El COF de Barcelona inaugura el programa formatiu 2018-2019 amb més de 150 activitats en cartera

15/10/2018
  • El COFB ha presentat el nou programa formatiu, que consolida l’aposta per la innovació, l’intercanvi d’experiències i l’oferta de cursos i activitats per als farmacèutics que treballen en diversos àmbits d’exercici
  • La proposta formativa combina cursos que ja fa anys que s’imparteixen i tenen molt bona acollida amb noves activitats relacionades amb les darreres tendències del sector
  • Per fer més accessible la formació, s’ha continuat apostant per la bonificació dels cursos -39 en total- i la formació a distància, amb 49 cursos online i 7 webinars. També s’ha aconseguit preus reduïts amb el patrocini de la indústria farmacèLa formació del COFB en xifres
  • Durant la inauguració, ha tingut lloc la conferència “La dieta mediterrània i el trastorn del dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH)”

Barcelona, 15 d’octubre de 2018. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va inaugurar el passat 10 d’octubre el Programa de Formació Continuada 2018-2019 amb una proposta formativa que conté més de 150 activitats. L’acte de presentació va comptar amb les intervencions de Núria Bosch, vicepresidenta del COFB, i d’Aina Surroca, vocal del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada, i es va dur a terme en el marc de la primera tertúlia d’actualitat del nou curs titulada “La dieta mediterrània i el trastorn del dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH).

A l’inici de l’acte, la vicepresidenta del Col·legi va ressaltar la importància de la formació continuada, ja que “és necessària per desenvolupar-nos professionalment i oferir amb la màxima qualitat els diferents serveis, consells i activitats farmacèutiques que puguem dur a terme”. En la mateixa línia, Surroca va destacar els 3 eixos del programa de formació continuada 18/19: “innovació, transversalitat i donar resposta, des del Col·legi, a les necessitats de tots els àmbits d’exercici professional”.

Què és el més destacat del programa formatiu del curs 2018-2019?

Consolidació de l’aposta per la innovació
La innovació continua sent una aposta clara del programa formatiu del Col·legi. El curs passat, ja es va posar en marxa un apartat específic relacionat amb aquest àmbit, i enguany es continua potenciant amb temes d’actualitat relacionats amb novetats terapèutiques, serveis assistencials i un conjunt de propostes que proliferen en un sector que evoluciona molt ràpidament. Alguns dels temes que s’abordaran en aquest àmbit seran la farmacogenètica, l’epigenètica i, per primera vegada, el curs “Aplicacions mòbils en salut: teoria i realitat”.

La innovació no només es limita als continguts, sinó que també comprèn la metodologia i els formats. L’oferta formativa facilita al màxim l’aprenentatge, perquè sigui senzill compaginar la formació continuada amb les obligacions professionals.

Activitats per a farmacèutics de tots els àmbits
L’objectiu del COFB és treballar per a tots els col·legiats. Per això, s’ofereixen propostes formatives pels farmacèutics de diferents àmbits d’exercici de la Farmàcia, que contemplen les necessitats de cada col·lectiu i estan pensades perquè siguin aplicables al dia a dia.

És el cas, per exemple, del curs “Comunicació amb el pacient en atenció primària”, “Tallers de bones pràctiques de distribució de medicaments” i “Anàlisis clíniques: cap pregunta sense resposta”. Aquest últim introdueix una nova metodologia que consisteix a crear la formació a partir de les qüestions que facin arribar els farmacèutics.

Intercanvi d’experiències
Fomentar la interacció entre els diferents àmbits d’exercici és una altra de les característiques del programa formatiu. En aquest sentit, es potencia la transversalitat de continguts, professors i ponents i el treball multidisciplinari. Tot plegat, per aprendre de companys i compartir coneixements i aprenentatges a través dels elements de comunicació presents a les aules físiques i virtuals.

L’intercanvi d’experiències el trobem, per exemple, en les tertúlies d’actualitat que periòdicament es realitzen al Col·legi o en cursos impartits per equips multidisciplinaris i dirigits a farmacèutics de diferents àmbits d’exercici, com és el cas d’“Atenció farmacèutica comunitària a pacients amb càncer”.

Formació de qualitat
Al programa formatiu trobem, d’una banda, cursos consolidats després d’anys d’èxit, com “Nutrició i esport”, “Actuació farmacèutica en nutrició artificial” i “Indicació i casos pràctics en complements alimentosos”, que permetran que els farmacèutics es formin en camps en els quals el COFB té una llarga trajectòria.

D’altra banda, cursos com “Interaccions, més enllà del medicament”, “Ortopèdia esportiva”, “Problemes de la pell en patologies no dermatològiques” i “Gestió del pacient obès amb diabetis”, que enguany s’imparteixen per primera vegada i es basen en les darreres tendències del sector de la professió. També s’ha impulsat un cicle de conferències al voltant dels programes de reducció de danys entre els quals es troben el de detecció precoç del VIH, el de manteniment amb metadona i el d’intercanvi de xeringues.

La formació del COFB en xifres

El programa formatiu 2018-2019 comptarà amb més de 150 activitats formatives (103 presencials i 49 online a través de la intranet col·legial i del portal Àgora Sanitària), de les quals 55 són noves.

També s’ha continuat l’aposta per oferir cursos amb webinar – de moment, n’hi ha 7 de programats-, i amb bonificació –en total 39-, en el marc dels quals el Col·legi s’encarrega de fer els tràmits necessaris perquè el farmacèutic tingui l’oportunitat de recuperar la quota de formació que paga per als seus treballadors.

D’altra banda, gràcies als acords amb la indústria farmacèutica, s'aconsegueixen fer més accessibles algunes de les formacions a través del seu patrocini, ja que hi ha descomptes en el cost d’inscripció o, fins i tot, en alguns casos, són gratuïtes.

Novetats impulsades des del COFB

Més enllà del programa, el COFB ha impulsat tres novetats per tal de millorar l’entorn formatiu del col·legiat. En primer lloc, la inauguració d’una nova aula, amb capacitat per a més de 80 persones, que aportarà un nou espai de fàcil accés, amb tota la tecnologia per gaudir de les activitats formatives i informatives que es duguin a terme.

En segon lloc, l’ampliació del perfil formatiu que cada farmacèutic té a la intranet col·legial. Aquest espai, que permet tenir el registre curricular de les activitats de formació continuada dutes a terme al COFB, facilitant que cada professional disposi de la seva àrea privada dels cursos realitzats, inclourà també la documentació dels cursos. A més, s’han desenvolupat millores en el cercador de cursos i en la seva indexació per facilitar al màxim que l’alumne trobi ràpidament aquells cursos que li poden interessar.

D’altra banda, també s’ha estrenat l’aula virtual en la gestió del Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia (MGOF) i del Programa Dermoexpert. L’aula virtual és l’espai d’interacció entre els alumnes, el professorat i la institució col·legial on els alumnes poden trobar la documentació i informació necessària per a seguir l’activitat formativa.

Per a més informació:

Departament de Comunicació del COFB

Telèfon: 93 244 07 28 / 18

premsa@cofb.net