NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal
Vés enrere

Els farmacèutics catalans que integraran la nova xarxa de farmàcies sentinella es formen per poder participar en el projecte

  • La sessió, organitzada pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut, va centrar-se en dos dels àmbits d’actuació de les farmàcies sentinella: la seguretat dels medicaments i el monitoratge de l’abús o ús recreatiu de medicaments a través de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA)
  • Entre el 2017 i 2019, les farmàcies participants van fer 2.384 notificacions de farmacovigilància i, en relació amb l’OMA, les dades desprenen que els medicaments més notificats per abús o mal ús són les benzodiazepines (30,5%)
  • L’objectiu de la xarxa sentinella, que s’ampliarà amb 15 farmàcies més, és contribuir a l’obtenció de dades vàlides generades per la mateixa dinàmica assistencial que té lloc en una farmàcia comunitària i que es puguin integrar en altres sistemes de vigilància epidemiològica més complexos

 

Barcelona, 9 de desembre de 2019. Al llarg del període 2020-2021, 75 farmàcies catalanes -15 més que les que van participar entre 2017 i 2019- integraran la nova xarxa de farmàcies sentinella per garantir la vigilància d’un 3% de la població de Catalunya. Amb l’objectiu de proporcionar les eines necessàries als farmacèutics perquè puguin formar part de la xarxa, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut van organitzar conjuntament una sessió formativa el passat 28 de novembre.

Aquesta nova xarxa -formada per 41 farmàcies urbanes, 31 rurals o semiurbanes i 3 de muntanya- continuarà amb la missió de contribuir a l’obtenció de dades vàlides generades per la mateixa dinàmica assistencial que té lloc en una farmàcia comunitària i que es puguin integrar en altres sistemes de vigilància epidemiològica més complexos.

En què va consistir la formació?

La formació, que va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va anar a càrrec de Pilar Gascón i Rafel Guayta-Escolies, del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya; Mª José Gaspar, Manel Rabanal i Anna Maria Jambrina,  de la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut; Glòria Cereza, del Centre de Farmacovigilància de Catalunya; i Maria Perelló, del Centre d’Informació del Medicament del COFB.

La sessió va començar amb una introducció sobre el funcionament general de la xarxa i, a continuació, es van aprofundir coneixements en relació amb dos dels àmbits d’actuació de les farmàcies sentinella: la seguretat dels medicaments (farmacovigilància) i el monitoratge de l’abús o ús recreatiu de medicaments a través de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA).

Activitats relacionades amb la seguretat dels medicaments

Seguiment de les alertes de qualitat de medicaments

En la seva intervenció, Manel Rabanal va centrar-se en les alertes de qualitat i, tot seguit, va exposar dades de les diferents alertes que es van produir entre juliol de 2017 i juny de 2019. Segons va apuntar, les 58 alertes que es van produir durant aquest període es van traduir en 2.384 notificacions per part de les farmàcies sentinella.

Notificació de sospites d’errors de medicació

Anna Maria Jambrina va abordar els errors de medicació. L’objectiu de les farmàcies sentinella en aquest àmbit és notificar tant els errors de medicació que realment han tingut lloc, com els errors potencials que han estat detectats abans que arribin al pacient o que el notificador consideri que és possible que es produeixin.

Reaccions adverses a medicaments a la farmàcia comunitària: identificació i notificació de casos al Programa de Targeta Groga

Glòria Cereza va basar la seva intervenció en les reaccions adverses a medicaments des de la farmàcia comunitària. Va exposar que la xarxa de farmàcies sentinella de Catalunya incorpora de manera activa la farmàcia comunitària en la tasca de detecció, notificació i prevenció de problemes de seguretat relacionats amb l’ús de medicaments. Tot plegat, perquè la participació dels professionals sanitaris de tots els àmbits en activitats de farmacovigilància és essencial per garantir l’eficiència.  

Dispensació de l’àcid valproic en dones en edat de gestació

Manel Rabanal també va parlar del paper de les farmàcies sentinella en la vigilància de medicaments subjectes a seguiment addicional, concretament, l’àcid valproic (Depakine), del qual es va identificar el risc de malformacions congènites i trastorns del desenvolupament neurològic associats al seu ús durant la gestació. L’any 2018, les farmàcies sentinella van incorporar el registre del seguiment de la dispensació d’aquest àcid per obtenir informació que permetés avaluar i/o millorar l’efectivitat de les estratègies de prevenció.

Monitoratge de l’abús o ús recreatiu de medicaments a través de l’Observatori de  Medicaments d’Abús (OMA)

Després que Rafel Guayta-Escolies parlés de drogodependències i del concepte d’abús, Maria Perelló va aprofundir en el funcionament de l’Observatori de Medicaments d’Abús (OMA). L’OMA és un òrgan de vigilància epidemiològica amb l’objectiu principal de detectar l’abús i mal ús de medicaments i, addicionalment, analitzar les tendències de consum. Els farmacèutics, a través de la xarxa de farmàcies sentinella, poden desenvolupar un paper clau a través de l’atenció farmacèutica o prevenint el frau en la prescripció.

Perelló també va presentar els resultats obtinguts per la xarxa de farmàcies sentinella 2017-2019 a partir de l’OMA. Les dades desprenen que els medicaments més notificats per abús o mal ús són les benzodiazepines (30,5%). Pel que fa al perfil, s’ha detectat que predomina el gènere masculí (61,5%), d’origen autòcton (58,7%) i amb edats compreses entre els 25-35 anys  (30,4%) i els 36-45 anys (28,5%). Finalment, la responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB va acabar la seva intervenció parlant de la necessitat de disposar de dades de l’ús del tramadol en el tractament de dolor no oncològic.