Més de 16.000 proves a les farmàcies catalanes per detectar de forma precoç la infecció per VIH

29/11/2017

1 de desembre, Dia Mundial de la Sida
 
  • Des del 2009, s’han detectat 164 casos reactius, que representen una taxa de 10 casos per cada 1.000 habitants. Actualment, participen 129 farmàcies catalanes
  • El principal motiu per fer-se la prova és mantenir relacions sexuals sense protecció i el col·lectiu més vulnerable és el d’homes que tenen sexe amb homes
  • Altres programes de reducció de danys en què participen les farmàcies són el d’intercanvi de xeringues i el de manteniment amb Metadona

Barcelona, 29 de novembre del 2017.- Des del 2009, les farmàcies catalanes han realitzat més de 16.000 proves –més de 3.500 durant el 2016– per detectar de forma precoç la infecció per VIH. Ho han fet en el marc del Programa de Detecció Precoç del VIH amb test ràpid, en el qual participen actualment 129 farmàcies que es poden identificar amb un distintiu o bé consultant els llistats públics als webs col·legials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

10 de cada 1.000 proves resulten reactives

Del total de proves realitzades des del 2009, 164 han resultat reactives. Això representa una taxa de 10 casos per cada 1.000 habitants que han participat en el Programa.

D’altra banda, s’ha constatat que la mitjana d’edat de persones que van a la farmàcia a fer-se la prova es troba entre els 29 i 33 anys, el principal motiu continua sent mantenir relacions sexuals sense protecció amb persones que es desconeix si poden presentar infecció o no per VIH, i el col·lectiu més vulnerable és el d’homes que tenen sexe amb homes.

En què consisteix la prova?

La prova, que té un cost de 10€, consisteix a fer una petita punció al dit per extreure sang. En vint minuts es determina si el resultat és reactiu o no, sempre garantint l’anonimat, i en cas que sigui reactiu, previ consentiment informat, es deriva el pacient al centre hospitalari de referència per realitzar la confirmació del resultat. Aquest és un exemple més de la importància de la gestió integrada entre els farmacèutics i la resta d’agents sanitaris per aconseguir un objectiu comú, contribuir a millorar la salut de les persones, en aquest cas posant el focus en la prevenció i la detecció precoç.

El 2009 el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Catalunya van posar en marxa la prova pilot de detecció precoç de VIH a la província de Barcelona. El 2012 es va estendre arreu de Catalunya convertint-se en el primer servei concertat de la Cartera de serveis d’Atenció Farmacèutica de Catalunya, i al mes de març del 2015 es va ampliar a 36 farmàcies de Barcelona ciutat repartides entre els 10 districtes de la capital catalana.

Intercanvi de xeringues i manteniment amb Metadona, altres Programes de reducció de danys
 

La prova de detecció precoç del VIH a les farmàcies forma part dels programes anomenats de reducció de danys. També ho són el Programa d’intercanvi de xeringues, en el qual 248 farmàcies de Barcelona hi participen per reduir la prevalença de la infecció per VIH en persones addictes a drogues per via parenteral; i el Programa de manteniment amb Metadona, en el qual hi col·laboren 160 farmàcies catalanes, que atenen una mitjana de 1.000 pacients al mes.

Comunicat del Dia Mundial de la Sida

En el marc de la lluita contra la Sida, e
l Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya és una de les 136 entitats que s’ha adherit al Comunicat del Dia Mundial de la Sida elaborat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut. Mitjançant aquest escrit, sota el lema “Un salt endavant cap a la fi de la Sida”, es remarca la necessitat d’intensificar esforços “per monitorar l’evolució de l’epidèmia, implementar la prevenció combinada, garantir que totes les persones infectades coneguin el seu estat serològic, assegurar el tractament precoç i una atenció integral de qualitat i centrada en l’individu, protegir les persones més vulnerables, augmentar l’eficiència en la prestació de serveis i eliminar l’estigma i la discriminació associada al VIH”.

Per a més informació:
Departament de Comunicació del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB)
Telèfon: 93 244 07 28 / 18
premsa@cofb.net