Última hora Última hora

Les catalanes, entre les que més consumeixen somnífers per agafar el son

28/10/2014

 

  • El consum d’hipnosedants a Catalunya ha augmentat en els últims anys
  • La valeriana i la passiflora, les plantes medicinals més dispensades a farmàcies catalanes

Barcelona, 28 d'octubre de 2014. El 32% de les catalanes ha consumit somnífers o tranquilitzants d'origen sintètic en l'últim any per dormir bé, la qual cosa supera la mitjana nacional, segons les dades del Centro de Investigación sobre Fitoterapia (INFITO) a partir d'una enquesta realitzada a més de 300 ciutadans d'aquesta comunitat. A més, també un de cada quatre homes catalans els ha pres. INFITO i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona han iniciat una campanya per conscienciar sobre l'abús d'aquest tipus de fàrmacs i oferir consells sobre com agafar el son de manera sana i natural amb l'ús de preparats farmacèutics d'origen natural com la valeriana, passiflora o rosella de Califòrnia. Les farmàcies que vulguin adherir-se poden sol·licitar-ho a través del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelonawww.cofb.net o d’INFITO www.infito.com.

Un informe elaborat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya publicat al juny d'aquest any, confirma que el consum de fàrmacs hipnosedants ha augmentat a Catalunya, passant del 5,1% al 2005 a un 11,4% al 2011. “Els problemes derivats de la crisi econòmica han fet incrementar els casos d'estrès i de tensió en la vida social, la qual cosa ha fet augmentar la prevalença de l'insomni”, assegura el doctor Rafael del Río, cap de la Unitat de Son de l'Hospital Nuestra Señora de América i somnòleg acreditat per la European Sleep Research Society (ESRS). No obstant això, adverteix, “prendre somnífers o tranquilitzants per combatre-ho pot ser perillós a causa dels seus efectes secundaris. L'insomni ha de tractar-se amb mesures conductuals i cognitives recolzades en tècniques de relaxació, “per això és recomanable l'ús de preparats farmacèutics de plantes medicinals, com la valeriana o la passiflora, per a casos d’insomni ocasional”, afegeix. 

Entre els efectes secundaris derivats dels fàrmacs de síntesi es troben, segons aquest especialista, la falta de concentració, somnolència, dificultat de reacció i la possibilitat de generar addicció. “Aquests poden empitjorar si es perllonga el seu ús amb problemes relacionats amb la tolerància i poden provocar l'efecte contrari”, afirma. El seu ús ha de ser intermitent i “en cap cas constituir l'eix terapèutic principal, que ha de ser de tall conductual i dirigit per un especialista en Medicina de Son”, recomana. 

Una altra de les dades que ens mostra l'enquesta realitzada per INFITO és que un 27% dels catalans afirma dormir malament o regular. “Aquest trastorn de la son té conseqüències per als qui ho pateixen com el cansament, somnolència diürna, falta de concentració, irascibilitat o l'apatia”, explica el doctor del Río. Alguns d'aquests símptomes poden tenir efectes fatals per als pacients, depenent de la seva activitat professional, com per exemple per als conductors. Una recerca realitzada a EUA i publicada al setembre a la revista Sleep confirma com l'insomni primari es relaciona amb un menor rendiment durant la conducció. 

Entre les recomanacions que INFITO i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona inclouen per agafar el son es troben: evitar sopars copiosos i pesats, no veure la televisió des del llit, realitzar exercicis de relaxació abans de dormir, així com la presa de preparats farmacèutics d'origen natural.

Plantes medicinals per combatre l’insomni

Entre els preparats farmacèutics d'origen natural que poden ajudar a agafar el son es troben la valeriana, la passiflora o la rosella de Califòrnia, “que tenen l'avantatge que no tenen efecte ressaca, per la qual cosa al matí el pacient es troba en forma i actiu, molt diferent dels hipnòtics que causen somnolència diürna”, indica Mª José Alonso, vocal de Plantes Medicinals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. La valeriana té una acció sedant i inductora de la son, la passiflora disminueix els nivells d'ansietat i perllonga el son, i la rosella de Califòrnia té propietats tranquilitzants i ansiolítiques. “Aquestes plantes afavoreixen la conciliació de la son i fa que aquest sigui més tranquil i reparador. A més poden prendre's de forma perllongada perquè no causen dependència”, comenta. Altres plantes que també han demostrat els seus efectes beneficiosos sobre els trastorns de la son són l'arç blanc, la melissa, el llúpol, l'espígol, la til•la o la rosella comuna. “Algunes d'aquestes plantes s’associen entre si per obtenir un efecte sinèrgic”, afegeix. 

Les plantes medicinals que més consumeixen els catalans, segons aquesta especialista, per resoldre els seus problemes d'insomni, són la valeriana i passiflora, soles o combinades amb arç blanc, rosella de Califòrnia, melissa i en menor mesura amb llúpol. “Per poder determinar la planta o plantes més adequades i la seva posologia, cal tenir en compte la simptomatologia i el tractament que estigui prenent el pacient, ja que les plantes també poden interaccionar amb altres medicaments. Pel que resulta molt important el consell individualitzat que es dóna en la farmàcia”, assegura Alonso. “El farmacèutic pot oferir el millor consell possible ja que és el millor format en fitoteràpia i per tant pot resoldre els dubtes del pacient sobre el seu trastorn de la son. A més, a la farmàcia és on el producte es presenta en condicions òptimes i d’acord a la normativa legal”, conclou.

Per a més informació:
Videocomunicat

Carlos Mateos/Rocío Jiménez. COM SALUD
Tels.: 91 223 66 78/ 685 53 68 16