El COF de Barcelona inaugura la segona edició del Programa Dermoexpert per facilitar als farmacèutics l'especialització en dermofarmàcia

22/10/2018
  •  Es tracta d’un programa dirigit a farmacèutics comunitaris i impartit per un equip multidisciplinari de docents especialistes en dermofarmàcia i dermatologia
  • Durant la inauguració de la segona edició del programa, Núria Bosch, vicepresidenta del COFB, va ressaltar la importància de la formació en aquest camp per poder donar un consell adequat a les diverses consultes sobre aquesta àrea que reben les oficines de farmàcia

Barcelona, 22 d’octubre de 2018. Per segon any consecutiu, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ofereix el Programa Dermoexpert, una formació específica dirigida a farmacèutics comunitaris que volen especialitzar-se en l’actuació farmacèutica en dermofarmàcia.

L’acte d’inauguració va comptar amb les intervencions de Núria Bosch, vicepresidenta del COFB; Eulàlia Mateu, directora del Programa Dermoexpert; juntament amb les coordinadores d’aquesta formació, Aina Surroca, vocal del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada, i Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris.

Què aporta el Programa Dermoexpert?
Núria Bosch va destacar que la voluntat del COFB és fer útil per a tots els farmacèutics el Col·legi i va ressaltar la importància de la formació per poder donar un consell farmacèutic adequat a les diverses consultes dermatològiques que reben les oficines de farmàcia. “El programa Dermoexpert us donarà les eines necessàries per poder donar un molt bon consell des de les oficines de farmàcia, ja que és un curs fet a mida per la farmàcia comunitària”. En la mateixa línia, Aina Surroca va afirmar que “la dermofarmàcia és un camp en el qual podem incidir moltíssim des de l’oficina de farmàcia” i va exposar que la formació és una de les línies estratègiques del COFB i que enguany els 3 eixos principals del programa formatiu són “la innovació, la transversalitat i la voluntat donar resposta a les necessitats de tots els col·legiats”.

Tot seguit, Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va posar èmfasi, d’una banda, en l’equip docent del programa “format per farmacèutics comunitaris, dermatòlegs i altres especialistes, atents a totes les aportacions i propostes que vulguin fer els alumnes” i, d’altra banda, en el Fòrum Dermoexpert –el cicle de conferències associat al Programa- que “no deixa de ser un espai de debat i d’intercanvi de coneixements al voltant d’aquesta àrea”. Finalment, Eulàlia Mateu va destacar l’èxit de la primera edició del programa. “Va ser una edició molt profitosa en què es va assolir l’objectiu d’aconseguir que els alumnes fossin experts i referents en dermofarmàcia, una àrea de futur i que genera molt interès”.

Estructura del Programa
El Programa consta de 3 mòduls teòrics i un projecte final Dermoexpert, en el qual els estudiants han de realitzar un estudi de l’estat de la categoria cosmètica a la seva farmàcia i, a partir dels aspectes tractats al curs, establir estratègies de millora. D’aquesta manera, els alumnes poden aplicar els coneixements apresos durant el programa a la seva farmàcia i implantar-hi millores que potenciïn el camp de la cosmètica i la dermofarmàcia.

El primer mòdul es titula “Pell i cosmètica. Conceptes clau per una bona actuació farmacèutica en dermofarmàcia” i aborda temes com els canvis que experimenta la pell al llarg de la vida i aspectes al voltant dels cosmètics, com ara la legislació actual, composició, investigació, eficàcia i seguretat, entre d’altres. Al segon mòdul, titulat “Els productes dermofarmacèutics. Dermocosmètica en les diferents etapes de la vida”, s’aprofundeix en els consells i productes per una pell, cabells i mucoses sans i en els tipus de productes adequats per les patologies cutànies o les situacions especials. Finalment, l’últim bloc es basa en el màrqueting i la gestió per categories en dermofarmàcia.

Ampliació de l’oferta formativa del COFB
Amb la seva estrena dins l’oferta formativa del curs 2017-2018, el Programa Dermoexpert va permetre augmentar el ventall de programes d’especialització del Col·legi, que fins aleshores estava format pel Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia (MGOF) i el Màster d’Ortopèdia, organitzat conjuntament amb la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB).

Un camp amb molta projecció de futur
La dermofarmàcia és un camp en què els farmacèutics poden diferenciar-se i créixer professionalment, gràcies al gran ventall de possibilitats que ofereix. Segons dades de l’Asociación Nacional de Perfumería y Cosmética (STANPA), l’any 2017 el consum de cosmètics va augmentar per tercera vegada consecutiva a Espanya, amb un increment del 2,15%. Cada cop més, els consumidors aposten per canals en què poden rebre assessorament i és per això que, els farmacèutics, amb una formació específica i actualitzada com el Programa Dermoexpert, afegida als estudis superiors dels quals ja disposen, poden esdevenir referents en aquesta àrea.

 

Per a més informació:

Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)

premsa@cofb.net

 

Telèfon: 93 244 07 18/ 28