CERCA LES ACTIVITATS

ÀREA TEMÀTICA

DATA

TIPUS

ADREÇAT A...

TRENDING TOPICS EN NUTRICIÓ 2022/2023 - QUÈ SÓN ELS DISRUPTORS ENDOCRINS I COM ENS ARRIBEN A TRAVÉS DELS ALIMENTS? - PRESENCIAL

27/10/2022 ( Inscripcions obertes ).

Dates

27 d’octubre del 2022

  

Matrícula

Col·legiats dels COF: 20€
No col·legiats: 35€

Inscripcions

del 31/08/2022 al 27/10/2022

Horari

de 14 a 16:00 hores

 

Lloc

Locals col·legials

Hores Lectives

2.0

Places

40

INTRODUCCIÓ

L’Organització Mundial de la Salut defineix disruptor endocrí (DE) com la substància exògena o mescla que altera la funció del sistema endocrí i, per tant, causa efectes adversos sobre la salut en un organisme intacte, o en la seva progènie, o en la població.

 

Les substàncies actives endocrines (SAE) són substàncies que poden interactuar o interferir amb l’acció hormonal normal. Quan provoquen efectes adversos, s’anomenen disruptors endocrins.

 

Cada cop més, estem exposats a substàncies actives endocrines a través de la dieta i d'altres fonts. Les SAE es poden produir de forma natural (com els fitoestrògens a la soja) o artificial. En alguns aliments trobem SAEs com ara pesticides, contaminants ambientals: dioxines i PCBs, i el material de contacte amb aliments, bisfenol A.

 

El sistema endocrí és important per a la salut humana i animal, ja que regula i controla l'alliberament d'hormones. El coneixement científic en aquesta àrea continua creixent i, per tant, la comprensió del que és un SAE i un DE continua sent objecte de debat científic.

METODOLOGIA

Modalitat d’assistència: presencial o Webinar

PROGRAMA
  • Definició de disruptor endocrí (DE)
  • Tipus i classificació dels DE
  • On es troben? Com estem exposats?
  • Com interfereixen a la funció endocrina?
  • Relació entre disruptors i salut
  • Evidència per establir si es compleixen els criteris de disruptor endocrí. Limitacions i regulació
EQUIP DOCENT

García Jiménez, Mayte, farmacèutica, biòloga i nutricionista de Salut Pública, directora dels Diplomes d’Alimentació i Nutrició (1992-2016) Escuela Nacional de Sanidad, Instituto de Salud Carlos III.

Olea  Serrano, Nicolás, catedràtic i facultatiu especialista, Facultat de Medicina, Hospital Clínico, Universidad de Granada.

Sol Ventura, Paula, pediatra endocrí de l'Hospital HM Nens de Barcelona, investigadora a la Fundació Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP) i cofundadora de l'observatori Kosma de salut i malaltia mediambiental.

COORDINACIÓ

Anna Bach Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COF de Barcelona

ADREÇAT A

Farmacèutics comunitaris