Cursos Cursos
CERCA LES ACTIVITATS
 
 

CARDIODIABESITAT: ATENCIÓ CENTRADA EN EL PACIENT

2018-05-08 ( Les inscripcions comencen el 2018-04-04 ).

Dates

8, 10, 15, 17 i 22 de maig del 2018

  
Horari

De 14 a 16 hores

  
Lloc
Locals col·legials  
Hores Lectives
10
Matrícula
Col·legiats dels COF: 230€ Col·legiats a l’atur (cal presentar documentació acreditativa expedida pel Servei d’Ocupació de Catalunya), estudiants de farmàcia amb un mínim de 210 crèdits ECTS i precol·legiats: 115€ No col·legiats i altres titulats superiors: 295€  
Inscripcions
del 2018-04-04 al 2018-05-08

 

 
Places
30  
INTRODUCCIÓ
El terme cardiodiabesitat s’utilitza per definir i descriure la relació entre la diabetis mellitus tipo 2 (DM2), l’obesitat, la síndrome metabòlica (SM) i les malalties cardiovasculars (ECV). Amb aquest terme s’aglutina la necessitat de considerar tots els factores de risc i els resultats de salut en la pràctica clínica.
Fer un abordatge integral del pacient amb aquestes patologies fa necessari relacionar i integrar tots els tractaments: farmacològics, fitoterapèutics, consells alimentaris i hàbits higienico-dietètics. En l’atenció farmacèutica i en el seguiment d’aquests cal tenir en compte que el pacient rep molts inputs sobre la seva malaltia i tractament que poden fer referència a complements alimentosos, tractaments fitoterapèutics, recomanacions i estils de vida, consells alimentaris, etc. És per això que des de la farmàcia comunitària hem de ser capaços de fer una adequada actuació farmacèutica, conèixer les interaccions fàrmacs-plantes-aliments vinculats a la indicació de productes per aquestes patologies per poder-los recomanar amb seguretat i eficàcia i fer un correcte seguiment del tractament.
OBJECTIUS

Integrar el tractament del malalt amb cardiodiabesitat: farmacològic, complements alimentosos, fitoterapèutic, consell alimentari. Actuar davant de les possibles interaccions i assessorar el malalt sobre precaucions a adoptar en l’ús de medicaments i altres productes, els possibles efectes adversos i les interaccions amb els fàrmacs prescrits per a les patologies que presenta.

METODOLOGIA

Sessions de teoria i de resolució de diversos casos pràctics. Els alumnes es divideixen en grups per discutir aquests casos i, finalment, hi ha una posada en comú a través de l’aplicatiu Kahoot.

PROGRAMA

• Atenció centrada en el pacient
• Consell alimentari en cardiodiabesitat
• Complements alimentosos i fitoteràpia en cardiodiabesitat
• Generalitats d’interaccions entre fàrmacs-plantes-aliments-complements alimentosos
• Casos pràctics en:

o HTA
o Hiperlipidèmies
o Excés de pes
o Diabetis mellitus tipus 2

EQUIP DOCENT

Alonso, M. José, farmacèutica, especialista en farmàcia industrial i galènica, diplomada en fitoteràpia per la Universitat de Montpeller
Blanco, Mar, farmacèutica comunitària, responsable del Departament Tècnic de l’Asociación Española de Fitoterapia y Nutrición (AFINUR), consultora alimentària
Castells, Marta, doctora en farmàcia, farmacèutica comunitària a Barcelona, experta en nutrició
Iracheta, Montse, farmacèutica comunitària a Santa Coloma de Gramanet, vocal de l’executiva catalana de la SEFAC, professora associada de la Facultat de Farmàcia (UB)
Ramírez, Anna, farmacèutica, Centre d’Informació del Medicament (CIM) del COF de Barcelona
Altres ponents pendents de determinar

COORDINACIÓ

Anna Bach Faig, vocal d’Alimentació i Nutrició del COF de Barcelona
Josep Allué Creus, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona

ADREÇAT A

Farmacèutics que hagin cursat el curs d’indicacions i casos pràctics en complements alimentosos o bé tinguin coneixements en aquests complements.