Els farmacèutics donen 10 motius per abandonar el tabac i lluiran una xapa amb el lema 'Et puc ajudar a deixar de fumar'

Quanta gent deixarà de fumar després del 24-M? Estem en la Setmana sense fum: fins al 31 de maig

? • Serà en el marc d’una campanya en la qual s’han implicat tant farmacèutics com metges i infermers de l’atenció primària, a través del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, la CAMFIC i l’AIFiCC, respectivament, i engegada conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya
? • En el cas de les farmàcies, a més de la xapa, comptaran amb un pòster amb 10 motius per deixar de fumar i els beneficis de fer-ho després de: 24-72 hores, entre 2 i 12 setmanes, 5 i 10 anys 

Barcelona, 26 de maig de 2015.- “1. Fumar és la decisió més important que pots prendre per prevenir un infart, un ictus cerebral, una insuficiència respiratòria crònica o un càncer”, aquest és el primer punt del decàleg de motius per deixar de fumar que durant aquesta setmana, ens podrem trobar a les farmàcies catalanes, on també es recorda que “fumar provoca greus malalties: el 85% dels casos de càncer de pulmó, un 50% dels càncers de vesícula, el 35% dels infarts i prop del 85% de les malalties broncopulmonars obstructives cròniques”.
 
Però els beneficis de deixar de fumar són molts i es comencen a notar també en el curt termini. Tal com recull el cartell: en les primeres 24-72 hores ja disminueix el risc d’infart, millora la respiració, l’olfacte i el gust. Entre les 2 i les 12 setmanes, augmenta la resistència corporal per córrer o caminar, millor l’aspecte de la pell i disminueixen les ulleres i la pal·lidesa cutània, a més de l’halitosi. Entre 1 i 5 anys després es redueix un 50% el risc d’infart, i disminueix el risc de càncer de cavitat oral, esòfag i vesícula. I a partir dels 10 anys també es redueix a la meitat el risc de patir un càncer de pulmó, mentre que el risc d’infart i de malalties cardiovasculars és similar al d’una persona que no hagi fumat mai.

Aquest cartell és el que es troba a les farmàcies catalanes en el marc de la Setmana sense fum Veure [+]

Quins beneficis té viure sense el tabac?
A més d’ajudar a prevenir un infart o un ictus cerebral, entre els motius que dóna el cartell també es troba que deixar el tabac ofereix altres beneficis com sentir-se més lleuger per afrontar reptes físics, millorar la sexualitat i la fertilitat, disminuir ulleres i pal·lidesa cutània, i en termes econòmics, també estalviar. Tots aquests motius, que reverteixen en beneficis per a la salut, comencen a evidenciar-se des de les 24 hores de deixar de fumar fins als 10 anys.
 
“Et puc ajudar a deixar de fumar”
Més enllà dels 10 motius més que suficients per abandonar el tabac, durant aquesta setmana tant farmacèutics com metges i infermers de l’atenció primària, recordaran a tots aquells que es plantegen deixar de fumar, que tenen ben a prop aliats per a aconseguir-ho. Per fer-ho, lluiran una mateixa xapa on es pot llegir la frase “Et puc ajudar a deixar de fumar”.

Serà en el marc d’una campanya en la que participen la CAMFIC, l l’Associació d’Infermeria familiar i comunitària de Catalunya (AIFiCC) i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), juntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
 
Amb quines eines compten les farmàcies?
A banda de ser un dels professionals sanitaris més propers i accessibles per als ciutadans, els farmacèutics compten amb eines com la recentment actualitzada Guia d’intervenció farmacèutica per a l’abordatge del fumador des de la farmàcia comunitària, elaborada pel CCFC i on es poden trobar des dels últims tractaments fins a elements per determinar el grau de motivació per deixar de fumar i la dependència de la nicotina.

Aquesta és una de les guies d’actuació farmacèutica elaborades des de l’entitat amb l’objectiu de facilitar als farmacèutics l’actualització en consultes molt freqüents a la farmàcia i a les que es dóna contínuament resposta. Alguns altres exemples són la Guia d’actuació farmacèutica en mal de gola o la Guia de seguiment farmacoterapèutic amb sistemes personalitzats de dosificació. Aquesta primavera està previst editar-ne una de nova dedicada a la rinitis al·lèrgica.

Per a més informació:
Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC)
Telèfon: 93 244 07 28 / 18
premsa@cofb.net

 

Els farmacèutics es formaran a través d’Àgora Sanitària sobre com aconsellar en l’insomni per millorar la qualitat de vida dels pacients
• Un dels objectius del curs, que començarà el 19 de maig, és que l’atenció des de la farmàcia contribueixi a reduir el possible abús de substàncies com les benzodiacepines

• El 50% dels adults ha patit insomni en algun moment de la seva vida, de fet, la venda de productes per millorar la qualitat del son ha augmentat un 13% entre 2013 i 2014 


Barcelona, 6 de maig de 2015.- Entre 2013 i 2014, la venda de productes per millorar la qualitat del son i evitar l’insomni ha augmentat un 13%, segons dades de l’IMS Health. L’insomni és un trastorn que el 50% dels adults pateix en algun moment de la seva vida. Les farmàcies, gràcies a la seva accessibilitat i proximitat, poden exercir un paper decisiu en el consell i recomanació de mesures específiques, i d’aquesta forma, contribuir a reduir la seva incidència. És una de les premisses que ha tingut en compte Àgora Sanitària a l’hora d’impulsar el curs “Recomanació farmacèutica en l’insomni”, amb el patrocini de Chiesi, que començarà el 19 de maig. S’hi pot accedir a la inscripció a través del web d’Àgora Sanitària

Deshabituació de benzodiacepines, un dels objectius del curs
El curs, de 6 hores lectives i amb casos pràctics freqüents a la farmàcia, proporcionarà coneixements útils per a què l’atenció farmacèutica ajudi a la prevenció dels trastorns del son i a millorar la qualitat de vida d'aquells pacients que pateixen insomni en les diferents etapes de la seva vida. 

Un àmbit en el qual pot actuar el farmacèutic és en la deshabituació de benzodiacepines. Per això, al curs s’abordarà també aquest problema oferint als farmacèutics eines per a una correcta indicació farmacèutica. El 5% dels pacients d’atenció primària acudeix al metge amb l'objectiu principal de rebre tractament per a l’insomni. El problema pot aparèixer quan aquesta medicació es converteix en tractament habitual. Tal i com es va plantejar a la taula rodona d’Infarma Barcelona 2015 “Ús, abús i deshabituació de psicofàrmacs”, és precís generar vies d’actuació per retirar les benzodiacepines a pacients que veritablement no les necessiten. A pesar que les guies de pràctica clínica assenyalen que per a l’insomni o l’ansietat la duració del tractament no ha de superar les tres o quatre setmanes, la resistència a la retirada per part del pacient o els símptomes d’abstinència dificulten deixar-lo.

Un altre aspecte que es tractarà durant la formació serà com aplicar les guies d’actuació per realitzar correctament l’abordatge del pacient, valorar quan convé derivar al metge o recomanar mesures higièniques i dietètiques per al tractament i prevenció de l’insomni. 

Per què és tan important dormir?

Els éssers humans dediquem un terç de la vida a dormir. El somni, de fet, és una necessitat fisiològica que permet establir les funcions físiques i psicològiques essencials per a un ple rendiment diari.

La presència de trastorns del son, com ara l’insomni, es relaciona amb un increment de morbimortalitat en general, amb un major consum dels recursos sanitaris, amb una disminució de la qualitat de vida de la persona que el pateix ja que interfereix en la seva vida laboral, social i familiar. 

Per a més informació:
Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)
premsa@cofb.net / Tels. 93 244 07 28 / 18

 

L’Administració torna a incomplir en el pagament a les farmàcies catalanes i acumula més de 220M€ de deute
Avui, 5 de maig, s’hauria d’haver pagat la factura dels medicaments dispensats el mes de març (119,5M€). A aquesta factura se suma la que resta pendent del mes de febrer (107,3M€)

Barcelona, 5 de maig de 2015.- Un total de 226,8M€ és el deute que acumula la Generalitat amb les farmàcies catalanes. Aquesta xifra surt de la suma de la factura dels medicaments dispensats al març (119,5M€), que s’hauria d’haver fet efectiva avui, 5 de maig; i la factura de febrer (107,3M€), que s’hauria d’haver pagat el 5 d’abril.
 
Després de les negociacions per part del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i l’empresarial FEFAC, tant amb l’Administració central com amb la Generalitat, finalment el passat 9 d’abril va arribar un FLA Extraordinari amb què es va cobrir la factura pendent del mes de desembre (118,5M€). Tot i això, el retard continua sent de dos mesos.

Davant aquesta situació, que encara no té data de resolució, els farmacèutics continuen reclamant que el pagament dels medicaments sigui una prioritat per a les Administracions de la mateixa manera que ho és per als pacients i que s’acabi amb els endarreriments que venen patint des de fa quatre anys.

 

Àgora Sanitària posa en marxa nous cursos que proporcionen eines als farmacèutics per l’atenció en símptomes menors, àrea on hi ha una demanda creixent de la població
  ?
• La formació aborda temes relacionats amb el rendiment cognitiu, el benestar digestiu, l’insomni i el desànim

? • La importància dels símptomes menors també es va constatar al Congrés i Saló Infarma Barcelona 2015 amb els tallers impartits a l’Aula Àgora, que va comptar amb més de 400 assistents


Barcelona, 28 d’abril de 2015.- Un dels objectius d’Àgora Sanitària és proporcionar al farmacèutic eines per a què pugui oferir un consell adequat en àrees on hi ha una demanda creixent de la població. Aquest és el cas dels símptomes menors. El portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid posa en marxa, durant aquesta primavera, quatre nous cursos relacionats amb el rendiment cognitiu, el benestar digestiu, l’insomni i el desànim. Les inscripcions de tots ells ja estan obertes i s’hi pot accedir a través del web d’Àgora Sanitària.

“Formar-se en com s'ha d'actuar davant una consulta sobre símptomes menors segueix sent de gran interès per al farmacèutic, ja que constitueix una de les activitats més freqüents en el seu dia a dia i permet esbrinar les causes de la simptomatologia, disposar de protocols d'actuació que permetin definir si és necessari remetre al metge o si es pot realitzar una indicació farmacèutica, així com buscar l'evidència que hi ha de les possibilitats d'indicació”, explica Cristina Rodríguez, cap del departament de Formació i Desenvolupament Professional del COFB.
 
Quatre àmbits formatius per oferir una atenció farmacèutica més completa

La farmàcia comunitària sovint rep consultes relacionades amb lapsus lleus de memòria o manca de concentració, senyals que especialment en persones joves i adultes no només els impedeix tenir un rendiment intel·lectual òptim, sinó també els acostuma a comportar una certa preocupació. Per identificar quin és el moment de derivar al metge i saber quin producte és millor recomanar en cada cas, Àgora Sanitària ha impulsat el curs “Rendiment cognitiu: recomanació basada en l’evidència”, patrocinat per Bayer, que comença avui, 28 d’abril.
 
Amb el mateix patrocinador s’ha posat en marxa el curs “Fitoteràpia en les molèsties digestives”, que s’iniciarà el 7 de maig. Aquest curs té com a objectiu que el farmacèutic pugui conèixer més detalladament quins productes de fitoteràpia existeixen per tractar les molèsties digestives, i d’aquesta forma, millorar el consell que dóna al pacient i detectar possibles situacions que precisin un diagnòstic clínic.

Les consultes sobre l’insomni i el desànim també són freqüents a la farmàcia. Del primer tema es parlarà a partir del 12 de maig a la formació patrocinada per Chiesi “Recomanació farmacèutica en l'insomni”, amb la qual es persegueix que el farmacèutic pugui ajudar a millorar la qualitat del son en les diferents etapes de la vida, com pot ser en l’època de gestació, durant la menopausa o en la vellesa. D’altra banda, a la quarta edició de “CONFIA: Consell i indicació en el desànim”, que començarà el 2 de juny amb el patrocini d’Esteve, s’ajudarà al farmacèutic a detectar els casos de trastorns de l’estat d’ànim i se’ls donarà més eines per abordar-los.

Més de 400 assistents a l’Aula Àgora d’Infarma Barcelona 2015

Durant els tres dies del Congrés i Saló Infarma Barcelona 2015, que va tenir lloc al recinte firal de Gran Via del 24 al 26 de març, Àgora Sanitària va oferir set tallers pràctics de 30 minuts cadascun a l’anomenada Aula Àgora, que va comptar amb més de 400 assistents. Els que més van interessar van ser aquells relacionats amb símptomes menors que tractaven camps on el farmacèutic pot indicar i dur a terme una major tasca d’atenció farmacèutica, com ara “Fitoteràpia en el dolor abdominal”, “Homeopatia i Embaràs i “Casos clínics en l’insomni”. Altres tallers que van suscitar gran interès per part del col·lectiu farmacèutic van ser “Com actuar eficaçment en Hipertensió Arterial” i “Emergències Sanitàries a la Oficina de Farmàcia”.

“Els farmacèutics busquen guanyar en confiança i seguretat per poder realitzar una actuació el més professional i efectiva possible. Prova d'això és la gran assistència als tallers organitzats a Infarma sobre símptomes menors, ja que van ser els que van comptar amb més participació, així com al catàleg formatiu online del portal, en el qual actualment el 60% dels cursos estan dedicats a l'abordatge dels símptomes menors, que reflecteix la mostra de l'interès dels farmacèutics i també de la indústria”, concreta Cristina Rodríguez.

En el marc d’Infarma Barcelona 2015, Àgora Sanitària també va sortejar un iPhone 6 entre els assistents a l’Aula Àgora i la guanyadora ha estat Maria de Manuel, farmacèutica de Madrid. D’altra banda, es va presentar la “marató formativa”, una iniciativa que oferia a l’usuari escollir entre quatre itineraris de diferents àmbits que contenien, al seu torn, quatre cursos –amb un 25% de descompte cadascun– orientats a millorar la pràctica diària. Per donar a conèixer aquesta novetat formativa es van entregar més de 1.000 kits de running, que consistia en una motxilla i una samarreta per liderar la carrera formativa i aconseguir les millors marques, el catàleg amb els cursos i un targetó informatiu de la marató.

Per a més informació: 

Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)
premsa@cofb.net / Tels. 93 244 07 28 / 18