Els farmacèutics catalans presenten els resultats aconseguits en la prevenció i detecció precoç dels riscos de patir càncer de pell, diabetis i grip

02/10/2018
  • Ho van fer a través d’un pòster sobre la campanya “Atenció Diabetis” (COFB) i un sobre la detecció precoç de la grip a través de la xarxa de farmàcies sentinella (CCFC) presentats al Congrés de la Federació Internacional de Farmacèutics (FIP). A més, la campanya “Atenció Pell” del COFB es va presentar en una comunicació oral
  • Des del 2016, les farmàcies han avaluat el risc de patir càncer de pell de més de 12.000 persones
  • Gràcies a les 2.354 intervencions en més de 300 farmàcies de Barcelona, es va detectar un 9% de casos d’hiperglucèmia i un 20% de prediabetis
  • Mitjançant les dades registrades en l’atenció farmacèutica a pacients amb símptomes gripals, la xarxa de farmàcies sentinella va contribuir a detectar l’inici de l’epidèmia de grip a Catalunya durant la temporada 2017/2018

Barcelona 2 d’octubre del 2018. Què han aconseguit els farmacèutics de Barcelona amb les campanyes de prevenció i detecció precoç dels riscos de patir càncer de pell i diabetis? I en clau Catalunya, què ha suposat la implicació de la xarxa de farmàcies sentinella en la vigilància sindròmica de la grip?

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han donat resposta a aquestes qüestions al Congrés de la Federació Internacional de Farmacèutics, celebrat del 2 al 6 de setembre a Glasgow. Concretament, han exposat els resultats als pòsters sobre la campanya “Atenció Diabetis” (COFB) i sobre la detecció precoç de la grip a través de la xarxa de farmàcies sentinella (CCFC). A més, Guillermo Bagaría, vicetresorer del COFB i responsable d’Atenció farmacèutica, va realitzar la comunicació oral de la campanya “Atenció Pell”.

“Atenció Pell”: des del 2016, les farmàcies han avaluat el risc de patir càncer de pell de més de 12.000 persones

La campanya “Atenció Pell”, impulsada conjuntament pel COFB i l’Hospital Clínic de Barcelona, amb el patrocini d’Almirall, Avène, Ladival i La Roche-Posay, ja ha celebrat tres edicions (2016, 2017 i 2018). L’objectiu consisteix a prevenir i detectar els riscos de patir un càncer de pell, el més freqüent al nostre país, però dels que presenta millors perspectives de curació si es detecta precoçment.

Resultats

Des del 2016, les farmàcies han avaluat el risc de patir càncer de pell de més de 12.000 persones. Els farmacèutics, formats prèviament en aquest camp, ho han fet a través de qüestionaris de salut i examinant lesions pigmentades dels braços amb l’ajuda d’eines com una regleta dermatològica.

Al llarg d’aquests anys, en què la implicació de les farmàcies ha anat en augment (276 el 2016, 387 el 2017 i 504 el 2018), les dades mostren també que hi ha hagut un increment dels hàbits de protecció solar pel que fa a la freqüència d’ús de fotoprotector o la proporció d’usuaris que n’utilitza quan pren el sol. Enguany, hi han participat 2.579 persones i s’ha pogut determinar que el 55% prenia medicaments fotosensibilitzants -fàrmacs que augmenten la vulnerabilitat al sol- i, d’aquests, el 76% no utilitzava sempre protecció solar.

Derma-Risc

D’altra banda, entre els anys 2017 i 2018, en el marc d’“Atenció Pell”, es va portar a terme l’estudi Derma-Risc juntament amb el Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic, per validar els qüestionaris amb 400 participants de la campanya. Una de les dades que es va obtenir és que, del total de 301 persones que el farmacèutic havia classificat com a usuaris amb factors de risc, un 10% patia càncer de pell i, concretament, un 1,3% presentava melanoma (l’equivalent a 13 casos cada 1.000 persones).

Tenint en compte que la incidència del melanoma a Catalunya és de 10 casos cada 100.000 habitants, les dades de l’estudi demostren que la intervenció del farmacèutic en el cribratge de població de risc podria contribuir a seleccionar i prioritzar les visites amb el dermatòleg i millorar la detecció precoç de melanoma. Alhora, aquestes dades preliminars estimulen la recerca enfocada a la inclusió dels farmacèutics comunitaris en protocols multidisciplinaris de pràctica clínica en dermatologia.

“Atenció Diabetis”: el 29% dels enquestats presentaven alteracions glucèmiques

La campanya “Atenció Diabetis” va estar organitzada conjuntament pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Associació Catalana de Diabetis, l’Associació de Diabètics de Catalunya (Adc) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), amb la col·laboració d’Ascensia Diabetes Care i Menarini Diagnostics.

Es va portar a terme a finals de 2017 i tenia per objectiu detectar el risc que tenien els usuaris majors de 30 anys de patir diabetis. Els farmacèutics comunitaris van utilitzar els següents indicadors: la glucèmia basal capil·lar, per detectar si l’usuari tenia la glucèmia elevada en el rang de prediabetis o diabetis, i tres qüestionaris: el test de Findrisc, per determinar el risc de patir diabetis; el test Predimed per avaluar el grau d’adhesió a la dieta mediterrània; i el test IPAQ per calcular el grau d’activitat física.

Resultats

Gràcies a les 2.354 intervencions a les 322 farmàcies comunitàries, es va detectar un 9% de casos d’hiperglucèmia – nivell alt de glucosa en sang, que és un dels signes diagnòstics de la diabetis- i un 20% de prediabetis - període asimptomàtic previ a l’aparició de la diabetis-. Altres conclusions són que aquelles persones amb alteracions glucèmiques (prediabètics i hiperglucèmics) bevien més vi i begudes ensucrades i feien menys activitat física. D’altra banda, els hiperglucèmics consumien menys vegetals crus i menys fruits secs.

Farmàcies sentinella: detecció precoç de l’inici de l’epidèmia de grip

El Projecte de Farmàcies Sentinella, impulsat conjuntament pel Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, del qual formen part 60 farmàcies repartides per tot el territori català, té l’objectiu de vigilar l’ús dels medicaments i determinades malalties per contribuir a avançar-se als potencials problemes de salut.

Resultats

A través de les dades enregistrades dels pacients atesos a la farmàcia per tractar els símptomes de la grip –febre, malestar general, mal de cap, dolor a les articulacions, tos, mal de coll o dificultat respiratòria– les farmàcies van poder contribuir a la detecció de l’inici de l’epidèmia de grip a Catalunya durant la temporada 2017-2018 en col·laboració amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya. En aquest període, la xarxa de farmàcies sentinella va notificar 836 casos de sospita de grip.

Per a més informació: 

Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) 

premsa@cofb.net

Telèfon: 93 244 07 18/28