NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el CatSalut presenten un nou projecte centrat en l’atenció farmacèutica davant primeres dispensacions

  • A través del sistema de recepta electrònica, els farmacèutics ja estan rebent un avís en el moment de realitzar una primera dispensació i, a principis d’any, està previst que puguin enregistrar l’actuació que han dut a terme.
  • L’objectiu és promoure l’ús segur i efectiu dels medicaments als pacients a qui es dispensa un tractament per primer cop
  • Per poder formar part d’aquest projecte, serà indispensable haver cursat la formació online gratuïta que s’ha posat en marxa a través del portal Àgora Sanitària, les inscripcions de la qual estaran obertes fins el 19 de novembre

Barcelona, 13 de novembre del 2019.- El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Servei Català de la Salut (CatSalut) han presentat un nou projecte centrat en l'atenció farmacèutica davant primeres dispensacions, és a dir, quan una persona utilitza un medicament que no havia pres abans o fa més d'un any que no el té prescrit. Amb aquesta intervenció, l'objectiu és promoure l'ús segur i efectiu dels medicaments als pacients que se'ls dispensa un tractament per primera vegada.

En què consisteix?

A través del sistema de recepta electrònica, els farmacèutics ja estan rebent un avís en el moment de realitzar una primera dispensació i, a l'inici de l'any, està previst que puguin registrar l'actuació que han dut a terme, basada en un arbre de decisions. D'aquesta manera, es dota de nou contingut professional a aquest sistema, consolidant i enfortint la xarxa de farmàcies de Catalunya. Al seu torn, permetrà disposar de dades registrades de la intervenció farmacèutica i reforçar la funció assistencial dels farmacèutics en el sistema sanitari.

En aquesta primera fase, l'actuació es basa en quatre grups terapèutics que s'han triat per la seva rellevància i per l'aportació que pot fer el farmacèutic en la dispensació personalitzada. Es tracta dels inhaladors, els anticoagulants i antiagregants plaquetaris, les insulines a pacients amb diabetis tipus II i el glucagó.

Cursar la formació, indispensable per poder formar part del projecte

Per poder formar part d'aquest projecte, serà indispensable haver cursat la formació online gratuïta que s'ha posat en marxa a través d'Àgora Sanitària, les inscripcions de la qual estaran obertes fins al 19 de novembre.

El curs està dividit en tres mòduls que abordaran la importància de les primeres dispensacions, la intervenció que s'ha de fer en cadascun els quatre grups terapèutics triats i el procediment d'atenció farmacèutica en aquest tipus de dispensacions, tot això amb la finalitat de proporcionar les claus als farmacèutics perquè puguin realitzar una òptima actuació.

Alineat amb el Pla de Salut i el document de Bones Pràctiques en Farmàcia Comunitària

Aquesta iniciativa està alineada, d'una banda, amb la línia estratègica 5 del Pla de Salut 2016-2020 “Política farmacèutica i del medicament”, concretament, amb el punt 5.2 sobre polítiques de prescripció i dispensació.

D'altra banda, també respon a dos dels objectius del Servei de Dispensació que contempla el document de Bones Pràctiques en Farmàcia Comunitària: garantir que el pacient coneix el procés d'ús dels medicaments i que ho assumirà i registrar i documentar les intervencions farmacèutiques realitzades.