NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona inaugura el programa formatiu 2019-2020 amb un 40% de cursos i conferències de nova creació

  • La posada en marxa de sessions d’innovació, formacions amb un enfocament multidisciplinari, l’àrea de seguretat del pacient -amb 6 nous cursos- i, per primer cop, un àmbit sobre desenvolupament directiu són alguns dels aspectes més destacats
  • Per fer més accessible la formació, s’ha continuat apostant per la bonificació dels cursos -46 en total- i la formació a distància, amb activitats online a través de la renovada plataforma Àgora Sanitària
  • La inauguració va comptar amb la tertúlia d’actualitat “Novetats en vacunes. Què cal saber” a càrrec dels doctors Magda Campins i Antoni Trilla

 

Barcelona, 22 d’octubre de 2019. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va inaugurar el passat 10 d’octubre el Programa de Formació Continuada 2019-2020 amb una proposta formativa que conté més de 180 activitats, un 40% de les quals són de nova creació.

Durant l’acte, Jordi De Dalmases, president del COFB, va afirmar que “la formació és un aspecte clau en la professió farmacèutica, perquè els avenços són rapidíssims i es produeixen de manera exponencial”.

D’altra banda, Aina Surroca, vocal del COFB responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada, va apuntar que “el programa formatiu respon a la línia estratègica que tenim marcada com a Junta: vetllar per la qualitat de la professió proporcionant a tots els col·legiats la formació continuada adaptada a les seves necessitats”.

Primera tertúlia d’actualitat del curs acadèmic

La presentació va emmarcar-se en la primera tertúlia d’actualitat del nou curs titulada “Novetats en vacunes. Què cal saber” impartida per Magda Campins, epidemiòloga, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron; i Antoni Trilla, epidemiòleg, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic i degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB.

Durant el curs acadèmic, està previst que se celebrin sis tertúlies més centrades en la dieta i la prevenció i el tractament de malalties neurològiques; els tests farmacogenètics;l’activitat física; la importància de dormir bé i alimentar-nos millor; el dèficit de Vitamina D i el disseny racional de fàrmacs.

Què és el més destacat del programa formatiu 2019-2020?

Temes d’interès pel sector

El programa formatiu dissenyat pel COFB respon a les inquietuds i necessitats expressades en temes d’interès pel sector, des de les novetats que sorgeixen al voltant de l’activitat farmacèutica a la potenciació de la innovació.

Els canvis en la capacitat del consumidor per accedir a la informació, l’impacte de la transformació digital en el sector retail i els canvis en els hàbits de compra han generat també necessitats formatives que s’han recollit en l’àmbit del desenvolupament empresarial de la farmàcia. En són exemples cursos com “Processos de venda i consell actiu: les necessitats del client com a punt de partida” o “L’ABC de les xarxes socials en la farmàcia comunitària”.  

Sessions d’innovació

El Programa Formatiu inclou dues àrees relacionades amb la innovació. D’una banda, amb l’objectiu de promoure-la, es farà un seguit de sessions sota el paraigües de “Com aplicar processos d’innovació al sector farmacèutic”. Tot plegat, per donar continuïtat a l’aposta que va fer el Col·legi amb la iniciativa Infarmainnova -celebrada en el marc d’Infarma Barcelona 2019-.

D’altra banda, hi haurà formacions sobre continguts innovadors com “Fem camí cap a la farmacogenètica”, “Biosimilars: experiències pràctiques d’introducció i utilització en l’entorn clínic” o “Introducció a la immunoteràpia i al paper que juga en l’oncologia personalitzada”.

Enfocament multidisciplinari, activitats per a tots els àmbits d’exercici i sinergies

Alguns dels cursos inclosos dins l’oferta formativa tenen un enfocament multidisciplinari, a partir de concebre el pacient com un tot i d’abordar cadascun dels àmbits sanitaris que el tractaran. Ho exemplifiquen formacions com: “Patologies osteoarticulars, atenció centrada en el pacient”; “Menopausa, atenció centrada en la dona” i “Cardiodiabesitat, atenció centrada en el pacient”.

Alhora, es manté l’aposta per incloure activitats que cobreixen els diferents àmbits d’exercici de la professió farmacèutica, amb continguts específics dirigits a cadascun d’ells. També s’han establert sinergies amb altres associacions i societats amb l’objectiu de generar formacions conjuntes útils per al professional. Aquest és el cas dels cursos plantejats en col·laboració amb la Societat Catalana d’Al·lèrgies, la Societat Catalana de Ciències de Laboratori Clínic o l’Associació per a l’Autocura de la Salut (anefp).

L’àrea de seguretat del pacient, renovada amb 6 nous cursos

L’àrea “Seguretat del pacient” s’ha renovat amb 6 nous cursos, com “Seguretat i eficàcia en la dispensació pediàtrica”, “Com tractar una patologia urgent a l’atenció primària”, o “La gestió de l’adherència en les patologies hospitalàries i en el pacient crònic”. També s’inclourà una formació al voltant del Programa per optimitzar l’ús dels antibiòtics (PROA) en pacients ambulatoris, en consonància amb els objectius del Plan Nacional frente a la Resistencia a los Antibióticos (PRAN) coordinat per l’AEMPS.

 Nou àmbit de desenvolupament directiu

D’altra banda, un dels àmbits que s’inclou per primera vegada és el de desenvolupament directiu a través del Digital Journey o el Programa LIDERA. Aquestes dues activitats pretenen formar els professionals per exercir un lideratge integrador en els quatre àmbits imprescindibles del sistema empresarial: persona, organització, negoci i entorn.

La formació del COFB, en xifres

L’oferta formativa del COFB inclou més de 100 cursos presencials, tertúlies, tallers i seminaris; 3 programes formatius de llarga durada (el Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia; el Programa Dermoexpert i el Màster d’Ortopèdia) i 70 cursos a través de la plataforma de formació online Àgora Sanitària.

Per fer més accessible la formació, s’ha continuat apostant per la bonificació dels cursos -46 en total- i la formació a distància, amb cursos online i conferències amb metodologia Webinar. També s’han aconseguit preus reduïts o, fins i tot en alguns casos, formacions gratuïtes, gràcies al patrocini de la indústria farmacèutica.

Nou portal d’Àgora Sanitària i novetats del perfil formatiu a la intranet col·legial

Recentment, Àgora Sanitària ha renovat la web amb millores en l’accessibilitat dels cursos des de qualsevol dispositiu, més facilitat en el procés d’inscripció i recomanació de cursos i la creació d’itineraris amb els quals és molt més fàcil trobar el curs que interessa, entre d’altres.  

Pel que fa a l’espai “El meu perfil formatiu” dins la intranet col·legial, atesa la bona acollida que ha tingut -3.320 visites des de la posada en marxa- i a partir dels suggeriments rebuts, aquest curs incorporarà també la documentació dels cursos en què els alumnes hagin participat.