Representants de tot el sector del medicament, implicats en la campanya solidària l’Arbre dels petits valents
 
Les farmàcies catalanes recapten en un mes 180.000 euros per a la construcció del nou Hospital de Dia de Sant Joan de Déu

La quantitat recaptada representa la meitat de l’import que s’han fixat com a objectiu els promotors de la campanya

Barcelona, 11 de novembre de 2014.- En un mes, les farmàcies que col·laboren amb l’Hospital Sant Joan de Déu per recaptar els fons que permetin enllestir les obres de construcció del nou Hospital de Dia han aconseguit recaptar 180.000 euros mitjançant una campanya de venda de capsetes de caramels que representen simbòlicament els fruïts de l’arbre dels petits valents en al·lusió a la decoració que tindrà el nou espai, que simularà un bosc (es pot veure en la fotografia adjunta). Les persones que vulguin col·laborar en la campanya també poden comprar una o més fulles de l’arbre dels petits valents a través de la web: www.petitsvalents.org. L’objectiu de la campanya és recaptar en les pròximes setmanes uns 180.000 euros més. 

  
Tot el sector del medicament, implicat en la campanya
 

La campanya solidària és una iniciativa de l’Hospital Sant Joan de Déu, que va demanar al Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya la seva col·laboració per tal que les més de 3.000 farmàcies catalanes poguessin recaptar fons a través de la venda de capsetes de caramels. A través del Consell es va demanar també la implicació de la distribució, que s’hi va sumar des del primer moment per recolzar el projecte fent possible la distribució dels expositors a les farmàcies de manera desinteressada. Així doncs, les capsetes (o els fruits de l’arbre dels petits valents) arriben a les farmàcies gràcies a la col·laboració de Fedifar, Fedefarma, Alliance Healthcare, Cofares, Hefame i Difale. Per últim, també des del Consell es va voler comptar amb la representació de la Indústria i tant Angelini Farmacèutica, com Laboratoris Ferrer i Sanofi van finançar la campanya publicitària per difondre la iniciativa.

D’esquerra a dreta: Oriol Bota, director de l’Obra Social Sant Joan de Déu; Anna Catasús, directora d’Assumptes Regulatoris i Relacions institucionals d’Angelini Farmacèutica; Manel Vera, director general de Ferrer Healthcare; Míriam Mañer, vocal del Consell Rector d’Hefame a Catalunya; Manuel del Castillo, gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu; Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya; Jordi Oliveras, gerent de Relacions Corporatives de Sanofi; LAlis Fontcuberta, Relació amb pacients Sanofi; Vicenç Calduch, president de Fedefarma i vicepresident de Fedifar; Gaspar Linares, vicetresorer de Cofares; César Martínez, president d’Alliance Healthcare

L’Hospital Sant Joan de Déu ha esdevingut un referent per al tractament de malalties cròniques en l’àmbit pediàtric, fet que ha provocat que en els darrers anys rebi cada cop més pacients de tot Espanya. Aquesta circumstància ha fet que algunes de les instal·lacions on són atesos aquests infants hagin quedat petites i requereixin d’una remodelació integral. És el cas de l’Hospital de Dia. El nou equipament ocuparà una superfície de 850 metres quadrats i tindrà el doble de la seva capacitat actual –de 12 a 23 llits-, incorporarà utillatge tecnològic d’última generació i uns espais més confortables per als infants atesos i les seves famílies.

Les obres de construcció del nou Hospital de Dia es van iniciar al febrer de 2014 gràcies als 100.000 euros que es van recollir mitjançant diferents iniciatives. El jugador del F.C. Barcelona Xavi Hernández va cedir els regals de la seva boda amb la Núria Cunillera i l’Obra Social la Caixa també va fer una aportació. La previsió és que les obres s’enllesteixin l’any vinent i que el nou equipament entri en funcionament al febrer de 2015.


Amb la col·laboració de:

    

Més informació

Albert Moltó / Lourdes Campuzano
Comunicació 
Hospital Sant Joan de Déu 
Tel. 93 253 21 50 / 665500214
Natàlia Vázquez D. / Tamara Gutiérrez / Laia Dorca 
Comunicació 
Consell de Col.legis Farmacèutics de Catalunya 
Tel. 93 244 07 28 / 18

    
                                     

L’Administració torna a acumular dos mesos de deute amb les farmàcies catalanes
  
La Generalitat deu als farmacèutics un total de 212,9M€ corresponents a les factures d’agost i setembre

Més de 750 farmacèutics van assistir ahir a una Junta General Extraordinària per sotmetre a votació possibles mesures a dur a terme davant els retards en el pagament

Barcelona, 5 de novembre de 2014.- L’Administració hauria d’haver pagat avui els 111,7 milions d’euros corresponents a les factures que els farmacèutics van dispensar el mes de setembre, segons el que marca el Concert. Donat que encara té pendent la factura d’agost (101,2M€), la Generalitat torna a doblar el deute que acumula amb les farmàcies catalanes, que ascendeix a 212,9M€.

Mesures de pressió, a debat

Precisament aquests retards en el pagament van ser un detonant perquè ahir es celebrés una Junta General Extraordinària sol·licitada per 3 col·legiats i recolzada per 312 signatures (complint amb el 3% mínim que es necessita perquè prosperi una Junta d’aquestes característiques) per tal de votar una sèrie de mesures a dur a terme per fer front a aquesta situació, a la que van assistir més de 750 farmacèutics del total de 8.462 col·legiats de Barcelona.

Durant la reunió, la Junta de Govern, liderada per Jordi de Dalmases, va fer un repàs als retards en el pagament que es venen patint des de l’any 2011 i a les accions dutes a terme en cada moment. En aquest sentit, va destacar la importància de continuar actuant amb coherència i aplicant mesures contundents com tancaments, que afecten al servei que es dóna als usuaris, en els moments en què s’hagin esgotat totes les vies possibles per aconseguir una solució al problema de l’impagament sense que aquesta arribi. Ara mateix, tot i la difícil situació financera deguda als dos mesos de retard en el pagament, que se seguiran denunciant, la Generalitat s’ha compromès al pagament d’una factura al novembre i es continua demanant l’arribada d’un FLA extraordinari que permeti cobrir la factura del mes de desembre.

El president del Col·legi també va posar l’èmfasi en la necessitat de mantenir el rigor, la professionalitat i la unió que el col·lectiu ha demostrat durant tot aquest temps per reivindicar que les Administracions abordin el pagament dels medicaments com una qüestió prioritària i que s’ha de mantenir al marge de qualsevol interès polític. Dalmases va sostenir que tot plegat ha contribuït al recolzament que sempre ha mostrat la societat davant les reivindicacions del col·lectiu.

Amb aquests raonaments sobre la taula es van sotmetre a votació les següents mesures: manifestació i tancament; tancament reiterat i denúncia del Concert. Totes tres es van denegar amb una àmplia majoria de vots, coincidint amb el criteri expressat per la Junta de Govern.

Antecedents

La petició de convocar aquesta Junta General Extraordinària va arribar el 8 d’octubre, després que la Generalitat trenqués el compromís que havia emès per escrit al juny: “seguirien pagant, via FLA o tresoreria pròpia, de forma regular les factures mensuals. I si es produeix una nova ampliació del FLA abans d’acabar l’any podrem reduir encara més aquest termini”. Els 119,7M€ de la factura del mes de juliol van arribar finalment el passat 30 d’octubre amb 55 dies de retard.

Els farmacèutics segueixen reclamant un calendari de pagaments fins a finals d’any, i a l’espera de l’arribada del FLA extraordinari que hauria de permetre reduir el deute de l’Administració amb les farmàcies. Tant el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya com l’empresarial FEFAC han mantingut diverses reunions per intentar accelerar ambdós processos i reduir al màxim la incertesa i l’angoixa que provoca aquesta situació en la farmàcia catalana. 


Fotografia de la Junta General Extraordinària celebrada ahir, 4 de novembre

Les catalanes, entre les que més consumeixen somnífers per agafar el son
El 28% de la població catalana dorm malament

El consum d’hipnosedants a Catalunya ha augmentat en els últims anys

La valeriana i la passiflora, les plantes medicinals més dispensades a farmàcies catalanes

Barcelona, 28 d'octubre de 2014. El 32% de les catalanes ha consumit somnífers o tranquilitzants d'origen sintètic en l'últim any per dormir bé, la qual cosa supera la mitjana nacional, segons les dades del Centro de Investigación sobre Fitoterapia (INFITO) a partir d'una enquesta realitzada a més de 300 ciutadans d'aquesta comunitat. A més, també un de cada quatre homes catalans els ha pres. INFITO i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona han iniciat una campanya per conscienciar sobre l'abús d'aquest tipus de fàrmacs i oferir consells sobre com agafar el son de manera sana i natural amb l'ús de preparats farmacèutics d'origen natural com la valeriana, passiflora o rosella de Califòrnia. Les farmàcies que vulguin adherir-se poden sol·licitar-ho a través del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona www.cofb.net o d’INFITO www.infito.com.

Un informe elaborat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya Veure [+] publicat al juny d'aquest any, confirma que el consum de fàrmacs hipnosedants ha augmentat a Catalunya, passant del 5,1% al 2005 a un 11,4% al 2011. “Els problemes derivats de la crisi econòmica han fet incrementar els casos d'estrès i de tensió en la vida social, la qual cosa ha fet augmentar la prevalença de l'insomni”, assegura el doctor Rafael del Río, cap de la Unitat de Son de l'Hospital Nuestra Señora de América i somnòleg acreditat per la European Sleep Research Society (ESRS). No obstant això, adverteix, “prendre somnífers o tranquilitzants per combatre-ho pot ser perillós a causa dels seus efectes secundaris. L'insomni ha de tractar-se amb mesures conductuals i cognitives recolzades en tècniques de relaxació, “per això és recomanable l'ús de preparats farmacèutics de plantes medicinals, com la valeriana o la passiflora, per a casos d’insomni ocasional”, afegeix.

Entre els efectes secundaris derivats dels fàrmacs de síntesi es troben, segons aquest especialista, la falta de concentració, somnolència, dificultat de reacció i la possibilitat de generar addicció. “Aquests poden empitjorar si es perllonga el seu ús amb problemes relacionats amb la tolerància i poden provocar l'efecte contrari”, afirma. El seu ús ha de ser intermitent i “en cap cas constituir l'eix terapèutic principal, que ha de ser de tall conductual i dirigit per un especialista en Medicina de Son”, recomana.

Una altra de les dades que ens mostra l'enquesta realitzada per INFITO és que un 27% dels catalans afirma dormir malament o regular. “Aquest trastorn de la son té conseqüències per als qui ho pateixen com el cansament, somnolència diürna, falta de concentració, irascibilitat o l'apatia”, explica el doctor del Río. Alguns d'aquests símptomes poden tenir efectes fatals per als pacients, depenent de la seva activitat professional, com per exemple per als conductors. Una recerca realitzada a EUA i publicada al setembre a la revista Sleep confirma com l'insomni primari es relaciona amb un menor rendiment durant la conducció.

Entre les recomanacions que INFITO i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona inclouen per agafar el son es troben: evitar sopars copiosos i pesats, no veure la televisió des del llit, realitzar exercicis de relaxació abans de dormir, així com la presa de preparats farmacèutics d'origen natural.

 
Plantes medicinals per combatre l’insomni

Entre els preparats farmacèutics d'origen natural que poden ajudar a agafar el son es troben la valeriana, la passiflora o la rosella de Califòrnia, “que tenen l'avantatge que no tenen efecte ressaca, per la qual cosa al matí el pacient es troba en forma i actiu, molt diferent dels hipnòtics que causen somnolència diürna”, indica Mª José Alonso, vocal de Plantes Medicinals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. La valeriana té una acció sedant i inductora de la son, la passiflora disminueix els nivells d'ansietat i perllonga el son, i la rosella de Califòrnia té propietats tranquilitzants i ansiolítiques. “Aquestes plantes afavoreixen la conciliació de la son i fa que aquest sigui més tranquil i reparador. A més poden prendre's de forma perllongada perquè no causen dependència”, comenta. Altres plantes que també han demostrat els seus efectes beneficiosos sobre els trastorns de la son són l'arç blanc, la melissa, el llúpol, l'espígol, la til·la o la rosella comuna. “Algunes d'aquestes plantes s’associen entre si per obtenir un efecte sinèrgic”, afegeix.

Les plantes medicinals que més consumeixen els catalans, segons aquesta especialista, per resoldre els seus problemes d'insomni, són la valeriana i passiflora, soles o combinades amb arç blanc, rosella de Califòrnia, melissa i en menor mesura amb llúpol. “Per poder determinar la planta o plantes més adequades i la seva posologia, cal tenir en compte la simptomatologia i el tractament que estigui prenent el pacient, ja que les plantes també poden interaccionar amb altres medicaments. Pel que resulta molt important el consell individualitzat que es dóna en la farmàcia”, assegura Alonso. “El farmacèutic pot oferir el millor consell possible ja que és el millor format en fitoteràpia i per tant pot resoldre els dubtes del pacient sobre el seu trastorn de la son. A més, a la farmàcia és on el producte es presenta en condicions òptimes i d’acord a la normativa legal”, conclou.

 
Per a més informació
:

Videocomunicat Veure [+] 

Carlos Mateos/Rocío Jiménez. COM SALUD
Tels.: 91 223 66 78/ 685 53 68 16

'Els farmacèutics són l’agent de salut que la societat i el sistema sanitari necessiten per millorar l’atenció al pacient i els resultats de salut'
  
Són paraules del president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, durant la celebració de la Diada del Farmacèutic 2014, que va tenir lloc la nit d’ahir al Palau de la Música de Barcelona, per homenatjar els professionals amb més de 25 i 50 anys de col·legiació, aquest any 138 i 24, respectivament.

L’ex president del COF de Madrid, Alberto García Romero, també va rebre una insígnia d’or del COFB de mans de Jordi de Dalmases

Malgrat la difícil situació que afronta la farmàcia catalana degut als retards en el pagament, es va destacar que la professió ha de continuar evolucionant cap a un model centrat en les necessitats del pacient

Barcelona, 10 d’octubre de 2014.- “Aquest és el principal motiu per estar aquí avui: celebrar que som farmacèutics malgrat tot i reconèixer i agrair les vides dedicades a fer bé aquesta feina, a donar valor a la paraula farmacèutic i ajudar-la a avançar fins adquirir nous rols que estan en expansió i marquen cap a on anirà el futur de la professió: ser més agents de salut que mai i incrementar els serveis assistencials al pacient en col·laboració directa amb la resta de professionals sanitaris”. Són paraules de Jordi de Dalmases, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, durant la celebració de la Diada del Farmacèutic 2014, que va tenir lloc la nit d’ahir al Palau de la Música de Barcelona, per homenatjar els professionals amb més de 25 i 50 anys de col·legiació, i que enguany va servir també per reconèixer la trajectòria de l’ex president del COF de Madrid, Alberto García Romero.

Més d’un miler de farmacèutics van assistir a aquesta cita, i malgrat no deixar de recordar en tot moment de la complicada situació per la qual està passant la farmàcia catalana, així com altres proveïdors sanitaris, el President va emfatitzar que la professió ha de continuar creixent i evolucionant cap a un model centrat en les necessitats del pacient. “Els farmacèutics són l’agent de salut que la societat i el sistema sanitari necessiten per millorar l’atenció al pacient i els resultats de salut”, va afegir més endavant.

La Diada del Farmacèutic 2014 s’ha convertit en un punt de trobada anual de la professió en què un dels principals objectius és homenatjar als farmacèutics que compleixen un quart i mig segle de col·legiació. Els 138 que estan col·legiats des de fa 25 anys van rebre una insígnia de plata, i als 24 que van complir 50 anys se’ls va entregar la insígnia d’or. Amb aquest acte simbòlic es va voler reconèixer el valor que han aportat durant tots aquests anys i la professió que han lliurat als que han de venir després a agafar el relleu.

Un fet destacat de la Diada d’enguany és que, de manera excepcional, també es va entregar una insígnia d’or a l’ex president del Col·legi de Farmacèutics de Madrid, Alberto García Romero, com a mostra d’agraïment de la seva trajectòria i per fer possible la col·laboració entre els Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid per crear la plataforma de formació online Àgora Sanitària, que ja ha superat les 25.000 inscripcions, i la celebració anual del Congrés i la mostra d’Infarma, alternant les seus de Madrid i Barcelona, sent un dels actes més importants i multitudinaris de la farmàcia.


Diplomes a la investigació

Durant la Diada del Farmacèutic 2014 es van atorgar també els diplomes acreditatius als autors de les Beques col·legials 2013-2014. Els projectes de recerca becats es van dedicar a l’optimització del tractament per a la malaltia inflamatòria intestinal, d’una banda, i a l’avaluació de l’estabilitat de l’hemoglobina en els tests de sang oculta en femta immunològics dins del programa de cribratge de càncer de còlon, de l’altra.

L’acte va estar patrocinat per: Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), Mútua General de Catalunya (MGC), Grupo Cofares, Alliance Healthcare i Litogama Impresors.