Última hora Última hora

 

"Cal que els farmacèutics tinguin un paper actiu oferint els beneficis de la formulació"
 

11/07/2016 

Què es va dir sobre la formulació magistral en pediatria, oncologia o dermatologia al IX Fòrum Aprofarm? Ara, les ponències, disponibles aquí
  • Ho va dir Francesc Llambí, president d’Aprofarm i vocal del COFB, durant el IX Fòrum Aprofarm que va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Ara les ponències íntegres ja es poden descarregar al web de l’associació a aquest enllaç
  • Els problemes quotidians que es troben al laboratori, les fórmules gold Standard en dermatologia i el futur de la formulació són els temes que més van interessar als farmacèutics, segons els resultats de l’enquesta als més de 175 assistents
     

Barcelona, 11 de juliol de 2016.- “Actualment la formulació magistral és especialment necessària per personalitzar tractaments, cobrir llacunes terapèutiques i desproveïments, i donar resposta a les necessitats particulars dels pacients. Cal que els mateixos farmacèutics desenvolupin un paper actiu oferint els beneficis de la formulació”. Ho va dir Francesc Llambí, vocal del COFB i president de l'Associació professional de farmacèutics formuladors (Aprofarm) durant la conferència “Formulació al 2030: necessitat sanitària, repte professional” que es va celebrar en el marc del IX Fòrum Aprofarm. Ara les ponències íntegres del Fòrum ja es poden descarregar a aquest enllaç, on es pot consultar què es va dir sobre la formulació magistral en pediatria, oncologia o dermatitis i cosmètica, entre d’altres.

Les principals fórmules en dermatologia en les dues darreres dècades, els problemes quotidians que es troben al laboratori i el futur de la formulació van ser els temes que més van interessar, segons els resultats de l’enquesta que es va realitzar als més de 175 assistents. També va permetre saber que per a futures edicions els agradaria abordar qüestions com la formulació magistral relacionada amb el control de qualitat, la mucosa oral i els conservants, i que la mitjana global de valoració ha estat un 8,5.

En quins àmbits poden ser útils les fórmules magistrals?

La novena edició d'aquesta trobada anual de formuladors es va celebrar el passat 10 de juny al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona sota el lema “20 anys al costat del formulador” -en referència a les dues dècades que ha complert Aprofarm-. En aquesta línia, la conferència inaugural, impartida pel dermatòleg Dr. Agustín Alomar, va girar entorn les formulacions gold standard en el camp de la dermatologia en els últims 20 anys.

Al llarg de la jornada, també es van abordar altres àmbits en els quals la formulació pot ser útil. Aquest és el cas de l'otorinolaringologia, camp en el qual, tal com va explicar el Dr. Miquel Conti, les composicions que inclouen àcid hialurònic ajuden a protegir i hidratar les mucoses. A l'acte “Casos pràctics en formulació” també es va aprofundir sobre què poden aportar les fórmules magistrals en oncologia, posant com a exemple la radiodermitis i la importància d'individualitzar tractaments que s'adaptin al tipus de lesió i la seva evolució; en pediatria, i més concretament, en l'hipotiroïdisme congènit en nounats, un cas en el qual la formulació de xarops o gotes en dosatge adequat resulta de vital importància per evitar les seqüeles d'aquesta deficiència de l'hormona tiroïdal en nounats. A continuació es va parlar de la dermatitis de contacte i de com les fórmules poden ajudar a evitar les al·lèrgies a medicaments causades per ingredients de la seva composició. L'últim cas pràctic presentat va ser en relació a la cosmètica individualitzada, on la formulació és útil per complementar tractaments terapèutics que requereixen hidratació i cures més enllà de la cosmètica habitual.

Inspecció i preguntes freqüents en Formulació

Seguint en l’enfocament pràctic, dues conferències es van centrar a resoldre dubtes freqüents relacionats amb la formulació. En el taller “Com formularia vostè…?” es va parlar sobre elsproblemes quotidians de la formulació al laboratori, com per exemple, la importància de controlar adequadament el pH o la dificultat de la formulació quan es tracta de gels. D'altra banda, a la taula rodona “Preguntes freqüents: FAQ en Formulació” es va donar solució adubtes generals sorgits tant en el camp dels vehicles -substàncies que s'empren en les formulacions farmacèutiques per diluir el complex total fins a un volum o pes determinat- com dels actius.

Un altre dels actes programats, “Inspecció en Formulació Magistral”, va tractar la importància de complir amb la normativa vigent, documentar tots els processos, treballar en instal·lacions adequades i assegurar el seu correcte manteniment.

En el marc dels 20 anys que compleix Aprofarm al 2016, l'Associació també va fer un repàs de l'evolució històrica i va comunicar els resultats del qüestionari realitzat als socis en els últims mesos, del qual es va extreure la necessitat de desenvolupar documentació específica i completa sobre formulacions concretes.

Per a més informació:
Aprofarm: Montserrat Torrell 
Telèfon: 93 322 22 11 – Correu: montse@aprofarm.org

Departament de Comunicació Col·legi de Farmacèutics de Barcelona
Telèfon: 93 244 07 28 /18 - Correu: premsa@cofb.net