Concha Almarza insta els farmacèutics a ser part activa de la sostenibilitat del model

15/03/2018
  • El president del COFM critica l'estancament del sector i anuncia una taula de negociació amb el Govern madrileny per abordar la viabilitat econòmica de la farmàcia

El president del Col•legi Oficial de Farmacèutics de Madrid, Luis González Díez, ha reclamat avui una política farmacèutica que ofereixi incentius professionals i econòmics a l'oficina de farmàcia, ja que el sector “està trigant a recuperar terreny en la despesa pública i les dades reflecteixen un estancament del sector que condiciona molt el seu repte d'invertir en noves tecnologies o en nous serveis farmacèutics”.

Luis González s'ha mostrat molt satisfet en aquest sentit per la taula de negociació oberta pel Govern madrileny, on seran presents les conselleries de Sanitat i Hisenda a més del Col•legi de Farmacèutics, per abordar la viabilitat econòmica de la farmàcia, així com de les novetats que introduirà la futura llei de farmàcia de la regió.

El president del Col•legi ha fet aquest anunci durant el debat posterior a la conferència sobre ‘Mesures econòmiques al sector. Evolució de la despesa pública i impacte en l'oficina de farmàcia’ impartida per Concha Almarza, directora general de Iqvia Espanya.

Luis González ha qüestionat també “quan cobrarà el farmacèutic els nous serveis que està prestant des de la farmàcia, perquè ara és el professional qui els està pagant”, en el cas dels programes de seguiment farmacoterapèutic del pacient o d'adherència als tractaments.

Baixada del mercat de farmàcia: reptes i oportunitats

A la vista de les dades recaptades per la consultora, que reflecteixen una caiguda del mercat d'oficina de farmàcia del 10 per cent durant els últims vuit anys, Concha Almarza ha instat els farmacèutics a no ser “passatgers del que ocorre en el nostre entorn, sinó a ser part activa en les propostes de sostenibilitat”. En la seva opinió, “és el farmacèutic el que està suportant el model i el que s'ha llançat a gestionar un altre tipus d'opcions com l’autocura”. Aquest segment de mercat ha experimentat un fort creixement entre 2013 i 2016 que s'ha vist frenat l'any passat, en créixer tan sol l'1 per cent. Aquest alentiment està motivat per la substitució de productes en un mercat on s'aprecia “saturació”, segons el parer de l'experta, qui també ha subratllat com ha contribuït l’autocura a compensar les retallades de la factura pública en representar ja gairebé el 30 per cent de les vendes de les farmàcies.

Durant la seva intervenció, Concha Almarza ha posat l'accent en els canvis reguladors que han condicionat el mercat de la farmàcia. Fins a nou mesures legislatives s'han aprovat des de 2009, amb un fort impacte en el negoci de la farmàcia. Al seu judici, el sistema de preus de referència “ha deixat de ser una mesura de contenció de la despesa”. “Redueix preus però no volum de despesa”, ha assenyalat.

Almarza ha apostat per la prescripció per principi actiu com a mecanisme per impulsar un mercat de genèrics que està estancat des de fa tres anys i ha posat de manifest la inestabilitat regulatòria dels últims anys, que ha generat molta incertesa respecte als productes de dispensació hospitalària i una “pèrdua d'oportunitat quant al creixement de la farmàcia, perquè gairebé tota la innovació es llança en fàrmacs d'especialitats de dispensació hospitalària”.

Així mateix ha apuntat diferents oportunitats que té el sector per créixer en el futur, començant pel nou perfil de consumidor, més envellit i preocupat per la seva salut i benestar, així com una actitud molt diferent de compra. En la seva opinió, el farmacèutic ha d'explotar aquest mercat d’autocura o de medicina preventiva i unir-se a les noves tecnologies per oferir el mateix servei perquè el nou client és un gran consumidor online.

Per la seva banda, el president del Col•legi s'ha mostrat confiat en la capacitat de la professió per sortir de la seva zona de confort, competir amb altres canals de venda i farmàcies. “Hem sabut evolucionar, tenim ganes de progressar però necessitem suport i interlocució per part de les administracions”, ha assegurat.