper al servei del ciutadà ha estat clau per apropar el seu coneixement, informar i evitar les notícies falses
 • Segons dades de 2020, a la província de Barcelona hi ha més de 9.000 farmacèutics col·legiats en els diferents àmbits d’actuació i més de 2.300 farmàcies, fet que permet comptar amb una xarxa d’elevada capil·laritat i accessibilitat

 

Barcelona, 22 de setembre de 2021. La nit del 22 de setembre, l’emblemàtica Torre Glòries de Barcelona s'ha tornat a il·luminar de verd amb motiu de les celebracions del Dia Mundial del Farmacèutic, que es commemora oficialment el 25 de setembre. Aquesta iniciativa, impulsada a nivell estatal pel Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, amb la col·laboració dels Col·legis - entre els quals es troba el de Barcelona-, es repeteix de nou després del gran èxit de l’any passat, en què prop de 100 edificis a tot l’Estat es van tenyir de color verd per homenatjar el paper clau dels farmacèutics durant la pandèmia.

Farmàcia: sempre de confiança, al servei de la teva salut

Organitzat a nivell internacional per la Federació Internacional Farmacèutica (FIP), el lema triat pel Dia Mundial d’enguany és “Farmàcia: sempre de confiança, al servei de la teva salut” , i al cartell commemoratiu també s’ha recollit el missatge “Darrere del medicament hi ha molt més”. Amb tot plegat, s’ha volgut posar en valor la tasca dels farmacèutics des dels diferents àmbits d’exercici de la professió, especialment en el context de pandèmia, on el seu paper al servei del ciutadà ha estat clau per apropar el seu coneixement, informar i evitar les notícies falses.

En el marc d’aquesta celebració, el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos (CGCOF) ha elaborat diferents materials per compartir a les xarxes socials amb el hashtag #DMF2021 i #WorldPharmacistsDay2021. D’altra banda, juntament amb els hashtags #SocFarmacèutic / #SocFarmacèutica, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona convida a tots els col·legiats i col·legiades a compartir a les xarxes socials, durant aquesta setmana, fotografies del seu dia a dia amb pacients, usuaris i companys de professió; i també se'ls anima que comparteixin fotografies de la Torre Glòries il·luminada.

Els diferents àmbits de la professió continuen al costat de la ciutadania durant la pandèmia

Tots els àmbits de la professió han continuat desenvolupant una important tasca en l’abordatge de la COVID-19. A tall d’exemple, la farmàcia comunitària s’ha implicat activament en el control de la pandèmia realitzant més de 60.000 tests d’antígens supervisats, tant a la població general, com a monitors i infants del lleure educatiu d’estiu en el marc d’un cribratge de salut pública. Gràcies a aquests tests, s’han detectat més de 700 casos positius i, el bon funcionament del circuit, ha motivat a posar en marxa recentment un nou cribratge adreçat a alumnat i professorat. 

La farmàcia hospitalària, durant el primer semestre de 2021 destaca la gestió del coneixement vers el tractament agut de la COVID-19 -assegurant la disponibilitat dels millors tractaments en un entorn d’evidència canviant-, i també l’enviament de la medicació MHDA a oficina de farmàcia i la vacunació del personal, compaginant tot plegat amb l'assistència a pacients no-COVID. Des de l’àmbit de l’Atenció Primària, la gestió del coneixement ha estat vinculada a l’elaboració, difusió i formació de les últimes recomanacions sobre el maneig de la COVID-19. Així mateix, els farmacèutics d’Atenció Primària han estat uns dels professionals clau en la gestió i organització de la campanya vacunal al territori.

D’altra banda, des de l’àmbit d’Anàlisis Clíniques s’ha donat una resposta de qualitat davant l’augment de la demanda, tant de les proves diagnòstiques de SARS-CoV-2, com per les proves de laboratori, que han mostrat utilitat en el seguiment i la valoració pronòstica dels pacients ingressats per COVID-19. Per la seva banda, els farmacèutics de Salut Pública han continuat abordant l’impacte de la pandèmia amb tasques de suport tècnic, organitzatiu i formatiu. També han treballat per elaborar guies tècniques, donar suport a la vacunació, fer seguiment a residències i a col·lectius vulnerables i oferir formació en aspectes de prevenció.

La Distribució ha treballat per assegurar que no faltés la medicació i, alhora, el seu paper també va ser clau en la campanya Mascareta /Salut i, actualment, en els cribratges amb tests d’antígens des de les farmàcies. Al seu torn, la indústria farmacèutica, en col·laboració amb la iniciativa pública, s’ha bolcat en la recerca per aconseguir tractaments i vacunes eficaces en el menor temps possible. Així mateix, ha estat crucial en la garantia de subministrament de medicaments essencials: els fabricants locals de medicaments van prioritzar la fabricació dels medicaments més crítics i essencials pels hospitals; d’altra banda, es van organitzar importacions de medicaments estrangers en temps rècord.

La farmàcia a la província de Barcelona (dades 2020)

Segons dades de 2020, la província de Barcelona compta amb 9.078 farmacèutics col·legiats en els diferents àmbits d’actuació. Es tracta de la segona província d’Espanya que concentra el nombre més elevat de col·legiats. D’aquests, el 74,3% són dones, un reflex de la feminització de la professió.

La farmàcia comunitària és l'àmbit d'exercici de la professió farmacèutica amb més col·legiats: més de 6.800 col·legiats (75% del total) pertanyen a la Vocalia d’Oficina de Farmàcia del COFB. 

Pel que fa a la distribució al territori, actualment a la província de Barcelona hi ha un total de 2.348 farmàcies que integren una xarxa amb una elevada capil·laritat i accessibilitat. D’aquestes, 1.027 es troben a la capital i 1.321 a la resta de la província.

*El COFB agraeix a MERLIN Properties fer possible la il·luminació de la Torre Glòries amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic.


Més de 1.400 farmàcies catalanes participen en un nou cribratge, amb tests d’antígens, adreçat a alumnes i professors
 • Quan es detecti un cas positiu de COVID-19 en l'entorn escolar, tant alumnat d'ESO, Batxillerat, FP i altres ensenyaments de 12 a 18 anys, com professorat d'Educació Primària que compleixin amb els criteris d’inclusió determinats pel Departament de Salut, podran anar a la farmàcia a realitzar-se un test d'antígens, sota la supervisió del farmacèutic, sense cost per l'usuari
 • Per participar en el cribratge, la persona haurà de ser considerada contacte estret i estar immunitzada (haver rebut la pauta de vacunació completa o haver passat la COVID-19 en els darrers 6 mesos)
 • El resultat del test d’antígens quedarà registrat i es podrà descarregar des de La Meva Salut. En cas de ser negatiu, no s’haurà de fer quarantena
 • Durant l’estiu, les farmàcies catalanes han fet més de 59.300 test supervisats, la qual cosa ha permès detectar prop de 700 positius

Barcelona, 13 de setembre de 2021. Aquest dilluns, 13 de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut han posat en marxa un nou cribratge, des de més de 1.400 farmàcies catalanes (veure aquí farmàcies participants), adreçat a la comunitat educativa.

En el marc d’aquest cribratge, quan es detecti un cas positiu de COVID-19 en l'entorn escolar, tant alumnat d'ESO, Batxillerat, FP i altres ensenyaments de 12 a 18 anys, com professorat d'Educació Infantil, Educació Primària i Educació Especial que compleixin amb els criteris d’inclusió determinats pel Departament de Salut, podran anar a la farmàcia a realitzar-se un test d'antígens, sota la supervisió del farmacèutic, sense cost per l’usuari. Concretament, per participar-hi, la persona haurà de ser considerada contacte estret i estar immunitzada (haver rebut la pauta de vacunació completa o haver passat la COVID-19 en els darrers 6 mesos).

El resultat del test d’antígens quedarà registrat i es podrà descarregar des de La Meva Salut. Si el TAR és negatiu, no s’haurà de fer quarantena, però en cas de resultat positiu sí que serà necessari l’aïllament.

Dues fases en el procediment del cribratge

En la primera fase del cribratge, que comença a partir del 13 de setembre, l’alumne o professor que hagi de fer-se el test haurà de presentar la carta que li lliurarà el centre educatiu. Pròximament, està previst que l’alumnat o professorat només hagi de presentar a la farmàcia la targeta sanitària individual, ja que al Pla de Medicació apareixerà prescrit el TAR com a medicació de curta durada.

Més de 59.300 tests supervisats i prop de 700 casos positius detectats a les farmàcies durant l’estiu

El passat 19 de juliol es va posar en marxa el cribratge amb tests d’antígens a participants i monitors del lleure educatiu d’estiu. En total, en el marc d’aquest programa, s’han realitzat 38.706 tests supervisats i s’han detectat 412 positius.

Paral·lelament, les farmàcies participants en aquest programa també han supervisat, des del 29 de juliol, 20.678 tests d’antígens d’aquelles persones que n’adquirien un d’autodiagnòstic, després de l’aprovació del Reial Decret que autoritzava la dispensació d’aquests productes sense prescripció mèdica. D’aquests, 279 han estat positius. 

Sumant, doncs, les dues modalitats de cribratge, durant l’estiu les farmàcies catalanes han fet 59.384 test supervisats, la qual cosa ha permès detectar 691 positius.


Més de 1.300 farmàcies de Catalunya ja poden realitzar tests d’antígens d’autodiagnòstic supervisats i registrar els resultats a La Meva Salut
 • Aquest servei, adreçat a persones asimptomàtiques i que no siguin contactes estrets, l’ofereixen les farmàcies de Catalunya que participen des del passat mes de juliol  en el cribratge als professionals i participants del lleure educatiu d’estiu
 • Els resultats registrats tenen consideració de documentació clínica a tots els efectes per al CatSalut. Si l’usuari vol viatjar, haurà de comprovar segons el destí si l’informe clínic és suficient o si necessita el certificat COVID digital de la UE


Barcelona, 2 d’agost del 2021. Un cop aprovada la dispensació de tests d’antígens d’autodiagnòstic sense prescripció mèdica a les farmàcies, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ha estat treballant amb el Departament de Salut per oferir als usuaris la seva realització supervisada a la farmàcia amb el corresponent registre del resultat a La Meva Salut i, alhora, contribuir a descongestionar els CAP.

Aquest servei, adreçat a persones asimptomàtiques i que no siguin contactes estrets, l’ofereixen les més de 1.300 farmàcies de Catalunya (prop de 900 a la província de Barcelona) que participen des del passat mes de juliol  en el cribratge als professionals i participants del lleure educatiu d’estiu, ja que han superat la formació corresponent i han declarat complir els requisits necessaris. Consulta aquí les farmàcies participants.

Els resultats registrats, consideració de documentació clínica

En aquest cas, l’usuari assumeix el cost del test i els honoraris professionals per a la supervisió i registre per part del farmacèutic. Pel que fa als resultats registrats, tenen consideració de documentació clínica a tots els efectes per al CatSalut.

Tenint això en compte, els positius constaran com a diagnosticats de COVID-19, i els negatius tindran l’informe clínic negatiu. En aquest segon cas, si l’usuari vol viatjar, haurà de comprovar segons el destí si l’informe clínic és suficient o si necessita el certificat COVID digital de la UE. 

Així mateix, el Consell, juntament amb CatSalut, han consensuat diferents arbres de decisió per informar a l’usuari sobre com actuar davant els diferents escenaris que es puguin presentar, en funció de si es tracta de persones amb símptomes compatibles amb la COVID-19, de si són contactes estrets o de si donen un resultat positiu o negatiu.

La tasca d’educació sanitària del farmacèutic, fonamental per realitzar el test i contextualitzar resultats

Els farmacèutics, com a professionals sanitaris, disposen de formació i coneixement suficient per realitzar el test i contextualitzar els resultats. Més concretament, és rellevant la tasca d’educació sanitària que poden desenvolupar a l’hora d’explicar a la població com i quan han de realitzar els tests , ajudar-los a interpretar els resultats adequadament i promoure l’autoresponsabilitat.  Per exemple, d’una banda, l’usuari ha de tenir clar com actuar davant un resultat positiu; d’altra banda, ha de ser conscient que un test amb resultat negatiu podria estar associat a poca càrrega viral, però no es descarta el contagi, i en cap cas l’eximeix de prendre les mesures de prevenció davant la COVID-19 (distància, mans, mascareta, ventilació i quarantena en cas de ser contacte estret d’un positiu).


A partir del 22 de juliol, les farmàcies ja podran dispensar tests d’antígens d’autodiagnòstic sense prescripció mèdica
 • Així ho recull la modificació del RD 1662/2000 sobre productes sanitaris per al diagnòstic “In Vitro”, que s’ha publicat al BOE després que s’aprovés ahir al Consell de Ministres
 
 • La tasca del farmacèutic és fonamental per explicar a la població com i quan han de realitzar els tests, ajudar-los a interpretar els resultats adequadament i promoure l’autoresponsabilitat
 
 • Paral·lelament, des del passat dilluns 19 de juliol, més de 1.100 farmàcies de tot Catalunya estan realitzant tests d’antígens gratuïts a monitors i infants de casals i colònies d’entre 10 i 40 anys

 

Barcelona, 21 de juliol de 2021. A partir de dijous, 22 juliol, les farmàcies ja podran dispensar tests d’antígens d’autodiagnòstic sense prescripció mèdica. Així ho recull la modificació del RD 1662/2000 sobre productes sanitaris per al diagnòstic “In Vitro”, que s’ha publicat al BOE després que s’aprovés ahir al Consell de Ministres. 

 
Des de l’inici de la pandèmia la xarxa de farmàcies s’ha ofert a les autoritats sanitàries per ajudar al control de la COVID-19 i, alhora, ha insistit en la necessitat de regular i promoure l’ús de tests d’antígens per tallar ràpidament les cadenes de contagi. Tenint això en compte, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya celebra que finalment la dispensació de tests d’antígens sense recepta mèdica es pugui fer a través d’un entorn sanitari, segur i d’assessorament professional com són les farmàcies, tot i que lamenta que aquesta mesura hagi trigat tant a entrar en vigor. Així mateix, el Consell continua posant-se a disposició de les autoritats sanitàries per coordinar el registre i la comunicació de resultats
 
La tasca d’educació sanitària del farmacèutic, fonamental per explicar com realitzar el test i contextualitzar resultats
 
Els farmacèutics, com a professionals sanitaris, disposen de formació i coneixement suficient per contextualitzar els tests. Més concretament, és rellevant la tasca d’educació sanitària que poden desenvolupar a l’hora d’explicar a la població com i quan han de realitzar els tests –que actualment són d’automostra nasal o de mostra de fluid oral-, ajudar-los a interpretar els resultats adequadament i promoure l’autoresponsabilitat.  Per exemple, d’una banda, l’usuari ha de tenir clar com actuar davant un resultat positiu; d’altra banda, ha de ser conscient que un test amb resultat negatiu podria estar associat a poca càrrega viral, però no es descarta el contagi, i en cap cas l’eximeix de prendre les mesures de prevenció davant la COVID-19 (distància, mans, mascareta, ventilació i quarantena en cas de ser contacte estret d’un positiu).


Cribratge de persones asimptomàtiques a les farmàcies 

Així mateix, conscients de la problemàtica actual –amb els indicadors de contagi en augment i la pandèmia en expansió-, de la urgència de descongestionar els CAP i de la importància de donar resposta a necessitats sanitàries i socials, paral·lelament s’ha posat en marxa un circuit de cribratge de persones asimptomàtiques a les farmàcies.

Concretament, des del passat dilluns 19 de juliol, més de 1.100 farmàcies de tot Catalunya estan realitzant tests d’antígens gratuïts a monitors i infants de casals i colònies d’entre 10 i 40 anys i, alhora, estan registrant els resultats a la plataforma TARCAT perquè l’usuari pugui consultar-ho a La Meva Salut, a partir de l’endemà. Es tracta d’un cribratge impulsat pel Departament de Salut i el Departament de Drets Socials,  juntament amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya

Tal com s’ha demostrat en anteriors ocasions, els farmacèutics tenen capacitat per participar en programes de cribratge i contribuir a ser part de la solució de la detecció precoç de la COVID-19. En són exemples la prova pilot que es va fer a les farmàcies de Les Corts amb PCRs d’automostra, o l’assaig clínic “Obrir Girona”, en el marc del qual les farmàcies de Girona van realitzar tests d’antígens, van registrar resultats i van derivar casos positius a l’Atenció Primària, a més de certificar les persones vacunades.


Salut i Drets Socials posen en marxa el cribratge als professionals i participants del lleure educatiu infanto-juvenil d'estiu a les farmàcies
 • A partir de principis de la setmana que ve, es faran testos antigènics ràpids (TAR) a persones que hagin d’incorporar-se a una activitat de lleure d’estiu, que siguin asimptomàtiques i que no siguin contactes estrets i de manera gratuïta a les oficines de farmàcies
 • La participació de les farmàcies i del col·lectiu del sector de lleure educatiu cridat a fer el cribratge és voluntària
 • L’objectiu és ampliar la identificació de nous casos i continuar garantint la seguretat del lleure educatiu

 

Aquest migdia s’ha presentat el Programa de TAR voluntari a les farmàcies, una proposta conjunta del Departament de Salut, el Departament de Drets Socials i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) per ampliar la identificació de nous casos i tallar les cadenes de transmissió en aquest àmbit. Aquest cribratge va dirigit als monitors i participants del lleure infanto-juvenil d’estiu. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha destacat que amb l’experiència de l’estiu passat “aquest any no ens havíem plantejat la necessitat de cribratges, però que la situació epidemiològica ha canviat i és necessari fer un pas més”.

El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha volgut agrair al sector el seu compromís i professionalitat i ha reiterat que “el lleure educatiu es manté com un espai segur”, tal com demostren les dades. Actualment, l’afectació de la Covid-19 en activitats de lleure se situa en 201 casos positius i un mínim de 625 contactes estrets. En aquesta mateixa data, i segons les dades notificades per les entitats de lleure educatiu a la Direcció General de Joventut, hi ha un total de 180.000 persones que assisteixen a activitats, 20.000 de les quals són monitors/es.

Davant la complexitat del context actual, Serra ha explicat que “s’amplien els cribratges i a partir de la setmana vinent s’oferiran tests d’antígens ràpids gratuïts a les farmàcies que s’adhereixin adreçats als majors de 10 anys del conjunt d’activitats de lleure que s’iniciïn a partir de la setmana que ve”, tant si es tracta d’activitats amb pernoctació com si no. Aquest dispositiu serà estable i es mantindrà fins al final de la campanya d’estiu de les activitats de lleure a mitjans del mes de setembre. 

El secretari ha remarcat que els dos departaments han treballat conjuntament amb el sector per tal d’impulsar diverses mesures per garantir la seguretat entre els participants i dirigents de les activitats de lleure. A banda dels protocols, guies i models fixats a l’inici de la campanya d’estiu, ambdós departaments han organitzat cribratges amb TAR adreçats als monitors que aquests dies tenen previst iniciar activitats que impliquin pernoctació. Aquests cribratges van començar dissabte passat i continuen avui a Terres de l’Ebre i demà dijous 15 de juliol, en les següents ubicacions:

 • A Barcelona, a la Direcció General de Joventut, dijous 15 de juliol, entre les 10 i les 14 h i entre les 15 i les 18 h
 • A Girona, al CUAP Güell, dijous 15 de juliol, de 8.30 a 10 h, també dissabte 17 de juliol de 8.30 a 10 h
 • A Lleida, a l’Alberg de Lleida Xanascat, dijous 15 de juliol, de 10 a 14 h

 

Aquesta nova via de cribratge pel sector s’adreça a les persones asimptomàtiques que no siguin contactes estrets i que, a més a més, compleixin els criteris següents:

 • Pertànyer al col·lectiu de persones que treballen o participen en activitats del lleure educatiu d’estiu (casals, colònies, campaments, rutes...)
 • Trobar-se en les següents franges d’edat: de 16 a 40 anys o de 10 a 15 anys (acompanyats per un adult responsable)
 • Voler-se fer la prova de manera voluntària

 

La responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso, també ha recomanat fer “el cribratge màxim 72 hores abans d’iniciar l’activitat amb pernoctació” i “cada tres dies, de manera periòdica, en cas de ser una activitat de dia”. En aquesta línia ha volgut destacar que “no tindria sentit fer-ho de manera puntual”.

El col·lectiu pertanyent a l’àmbit del lleure educatiu d’estiu haurà de mostrar al farmacèutic el correu electrònic enviat per la Direcció General de Joventut a través de l’entitat de lleure o el document de la declaració d’autoresponsabilitat. Abans de realitzar la prova, el farmacèutic responsable del programa TAR haurà de descartar que la persona no sigui un contacte estret d’una persona amb Covid-19 i que no presenti cap dels símptomes compatibles amb la Covid-19.

Els resultats dels TAR s’obtenen en 15 minuts aproximadament i serà el mateix farmacèutic qui els comunicarà a la persona interessada. A banda, s’inclouran al sistema d’informació corresponent (plataforma TARCAT). L’usuari també podrà consultar el resultat del seu test a La Meva Salut, a partir de l’endemà. Si el resultat és positiu, caldrà confirmar el seu telèfon i donar-li les indicacions a seguir en aquest cas.  

La participació de les oficines de farmàcia és voluntari. Per formar part del programa les farmàcies hauran de fer una formació específica, garantir un espai adequat per fer els testos i signar la declaració responsable corresponent. El llistat de farmàcies participants s’anirà actualitzant periòdicament.

Jordi Casas, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), ha destacat que “el cribratge s’emmarca en l’estratègia d’integració de l’oficina de farmàcia com a punt d’atenció comunitària dins del Sistema de Salut i també en l’estratègia de lluita contra la pandèmia provocada per la COVID-19”.

Casas també ha recordat que els farmacèutics, com a professionals sanitaris més pròxims i accessibles a la ciutadania, han estat participant, des de l’inici de la pandèmia, en iniciatives com el programa de vigilància epidemiològica Jo DIC!, la prova pilot de cribratge amb PCR automostra de Les Corts, o l'estudi clínic Obrir Girona.