El COF de Barcelona incrementa la seva oferta formativa en un 14% per al nou curs

18/10/2017
 
Inauguració del curs acadèmic 2017-2018
  • Fomentar la formació continuada, cobrir les necessitats formatives dels diferents àmbits d’exercici de la Farmàcia i promoure la innovació i l’intercanvi d’experiències són els 3 objectius d’aquest nou Programa que aplega més de 160 activitats
  • Per fer més accessible la formació, s’ha continuat apostant per la formació a distància amb 78 cursos online i 7 webinars. Alhora, 59 són bonificables i s’aconsegueixen preus reduïts amb el patrocini de la indústria farmacèutica
  • Durant la inauguració ha tingut lloc la conferència “Barcelona Brain Health Initiative: Estils de vida i salut cerebral”, impartida pel Dr. Bartrés-Faz

Barcelona, 18 d’octubre del 2017.- El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) va inaugurar ahir el Programa de Formació Continuada 2017-2018 amb una proposta formativa que ha incrementat la seva oferta en un 14% per al nou curs i que aplega més de 160 conferències, cursos presencials i online. “Amb aquest nou programa formatiu perseguim tres objectius: fomentar la formació continuada com a pilar estratègic de la nostra professió, cobrir les necessitats formatives de tots els col·legiats dels diferents àmbits d’exercici de la Farmàcia i, per últim, promoure la innovació, presentar formats nous i fer intercanvi d’experiències i de coneixement”, va explicar Aina Surroca, vocal del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada.

A l’inici de l’acte, el president del COFB, Jordi de Dalmases, va destacar la importància que el farmacèutic estigui formant-se contínuament perquè “formem part d’una professió que vol anar a més i, per fer-ho, cal donar passos sòlids que passin per la formació” i perquè “en el món del medicament els avenços són continus i diaris”.

Quins són els aspectes més destacats del curs acadèmic 2017-2018?

La innovació, nova àrea formativa

Una de les apostes d’aquest nou curs acadèmic ha estat posar en marxa un apartat específic d’innovació, amb el qual es persegueix anar un pas endavant amb la formació de tot allò relacionat amb la Farmàcia. Alguns dels temes que s’abordaran en el marc d’aquest apartat seran l’epigenètica i aplicabilitat en la medicina personalitzada, els fàrmacs biològics, la farmacogenètica i les tertúlies d’actualitat, dedicades aquest any a la cronobiologia, la comunicació entre farmacèutic-pacient per millorar els resultats de salut, la celiaquia, l’Alzheimer i salut mental.

Formació transversal i per a tots els àmbits d’exercici professional

Un altre aspecte que s’ha volgut enfortir és la formació transversal adreçada a farmacèutics d’atenció primària, farmàcia comunitària i hospitals. Són exemples d’aquests cursos els anomenats “Atenció farmacèutica comunitària a pacients amb càncer” i “Al·lèrgies a medicaments”.

D’altra banda, continuen en marxa formacions específiques per als diferents àmbits d’exercici professional (farmacèutics d’hospital, atenció primària, anàlisis clíniques, distribució i indústria, entre d’altres), que s’han consolidat després d’anys d’èxit. Aquest és el cas dels cursos d’interpretació d’anàlisis clíniques i direcció tècnica de la indústria.

Cursos per donar resposta a necessitats de salut pública

El programa també contempla una sèrie de formacions pensades per donar resposta a necessitats detectades, per exemple, per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, com és el cas de frenar les infeccions de transmissió sexual i informar sobre elles.  

Actualització de formacions amb una àmplia demanda per part dels farmacèutics

Des del Col·legi també s’ha apostat per actualitzar continguts de formacions que, tot i que ja s’han impartit a cursos acadèmics anteriors, continuen tenint una àmplia demanda per part dels farmacèutics. Dins d’aquest grup es troben les formacions relacionades amb la nutrició i esport, amb serveis professionals que s’ofereixen a les farmàcies (Sistemes Personalitzats de Dosificació, Programa de deshabituació tabàquica i Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte) i amb la gestió, que ha motivat la creació d’una nova àrea de xarxes socials i on es troba el ja consolidat Màster en Gestió de l’Oficina de Farmàcia (MGOF).

L’àmbit de la dermofarmàcia també és un dels més demandats, que s’imparteix a través de formacions breus i el Programa Dermoexpert. Alhora, el Col·legi ofereix un tercer màster centrat en l’àmbit de l’ortopèdia, que es realitza cada dos anys amb la Universitat de Barcelona.

Fer la formació més accessible

Més de 160 activitats formatives (91 presencials i 78 online a través de la intranet col·legial i el portal d’Àgora Sanitària) s’han impulsat al COFB en el marc del curs 2017-2018, dels quals 43 (25%) són nous. També s’ha consolidat l’aposta d’oferir cursos amb webinar -de moment hi ha 7 programats-, i amb bonificació –en total 59-, en el marc dels quals el Col·legi s’encarrega de fer els tràmits necessaris perquè el farmacèutic tingui l’oportunitat de recuperar la quota de formació que paga a la seguretat social pels seus treballadors.

D’altra banda, gràcies als acords amb la indústria farmacèutica s'aconsegueixen fer més accessibles algunes de les formacions a través del seu patrocini, doncs els cursos tenen un cost d'inscripció amb descompte o, fins i tot, en alguns casos, són gratuïts.

Estils de vida i salut cerebral de la mà del Dr. Bartrés

Amb motiu de la inauguració del curs acadèmic, el Col·legi va acollir la conferència Barcelona Brain Health Initiative: Estils de vida i salut cerebral” impartida pel Dr. Bartrés-Faz, professor associat de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB i investigador principal del BBHI (Barcelona Brain Health Initiative).

L’equip Dr. Bartrés-Faz està implicat en projectes de dimensió internacional que investiguen si la modificació d’estils de vida en l’etapa adulta poden tenir un efecte protector en l’aparició de malalties neuropsiquiàtriques.


Per a més informació:

Departament de Comunicació del COFB

Telèfon: 93 244 07 28 / 18

premsa@cofb.net