Farmacèutics de Barcelona es formen per tenir més eines en l'atenció a pacients amb càncer

12/06/2018
  • Els farmacèutics han pogut aprofundir coneixements sobre com ajudar els pacients oncològics en les diverses fases de la malaltia, des de la prevenció fins a l’estat de supervivent
  • La formació, organitzada per primera vegada pel COF de Barcelona, va comptar amb un equip multidisciplinari -oncòlegs, farmacèutics i metges del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES)- i els alumnes en van fer una valoració molt positiva

Els farmacèutics, com a professionals sanitaris propers i de referència, tenen un paper clau a l’hora d’ajudar al pacient amb càncer a millorar la qualitat de vida i l’adherència als tractaments. Per tal de donar més eines a aquests professionals sanitaris, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha organitzat, per primera vegada, un curs centrat en l’atenció farmacèutica a pacients oncològics, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC).

La formació, impartida per un equip multidisciplinari -oncòlegs, farmacèutics i metges del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES)-, va estar patrocinada per Janssen, Roche i Pfizer. Durant els tres dies que va durar, els 77 farmacèutics que van assistir  van aprofundir coneixements sobre com abordar l’actuació farmacèutica en totes les etapes del pacient oncològic: des de la prevenció, la detecció i les etapes intermèdies de tractament actiu fins a l’estat de supervivent. L’activitat, amb una metodologia dinàmica i participativa, va rebre una valoració molt positiva dels alumnes.

El pacient oncològic i l’actuació farmacèutica

“El curs suposa una oportunitat única per tenir una visió global del trànsit que fa el pacient pels diferents àmbits assistencials i proporciona recursos perquè els farmacèutics puguem millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics”, explica Guillermo Bagaria, responsable d’Atenció Farmacèutica i vicetresorer del COFB, i un dels coordinadors de la formació juntament amb Cristina Roure, vocal d’Hospitals del COFB i presidenta de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (SCFC), i la Dra. Angels Arcusa, cap del Servei d’Oncologia del Consorci Sanitari de Terrassa i Secretària de la Junta de la Societat Catalana d’Oncologia.

Roure destaca que “cada any hi haurà 100.000 nous llargs supervivents de càncer i que la xifra es doblarà l’any 2035”. Les persones que han sobreviscut a un càncer reprenen les seves  vides més lligades al seu entorn, a casa seva, al seu barri i als professionals sanitaris més propers, com ara el seu equip de medicina de família o el seu farmacèutic de confiança. L’atenció farmacèutica ha d’estar basada en el coneixement i, per això, vam pensar en la conveniència de fer un curs com aquest”, concreta la vocal d’Hospitals del COFB.  

“L’atenció del pacient amb càncer en tractament o durant el seu seguiment després de superar la malaltia és una tasca complexa caracteritzada per la multidisciplinarietat i en l’equip d’atenció pren un rol singularment molt important el farmacèutic, un professional, sovint un amic, molt a prop del pacient i la seva família”,  exposa la cap del Servei d’Oncologia del Consorci Sanitari de Terrassa. I afegeix: “Gràcies a aquest curs, s’ha aprofundit en el coneixement del càncer amb una perspectiva transversal centrada en el pacient i el seu entorn”.

El programa del curs

El programa del curs constava de tres mòduls. El primer, titulat “Introducció i tractament específic del càncer”, va incloure aspectes com les causes de la malaltia i la incidència a Catalunya i el món. D’altra banda, també es va fer referència a la prevenció a través de la promoció d’hàbits saludables i a les campanyes de detecció precoç i programes de cribratge. Per últim, es va tractar el diagnòstic i les tendències actuals dels tractaments no farmacològics i farmacològics.

Al segon mòdul, “Oportunitats d’atenció farmacèutica en la detecció i l’abordatge dels efectes secundaris i les seqüeles del tractament”, es va abordar l’entorn psicosocial i emocional del pacient amb càncer. A més, es va incidir en els principals símptomes dels efectes secundaris relacionats amb l’aparell digestiu, els sistemes cardiovascular i nerviós, i la pell i les mucoses. També es va fer referència al paper de l’alimentació i l’activitat física.

Finalment, durant l’últim mòdul, es va aprofundir en les interaccions del tractament oncològic amb el tractament d’altres patologies, aliments o fitoteràpia. A més, també va haver-hi un espai dedicat a la salut integrativa i el paper de les teràpies complementàries.

 Amb el patrocini de:

 

  • Si voleu ampliar continguts, podeu consultar aquí la fitxa i el vídeo del curs. 

Per a més informació:

Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)

Telèfon: 93 244 07 28 / 18 

 premsa@cofb.net