Última hora Última hora

La Generalitat trenca el seu compromís de pagament a les farmàcies

16/09/2014
 
  • La Administración ha avanzado que no tiene dinero para pagar en septiembre y vuelve a aumentar el retraso que se había comprometido a saldar el 2014
  • Los representantes de los farmacéuticos coinciden en que es inadmisible que la Administración vuelva a financiarse con los proveedores, con el agravante de poner en riesgo la calidad de los servicios sanitarios y reivindican que el tema sea objeto de debate en el Parlamento
     

Barcelona, 16 de setembre.- La Generalitat ha avançat als farmacèutics que no podrà pagar la factura dels medicaments dispensats el mes de juliol, que ascendeix a 119,7 milions d’euros, i que estava previst cobrar a finals d’aquest mes de setembre amb 25 dies de retard respecte a la data de factura i una mitjana de dos mesos des que els van dispensar. Des de 2011 les farmàcies estan patint irregularitats en el pagament i van arribar a suportar fins a 4 mesos de deute el novembre de 2013. Després d’aquell episodi, l’Administració catalana es va comprometre per escrit a abonar, tot i que amb retard, una factura cada mes i a intentar saldar el deute durant el 2014. Fins ara s’havia complert el compromís. Si el dia 30 es confirma l’impagament anunciat, s’haurà vulnerat aquest compromís i es tornarà a cobrar amb un retard de 55 dies.

Els representants dels farmacèutics coincideixen en què és inadmissible que l’Administració torni a recórrer als impagaments per finançar-se. En el cas dels proveïdors sanitaris posant en risc, a més, la qualitat dels serveis que poden oferir, quan “la salut hauria de ser un tema prioritari”, afirmen. També defensen que aquest sigui un motiu de debat al Parlament, doncs afecta no només als professionals sanitaris sinó al conjunt de ciutadans i a la gestió dels recursos disponibles.

Tant des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya com des de l’empresarial FEFAC s’estan valorant les mesures a prendre mentre esperen més informació d’Economia, donat que des del Departament de Salut no els hi han pogut facilitar més arguments que el de que la factura no s’ha pogut incloure en els mecanismes de pagament del Fons de Liquiditat Autonòmica. Tot plegat, malgrat que la factura del mes de juliol, que és la que haurien de cobrar el setembre, els farmacèutics van accedir a tancar 12 hores abans la facturació per tal que una xifra més baixa garantís a l’Administració poder-la incloure en aquests mecanismes.

Per a més informació:
Departament de Comunicació - Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya
93 244 07 28 / 18 - premsa@cofb.net
Departament de Comunicació FEFAC
93 323 24 22 – lgallardo@fefac.cat