Cursos Cursos
CERCA LES ACTIVITATS
 
 

TERTÚLIES D’ACTUALITAT. PROFILAXI PREEXPOSICIÓ CONTRA EL VIH: A QUI, COM, QUAN I PERQUÈ - PRESENCIAL

2019-02-27 ( Les inscripcions comencen el 2018-09-05 ).

Dates

27 de febrer del 2019

  
Horari

De 14 a 16 hores

  
Lloc
locals col·legials  
Hores Lectives
2
Matrícula
Col·legiats dels COF: gratuïta, cal confirmar assistència a la www.cofb.cat No col·legiats: 30€ cada sessió  
Inscripcions
del 2018-09-05 al 2019-02-27

 

 
Places
214  
INTRODUCCIÓ

Malgrat les mesures preventives posades en marxa, la infecció per VIH segueix sent un problema de salut pública de gran importància. Cada dia a Catalunya es diagnostiquen 2 noves infeccions per VIH. La via de transmissió és a través de relacions sexuals entre homes (62%), a través de relacions sexuals en homes heterosexuals (12%) i en dones heterosexuals (10%) i a través de l’ús de drogues parenterals (7%). La prevalença d’infecció per VIH entre la població general a l’Estat espanyol és del 0,4% i la d’infecció oculta del 0,1%. Aquesta prevalença augmenta considerablement en determinats grups de risc: a l’Estat espanyol s’estima en dones transsexuals del 24,5%, en treballadors sexuals masculins del 19%, en usuaris de drogues parenterals (UDP) del 17% i en homes que tenen sexe amb homes (HSH) és del 7,6%.

Per això, es fa necessari plantejar noves estratègies de prevenció, especialment en els col·lectius de més gran incidència, per a frenar i reduir aquestes alarmants xifres.

La Profilaxi Preexposició (PrEP) és una intervenció dirigida a prevenir la transmissió del VIH en persones VIH-seronegatives amb alt risc d’infecció. Consisteix en l’ús diari o a demanda, d’una combinació de fàrmacs antiretrovirals abans de l’exposició al virus. La PrEP és actualment un element més de l’ampli conjunt d’estratègies de prevenció beneficioses. La PrEP ha demostrat ser eficaç, segura i cost-efectiva en diferents grups de risc. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana el seu ús des de l’any 2015.

Abans d’iniciar la PrEP s’ha de realitzar una avaluació mèdica completa i descartar infecció per VIH. L’ús de la PrEP ha d’anar acompanyada d’informació dirigida a disminuir el risc d’infecció per VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS). Periòdicament s’avalua i reforça l’adherència a la PrEP i s’exclou la infecció per VIH i altres ITS.

OBJECTIUS
  • Actualitzar coneixements, intercanviar experiències i reflexionar de forma conjunta sobre la prevenció i el tractament de diverses patologies que afecten la població i com millorar la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb aquestes patologies.
  • Afavorir l’actuació farmacèutica en la població amb consell assistit sobre medicaments i problemes relacionats amb la salut. 
  • Fer les intervencions preventives i de promoció en cada un dels problemes de salut i conèixer els últims avenços en la investigació científica de les malalties tractades.
EQUIP DOCENT

Del Amo, Julia, Directora del Plan Nacional sobre el SIDA del Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Professora de recerca del Centro Nacional de Epidemiología de l’Instituto de Salud Carlos III
Descalzo, Vicente, metge internista especialitzat en VIH i ITS del centre de salut comunitària BCN PrEP·Point i la Fundació Lluita contra la SIDA.

COORDINACIÓ

Cristina Rodríguez Caba, cap del Departament de Formació i Desenvolupament Professional del COF de Barcelona