Última hora Última hora

Les dones en edat climatèrica a Catalunya consumeixen més brioxeria però menys tabac que la mitjana espanyola

10/10/2014

 

  • Aquesta és una de les conclusions de l’estudi “Educació Nutricional en la menopausa” en què han participat més de 300 farmàcies catalanes en el marc de la 5a edició del Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic
  • El consum de plantes medicinals i homeopatia en aquesta etapa és també un 6% superior a Catalunya

Barcelona, 17 d’octubre de 2014. Demà, 18 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de la Menopausa, una etapa que és objecte de diferents estudis, entre ells un que han realitzat les farmàcies anomenat “Educació nutricional en la menopausa”. Un total de 2.500 farmàcies a Espanya, de les quals més de 300 han estat catalanes, han participat en aquesta investigació que conclou, entre d’altres coses, que les dones a Catalunya consumeixen prop d’un 10% més de brioxeria i rebosteria industrial (56,4%) que la mitjana espanyola (46,6%). Precisament aquests aliments són els que es recomanen evitar consumir especialment en aquesta etapa, ja que aporten baixes quantitats de nutrients.

L’estudi, emmarcat dins la cinquena edició del Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic (Plenufar), l’ha engegat el Consejo General de Col·legis Farmacèutics, que l’ha dut a terme amb la col·laboració de la vocalia d’Alimentació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB). Les dades s’han obtingut a partir de les enquestes que s’han realitzat a gairebé 9.000 dones de tota Espanya, de les quals 1.382 han estat catalanes, amb l’objectiu d’ajudar a millorar la qualitat de vida i promoure una adequada alimentació en aquest grup de la població. 

Les dones catalanes, menys fumadores que la mitjana espanyola

Altres informacions que s’han pogut extreure d’aquest estudi és que les dones catalanes fumen menys. A Catalunya hi ha un 17,8% de fumadores, quan la mitjana espanyola es troba en el 21,4%; i també hi ha diferències en el nombre d’ex fumadores: un 31% a Catalunya respecte al 25,9% d’Espanya. 

Pel que fa a l’adherència a la dieta mediterrània els resultats són semblants als espanyols, i concretament a Catalunya, caldria menjar més fruita i llegums. També es manté al mateix nivell en el consum global de suplements i complements nutricionals, a excepció del consum de plantes medicinals i homeopatia, ja que Catalunya supera la mitjana amb més d’un 6%. 

Recomanacions per a una bona salut durant la menopausa

Un recent estudi de l’Institut Mèdic Europeu de l’Obesitat ha estimat que les dones podrien augmentar fins a 10kg durant la perimenopausa –etapa prèvia a la menopausa– si no porten una alimentació adequada i hàbits saludables. Per tal de prevenir aquest tipus de situacions, “és important incloure en la dieta, entre d’altres, aliments rics en fibra, ja que ajuden a controlar el pes i fan disminuir el risc de la malaltia cardiovascular, així com peix blau i fruits secs (rics en àcids grassos Omega-3) que afavoreixen a la salut cardiovascular, articular i cerebral”, explica Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB. Alhora, també és important “fer exercici físic moderat, però diari; evitar el tabac i les begudes alcohòliques i assegurar una bona hidratació, ja que són hàbits saludables que garanteixen el benestar de la dona menopàusica”, afegeix Maria José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB. 

Aquestes i altres recomanacions també es troben a la pàgina web que ha creat la mateixa campanya “Educació Nutricional en la menopausa” i en els més de 100.000 fulletons que els farmacèutics van repartir durant la campanya, tot això amb l’objectiu que les dones en edat climatèrica puguin millorar el coneixement sobre l’alimentació més adient per a aquest període. 

Plenufar V ha estat reconeguda com una activitat d’interès sanitari pel Ministeri de Sanitat. D’altra banda, aquesta iniciativa del Consejo General de Col·legis de Farmacèutics, a través de la seva vocalia d’Alimentació, compta amb la col·laboració de Central Lechera Asturiana, Coca-Cola Espanya i Ferrer Internacional.

Més informació: 
Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics 
de Barcelona (COFB)
Telèfon: 93 244 07 28 / 18 
premsa@cofb.net