Actualització: Més de 1.400 persones ja han assistit a les farmàcies de Barcelona per prevenir i detectar els riscos de patir un càncer de pell

06/06/2018

 En el marc de la campanya “Atenció pell” 2017

  • Sota el lema “Abans de deixar-hi la pell, consulta”, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’Hospital Clínic de Barcelona han posat en marxa aquesta campanya per tercer any consecutiu
  • Fins al 13 de juny, Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, més de 500 farmàcies (més de 800 farmacèutics) hi estan participant
  • El 63,2% dels usuaris enquestats a les farmàcies de Barcelona a l’edició de 2017 presentaven factors de risc de patir un càncer de pell i més de la meitat no estaven controlats. També es va poder constatar que van millorar el nombre d’usuaris amb bons hàbits de protecció solar

Barcelona, 6 de juny del 2018.- Més de 1.400 persones ja han assistit a les farmàcies de la província de Barcelona per prevenir i detectar els riscos de patir un càncer de pell. Ho han fet en el marc de la 3a edició de la campanya que han posat en marxa el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’Hospital Clínic de Barcelona sota el lema “Abans de deixar-hi la pell, consulta”. Fins al 13 de juny, Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, més de 500 farmàcies (més de 800 farmacèutics) hi estan participant.

Patrocinada per Almirall, Avène, Ladival i La Roche-Posay, l’objectiu és contribuir a la prevenció i detecció del risc de patir un càncer de pell. Aquest tipus de càncer és el més freqüent al nostre país, ja que es calcula que el 50% de persones majors de 65 anys el patirà, i concretament, a Catalunya, la incidència anual de la seva forma més greu és de 10 melanomes per cada 100.000 habitants. Malgrat això, els càncers cutanis es poden curar si es detecten precoçment.

Funcionament de la campanya

Durant les 3 setmanes de campanya, els ciutadans poden anar a les farmàcies participants de la província de Barcelona per tal que avaluïn gratuïtament els seus factors de risc de patir càncer de pell. El farmacèutic, que ha completat una formació obligatòria i pràctica, realitzarà a l’usuari un breu qüestionari amb preguntes relacionades amb el control dermatològic que segueix, els antecedents familiars de melanoma o personals de càncer cutani, l’ús de cremes solars o la presència de lesions de dany solar crònic. Tot seguit, procedirà a l’avaluació del nombre de lesions pigmentades dels dos braços de l’usuari amb l’ajuda d’una regleta dermatològica i a l’orientació sobre les mesures de prevenció en funció del seu risc. En cas que existeixin factors de risc, a més dels consells sobre protecció solar, se’ls recomanarà una revisió mèdica per fer-ne el seguiment.

Novetats de la tercera edició

En el camp de la intervenció farmacèutica, enguany, i com a novetat, els farmacèutics validaran l’avaluació de les lesions pigmentades mitjançant la classificació segons patrons. D’altra banda, entre els participants de les farmàcies implicades es reclutaran fins a 350 usuaris, independentment de l’existència o no de factors de risc, per formar part de l’estudi clínic Derma-Risc 2, que es durà a terme juntament amb el Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic per validar els qüestionaris.

Pel que fa al consell farmacèutic, s’ha donat un nou enfocament perquè sigui més personalitzat i incideixi en la necessitat d’una protecció solar eficaç i completa. Per fer-ho, el farmacèutic comptarà amb una eina de registre online que li proporcionarà feedback automàtic i un fulletó que entregarà a l’usuari amb consells sobre com, quant i on aplicar-se el protector solar i quins medicaments poden generar problemes en exposar-se al sol. A més, aquest fulletó tindrà un espai perquè el farmacèutic recomani un protector solar diari per a cara, coll i altres zones exposades; per casos d’alta exposició solar (esport a l’exterior, cabines solars, a la platja, a la piscina, etc.) o per situacions d’exposició extrema (en viatges a països del tròpic).

Quins van ser els resultats d’ “Atenció Pell” 2017?

Durant l’anterior edició d’Atenció Pell, celebrada el 2017, des de les 323 farmàcies de la província implicades es van fer 4.819 registres, l’edat mitjana va ser els 55 anys, amb una participació superior de les dones, i el fototipus més freqüent, el III (50,9%).

Millora dels hàbits de protecció solar

Una de les principals dades extretes és que el 63,2% dels enquestats van presentar factors de risc de patir un càncer de pell, dels quals més de la meitat (el 39,6%) no havien realitzat cap control dermatològic en els dos últims anys. En comparació a l’edició del 2016, es desprèn que hi ha una millora en els bons hàbits de fotoprotecció. Les persones que afirmen que normalment s’apliquen cremes solars quan s’exposen al sol (19,7% el 2016 i 26,5% el 2017) augmenten significativament 6,8 punts en aquest període, i les que diuen que mai se n’apliquen (13,8% el 2016 i 10,5% el 2017) disminueixen 3,3 punts. A més, s’observa que augmenta 4,5punts la proporció d’usuaris que s’apliquen índexs de protecció solar (IPS) de 50 o més (66,3% el 2016 i 70,8% el 2017).

Percepció errònia de l’exposició real al sol

Malgrat aquestes dades positives, els resultats també mostren que encara hi ha una percepció errònia de l’exposició real al sol. Menys de la meitat dels enquestats (el 43,2%) afirmen aplicar-se cremes solars sempre que s’exposen al sol. D’altra banda, tot i que la proporció d’usuaris que es protegeix del sol a la platja i a la piscina augmenta d’un any a l’altre (47,7% el 2016 i 52,6% el 2017), es manté estable el percentatge de persones que se n’aplica abans de sortir de casa (57,8%) o abans de fer esport l’aire lliure (4%). Els principals motius pels quals no s’utilitzen cremes solars són perquè l’usuari no recorda utilitzar-les (44,9%), perquè considera que no pren el sol (43,5%) o bé perquè li fa mandra (38,8%).

Per tot això, a través d’“Atenció Pell” 2018 els farmacèutics de la província de Barcelona, en col·laboració amb els dermatòlegs del Clínic, continuaran reforçant l’educació sanitària sobre l’ús correcte de la fotoprotecció i la importància de fer-se revisions mèdiques freqüents per a la detecció precoç del càncer de pell.

La campanya, present als congressos de SEFAC i la FIP

“Atenció pell” serà present al Congrés de la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària (SEFAC) -que tindrà lloc a Alacant del 24 al 26 de maig- a través d’un pòster que presentarà Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB. D’altra banda, aquest projecte també ha estat triat per fer una presentació oral al Congrés de la Federació Farmacèutica Internacional (FIP), que se celebrarà a Glasgow (Escòcia) del 2 al 6 de setembre de 2018. Guillermo Bagaria, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, serà l’encarregat d’exposar els resultats.

 

 

Més informació de la campanya al web de salut del Col·legi farmaceuticonline.com/atenciopell

Per a més informació: 
Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)
premsa@cofb.net
Telèfon: 93 244 07 18/ 28

Amb el patrocini de: