Més de 1.200 farmàcies de Barcelona donen a conèixer el servei de dosificació i seguiment personalitzat de la medicació per ajudar els pacients a evitar problemes en els tractaments

25/04/2018
  • Ho faran en el marc d’una campanya que comença avui i s’allargarà fins al 9 de maig
  • Es calcula que el 50% dels pacients amb tractaments de llarga durada en malalties cròniques no pren els medicaments tal com li han prescrit
  • Per realitzar aquest servei, que millora l’adherència als tractaments, es compta amb el Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD), un blíster que prepara el farmacèutic per ordenar la medicació per dies de la setmana i horaris

Segons un estudi publicat a l’Organització Mundial de la Salut, es calcula que el 50% dels pacients amb tractaments de llarga durada en malalties cròniques no pren els medicaments tal com li han prescrit. Per tal d’ajudar els usuaris a evitar problemes en els tractaments, més de 1.200 farmàcies de la província de Barcelona (3.546 farmacèutics) ofereixen el servei de dosificació i seguiment personalitzat de la medicació adreçat a pacients crònics i polimedicats (consulta aquí el mapa de les farmàcies adherides al conveni entre el Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya).

Amb l’objectiu de donar a conèixer aquest servei, que atén uns 11 pacients per farmàcia, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) inicia avui una campanya que s’allargarà fins al 9 de maig sota el lema “La meva medicació, com toca”.

Els materials de la campanya

Durant les dues setmanes en què es portarà a terme la campanya, les farmàcies que ofereixen el servei comptaran amb diversos materials.

Es tracta d’un pòster explicatiu del servei amb el lema “La meva medicació, com toca"”, un adhesiu de la campanya amb el logotip “Atenció Medicació”, un vídeo divulgatiu (disponible properament) i fulletons per fer-ne difusió.

D’altra banda, la web de salut del COFB, www.farmaceuticonline.comcomptarà amb un espai dedicat a la campanya i el compte de Twitter del Col·legi, @farmaceuticsbcn, també en farà difusió amb el hashtag #Atenciómedicació.

Com funciona el servei?

El farmacèutic, que té una formació acreditada específica en aquest camp, després d’entrevistar el pacient, revisa tota la medicació i comprova que no hi hagi duplicitats o interaccions entre els fàrmacs, i, en cas de detectar algun problema, es posa en contacte amb el metge. Un cop fet això, des de la farmàcia es prepara la medicació de manera periòdica amb el Sistema Personalitzat de Dosificació (SPD) -un blíster amb els medicaments ordenats per dies de la setmana i horaris-, es proporciona al pacient informació sobre els tractaments prescrits i es fa el seguiment per assegurar que els està prenent correctament.

Quins beneficis aporta al pacient?

Gràcies a aquest servei, les condicions del qual es poden consultar amb el farmacèutic, s’aconsegueix tenir una visió de tota la medicació que pren el pacient, independentment del metge que la prescrigui; detectar problemes relacionats amb els medicaments; incrementar l’adherència als tractaments, que siguin més efectius i tinguin l’efecte desitjat; integrar l’activitat assistencial dels diferents agents de salut involucrats en la cura del pacient; i, en definitiva, contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones.