NOTES DE PREMSA NOTES DE PREMSA

Torna a la pàgina principal

El COF de Barcelona i AdSalutem impulsen el curs “Abordatge del son i les seves implicacions en la salut”, obert a farmacèutics/es de tota Espanya en modalitat híbrida

  • La formació, organitzada conjuntament pel COF de Barcelona i AdSalutem Institut del Son i el patrocini de ResMed, començarà el 25 d'abril i constarà de quatre sessions teoricopràctiques impartides per experts referents d'aquest àmbit
  • L'activitat formativa es realitzarà en modalitat a distància i presencial a través de l'aula híbrida del COFB, dissenyada amb l'objectiu de garantir que els alumnes connectats virtualment puguin interactuar i seguir la formació en les mateixes condicions que si haguessin vingut presencialment
  • Les inscripcions a totes dues modalitats ja es poden realitzar a través de la web institucional del COFB: www.cofb.org

Barcelona, 5 d'abril de 2022. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 40% de la població mundial dorm malament. Amb l'objectiu de promoure, des de la farmàcia, hàbits de son i estils de vida saludables en diferents àmbits i grups de població, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha posat en marxa una formació oberta a farmacèutics/es de tota Espanya, titulada “Abordatge del son i les seves implicacions en la salut”.

L'activitat formativa, que començarà el pròxim 25 d'abril i constarà de quatre sessions teoricopràctiques, es realitzarà en modalitat a distància i presencial, a través de l'aula híbrida del COF de Barcelona, dissenyada amb l'objectiu de garantir que els alumnes connectats virtualment puguin interactuar i seguir la formació en les mateixes condicions que si haguessin vingut presencialment. Les inscripcions a totes dues modalitats ja es poden realitzar a través de la web institucional del COFB: www.cofb.org.

Amb la col·laboració d’AdSalutem Institut del Son i el patrocini de ResMed, el curs abordarà, de la mà d'importants experts d'aquest àmbit, quatre grans temes: el son com a procés fisiològic, principals trastorns del son, farmacologia del son i el son com a agent terapèutic.

Desenvolupament de les sessions

Sessió 1. El son com a procés fisiològic [25 d'abril]

La primera sessió, centrada en el son com a procés fisiològic, estarà impartida per Alex Iranzo, consultor mèdic del servei de Neurologia de l'Hospital Clínic de Barcelona; Javier Puertas, coordinador del Servei de Neurofisiologia i la Unitat de Trastorns del Son de l'Hospital Universitari de la Ribera (Alzira, València); i Oscar Sans, director de la Unitat del son pediàtric de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.

Concretament, es parlarà del procés fisiològic de dormir: com, quan i per què dormim; el son com a part integral de la salut; i la relació entre tecnologia i la innovació en medicina del son, fent referència a les proves diagnòstiques per mesurar-lo.

Sessió 2. Principals trastorns del son [2 de maig]

La primera part de la segona sessió anirà a càrrec de Ferran Barbé, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, que centrarà la seva intervenció en la interacció entre el son i la respiració. D'altra banda, Alex Ferré, metge adjunt a la Unitat de Medicina del Son del Servei de Neurofisiologia Clínica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, parlarà del son i la neurologia. Finalment, Christian Fadeuilhe, metge especialista en psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, explicarà la relació entre el son i la salut mental.

Sessió 3. Farmacologia del son [9 de maig]

La tercera sessió anirà a càrrec de Mercè Pallàs, catedràtica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació (Universitat de Barcelona), i Karol Uscamaita, metge adjunt del servei de neurologia de l'Hospital Sagrat Cor. Els ponents aprofundiran en els fàrmacs que impacten en l'arquitectura del son, és a dir, fàrmacs que afavoreixen, disminueixen o modifiquen el son. També se centraran en els fàrmacs usats en el tractament dels principals trastorns del son i, finalment, abordaran els hàbits de son saludables.

Sessió 4. El son com a agent terapèutic [16 de maig]

Aquesta última sessió anirà a càrrec de Trinitat Cambras, catedràtica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació (Universitat de Barcelona); María José Masdeu, consultora mèdica del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Parc Taulí; i Antoni Esteve, president fundador d’AdSalutem Institut del Son. En la primera part, s'aprofundirà en la cronobiologia i la cronofarmacologia, centrant-se, entre altres aspectes, en el ritme circadiari i la seva rellevància per a la salut. D'altra banda, es parlarà del son com a agent terapèutic, focalitzant-se en el son saludable i el son com a quart pilar de la salut.

La importància del son en el manteniment de la salut

El son és necessari per restaurar i reparar el desgast de l'organisme i reprendre les activitats diàries. Quan dormim, es produeixen processos biològics importants i imprescindibles per promoure i mantenir la salut i, de fet, investigacions recents confirmen que mentre dormim es repara l'ADN cel·lular danyat durant la vigília.

Per aquests motius, és important proporcionar eines al farmacèutic que li permetin oferir un consell adequat des de la farmàcia davant les consultes relacionades amb el son. En aquest sentit, recentment el COF de Barcelona també ha organitzat una tertúlia d'actualitat sobre la importància del son en el manteniment de la salut, que va comptar amb 200 farmacèutics inscrits.

Amb la col·laboració:

Amb el patrocini: