NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal
Vés enrere

El paper del farmacèutic durant la crisi de la COVID-19, clau per assegurar la medicació als pacients, evitar desplaçaments innecessaris als centres sanitaris i protegir la població

Els farmacèutics han estat a primera línia durant la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Com a professionals sanitaris de referència i més pròxims als ciutadans han atès i informat la població, resolent consultes sobre la seva salut, i també s’han coordinant  amb l’Administració per descongestionar el sistema sanitari 
 
A través de les farmàcies, s’han posat en marxa diferents iniciatives amb l’objectiu de fer arribar la medicació a persones vulnerables amb la creació d’una xarxa de voluntaris o de facilitar l’accés de la població a les mascaretes, en un moment en què hi havia escassetat d’aquest producte
 
La coordinació de la xarxa de farmàcies, juntament amb el model de recepta electrònica establert a Catalunya, han permès aplicar amb celeritat circuits excepcionals i que la professió farmacèutica sigui un pilar cabdal en el sistema sanitari
 
S’ha posat de manifest un cop més la important tasca que els farmacèutics realitzen des dels diferents àmbits d’actuació de manera coordinada, amb l’objectiu de donar resposta amb compromís i responsabilitat als reptes que ha generat aquesta crisi sanitària.
 

Barcelona, 12 de juny de 2020.  Els farmacèutics, com a professionals sanitaris més pròxims als ciutadans, han estat a primera línia durant la pandèmia provocada per la COVID-19. En la gestió d’aquesta crisi sanitària, han realitzat un esforç extraordinari més enllà de la feina que ja realitzen en el seu dia a dia, implicant-se en diferents iniciatives impulsades conjuntament amb l’Administració i treballant per garantir l’accés al medicament, la protecció de tota la població i atendre les seves necessitats amb les màximes garanties.

Què s’ha aconseguit amb l’actuació dels farmacèutics durant la COVID-19?

S’ha fet arribar  la medicació als pacients vulnerables amb la creació d’una xarxa de voluntaris

Per fer arribar la medicació a persones grans i vulnerables que no podien sortir de casa per anar a recollir-la a la farmàcia, des del CCFC, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i la Universitat Ramon Llull, s’ha creat una xarxa de voluntaris formada inicialment per estudiants de farmàcia i col·legiats que no estaven podent desenvolupar la seva activitat laboral amb normalitat. Posteriorment, altres col·lectius com els esportistes, a través de la UFEC, s’han sumat a aquesta iniciativa. En total, més de 135 voluntaris a Catalunya han realitzat més de 770 serveis requerits per prop de 150 farmàcies.

D’altra banda, a través de la farmàcia comunitària, s’han apropat els Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria (MHDA) al domicili del pacient en col·laboració amb la farmàcia hospitalària, quan aquesta ho ha sol·licitat. En el marc d’aquest projecte, que ha comptat també amb la implicació de la distribució, s’han lliurat prop de 3.000 medicaments.

S’ha garantit la prestació farmacèutica als Hotels-Salut

En el marc de la situació excepcional generada per la COVID-19, el Departament de Salut ha habilitat els anomenats Hotels-Salut per acollir pacients lleus que se'ls havia donat l'alta hospitalària. Les farmàcies comunitàries també s’han implicat en aquest projecte dispensant medicaments a 1.795 pacients (11.453 dispensacions) –fins al 31 de maig-, i proveint-los de material sanitari gràcies a la col·laboració de la distribució farmacèutica i les donacions de diferents empreses.

S’han evitat desplaçaments innecessaris als centres sanitaris

La gestió del pla de medicació a les farmàcies ha evitat més d’un milió de visites als centres sanitaris. Això ha estat possible gràcies a la mesura implementada pel Servei Català de la Salut, conjuntament amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), que permetia que els usuaris poguessin anar directament a la farmàcia, amb o sense el pla de medicació.

Concretament, des de mitjans de març fins al 31 de de maig, a les farmàcies s’han reimprès més  d’1.700.000 plans de medicació, ja fos perquè el que tenia l’usuari no era vigent o bé perquè no en portava cap, de manera que s’ha garantit l’accés a la continuïtat del tractament o a nova medicació prescrita sense haver de desplaçar-se al CAP.

També s’ha permès que als pacients crònics amb prescripcions de llarga durada i que requerien renovar-la, se’ls pogués continuar dispensant els tractaments sense necessitat d’anar al CAP. En total, a les farmàcies s’han atès més de 79.800 pacients crònics.

D’altra banda, per evitar desplaçaments innecessaris dels pacients, i de manera excepcional, s’han habilitat diferents sistemes per tal de verificar i dispensar les receptes privades de manera virtual amb total seguretat.

S’ha protegit a la població gràcies a la campanya Mascareta /Salut

Amb l’objectiu de facilitar l’accés a les mascaretes a tota la població, en un moment en què hi havia escassetat d’aquest producte, el CCFC i el Departament de Salut de la Generalitat van impulsar la campanya Mascareta /Salut. Actualment, des de la xarxa de 3.227 farmàcies catalanes ja s’han distribuït a la població més de 8 milions de mascaretes sanitàries. La primera mascareta és gratuïta per tots els ciutadans, les següents es poden adquirir a un preu de 0,76 cèntims/unitat, sense cap marge de benefici per l’oficina de farmàcia ni per la distribució. 

Compromís i responsabilitat de la professió farmacèutica davant la crisi sanitària

Durant aquesta situació excepcional, s’ha posat de manifest un cop més la important tasca que els farmacèutics realitzen des dels diferents àmbits d’actuació de manera coordinada –farmàcia comunitària, distribució, indústria, hospitals, anàlisis, atenció primària i salut pública, entre altres-, amb l’objectiu de donar resposta amb compromís i responsabilitat als reptes que ha generat aquesta crisi sanitària. Al seu torn, s’ha constatat que el model de recepta electrònica establert a Catalunya permet que la xarxa de farmàcies sigui un pilar cabdal en el sistema sanitari.