Última hora Última hora
 

Quanta gent deixarà de fumar després del 24-M? 

Estem en la Setmana sense fum: fins al 31 de maig


Els farmacèutics donen 10 motius per abandonar el tabac i lluiran una xapa amb el lema "Et puc ajudar a deixar de fumar"

 
26/05/2015

  • Serà en el marc d’una campanya en la qual s’han implicat tant farmacèutics com metges i infermers de l’atenció primària, a través del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, la CAMFIC i l’AIFiCC, respectivament, i engegada conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya
  • En el cas de les farmàcies, a més de la xapa, comptaran amb un pòster amb 10 motius per deixar de fumar i els beneficis de fer-ho després de: 24-72 hores, entre 2 i 12 setmanes, 5 i 10 anys

Barcelona, 26 de maig de 2015.- “1. Fumar és la decisió més important que pots prendre per prevenir un infart, un ictus cerebral, una insuficiència respiratòria crònica o un càncer”, aquest és el primer punt del decàleg de motius per deixar de fumar que durant aquesta setmana, ens podrem trobar a les farmàcies catalanes, on també es recorda que “fumar provoca greus malalties: el 85% dels casos de càncer de pulmó, un 50% dels càncers de vesícula, el 35% dels infarts i prop del 85% de les malalties broncopulmonars obstructives cròniques”.

Però els beneficis de deixar de fumar són molts i es comencen a notar també en el curt termini. Tal com recull el cartell: en les primeres 24-72 hores ja disminueix el risc d’infart, millora la respiració, l’olfacte i el gust. Entre les 2 i les 12 setmanes, augmenta la resistència corporal per córrer o caminar, millor l’aspecte de la pell i disminueixen les ulleres i la pal·lidesa cutània, a més de l’halitosi. Entre 1 i 5 anys després es redueix un 50% el risc d’infart, i disminueix el risc de càncer de cavitat oral, esòfag i vesícula. I a partir dels 10 anys també es redueix a la meitat el risc de patir un càncer de pulmó, mentre que el risc d’infart i de malalties cardiovasculars és similar al d’una persona que no hagi fumat mai.

 

Aquest cartell és el que es troba a les farmàcies catalanes 
en el marc de la Setmana sense fum. 

 


 

Quins beneficis té viure sense el tabac?

A més d’ajudar a prevenir un infart o un ictus cerebral, entre els motius que dóna el cartell també es troba que deixar el tabac ofereix altres beneficis com  sentir-se més lleuger per afrontar reptes físics, millorar la sexualitat i la fertilitat, disminuir ulleres i pal·lidesa cutània, i en termes econòmics, també estalviar. Tots aquests motius, que reverteixen en beneficis per a la salut, comencen a evidenciar-se des de les 24 hores de deixar de fumar fins als 10 anys.

“Et puc ajudar a deixar de fumar”

Més enllà dels 10 motius més que suficients per abandonar el tabac, durant aquesta setmana tant farmacèutics com metges i infermers de l’atenció primària, recordaran a tots aquells que es plantegen deixar de fumar, que tenen ben a prop aliats per a aconseguir-ho. Per fer-ho, lluiran una mateixa xapa on es pot llegir la frase “Et puc ajudar a deixar de fumar”.

Serà en el marc d’una campanya en la que participen la CAMFIC, l l’Associació d’Infermeria familiar i comunitària de Catalunya (AIFiCC) i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), juntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Amb quines eines compten les farmàcies?

A banda de ser un dels professionals sanitaris més propers i accessibles per als ciutadans, els farmacèutics compten amb eines com la recentment actualitzada Guia d’intervenció farmacèutica per a l’abordatge del fumador des de la farmàcia comunitària, elaborada pel CCFC i on es poden trobar des dels últims tractaments fins a elements per determinar el grau de motivació per deixar de fumar i la dependència de la nicotina.

 Aquesta és una de les guies d’actuació farmacèutica elaborades des de l’entitat amb l’objectiu de facilitar als farmacèutics l’actualització en consultes molt freqüents a la farmàcia i a les que es dóna contínuament resposta. Alguns altres exemples són la Guia d’actuació farmacèutica en mal de gola o la Guia de seguiment farmacoterapèutic amb sistemes personalitzats de dosificació. Aquesta primavera està previst editar-ne una de nova dedicada a la rinitis al·lèrgica.

Per a més informació: 
Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC)
Telèfon: 93 244 07 28 / 18 
premsa@cofb.net