Última hora Última hora

Els farmacèutics incideixen en la importància de seguir correctament els tractaments antibiòtics i de no utilitzar-los en cas d'infeccions víriques

 
10/02/2017
 

Després de les darreres informacions aparegudes als mitjans en relació a la resistència als antibiòtics, des de la professió farmacèutica volem incidir en la importància de seguir correctament els tractaments prescrits. És imprescindible seguir les pautes establertes pel metge i continuar amb el tractament durant el període de temps que sigui necessari, sense interrompre’l abans tot i haver-se produït una millora. Davant de qualsevol dubte amb la medicació, el farmacèutic podrà oferir tota la informació necessària tant del medicament, posologia (com prendre-se'l) o possibles efectes adversos.

D’altra banda, és fonamental evitar l’automedicació amb antibiòtics, donat que gran part de les infeccions que es produeixen, per exemple a les vies respiratòries altes, com refredats o faringoamigdalitis, estan provocades per virus, que no es poden combatre amb antibiòtic.

De fet, donat que una de les consultes més freqüents a la farmàcia està relacionada amb infeccions de les vies respiratòries altes com la faringoamigdalitis, una patologia que en el 80% dels casos és d’origen víric, l’any 2014 es va editar la primera Guia d’Actuació Farmacèutica en mal de gola. Es va fer des del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i gràcies a la col·laboració amb les societats científiques de l’àmbit mèdic –CAMFIC- , farmacèutic –SEFAC-, associació empresarial –FEFAC- i l’empara del Departament de Salut.

L’actuació del farmacèutic que recull la guia es basa en un arbre de decisió que contempla el cribratge de la infecció per estreptococ beta-hemolític en aquelles persones susceptibles de patir un origen bacterià del seu quadre. La Guia facilita una indicació farmacèutica efectiva i segura per controlar la simptomatologia així com derivar eficaçment als serveis mèdics a aquelles persones que poden requerir tractament antibiòtic.

A més, contempla la possibilitat d’utilitzar una eina, el test Strept A, que permet determinar en qüestió de minuts la presència de la bactèria a la gola. Una eina que ajuda a descartar la necessitat de l’ús d’antibiòtics en cas de determinar que l’origen de la infecció és víric. És el mateix test que s’utilitza de forma més generalitzada a països com Holanda, on les dades indiquen que se’n fa un millor ús dels antibiòtics.

Per a més informació sobre l’ús dels antibiòtics, hi ha informació disponible al web de salut Farmaceuticonline, Antibiòtics. Ús adequat.