NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal
Vés enrere

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i Actuavallès col·laboren en la promoció de la detecció precoç del VIH a les comarques del Vallès Occidental, Oriental i Bages

  • “El millor és saber-ho. No ho deixis a l’atzar” és el lema de la campanya d’enguany que pretén reduir l’estigma cap al VIH i fomentar-ne les proves de detecció 
 
  • S’ha fet arribar el cartell de la campanya a les prop de 550 farmàcies de les comarques del Vallès Oriental, Occidental i Bages, així com diferents adaptacions per tal que puguin fer difusió a través de les xarxes socials 
 
  • En el marc de la campanya, també s’ha realitzat una formació específica sobre estratègies de promoció de la prova del VIH i altres mètodes preventius, dirigida a totes les farmàcies comunitàries d’aquest territori, on s’ha detectat la necessitat de desenvolupar línies de treball conjuntes entre l’àmbit comunitari i el farmacèutic 

 

 
Barcelona, 1 de desembre de 2021.- Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Sida, 1 de desembre, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i Actuavallès llancen una campanya conjunta per promoure la realització de proves de VIH amb el lema: “El millor és saber-ho. No ho deixis a l’atzar”.
 
Es tracta d’una acció coordinada a través de l’agrupació Prueba de VIHDA, de la que l’associació Actuavallès n’és membre, i des de la qual s’han ajuntat esforços d’associacions i Col·legis de Farmacèutics de sis comunitats autònomes, arribant a gairebé 7.000 farmàcies de tot el territori estatal.
 
En què consisteix la campanya?
 
La campanya té com a objectiu interpel·lar aquelles persones amb una baixa percepció de risc respecte al VIH i, d’aquesta manera, fomentar la detecció precoç del VIH entre la població general. Així mateix, també busca trencar amb l’estigma i la discriminació relacionats amb el VIH, ja que és important normalitzar la realització de la prova del VIH com a forma de cuidar la salut sexual i conèixer la realitat de les persones que tenen VIH avui en dia. Alhora, els tractaments actuals permeten tenir una bona qualitat de vida i, a més, eviten que es pugui transmetre el virus.
 

Per a la promoció, s’ha fet arribar el cartell de la campanya a les prop de 550 farmàcies de les comarques del Vallès Oriental, Occidental i Bages, així com diferents adaptacions per tal que puguin fer difusió a través de les xarxes socials amb els hashtags #nohodeixisalatzar #provavih.


Alberto Capitán, director d’Actuavallès, destaca la creació de xarxa en la promoció de les proves de VIH, establint ponts de col·laboració, difusió i, finalment, apropant les proves ràpides i la necessitat de conèixer l’estat serològic respecte el VIH a tota la població.

Estratègies de promoció de la prova del VIH i altres mètodes preventius

En el marc de la campanya, també s’ha realitzat una formació específica sobre estratègies de promoció de la prova del VIH i altres mètodes preventius, dirigida a totes les farmàcies comunitàries d’aquest territori.

Arran la formació, s’ha detectat la necessitat de desenvolupar línies de treball conjuntes entre l’àmbit comunitari i el farmacèutic. Així mateix, s’ha reforçat la importància d’aprofitar tota consulta que arribi a la farmàcia sobre temes relacionats amb sexualitat -píndola de l’endemà,  higiene, infeccions de transmissió sexual (ITS)...- com a una oportunitat privilegiada per a poder fer algunes preguntes exploratòries i donar recursos de prevenció combinada -PrEP, mètodes barrera, proves d’ITS, entre altres-.

La farmàcia comunitària davant la detecció precoç del VIH

Joan Brugueras, coordinador del Vallès Occidental Oest, destaca la necessitat de revisió de la distribució territorial de les farmàcies que ofereixen la prova ràpida del VIH in situ, establerta des del Departament de Salut l’any 2009. En aquest sentit, emfatitza en la necessitat de facilitar, eliminar barreres i oferir les màximes opcions possibles a les persones que decideixen fer-se una prova d’aquest tipus, entenent que associacions i farmàcies no són opcions excloents, sinó complementàries i necessàries dins la voluntat de diversificació i simplificar l’accés a les proves.

Mertixell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, destaca, al seu torn, la importància de realitzar aquests tipus de proves, facilitar el seu accés i treballar conjuntament amb associacions com Actuavalles, tot plegat amb l’objectiu de contribuir a la detecció precoç del VIH.

Anna Font, coordinadora del Vallès Oriental i responsable d’una de les farmàcies que ofereixen proves ràpides del VIH, insisteix en la importància de realitzar un bon acompanyament en la realització de les proves del VIH o la dispensació de l’autotest del VIH: des de l’escolta activa, l’empatia, oferint informació veraç perquè la persona pugui decidir què és el que més s’ajusta a les seves necessitats i afavorint la superació de tabús i estigmes encara presents en el VIH i la sexualitat.

Per la seva banda, Estrella Fíguls, coordinadora de les farmàcies del Bages, incideix també en la importància de l’acompanyament de l’usuari que es vol realitzar la prova del VIH i posa en valor la coordinació i el treball en xarxa entre els professionals sanitaris en un tema tan rellevant com és el VIH.