L’Administració acumula més de 230 milions d’euros de deute amb les farmàcies catalanes

• L’Administració acumula més de 230 milions d’euros de deute amb les farmàcies catalanes

Barcelona, 5 de desembre de 2014.- L’Administració torna a acumular dos mesos de deute amb els farmacèutics catalans i, en total, la xifra que els deu ascendeix a 230,4M€. A la factura que tenia pendent del mes de setembre (111,7M€) –que s’hauria d’haver pagat el 5 de novembre-, es suma la factura dels medicaments dispensats el mes d’octubre (118,7M€) que, tal com marca el Concert, s’hauria d’haver fet efectiva avui, 5 de desembre.

Pel que fa al cobrament d’una factura a finals de mes –que és quan està pagant actualment les factures l’Administració, amb 55 dies de retard-, aquest desembre tampoc està confirmat. Des del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i des de l’empresarial FEFAC continuen les negociacions amb la Generalitat i l’Administració central per aconseguir concretar com es podrà cobrar. En aquest sentit el Govern de l’Estat es va comprometre a l’arribada d’un FLA social abans d’acabar l’any, no obstant, de moment no s’ha fixat una data. 

Problema crònic

D’altra banda, en els pressupostos presentats aquesta setmana per a l’exercici 2015 es contempla un increment de l’1,01% respecte a la partida pressupostada l’any anterior per a la factura de medicaments dispensats en farmàcia comunitària. És a dir, es preveu una despesa de 958.770.639,67€ quan la despesa real dels últims 12 mesos dels que tenim dades (de novembre 2013 a octubre de 2014) ja va ser de 1.346.526.825€. Aquestes xifres no fan sinó cronificar el problema: els recursos destinats a finançar els medicaments són any rere any insuficients.

Per a més informació:
Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC)
Telèfon: 93 244 07 28 / 18
premsa@cofb.net  

 

Àgora Sanitària inicia un curs gratuït per millorar la detecció i el tractament del mal de gola des de la farmàcia

La formació ha començat el 24 de novembre i les inscripcions estaran obertes durant tot l’any

Gràcies al curs el farmacèutic tindrà més recursos per saber, entre d’altres coses, si l’origen de la patologia és víric o bacterià

Barcelona, 3 de desembre de 2014.- El mal de gola és una consulta freqüent per al farmacèutic, professional de la salut que pot ajudar a identificar quan aquesta patologia és d’origen víric –el 80% dels casos ho és– o bacterià, i així definir si es pot fer recomanació des de la farmàcia o convé que l’usuari acudeixi als serveis mèdics. Per tal que el professional tingui més recursos a l’hora d’abordar aquesta consulta, Àgora Sanitària, el portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, ha creat el curs “Actuació davant el mal de gola des de la farmàcia comunitària”. 

Dels diferents àmbits en què es vertebra el catàleg formatiu d’Àgora Sanitària, aquest curs es troba dins l’àrea de símptomes menors i persegueix tres objectius: que el farmacèutic conegui amb més profunditat què és el mal de gola, que pugui detectar si l’origen és víric o bacterià i que sàpiga identificar els signes d’alarma per determinar si pot fer indicació farmacèutica o cal derivar al metge. 

La formació ha començat el 24 de novembre, les inscripcions estan obertes durant tot l’any i és gratuïta gràcies al patrocini del laboratori farmacèutic Reckitt Benkisser. Alhora, s’ha estructurat amb una durada de 2h i uns continguts multimèdia i interactius per facilitar que el farmacèutic pugui combinar el curs amb la seva activitat a la farmàcia. 

Per què és necessària aquesta formació? 

Xavier Boleda, farmacèutic comunitari i autor del curs, afirma que “aquest tipus de formació és molt útil, ja que el mal de coll a més de ser una de les consultes més habituals a la farmàcia comunitària es pot donar en tot tipus de pacients, ja siguin adults o nens, i pot ser d’origen víric o bacterià, el que implica que la intervenció farmacèutica serà diferent”. A més, afegeix que “per aquest motiu és important actualitzar coneixements en aquesta matèria i actuar de forma protocol·litzada per a verificar les possibles causes d’aquest dolor, saber quin tipus de proves específiques poden fer-se a la farmàcia i intervenir de la manera més adequada, ja sigui indicant un tractament que no requereixi prescripció o derivant el pacient al metge quan sigui necessari”.

Sobre Àgora Sanitària 

Àgora Sanitaria és el portal de formació online creat pels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i de Madrid que neix de la voluntat de promoure i garantir les competències del professional sanitari. Àgora Sanitària ofereix cursos de formació contínua acreditada amb l’objectiu d’acompanyar al farmacèutic en el seu desenvolupament professional i contribuir a la millora de l’atenció al pacient.
Web: www.agorasanitaria.com  
Twitter: @agorasanitaria

Amb el patrocini de: 

 

Per a més informació:
Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)
Telèfon: 93 244 07 28 / 18
premsa@cofb.net

Avui, 1 de desembre: dia mundial de la Sida
 
Les farmàcies catalanes han realitzat més de 9.000 proves per detectar la infecció per VIH de forma precoç


• Això ha estat possible gràcies al test ràpid de detecció VIH que es duu a terme a 47 farmàcies de Catalunya 

• La principal via de transmissió és la sexual

Barcelona, 1 de desembre de 2014.- Avui, 1 de desembre, se celebra el Dia Mundial de la Sida, una malaltia que evidencia el valor de fer una detecció precoç per millorar-ne el pronòstic. Això és el que persegueix el test ràpid de detecció de VIH que es realitza a 47 farmàcies catalanes, gràcies al qual s’han detectat 94 casos positius del total de 9.344 analitzats, i s’ha garantit que puguin accedir a la prova grups que es troben en situació de risc i no acostumen a dirigir-se a altres punts de la xarxa sanitària. 

 
La principal via de transmissió, la sexual
 

La prova, que va començar a oferir-se a les farmàcies de la província de Barcelona el 27 d’abril de 2009, permet obtenir resultats en un quart d’hora. Altres dades que s’extreuen dels cinc anys d’història del test és que de les proves realitzades amb resultat reactiu, 73 es van fer a homes i 21 a dones –majoritàriament autòctons (70)–, la principal via de transmissió és la sexual, especialment entre els homes que tenen sexe amb altres homes (HSH) (41), i en 6 casos la infecció s’ha produït en Usuaris de Droga per Via Parenteral (UDVP).

La darrera fase d’aquest servei és la derivació al centre hospitalari de referència per realitzar la confirmació del resultat en cas que sigui reactiu. Dels 60 usuaris que van acceptar aquesta derivació, 41 es van confirmar, 4 van ser falsos positius i 16 finalment no hi van anar. 


Les farmàcies, punt de detecció precoç eficaç 

Gràcies a l’eficàcia que han demostrat els resultats d’aquesta prova, la farmàcia es consolida com un punt de referència més per a la detecció precoç. Això explica per què s’ha apostat per fer créixer el servei a Catalunya. A partir d’aquest mes el test ràpid per detectar VIH també s’oferirà a 20 farmàcies gironines. 

El test del vih a les farmàcies, en 5 punts


1. La prova consisteix en una petita punció al dit per extreure sang i en vint minuts determina si el resultat és reactiu o no

2. En cas que sigui reactiu, es deriva al pacient al centre hospitalari de referència per realitzar la confirmació del resultat

3. El cost per a l’usuari és de 10€

4. Es realitza de forma anònima i en condicions de privacitat i confidencialitat.

5. Els farmacèutics que ofereixen el servei han rebut formació específica, tant per a la realització de la prova com per a la comunicació de resultats, les farmàcies estan identificades amb un distintiu i es poden trobar als webs col·legials de cada província.

Per a més informació

Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya
premsa@cofb.net / Tels. 93 244 07 28 / 18
 

'Orientats a l’acció', lema d'Infarma Barcelona 2015
  
El Congrés i Saló Europeu d’Oficina de Farmàcia tindrà lloc els dies 24, 25 i 26 de març de 2015 a una nova seu: es trasllada al recinte Firal de Gran Via, espai que ofereix major capacitat d’exposició i millors instal·lacions

L’assistència confirmada per part d’empreses i agents del sector supera ja el 80% de l’espai previst 

Barcelona, 25 de novembre de 2014.- “Orientats a l’acció. Experiències per millorar la farmàcia des del present” és el lema que marcarà la 27a edició del Congrés i Saló Europeu d’Oficina de Farmàcia, Infarma Barcelona 2015. Aquesta cita europea de la farmàcia tindrà lloc a Barcelona els dies 24, 25 i 26 de març de 2015 i està organitzada conjuntament pels Col·legis de Farmacèutics de Madrid i Barcelona, amb la col•laboració d’Interalia.

“Volem que el Congrés doni resposta a les inquietuds dels professionals de la farmàcia que estem desitjant fer passes endavant que enforteixin el nostre rol com a sanitaris i posicionin a la farmàcia com el primer punt de referència en múltiples qüestions relacionades amb la salut. També volem proporcionar eines, inspiració i compartir experiències entre tots aquells que busquem actualitzar-nos per tal d’oferir un millor servei a la societat i fer créixer la farmàcia”, explica Francisca Aranzana, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB i directora del Congrés. El programa l’està acabant de tancar el Comitè Científic, i en coherència amb aquestes idees, l’acció i les experiències en seran les protagonistes.

Infarma Barcelona 2015 és el punt de trobada idoni per posar en comú aquestes experiències; demostrar, de la mà de professionals, l’eficàcia d’una farmàcia amb un paper cada cop més important en la cadena assistencial; i en definitiva, tractar i debatre temes que suposen una oportunitat de creixement per al sector.

Nova seu per a Infarma Barcelona 2015

Tot plegat tindrà lloc en un nou escenari, doncs Infarma Barcelona 2015 canvia de seu i celebrarà la 27a edició al recinte firal de Gran via, un dels espais firals més grans i moderns d’Europa, en comptes de fer-ho al recinte de Montjuïc, on s’havia celebrat tradicionalment Congrés i Saló.

Gràcies als 20.000m2 d’aquest nou espai –4.000m2 més que el de Montjuïc–, es disposarà d’un àrea més àmplia i còmoda per dur a terme les conferències i taules rodones, el Saló de Medicaments i Parafarmàcia tindrà una major capacitat d’exposició, i en general, la nova ubicació oferirà unes millors instal•lacions adequades a les necessitats d’un dels esdeveniments més destacats del món de la farmàcia a Europa.

En aquesta nova seu també tindran més protagonisme les comunicacions científiques en format de pòster, un altre punt fort del Congrés. Les bases per presentar aquests pòsters es poden consultar al web d’Infarma i el termini per fer-los arribar estarà obert fins el 2 de febrer de 2015.

El Comitè Organitzador preveu la participació de més de 25.000 professionals i 300 empreses, i fins al moment, més del 80% de la superfície d’exposició prevista aquest any ja està contractada.

En col·laboració amb:

 

Per a més informació:
Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics
de Barcelona (COFB)
Telèfon: 93 244 07 28 / 18
premsa@cofb.net
Web d’Infarma: http://www.infarma.es/web/infarma-2015