La Generalitat trenca el seu compromís de pagament a les farmàcies

• L’Administració ha avançat que no té diners per pagar al setembre i torna a augmentar el retard que s’havia compromès a saldar el 2014

• Els representants dels farmacèutics coincideixen en què és inadmissible que l’Administració torni a finançar-se amb els proveïdors, amb l’agreujant de posar en risc la qualitat dels serveis sanitaris i reivindiquen que el tema sigui objecte de debat al Parlament


Barcelona, 16 de setembre.- La Generalitat ha avançat als farmacèutics que no podrà pagar la factura dels medicaments dispensats el mes de juliol, que ascendeix a 119,7 milions d’euros, i que estava previst cobrar a finals d’aquest mes de setembre amb 25 dies de retard respecte a la data de factura i una mitjana de dos mesos des que els van dispensar. Des de 2011 les farmàcies estan patint irregularitats en el pagament i van arribar a suportar fins a 4 mesos de deute el novembre de 2013. Després d’aquell episodi, l’Administració catalana es va comprometre per escrit a abonar, tot i que amb retard, una factura cada mes i a intentar saldar el deute durant el 2014. Fins ara s’havia complert el compromís. Si el dia 30 es confirma l’impagament anunciat, s’haurà vulnerat aquest compromís i es tornarà a cobrar amb un retard de 55 dies.

Els representants dels farmacèutics coincideixen en què és inadmissible que l’Administració torni a recórrer als impagaments per finançar-se. En el cas dels proveïdors sanitaris posant en risc, a més, la qualitat dels serveis que poden oferir, quan “la salut hauria de ser un tema prioritari”, afirmen. També defensen que aquest sigui un motiu de debat al Parlament, doncs afecta no només als professionals sanitaris sinó al conjunt de ciutadans i a la gestió dels recursos disponibles.

Tant des del Consell de Col•legis Farmacèutics de Catalunya com des de l’empresarial FEFAC s’estan valorant les mesures a prendre mentre esperen més informació d’Economia, donat que des del Departament de Salut no els hi han pogut facilitar més arguments que el de que la factura no s’ha pogut incloure en els mecanismes de pagament del Fons de Liquiditat Autonòmica. Tot plegat, malgrat que la factura del mes de juliol, que és la que haurien de cobrar el setembre, els farmacèutics van accedir a tancar 12 hores abans la facturació per tal que una xifra més baixa garantís a l’Administració poder-la incloure en aquests mecanismes.

Per a més informació:

Departament de Comunicació - Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya
93 244 07 28 / 18 - premsa@cofb.net

Departament de Comunicació FEFAC
93 323 24 22 – lgallardo@fefac.cat

Nou retard en el pagament a les farmàcies catalanes: no cobren la factura de juliol
  
Barcelona, 5 de setembre de 2014.- L’Administració hauria d’haver pagat avui a les farmàcies catalanes els 119,7 milions d’euros corresponents a les receptes dispensades el mes de juliol, tal i com ho recull el Concert signat amb la Generalitat. Segons les previsions de pagament, els diners no arribaran fins a finals d’aquest mes, per tant, els farmacèutics continuaran patint retards: cobraran amb una mitjana de 25 dies després del que marca el Concert i dos mesos després d’haver dispensat els medicaments.

Tot i que el passat 2 de juliol les farmàcies catalanes van cobrar, a través de l’ampliació del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), les factures dels medicaments dispensats el març i l’abril de 2014 (un total de 228,7 milions d’euros), els diners només van suposar la recuperació d’un dels dos mesos d’endarreriment en el pagament que patien des de principis d’any.

Per a més informació:
Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC)
premsa@cofb.net / Tels. 93 244 07 28 / 18

Un estudi realitzat per farmàcies conclou que la meitat de les dones en edat climatèrica pateixen algun tipus de malaltia crònica

• Gairebé 300 farmàcies de Barcelona han dut a terme una sèrie d’enquestes per definir el perfil de la dona en edat climatèrica. Aquest estudi està emmarcat a la 5a edició del Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic (Plenufar) 

• El 69,2% de les dones enquestades a Barcelona no segueixen adequadament la dieta mediterrània
 


Barcelona, setembre de 2014. L’aparició de la menopausa a Catalunya se situa als 49,3 anys, i concretament a Barcelona, als 49,4. Així ho desprenen els resultats de la campanya “Educació nutricional en la menopausa”, els quals també conclouen que del total de les dones enquestades a Catalunya (1.382) i a Barcelona (1.053), gairebé la meitat pateixen algun tipus de malaltia crònica (48,3% a Catalunya i 48,8% a Barcelona), com ara hipertensió o diabetis. 

L’estudi està emmarcat dins la cinquena edició del Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic (Plenufar), engegat pel Consejo General de Col·legis de Farmacèutics i dut a terme amb la col·laboració de la vocalia d’Alimentació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Un total de 2.500 farmàcies a Espanya, de les quals 384 han estat catalanes i 276 barcelonines, han enquestat a gairebé 9.000 dones en edat climatèrica per ajudar-les a millorar la seva qualitat de vida i promoure una adequada alimentació en aquest grup de la població.
 
Què més conclou l’estudi de Plenufar V? 

El tabaquisme és un hàbit encara present entre les dones en edat climatèrica. El 17,8% de fumadores catalanes i el 16,9% de fumadores barcelonines afirmen consumir una mitjana d’11,2 i 11,6 cigarrets. D’altra banda, el 44% de les dones enquestades a Catalunya i el 43,8% a Barcelona pateixen sobrepès o obesitat. 

El 54% de dones a Catalunya i el 53,6% a Barcelona prenen suplements nutricionals (probiòtics, plantes medicinals o fitoestrògens, entre d’altres). No obstant això, encara hi ha un total de 67,9% i 69,2% de catalanes i barcelonines, respectivament, que haurien de millorar en l’adhesió a la dieta mediterrània tot i haver-se demostrat els beneficis que pot tenir aquest tipus d’alimentació per a aquesta etapa. 

En quant a la qualitat de vida, gran part de les dones tenen la percepció de gaudir d’un bon estat de salut, tot i que el 9,5% a Catalunya i 10,3% a Barcelona presenten un nivell alt de símptomes relacionats amb la menopausa. Els problemes de salut que han enregistrat uns percentatges més alts han estat l’insomni, la sequedat a la pell i la retenció de líquids. 

Mentre es realitzava aquest estudi entre l’1 d’octubre i el 31 de desembre de 2013, la campanya es va dividir en dues fases. En primer lloc, es va formar als farmacèutics per actualitzar els seus coneixements al voltant de l’alimentació de la dona en la menopausa, contemplant les necessitats de la premenopausa, la menopausa i la postmenopausa. Posteriorment, van emprar els coneixements per transmetre al col·lectiu de dones les recomanacions alimentàries més adequades per aquesta etapa de la vida. D’aquesta forma, el farmacèutic, des del seu coneixement sanitari, pot contribuir a informar i educar en matèria d’alimentació a totes aquelles dones en període climatèric que acudeixen a la farmàcia, com ara ajudar a detectar les principals deficiències nutricionals que poden aparèixer i informar de quins són els nutrients necessaris per a aquestes etapes. 

Més de 20 anys vetllant per l’educació nutricional 

Al 1992 es va posar en marxa el primer Pla d’Educació Nutricional pel Farmacèutic, Plenufar, en el qual 3.000 farmacèutics espanyols van formar a mestresses de casa. Més endavant, al 2000, la segona edició de Plenufar es va centrar en escolars d’entre 10 i 14 anys; al 2005 Plenufar III va assessorar i valorar l’estat nutricional de les persones grans i al 2009 va escollir les dones en estat preconcepcional, embarassades i mares lactants.
Plenufar V ha estat reconeguda com una activitat d’interès sanitari pel Ministre de Sanitat i acreditada amb 6 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries de la Comunitat de Madrid. D’altra banda, aquesta iniciativa del Consejo General de Col·legis de Farmacèutics, a través de la seva vocalia d’Alimentació, compta amb la col·laboració de Central Leche Asturiana, Coca-Cola Espanya i Ferrer Internacional.

Per a més informació:
Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)
Telèfon: 93 244 07 28 / 18
premsa@cofb.net

 

Les farmàcies catalanes cobren amb retard la factura de juny
 
El proper 5 de setembre les farmàcies tornaran a acumular un mes de deute

Barcelona, 28 d’agost de 2014.- Els farmacèutics catalans cobraran avui els 110,7 milions d’euros que els hi devia l’Administració pels medicaments dispensats el mes de juny. Aquest pagament s’hauria d’haver fet efectiu el passat 5 d’agost, tal i com ho recull el Concert signat amb la Generalitat, i per tant, la factura ha arribat amb 23 dies de retard.

El proper divendres 5 de setembre, sempre tenint en compte el Concert signat amb l’Administració, els farmacèutics haurien de cobrar la factura corresponent al mes de juliol (119,7 M€). Si, tal i com ha succeït els darrers mesos, el pagament no arriba fins a final de mes, les farmàcies continuaran patint una mitjana de 25 dies de retard i cobrant els medicaments aproximadament dos mesos després d’haver-los dispensat.

Tot i que el passat 2 de juliol les farmàcies catalanes van cobrar, a través de l’ampliació del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), les factures dels medicaments dispensats el març i l’abril de 2014 (un total de 228,7 milions d’euros), els diners només van suposar la recuperació d’un dels dos mesos d’endarreriment en el pagament que patien des de principis d’any.

 
Per a més informació
:
Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya
premsa@cofb.net / Tels. 93 244 07 28 / 18