'Els farmacèutics són l’agent de salut que la societat i el sistema sanitari necessiten per millorar l’atenció al pacient i els resultats de salut'
  
Són paraules del president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, durant la celebració de la Diada del Farmacèutic 2014, que va tenir lloc la nit d’ahir al Palau de la Música de Barcelona, per homenatjar els professionals amb més de 25 i 50 anys de col·legiació, aquest any 138 i 24, respectivament.

L’ex president del COF de Madrid, Alberto García Romero, també va rebre una insígnia d’or del COFB de mans de Jordi de Dalmases

Malgrat la difícil situació que afronta la farmàcia catalana degut als retards en el pagament, es va destacar que la professió ha de continuar evolucionant cap a un model centrat en les necessitats del pacient

Barcelona, 10 d’octubre de 2014.- “Aquest és el principal motiu per estar aquí avui: celebrar que som farmacèutics malgrat tot i reconèixer i agrair les vides dedicades a fer bé aquesta feina, a donar valor a la paraula farmacèutic i ajudar-la a avançar fins adquirir nous rols que estan en expansió i marquen cap a on anirà el futur de la professió: ser més agents de salut que mai i incrementar els serveis assistencials al pacient en col·laboració directa amb la resta de professionals sanitaris”. Són paraules de Jordi de Dalmases, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, durant la celebració de la Diada del Farmacèutic 2014, que va tenir lloc la nit d’ahir al Palau de la Música de Barcelona, per homenatjar els professionals amb més de 25 i 50 anys de col·legiació, i que enguany va servir també per reconèixer la trajectòria de l’ex president del COF de Madrid, Alberto García Romero.

Més d’un miler de farmacèutics van assistir a aquesta cita, i malgrat no deixar de recordar en tot moment de la complicada situació per la qual està passant la farmàcia catalana, així com altres proveïdors sanitaris, el President va emfatitzar que la professió ha de continuar creixent i evolucionant cap a un model centrat en les necessitats del pacient. “Els farmacèutics són l’agent de salut que la societat i el sistema sanitari necessiten per millorar l’atenció al pacient i els resultats de salut”, va afegir més endavant.

La Diada del Farmacèutic 2014 s’ha convertit en un punt de trobada anual de la professió en què un dels principals objectius és homenatjar als farmacèutics que compleixen un quart i mig segle de col·legiació. Els 138 que estan col·legiats des de fa 25 anys van rebre una insígnia de plata, i als 24 que van complir 50 anys se’ls va entregar la insígnia d’or. Amb aquest acte simbòlic es va voler reconèixer el valor que han aportat durant tots aquests anys i la professió que han lliurat als que han de venir després a agafar el relleu.

Un fet destacat de la Diada d’enguany és que, de manera excepcional, també es va entregar una insígnia d’or a l’ex president del Col·legi de Farmacèutics de Madrid, Alberto García Romero, com a mostra d’agraïment de la seva trajectòria i per fer possible la col·laboració entre els Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid per crear la plataforma de formació online Àgora Sanitària, que ja ha superat les 25.000 inscripcions, i la celebració anual del Congrés i la mostra d’Infarma, alternant les seus de Madrid i Barcelona, sent un dels actes més importants i multitudinaris de la farmàcia.


Diplomes a la investigació

Durant la Diada del Farmacèutic 2014 es van atorgar també els diplomes acreditatius als autors de les Beques col·legials 2013-2014. Els projectes de recerca becats es van dedicar a l’optimització del tractament per a la malaltia inflamatòria intestinal, d’una banda, i a l’avaluació de l’estabilitat de l’hemoglobina en els tests de sang oculta en femta immunològics dins del programa de cribratge de càncer de còlon, de l’altra.

L’acte va estar patrocinat per: Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Mútua General de Catalunya (MGC), Grupo Cofares, Alliance Healthcare i Litogama Impresors.

 

 

L’Administració dobla el seu deute amb les farmàcies


• Lluny de resoldre’s, el retard en el pagament s’agreuja i passa de 119,7 a 220,9 milions d’euros, tot i els compromisos adquirits pel Govern de millorar la situació a finals d’any 

• Els farmacèutics reclamen un calendari de pagaments per als propers mesos i que no es posi en risc el dret a l’accés als medicaments incomplint l’obligació de pagar-los

Barcelona, 6 d’octubre de 2014. L’Administració porta dos mesos sense pagar els medicaments que es dispensen a les farmàcies catalanes. Concretament es tracta de la factura dels fàrmacs dispensats el mes de juliol, que s’hauria d’haver cobrat el passat dia 5 de setembre i que ascendia a 119,7 milions d’euros, i la de l’agost (101,2M€), que s’hauria d’haver cobrat avui, tal i com marca el Concert vigent amb el CatSalut. Tot i els compromisos adquirits pel Govern per escrit el passat mes de juny, quan va afirmar que “seguirien pagant, via FLA o tresoreria pròpia, de forma regular les factures mensuals. I si es produeix una nova ampliació del FLA abans d’acabar l’any podrem reduir encara més aquest termini”, el deute, en lloc de reduir-se, s’ha duplicat. 

Aquesta situació s’agreuja quan, a hores d’ara, l’Administració encara no ha fet arribar el calendari de pagaments que es continua demanant des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i l’empresarial FEFAC. El fet que la Generalitat acumuli dos mesos de retard en el pagament dels medicaments i no aclareixi quin serà l’escenari d’aquí a finals d’any deixa a la farmàcia en un punt de total incertesa i angoixa.
 
Els representants dels farmacèutics coincideixen en qualificar d’inadmissible que els governs incompleixin les seves obligacions de pagament, encara més en àmbits de vital importància, com és el de l’accés als medicaments. Demanen responsabilitat i previsió a la classe política i que no s’utilitzi als proveïdors per finançar-se caient en un absolut abús de poder i més tenint en compte que l’Administració pot finançar-se amb uns interessos molt inferiors als que poden optar els col·lectius als quals deixen de pagar. 

Per tal de garantir un calendari de pagaments fins a finals d’any, el CCFC i la FEFAC continuen negociant amb la Direcció General de Política Financera, Assegurances i Tresor i amb els responsables del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i de la Delegació del Govern a Catalunya.

Antecedents 

A mitjans del mes passat la Generalitat va avançar als farmacèutics que no els podria pagar la factura dels medicaments dispensats el mes de juliol, que ascendeix a 119,7 milions d’euros, i que estava previst cobrar a finals de setembre amb 25 dies de retard. La reacció per part dels representants dels farmacèutics va ser d’indignació i sorpresa, ja que feia dos mesos se’ls va demanar reduir la factura de juliol per assegurar que la podrien pagar, i tot i fer-ho, la factura va quedar fora del FLA. A més de ser una situació que es podria haver previst, amb aquest impagament el departament d’Economia estava trencant el compromís que va fer arribar per escrit al col·lectiu el passat 19 de juny.

 

A partir d’avui arriben a les farmàcies catalanes els fruits de l’arbre dels petits valents per fer realitat el nou Hospital de Dia de Sant Joan de Déu

? • La campanya solidària és una iniciativa de l’Hospital Sant Joan de Déu amb la col·laboració del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya

? • Més de 3.000 farmàcies vendran capsetes de caramels per recaptar els 600.000€ necessaris per construir aquest centre

Barcelona, 2 d’octubre de 2014.- La farmàcia catalana s’endolceix més que mai. Petites capsetes grogues i blau cel amb caramels amb gust de fruites del bosc arribaran a partir d’avui a les més de 3.000 farmàcies de Catalunya. Són els fruits de l’arbre dels petits valents (pots llegir la seva història al final de la nota), que arrelarà a les farmàcies amb l’objectiu d’aconseguir, a través de la seva venda, els 600.000 euros que falten per a que Sant Joan de Déu pugui construir un nou Hospital de Dia. La nova instal·lació permetrà atendre al creixent número de nens i nenes que requereixen tractaments oncològics o d’altre tipus que s’adapten a aquesta modalitat d’abordatge que no requereix l’ingrés hospitalari. La campanya solidària és una iniciativa de l’Hospital Sant Joan de Déu amb la col·laboració del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya

Implicat tot el sector del medicament:

A més de la farmàcia comunitària, que també penjarà uns cartells als seus establiments per fer més difusió d’aquesta iniciativa, està implicat la resta del sector del medicament. La Federación de Distribuidores Farmacéuticos, Fedifar, facilitarà l’arribada dels fruits de l’Arbre dels petits valents a les farmàcies en expositors de 20 unitats i els laboratoris Angelini i Sanofi participaran fent possible una campanya publicitària als mitjans. 

En tot cas, el seguiment de la campanya es podrà fer a través del seu web específic petitsvalents.org, portal en què s’anirà informant, entre d’altres coses, sobre quants diners falten perquè aquest nou Hospital sigui una realitat.

Com serà el nou Hospital de Dia?

L’Hospital de Dia és un espai específic del centre on el nen pot rebre el tractament sense separar-se del seu entorn familiar i sense necessitat de quedar-s’hi a dormir. Actualment s’ha quedat petit i antiquat, és per això que l’hospital maternoinfantil vol renovar-lo vetllant per a que les famílies i els nens puguin disposar de la intimitat i comoditat necessàries, i així ajudar a tots aquells petits valents que han de lluitar contra malalties. Del milió d’euros que costa aproximadament fer aquesta reforma, Sant Joan de Déu de moment ha aconseguit gairebé la meitat.

El nou Hospital de Dia simularà ser un bosc al seu interior i Sant Joan de Déu preveu que pugui entrar en funcionament al febrer de 2015. Les noves instal·lacions, que ocuparan uns 850m2, contemplen ampliar el número de llits (dels 12 que hi ha actualment a 23), els boxes seran individuals, però amb espai suficient per a que els pares estiguin amb els nens sempre que ho desitgin, i tots ells tindran llum natural. A més, l’espai també disposarà d’àmplies zones comunes per rebre la visita dels ajudants que busquen fer somriure als petits valents, com ara els pallassos, els mags i els músics.

Què és l’arbre dels petits valents? 

Tots portem a dins un sac de valentia on es pot llegir: “utilitzar només en cas de necessitat”. I així ho fem: és en les situacions més difícils quan, sense saber ben bé com, trobem l’accés a aquest sac, que s’obre per convertir-nos en persones més valentes del que mai havíem pensat. 

A vegades aquestes dificultats arriben quan tot just acabes de començar la teva història, la teva vida, i és llavors quan, per a l’admiració de tots, et converteixes en un PETIT VALENT. I amb tota l’energia que et dóna el càrrec, t’enfrontes a la vida tal com és amb una força abans inimaginable. 

A l’Hospital Sant Joan de Déu volen fer créixer un arbre per a aquests petits valents. Sobre aquest arbre es vertebrarà la construcció d’un nou hospital de dia. I a la seva ombra podran lluitar conjuntament per la seva victòria davant malalties com el càncer, cada cop més freqüent en la infància.
 

Fes-los arribar la teva força.

 Amb la col·laboració de:

Per a més informació: 

Servei de Comunicació
Hospital Sant Joan de Déu
Telf. 93 253 21 50 / 605 695 277 / 665 500 214
E-mail: amolto@hsjdbcn.org  

Comunicació Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya
Tels. 93 244 07 28 / 18
E-mail: premsa@cofb.net  

 

La Generalitat trenca el seu compromís de pagament a les farmàcies

• L’Administració ha avançat que no té diners per pagar al setembre i torna a augmentar el retard que s’havia compromès a saldar el 2014

• Els representants dels farmacèutics coincideixen en què és inadmissible que l’Administració torni a finançar-se amb els proveïdors, amb l’agreujant de posar en risc la qualitat dels serveis sanitaris i reivindiquen que el tema sigui objecte de debat al Parlament


Barcelona, 16 de setembre.- La Generalitat ha avançat als farmacèutics que no podrà pagar la factura dels medicaments dispensats el mes de juliol, que ascendeix a 119,7 milions d’euros, i que estava previst cobrar a finals d’aquest mes de setembre amb 25 dies de retard respecte a la data de factura i una mitjana de dos mesos des que els van dispensar. Des de 2011 les farmàcies estan patint irregularitats en el pagament i van arribar a suportar fins a 4 mesos de deute el novembre de 2013. Després d’aquell episodi, l’Administració catalana es va comprometre per escrit a abonar, tot i que amb retard, una factura cada mes i a intentar saldar el deute durant el 2014. Fins ara s’havia complert el compromís. Si el dia 30 es confirma l’impagament anunciat, s’haurà vulnerat aquest compromís i es tornarà a cobrar amb un retard de 55 dies.

Els representants dels farmacèutics coincideixen en què és inadmissible que l’Administració torni a recórrer als impagaments per finançar-se. En el cas dels proveïdors sanitaris posant en risc, a més, la qualitat dels serveis que poden oferir, quan “la salut hauria de ser un tema prioritari”, afirmen. També defensen que aquest sigui un motiu de debat al Parlament, doncs afecta no només als professionals sanitaris sinó al conjunt de ciutadans i a la gestió dels recursos disponibles.

Tant des del Consell de Col•legis Farmacèutics de Catalunya com des de l’empresarial FEFAC s’estan valorant les mesures a prendre mentre esperen més informació d’Economia, donat que des del Departament de Salut no els hi han pogut facilitar més arguments que el de que la factura no s’ha pogut incloure en els mecanismes de pagament del Fons de Liquiditat Autonòmica. Tot plegat, malgrat que la factura del mes de juliol, que és la que haurien de cobrar el setembre, els farmacèutics van accedir a tancar 12 hores abans la facturació per tal que una xifra més baixa garantís a l’Administració poder-la incloure en aquests mecanismes.

Per a més informació:

Departament de Comunicació - Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya
93 244 07 28 / 18 - premsa@cofb.net

Departament de Comunicació FEFAC
93 323 24 22 – lgallardo@fefac.cat