Última hora Última hora

 

Els farmacèutics donen eines per millorar el seguiment dels tractaments, un dels reptes en edats avançades

 

01/10/2015
 
  • Més de 21.500 pacients s’han beneficiat dels Sistemes Personalitzats de Dosificació que ofereixen gairebé un miler de farmàcies a Barcelona
  • En el marc del programa d’Educació sanitària a la gent gran, s’ha format a més de 650 persones en el bon ús dels medicaments
  • Altres projectes com Radars permeten la seva implicació en la detecció del risc d’exclusió social en aquest sector de població

Barcelona, 1 d’octubre de 2015.- Seguir correctament els tractaments és un dels reptes a què ens hem d’enfrontar a mesura que ens fem grans i acumulem diferents malalties de caràcter crònic. La diferència entre fer-ho bé o no, pot tenir importants implicacions per a la salut del pacient, és per això que els farmacèutics s’han implicat en donar eines i formació que facilitin un bon ús dels medicaments per tal que tinguin l’efecte desitjat.

Adherència als tractaments i evitar errors en la medicació, claus per garantir una bona salut

Una de les eines amb què compten els farmacèutics per ajudar a les persones grans a seguir correctament els tractaments és el Sistema Personalitzat de Dosificació.  A Barcelona fa més de 10 anys que des del Col·legi es va impulsar aquest servei. Gràcies a un blíster amb la medicació ordenada per dies de setmana i horaris, les més de 920 farmàcies que l’ofereixen faciliten a aquest sector de la població a tenir més clar quins medicaments ha de prendre i evitar així errors en la medicació. Alhora, contribueixen a optimitzar l’adherència als tractaments i millorar els resultats de salut dels més de 21.500 pacients atesos.

Més de 650 persones grans aprenen a utilitzar adequadament els medicaments

Gràcies al Programa d’Educació sanitària a la gent gran, en el qual hi participen un centenar de farmàcies de Barcelona, el 2014 més de 650 persones d’edat avançada han après a utilitzar adequadament els medicaments. El programa té per objectiu dotar de més autonomia a les persones grans per fomentar l’ús racional dels medicaments a través de les sessions que imparteixen els farmacèutics comunitaris a diferents ubicacions, com ara casals, centres cívics i associacions.

Aquest programa està emmarcat en el Pla de Salut 2011-2015 i en el projecte europeu “Envelliment actiu i saludable”, en què es recullen iniciatives dutes a terme a Europa enfocades a perllongar una vida activa i independent de les persones grans majors de 65 anys.

Radars, detectar des de la farmàcia persones d’edat avançada en risc d’exclusió social

Amb Radars, un projecte de l’Ajuntament de Barcelona al qual s’hi han adherit de forma voluntària més de 290 farmàcies de la capital catalana, es persegueix prevenir i reduir els problemes d’exclusió social de les persones grans.

Actualment hi ha farmàcies radars distribuïdes als diferents districtes de Barcelona, fet que ha permès fer el seguiment al voltant de 600 persones. Al seu torn, el farmacèutic pot participar de diferents formes: com a radar  bàsic, on es dedica a identificar i comunicar la situació de risc; també pot oferir la farmàcia com a espai de mediació entre el servei social i l'usuari; i finalment, pot participar com a radar especialitzat, fase en la qual el farmacèutic actua com a agent de salut i s'encarrega, entre d’altres coses, de revisar medicaments, millorar l'adherència al tractament, fer un seguiment farmacoterapèutic, impartir educació sanitària i acompanyar en l'adquisició d'hàbits de vida saludables. 

Per a més informació: 
Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics 
de Barcelona (COFB)
Telèfon: 93 244 07 28 / 18 
premsa@cofb.net

premsa@cofb.net