Una nova versió d’Aproformula facilita la coordinació entre el metge prescriptor i el farmacèutic formulador

• D'aquest i altres temes relacionats amb la formulació magistral es va parlar al VIII Fòrum Aprofarm 
• La trobada va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona sota el lema “FORMULACIÓ 2.0: Eines on-line en una nova etapa”


Barcelona, 1 de juliol de 2015.- “La nova versió d’Aproformula es dirigeix a dos receptors, metge prescriptor i farmacèutic formulador, que hauran de registrar-se per accedir als nous recursos i formularis”. Així va explicar el farmacèutic Javier Valero, vicepresident d’Aprofarm –associació professional de farmacèutics formuladors-, en què consisteix l'actualització d’Aproformula durant la taula “APP per al farmacèutic i el prescriptor: nova versió Aproformula”. Va ser un dels actes programats al VIII Fòrum Aprofarm, que va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) sota el lema “FORMULACIÓ 2.0: Eines on-line en una nova etapa”. 

L'aplicació ja va suposar una eina nova per al formulador quan es va llançar el 2011. Després de veure la bona valoració que ha obtingut en aquests tres anys quant a utilitat i resolució de casos, s'ha decidit apostar per aquesta actualització que, a més de mostrar una nova arquitectura i disseny, posa a la disposició dels professionals de la salut prestacions que faciliten la coordinació. Algunes de les millores que ofereix són poder personalitzar receptes i prospectes, i al seu torn, accedir a formularis classificats per especialitats: atenció primària, dermatologia, medicina estètica, podologia i excipients.

La importància de la comunicació on-line entre els agents de salut també es va posar de manifest a la conferència inaugural “Comunicacio? on-line com a eina de col·laboració entre nivells assistencials: farmàcia hospitalària i farmàcia comunitària”. Carmen Dávila, farmacèutica al Servei de Farmàcia Complexo Hospitalario de Pontevedra, va destacar que “la comunicació on-line en el sector de la formulació és un mètode eficient i ràpid per intercanviar dades entre la comunitat científica que hauríem d'aprofitar per crear vincles entre farmàcia comunitària i hospitalària”. Un exemple d'això és la web d'accés lliure del grup de farmacotècnia de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH), on es publiquen diferents consultes sobre formulació catalogades i indexades.
 
Els metges demanden més formació amb el farmacèutic 

A la taula rodona “Intercanvi entre formuladors: llums i dificultats del moment actual” –el moderador de la qual va ser Francesc Llambí, president d’Aprofarm i vocal de la Junta de Govern del COFB– es va parlar de la demanda dels metges de formació, informació i comunicació amb el farmacèutic. Aquest interès sorgeix de la bona experiència amb Fórmula 2015, que continuarà amb el nou projecte Formación Magistral. També es va exposar la importància que les associacions professionals treballin unides en projectes comuns per donar a conèixer la qualitat de la formulació magistral, així com que es reconegui la necessitat que el farmacèutic elabori medicaments per a grups reduïts o malalties òrfenes, com estableix actualment la legislació europea. “La gran tasca pels formuladors és que l'Agencia Española del Medicamento reconegui i s'ocupi de la formulació”, es va concretar. 

Quines aplicacions pràctiques té la formulació magistral? 

Una de les aplicacions pràctiques de la formulació magistral és el tractament de la fissura anal, que requereix l'aplicació de fórmules cicatritzants amb àcid hialurònic i vasodilatadors, principalment diltiazem que pot combinar-se amb lidocaina, tal com es va posar de manifest a la conferència “Formulació en el tractament de la fissura anal”. D'altra banda, a l'acte “Casos pràctics en formulació”, es va aprofundir en què aporta la formulació magistral en els tractaments de la psoriasi durant l'embaràs, de l'àrea genital, pal·liatius i dermatològics

En el primer d'ells es va especificar que durant l'embaràs, el tractament de la psoriasi de primera línia són els emolients i queratolítics, podent utilitzar alguns fàrmacs classificats en categoria C: corticoides, Coaltar, derivats vitamina D i tacrolimus. La formulació a l'àrea genital requereix excipients adequats que respectin el pH i restableixin la flora vaginal, mentre que en tractaments pal·liatius suposa un repte important per tractar-se de símptomes múltiples, intensos, multifactorials i canviants que no responen als tractaments estàndard. Finalment, en dermatologia es van presentar tres casos clínics: queratosis actínicas, rosàcia eritematotelangiectàsica i prurito refractori.

Es posa en marxa el primer estudi europeu sobre l’estat de salut dels farmacèutics comunitaris

Es basa en una enquesta on-line que el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació Galatea, ha posat a disposició dels farmacèutics catalans 

A partir dels resultats es podran conèixer els riscos d’aquests professionals sanitaris, fet que servirà per dissenyar estratègies de prevenció i tractament


Barcelona, 30 de juny de 2015.- La crisi econòmica ha afectat la salut dels farmacèutics? Quins factors estressants poden dificultar l’exercici de la professió en el seu dia a dia? En quines condicions estan treballant? Aquestes i altres preguntes són les que respondrà el primer estudi europeu per conèixer l’estat de salut, estils de vida i condicions de treball dels farmacèutics comunitaris, en aquest cas, catalans. El projecte l’ha posat en marxa el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, en col·laboració amb la Fundació Galatea, fruit d’un conveni signat entre ambdues institucions.

 
Definir estratègies a partir dels resultats de l’enquesta on-line
 
Mitjançant una enquesta on-line de no més de 20 minuts de durada, dissenyada per garantir l’anonimat i la confidencialitat, es persegueix que els farmacèutics catalans responguin un seguit de preguntes agrupades en cinc blocs: repercussió de la crisi en la professió, estil de vida, salut, condicions de treball i condicions sociodemogràfiques. A partir dels resultats obtinguts es podran conèixer amb més detall els factors de risc que poden afectar a aquest col·lectiu sanitari, fet que servirà per dissenyar estratègies preventives o assistencials des dels col·legis professionals per donar-hi la millor resposta. En aquesta mateixa línia, per exemple, des del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona es va posar en marxa al 2012 el programa ITACA. Gràcies a aquesta iniciativa, també pionera a Europa, es presta una atenció gratuïta als farmacèutics que pateixen trastorns mentals severs o addiccions a drogues no socialment integrades, medicaments d'acció psicotròpica o alcohol com a conseqüència de riscos psicosocials lligats a la pràctica professional. 


Per què s’ha decidit fer aquest estudi?

 
Les professions relacionades amb la salut, per la naturalesa del seu exercici diari, estan més exposades que d’altres a patir situacions de risc psicosocial que poden complicar el pronòstic si opten per l’actitud de menystenir el risc, l’autodiagnòstic o l’automedicació. Alhora, la difícil situació econòmica que es pateix des de l’inici de la crisi ha esdevingut un condicionant social que afecta de manera negativa la salut dels ciutadans, entre ells també els professionals sanitaris. Tenint en compte aquests factors, s’evidencia la necessitat de conèixer els factors estressants, així com les conductes o situacions de risc que poden afectar la seva salut, per tal de trobar la solució més adient en cada cas. 

  

 

Els catalans, entre els que menys exercici fan per perdre pes
• Videocomunicat: http://comsalud.es/web/blog/comsaludtv/infito/sobrepeso/ 

• Un informe desmunta els Mites de l'Operació Biquini 

• Segons una enquesta d’INFITO, el 68% dels catalans que van fer dieta, exercici i van prendre plantes medicinals van perdre entre 1 i 3 quilos en un mes

Barcelona, 16 de juny de 2015.- Els catalans es troben entre els espanyols que menys exercici realitzen per perdre pes, doncs, segons un estudi, un 27% d'ells no ho practica mai. Aquest percentatge els situa per sobre de la mitjana nacional (18%) com demostra una enquesta realitzada pel Centro de Investigación sobre Fitoterapia (INFITO) a més de 100 ciutadans d'aquesta comunitat que van acudir a les farmàcies amb la intenció de perdre pes. El mateix treball demostra que els qui més quilos perden durant el programa per aprimar-se, basat en dieta, exercici i plantes medicinals, amb independència de la seva durada, són els que realitzen esport sempre. “N'hi ha prou amb una activitat física aeròbica reduïda com caminar entre 30 i 40 minuts diaris”, aconsella la doctora Pilar Riobó, especialista en Endocrinologia i Nutrició. A més, el 68% dels catalans que van realitzar aquest programa des de les farmàcies van aconseguir perdre entre 1 i 3 quilos en un mes.
 
Aquesta especialista destaca com “amb l'arribada de l'estiu moltes persones inicien l'Operació Biquini amb l'objectiu de perdre uns pocs quilos i per a això el millor és posar-se en mans d'un professional sanitari que indiqui el mètode més adequat en cada cas, sempre tenint en compte que no existeix una fórmula màgica i que s'han de modificar una sèrie d'hàbits nutricionals i incorporar l'exercici diàriament”. La doctora Riobó ha participat en l'informe Mites de l'Operació Biquini elaborat per INFITO amb l'objectiu de fomentar la pèrdua de pes saludable, responsable i controlada.
 
Entre els mites que envolten a l'Operació Biquini es troben el prendre-s’ho com un càstig i pensar que per obtenir resultats cal fer una dieta estricta. “Això fa moltes vegades fracassar l'objectiu d'aprimar-se, ja que aquest tipus de dietes són difícils de mantenir en el temps”, apunta la doctora Riobó. L'important és “que un professional sanitari elabori un pla d'acord amb les característiques, gustos i rutines del pacient, que sigui fàcil de seguir”, afegeix. Una altra falsa creença és la de saltar-se algun menjar amb la finalitat de perdre més quilos o creure que els aliments light o integrals aprimen per si sols. De fet, dades anteriors recopilades per INFITO demostren com el 15% dels catalans eliminen el desdejuni o el sopar o fins i tot certs grups d'aliments.
Un altre error en el qual se sol caure és que “la pasta o els llegums engreixen molt perquè es tendeix a pensar que els carbohidrats són els que més calories poden aportar o que cal eliminar per complet el greix. El recomanable és incloure de manera equilibrada tot tipus d'aliments i, sobretot, incorporar fruites i verdures”, assenyala la doctora Riobó. A més, es recomana estar motivat, establir un objectiu de reducció de pes raonable i d'acord amb les necessitats de cada persona, identificar els hàbits nocius, corregir els factors de risc cardiovascular i modificar l'estil de vida i els hàbits alimentosos per aconseguir una continuïtat, perquè l'Operació Biquini resulti un èxit.
 
Com a ajuda a aquest tractament de pèrdua de pes, “també es poden emprar plantes medicinals de dispensació farmacèutica sempre que hi hagi una adequada ingesta d'aliments i una despesa energètica propiciada per la pràctica d'exercici físic”, aconsella la doctora Riobó. L'oficina de farmàcia, com ressalta aquesta especialista, “pot oferir els preparats farmacèutics de plantes medicinals més concordes amb les necessitats del pacient”. Segons els enquestats per INFITO, les raons que els porten a triar l'oficina de farmàcia per seguir un programa de pèrdua de pes són la seguretat, la confiança i la proximitat.
 
Tractament coadjuvant amb plantes medicinals

Segons les necessitats de cada persona, el farmacèutic recomanarà l'ús d'una o una altra planta, ja que, “a causa de la seva formació acadèmica, és el professional millor preparat per aconsellar què preparats són més adequats per a cada tipus de sobrepès, i derivar al metge en cas d'obesitat o patologies associades”, expressa María José Alonso, vocal de Plantes Medicinals del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona. Entre les que més es recomanen “per eliminar els quilos sobrants es troben el Te verd o Camilina, que ajuda a metabolitzar els greixos; el Glucomanano, que causa sensació de sacietat; la Garcinia, que disminueix la lipogènesis (acumulació de greixos) i redueix l'apetit”, afegeix. Segons l'enquesta d’INFITO, les plantes medicinals més utilitzades en un programa de pèrdua de pes realitzat des de la farmàcia són la carxofa i la camilina.

L'ús de plantes medicinals per al tractament del sobrepès també està envoltat de mites que es desmunten en el treball d’INFITO, com la creença infundada que permeten perdre pes de forma ràpida. “Els preparats farmacèutics a força de plantes medicinals per al sobrepès, ja sigui en forma de medicaments o complements alimentosos, han demostrat eficàcia en combinació amb dieta i exercici i tenen resultats en la pèrdua gradual i sostinguda”, conclou Alonso.

 

Les farmàcies catalanes són les que més triguen a cobrar els medicaments que dispensen

Tal com us vàrem anunciar el passat 27 de maig, avui a primera hora s'ha enviat als mitjans de comunicació la seguent nota de premsa 

NOTA DE PREMSA

•  Amb un retard de 2 mesos i l’amenaça que al juliol s’incrementi fins als 3 mesos pels anunciats problemes de tresoreria

 Si al llarg del mes de juny la Generalitat no paga a les farmàcies tal com ha alertat que podria passar degut als problemes de tresoreria, el 5 de juliol el deute superaria els 300 milions d’euros 

 • Les úniques CC.AA. que segueixen patint retards en el pagament són Catalunya, amb 2 mesos, i València, amb 1 

 • Avui, 5 de juny, la Generalitat hauria d’haver pagat la factura corresponent al mes d’abril (112,7M€)


Barcelona, 5 de juny de 2015.- Les farmàcies catalanes són les que més triguen a cobrar els medicaments que dispensen. Mentre que a la resta de l’Estat la mitjana es troba en 22 dies, a Catalunya s’estan pagant a 90 dies. De fet, Catalunya i València són les dues úniques CC.AA. que segueixen patint retards en el pagament de les factures de medicaments per part de l’Administració.

Mentre que a València el retard és d’un mes, a Catalunya precisament avui, dia 5, es tornen a acumular 2 mesos de deute: a la factura d’abril que s’hauria d’haver fet efectiva el 5 de juny (112,7M€), es suma la que hi havia pendent del mes de març, que s’hauria d’haver pagat el 5 de maig (119,5M€).

Si al llarg del mes de juny la Generalitat no paga a les farmàcies tal com ha alertat que podria passar degut als problemes de tresoreria, el 5 de juliol el deute superaria els 300 milions d’euros i s’acumularien 3 mesos de retard. 

Davant aquesta situació, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i l’empresarial FEFAC segueixen reclamant que s’acabi amb els endarreriments en el pagament que pateixen els farmacèutics des de fa quatre anys i que el pagament dels medicaments sigui una prioritat per a les Administracions.

 

QUAN ES PAGUEN ELS MEDICAMENTS A LA RESTA DE L’ESTAT?

LA FARMÀCIA A CATALUNYA EN XIFRES 

3.147 oficines de farmàcia a Catalunya (dades a 31/12/2014)
• Aquesta xarxa garanteix que el 99,9% de la població disposa d’una farmàcia, com a mínim, al seu municipi, no només on és econòmicament rentable. 
• Farmacioles: 112 (dades a 31/12/2014)
• Recursos humans: 10.791 (6.199 farmacèutics col·legiats + 4.592 tècnics auxiliars)
• Habitants per farmàcia: 2.389 (dades a 31/12/2014)
• Farmacèutics per oficina de farmàcia: 1,97
 
DADES D’INTERÈS SOBRE LES FARMÀCIES AL CONJUNT DE L’ESTAT: 

• A Espanya hi ha més 21.854 farmàcies, a Catalunya més de 3.100 i a Barcelona, 2.275.
• Hi ha 68.381 farmacèutics col·legiats a Espanya (col·legiació obligatòria), 10.628 a Catalunya (15,5%) 
• El 71,5 % dels seus treballadors són dones i el 53,1% tenen menys de 55 anys

* Font: “Estadísticas de Colegiados y Farmacias Comunitarias 2014 Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos”

LA CRONIFICACIÓ DEL RETARD EN EL PAGAMENT

Els farmacèutics estan cobrant els medicaments a 90 dies, per què?

• Segons Concert signat amb l’Administració, els medicaments s’haurien de cobrar a 35 dies: dia 5 del mes següent a la factura
(per exemple: medicaments dispensats el mes de maig, s’haurien de cobrar el 5 de juliol)

Dies de retard segons la data que estableix el concert: 55 (avui, 5 de juny, s’hauria de cobrar la factura dels medicaments dispensats al llarg del mes d’abril)

Total de retard des que van dispensar el medicament: 90 dies (a finals de maig, els farmacèutics van cobrar els medicaments dispensats el mes de febrer)

Cronologia:
 

 

 2013, destaquem: 

05/11/2013 - Màxim històric de deute a les farmàcies catalanes: 4 mesos (factures dels mesos de novembre i desembre de 2012 i maig de 2013 i setembre de 2013)
 
2014: 

Durant 2014, comencem amb el compromís d’una factura per mes i pagament a 55 dies de retard (dos mesos), de gener a maig. Amb el FLA extraordinari del 2 de juliol recuperem un mes i passem a cobrar a 25 dies de retard.
 
Al setembre es trenca el compromís de pagament i a partir d’octubre tornen els 55 dies de retard.
 
05/10/2014 - dos mesos de deute: 220,9 M€ (factures de juliol i agost de 2014)
05/11/2014 - dos mesos de deute: 212,9M€ (agost i setembre de 2014)
05/12/2014 - dos mesos de deute: 230,4M€ (setembre i octubre de 2014)

2015: 

05/01/2015 - dos mesos de deute: 227M€ (factures d’octubre i novembre de 2014) 
05/03/2015 - tres mesos de deute: 341,1M€ (novembre, desembre i gener de 2015) 
05/04/2015 - tres mesos de deute: 340,1 M€ (desembre, gener i febrer de 2015)
05/05/2015 - dos mesos de deute: 226,8M€ (febrer i març)
05/06/2015 - dos mesos de deute: 232,2 M€ (març i abril). Si al llarg del mes de juny la Generalitat no paga a les farmàcies tal com ha alertat que podria passar degut als problemes de tresoreria, el 5 de juliol el deute superaria els 300 milions d’euros (equivalent a tres mesos de deute).